Toyota RAV4 Forums banner

Niezależne markowe jednostki centralne do samochodów 2024/2025 bez JBL?

1.7K views 9 replies 6 participants last post by  Greasy  
#1 ·
Zauważyłem, że Crutchfield wymienia kilka opcji dla modeli z 2021 roku, ale kiedy wpisałem 2024 i 2025, wyświetla się informacja, że nic nie pasuje.
Co się zmieniło?
Czy naprawdę nie ma żadnych nieoryginalnych jednostek Pioneer, Alpine lub Sony, które pasują do modeli z lat 2024-2025?

#2 ·
Zauważyłem, że Crutchfield wymienia kilka opcji dla modeli z 2021 roku, ale kiedy wpisałem 2024 i 2025, wyświetliło się, że nic nie pasuje.
Co się zmieniło?
W '23 Toyota zmieniła radio na zupełnie inne, inny wygląd, inny rozmiar i inne okablowanie.

#3 ·
W '23 Toyota zmieniła radio na zupełnie inne, inny panel przedni, inny rozmiar i inne okablowanie.
Czy wszyscy producenci jednostek głównych na rynku wtórnym zdecydowali się nie tworzyć żadnych zaktualizowanych jednostek głównych?
Czy ten nowy rozmiar i okablowanie jednostki głównej zostały stworzone wyłącznie dla modeli RAV4 23-25 i żadnych innych modeli Toyoty?

#6 ·
Zazwyczaj mija kilka lat po zmianie, zanim coś jest dostępne
To może być w porządku, jeśli pojawią się w ciągu najbliższych 3 lat.
Myślę głównie o tym, jak fabryczne jednostki centralne prawdopodobnie nie przetrwają całego okresu eksploatacji pojazdu. Za 10-15 lat wszelkie zamienne jednostki OEM, które znajdziesz na złomowisku, również będą bardzo stare i podatne na awarie, a fabrycznie nowe mogą być niedostępne. Jeśli w ogóle dostępne, fabrycznie nowe zamienniki mogą być wyceniane po szalonej cenie kilku tysięcy dolarów, która dorówna lub przekroczy wartość pojazdu.

#9 ·
Mam 21 Prime SE - jeśli naprawdę się w to zagłębisz, będziesz potrzebować jednostki kompatybilnej z Maestro, aby zachować ustawienia fabryczne, kamerę itp. z radiem aftermarket - ALE z jakiegoś powodu żadna z integracji nie działa jeszcze z elementami sterowania na kierownicy. Prime ma zaszyfrowaną magistralę CAN i wierzę, że próbują używać poleceń CAN do sterowania na kierownicy - działa to w hybrydowych/benzynowych Rav4, ale nie w prime ze względu na szyfrowanie. Nie wiem, dlaczego po prostu nie zaprogramują tych jednostek, aby używały starej metody wire-tap na wiązce kierownicy, ponieważ te połączenia wciąż tam są i są bardzo analogowe, jak w samochodach od dziesięcioleci. Wysłałem e-mail do iDatalink w sprawie ich, ale jeszcze nie ma rozwiązania. Więc dla mnie, brak elementów sterowania na kierownicy = brak wymiany jednostki centralnej....

#10 ·
Producenci samochodów chcą, żebyś zaakceptował konsensusowy styl życia drona. Możesz go mieć w dowolnym kolorze, jaki chcesz, o ile jest czarny.

Straciłbym zbyt wiele funkcji, które producent samochodów uznał za niezbędne dla irytacji związanych z jednostką centralną. Chcę, żeby radio było radiem. Nie chcę dokonywać regulacji pojazdu, rejestrować danych, zmieniać ogrzewania/klimatyzacji, zużycia paliwa ani niczego innego. Problem polega na tym, że producenci samochodów stworzyli tę głupotę, a ty ją zaakceptujesz, albo zaczną się kary.

Na razie szukam dsp lub dspamp, który akceptuje inne wejścia. W ten sposób, jeśli użyję radia, wszystko będzie nudne jak konsensus. Jeśli wyłączę radio, mogę przesyłać strumieniowo telefon komórkowy do dsp lub użyć dowolnego odtwarzacza muzyki mp3/flac.

W moim poprzednim samochodzie z 2019 roku, nie Toyocie, mogłem zamontować jednostkę centralną. Ale musiałem podłączyć fabryczną jednostkę centralną do wiązki przewodów, aby zresetować codzienne oszczędzanie czasu dwa razy w roku. Nic nie zastąpi konieczności wykonania wiązki Y i przedłużenia. Coraz trudniej jest teraz radzić sobie z George'em Orwellem z 1984 roku.

Udało mi się zabić tę bezużyteczną, nadętą świnię i usunąć aplikację z telefonu komórkowego.
Drive Pulse : Opt-Out
Na Twoją prośbę zrezygnowałeś z usług Connected Services firmy Toyota.
Twój pojazd nie przesyła już danych o lokalizacji, jeździe i stanie pojazdu do Toyoty. Bez przesyłania danych Twojego pojazdu potwierdzasz, że nie możemy świadczyć usług Connected Services. Następujące usługi nie będą działać w Twoim pojeździe: Safety Connect (który obejmuje automatyczne powiadamianie o kolizji, rozszerzoną pomoc drogową, pomoc w nagłych wypadkach i w przypadku kradzieży pojazdu), Remote Connect, Service Connect, Drive Connect i Wi-Fi Connect.

Teraz muszę tylko zamówić kilka z nich, zanim zostaną zakazane

Usunięcie jednostki centralnej jest teraz przedsięwzięciem na czarnym rynku. MIB obserwują cię przez swoje okulary przeciwsłoneczne.