Toyota RAV4 Forums banner
21 - 40 of 63 Posts
Louis,

Czy wiesz, czy ten sam zestaw działałby z modelem Prime SE z 2022 roku? Naprawdę mam nadzieję dodać czujniki parkowania do mojego.

Jestem totalnym nowicjuszem, jeśli chodzi o modyfikowanie samochodów, więc przydałoby mi się więcej wskazówek, jak zdjąć zderzaki i faktycznie doprowadzić okablowanie do wszystkich właściwych miejsc.

Wszelka pomoc mile widziana.

Dzięki!

Mam Lunar Rock 2022 LXE i chciałbym również dodać czujniki, ale nie mogę znaleźć ich w moim kolorze.
Udało mi się zdobyć zestaw z serwisu Ebay, który był dość zbliżony.
Sprzedawca wysłał mi wiadomość o roku, funkcjach i kolorze. Jeszcze go nie zainstalowałem, ponieważ chcę dodać kolejny element, gdy zdemontuję osłony zderzaków.

To nie jest dokładnie ten sam zestaw, co u Louisa, ale dość zbliżony pod względem funkcji i instalacji. Będę Cię informował na bieżąco, gdy go zainstaluję.

Pozdrawiam

Na razie brak aktualizacji, wciąż czekam na niektóre części. Będę pracował nad 4 różnymi projektami, kiedy zdemontuję osłony zderzaków, prawdopodobnie nie będę miał aktualizacji na ten temat aż do świąt Bożego Narodzenia.

Discussion starter · #28 ·
Louis,

Czy wiesz, czy ten sam zestaw działałby z modelem 2022 Prime SE? Naprawdę mam nadzieję dodać czujniki parkowania do mojego.

Jestem totalnym nowicjuszem, jeśli chodzi o modyfikowanie samochodów, więc przydałoby mi się więcej wskazówek, jak zdjąć zderzaki i faktycznie doprowadzić okablowanie do właściwych miejsc.

Wszelka pomoc mile widziana.

Dzięki!
Nie jestem pewien co do modeli Prime. Przepraszam

Cześć Louis, jak poprowadziłeś przewody? Czy musisz przeciąć przelotkę, aby przewód mógł przejść z maski do schowka? A z tyłu na przód, idziesz od podsufitki czy od spodu samochodu? Dzięki!
Nie jestem Louis, ale odpowiadając na Twoje pytania:
1). nie musisz przecinać przelotki w grodzi, możesz ją wepchnąć przez krawędź, a następnie przesunąć, aby uzyskać lepsze uszczelnienie. Użyj małego kawałka gumowej listwy krawędziowej lub węża, aby zapobiec przecięciu przewodów przez metal.
2). Uważam, że zestawy te są prowadzone wewnątrz pojazdu wzdłuż progów drzwi, ja będę prowadził swój w ten sposób z nacięciem w pustej przelotce w przestrzeni bagażowej i ponownie uszczelnionym silikonem.

Pozdrawiam,

Czy ktoś faktycznie skończył dodawanie zestawów wspomagania parkowania i czy są one w pełni funkcjonalne? Czy działa funkcja automatycznego hamowania i czy występują jakieś usterki? Widzę kilku użytkowników pokazujących zestawy dostępne poza USA, ale nie widziałem żadnych ukończonych projektów pokazujących działanie systemu i jego kompatybilność z systemem cambus rav4. To dość duży projekt, który chciałbym zainstalować w hybrydzie 23 XLE premium i chciałbym zobaczyć, czy ktoś ma w pełni funkcjonalny system, który zainstalował bez problemów, zanim wytnę otwory w zderzakach i rozbiorę samochód. Nie ma ekonomicznego sposobu na powrót po przecięciu zderzaków, poza pozostawieniem czujników na miejscu, jeśli dodatkowy system czujników nie działa w pełni tak jak system fabryczny. Dzięki za wszelkie aktualizacje.

Czy ktoś faktycznie skończył dodawanie zestawów wspomagania parkowania i czy są one w pełni funkcjonalne? Czy działa funkcja automatycznego hamowania i czy występują jakieś usterki? Widzę kilku użytkowników pokazujących zestawy dostępne poza USA, ale nie widziałem żadnych ukończonych projektów pokazujących działanie systemu i jego kompatybilność z cambusem systemu rav4. To dość duży projekt, który chciałbym zainstalować w 23 hybrydowym XLE premium i chciałbym zobaczyć, czy ktoś ma w pełni funkcjonalny system, który zainstalował bez problemów, zanim wytnę otwory w zderzakach i rozbiorę samochód. Nie ma ekonomicznego sposobu na powrót po wycięciu zderzaków, poza pozostawieniem czujników na miejscu, jeśli dodatkowy system czujników nie działa w pełni tak jak system zainstalowany fabrycznie. Dzięki za wszelkie aktualizacje.
Zakończyłem ten projekt kilka miesięcy temu i czujniki można włączać i wyłączać na ekranie deski rozdzielczej i pojawiają się na ekranie radia. Nie jestem pewien co do funkcji automatycznego hamowania, staram się nie doprowadzać do sytuacji, w której wjeżdżam w obiekty, aby "przetestować" tę funkcję. Jedyną wadą systemu aftermarketowego jest to, że nie ma możliwości kalibracji systemu tak jak w fabrycznym. Prawdą jest, że jest to instalacja trwała i nie można jej cofnąć, więc jeśli sprzedajesz samochód, musisz sprzedać z nim pakiet czujników lub wyjaśnić dziury i zaślepki. Ogólnie jestem zadowolony ze sposobu, w jaki się to potoczyło i z funkcjonalności, którą dodaje.

Na zdrowie.

Zakończyłem ten projekt kilka miesięcy temu, a czujniki można włączać i wyłączać na ekranie deski rozdzielczej i wyświetlają się na ekranie radia. Nie jestem pewien co do funkcji automatycznego hamowania, staram się nie doprowadzać do sytuacji, w której wjeżdżam w obiekty, aby "przetestować" tę funkcję. Jedyną wadą systemu aftermarket jest brak możliwości kalibracji systemu, tak jak w fabrycznym. Prawdą jest, że jest to instalacja trwała i nie można jej cofnąć, więc jeśli sprzedajesz samochód, musisz sprzedać z nim pakiet czujników lub wyjaśnić dziury i zaślepki. Ogólnie rzecz biorąc, jestem zadowolony ze sposobu, w jaki się to potoczyło i z funkcjonalności, jaką dodaje.

Na zdrowie.
Doceniam Twoją odpowiedź. Zawsze denerwuję się majstrowaniem przy elektrycznych modyfikacjach dodatkowych, zwłaszcza w nowym samochodzie, który jest jeszcze na gwarancji. Przy wszystkich czujnikach i stałej komunikacji komputera/modułu mogą wystąpić problemy i odmowa roszczenia gwarancyjnego, jeśli wystąpi problem z instalacją. Z jakiego zestawu korzystałeś i jak go znalazłeś? Zamierzałem udać się na złomowisko i spróbować kupić cały zestaw czujników, wiązek przewodów, modułów, ale większość z nich nie demontuje okablowania ani drobnych elementów. Poza tym, jeśli pojazd zostanie odzyskany, czujniki i okablowanie są prawdopodobnie uszkodzone z przodu lub z tyłu, a główna wiązka przewodów może być zupełnie inna dla samochodu, który ma dodany pakiet technologiczny, co uniemożliwia całkowite podłączenie i uruchomienie. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź.

21 - 40 of 63 Posts