Toyota RAV4 Forums banner

Alarm włącza się losowo! Jak naprawić?

55K views 12 replies 12 participants last post by  ravenuer  
#1 ·
Alarm w moim Rav4 z 2007 roku włącza się losowo w ciągu dnia! Nic go nie uruchamia (ktoś dotyka samochodu itp.) Słyszałem, że to powszechny problem z Toyotami (starymi i nowymi) i mogę znaleźć odpowiednie rozwiązanie. Niektórzy mówią, że trzeba wymienić zespół zatrzasku maski, ale nie chcę wydawać pieniędzy tylko po to, by dowiedzieć się, że to nie rozwiązuje problemu.
Toyota też nie powie mi rozwiązania (chociaż ten problem z alarmem jest publikowany w całym Internecie)! Muszą znać rozwiązanie ze względu na wszystkie skargi, ale wszyscy mówią, że nie wiedzą, co powoduje problem i żebym go przyniósł, żeby mogli "zdiagnozować" problem i sprawić, żebym wydał u nich pieniądze, podczas gdy ja sam mogę rozwiązać problem. Brzmi podejrzanie! Mówią też, że nie ma żadnych problemów z wycofaniem dotyczących tego problemu z alarmem.
Czy ktoś ma ten sam problem i ma odpowiednie rozwiązanie?

#2 ·
Mogą oznaczać przełącznik maski. Przynajmniej w systemach aftermarketowych są one dość tanie. Elektryczny przełącznik wciskany, całkowicie otwarty na wodę i brud. Zlokalizowałbym go i odłączył, aby sprawdzić, czy to pomoże.

#3 ·
RAV4 z 2007 roku sprzedawany w Ameryce Północnej nie był wyposażony w system alarmowy, z wyjątkiem "alarmu paniki" aktywowanego czerwonym przyciskiem na pilocie. Toyota sprzedawała system VIP jako opcję, ale zdecydowana większość RAV4 na rynku go nie posiada.

#9 ·
RAV4 z 2007 roku sprzedawany w Ameryce Północnej nie był wyposażony w system alarmowy, z wyjątkiem "alarmu paniki" aktywowanego czerwonym przyciskiem na pilocie. Toyota sprzedawała system VIP jako opcję, ale zdecydowana większość RAV4 na rynku go nie posiada.
Niedawno odziedziczyliśmy Rav 4 z 2007 roku z systemem zabezpieczeń Toyoty i po dużych opadach deszczu, a następnie silnych mrozach (jak -15°C), alarm włącza się losowo. Upewniliśmy się, że wszystkie drzwi itp. są zamknięte - ale przez chwilę były zamarznięte.

#5 ·
Mam Rav4 z 2016 roku i zdarzyło się to kilka miesięcy temu. Mój brat właśnie zaczął naciskać przyciski na kluczyku i w końcu przestało po tym, jak włączyło się 6 razy. Teraz dzieje się to znowu! 4 razy do tej pory. Przekręciłem go. Próbowałem naciskać przyciski. Jeździłem nim... wciąż losowo się włącza! Dlaczego?! Co mogę zrobić? Zabiorę go do Toyoty, jeśli będę musiał, ale teraz jest prawie 22:00 w wigilię Bożego Narodzenia.

#7 ·
Miałem problem z losową aktywacją alarmu przez ostatnie 2 lata. Początkowo było to "okazjonalne" (miesięczne?), ale ostatnio stało się nie do zniesienia... 3 razy dziennie. Szukałem i sprawdzałem wszystkie wspomniane rzeczy i nie mogłem tego rozgryźć. Szybko przerodziło się to w raz na 2-10 minut... nigdy więcej. Więc... znalazłem instrukcję instalacji fabrycznego systemu alarmowego (cała wiązka przewodów i komponenty z bardzo dobrymi zdjęciami i wszystkim). Za schowkiem na rękawiczki znajduje się kilka małych elektronicznych jednostek sterujących (ECU). Jedna jest nazywana "Security ECU", druga "Glass Breakage Sensor (GBS) ECU". Security ECU znajduje się nad obudową filtra powietrza w kabinie. GBS ECU znajduje się po prawej stronie (w moim amerykańskim modelu) obudowy filtra powietrza w kabinie. GBS ECU ma wymiary około 3"x3"x1", a moja jest czarna. Jest na niej śruba regulacji czułości... i najwyraźniej jest połączona z małym mikrofonem. Poszedłem tam z zamiarem zmniejszenia czułości. Dla zabawy nacisnąłem na złącze przewodów wchodzące do GBS ECU. Wsunęło się około 1/2"!!! Złącze wchodzi do jednostki GBS OD SPODU... i w przeciwieństwie do większości złączy, NIE "zatrzaskuje się" na swoim miejscu. Łatwo widzę, jak wibracje + grawitacja + czas mogą spowodować jego wysunięcie się. Również przypadkowe pociągnięcie za przewody podczas wymiany filtra powietrza w kabinie lub jakikolwiek inny nacisk w dół może go trochę wysunąć... a nawet całkowicie. Już 5 godzin bez aktywacji alarmu!! Jeśli to ma być rozwiązanie, owinę to cholerstwo kawałkiem taśmy klejącej! Mam nadzieję, że to komuś pomoże. W każdym razie coś łatwego do sprawdzenia. Sprawdziłbym WSZYSTKIE złącza. Jeśli ktoś chce kopię instrukcji instalacji, proszę wysłać mi e-mail. Moja nazwa użytkownika (DPE9) AT YAHOO. Najwyraźniej są one własnością Toyoty i nie trwają długo w internecie. 2010 RAV4 Model podstawowy 3.5L V6 AWD

#8 ·
Witajcie wszyscy,
Miałem problem z włączaniem się alarmu, głównie w nocy, bez oczywistego powodu.
Przejrzałem fora i wypróbowałem różne rzeczy.
Zawsze, gdy zdarza się jakiś problem tego typu, najlepiej zacząć od podstaw.

Kiedy sprawdziłem ujemny zacisk akumulatora - był luźny. Kiedy w nocy robi się zimno, metal się kurczy, a słabe połączenie z zaciskiem ujemnym może zostać przerwane. Wtedy alarm wariuje, "myśląc", że ktoś majstrował przy samochodzie. Więc dokręć go, wymień złącze, jeśli trzeba. Również połączenie z samym przewodem od złącza może być skorodowane (zielony/biały nalot).
Jak wiele osób mówiło wcześniej, uziemienie klaksonu do podwozia było również skorodowane w moim rav4 z 2014 roku.

Mam nadzieję, że to pomoże.

#10 ·
Zastanawiam się, czy rav 4 ma wbudowany alarm. Toyota ma system bezpieczeństwa i nie można uruchomić silnika bez odpowiedniego klucza, to wiem. O ile wiem, każdy dealer instalował alarm KARR w każdym samochodzie, aby użyć jednego pilota do otwierania dowolnego samochodu na parkingu. Może warto sprawdzić, czy masz taki zainstalowany. Ostatnio usunąłem KARR z mojego drugiego rav, ponieważ zaczął działać losowo.

#11 ·
Zastanawiam się, czy rav 4 ma wbudowany alarm. Toyota ma system bezpieczeństwa i nie można uruchomić silnika bez odpowiedniego kluczyka, to wiem. O ile wiem, każdy dealer instalował alarm KARR w każdym samochodzie, aby używać jednego pilota do otwierania dowolnego samochodu na parkingu. Może warto sprawdzić, czy masz taki zainstalowany. Ostatnio usunąłem KARR z mojego drugiego rav, ponieważ zaczął działać losowo.
Ten Rav 4 był w pełni wyposażony i uważamy, że alarm pochodzi od Toyoty. Ma również zdalny start, ale nie wiemy, jak go używać, chociaż wiemy, że silnik gaśnie, gdy jesteś gotowy do jazdy.

#12 ·
Alarm w moim Rav4 z 2007 roku włącza się losowo w ciągu dnia! Nic go nie wyzwala (ktoś dotyka samochodu itp.)
Słyszałem, że to powszechny problem z Toyotami (starymi i nowymi) i mogę znaleźć odpowiednie rozwiązanie. Niektórzy mówią, że należy wymienić zespół zatrzasku maski, ale nie chcę wydawać pieniędzy tylko po to, by dowiedzieć się, że to nie rozwiązuje problemu.

Toyota też nie powie mi rozwiązania (mimo że ten problem z alarmem jest publikowany w całym Internecie)! Muszą znać rozwiązanie ze względu na wszystkie skargi, ale wszyscy mówią, że nie wiedzą, co powoduje problem i żeby go przynieść, aby mogli "zdiagnozować" problem i sprawić, żebym wydał u nich pieniądze, kiedy być może sam mogę rozwiązać problem. Brzmi podejrzanie! Mówią też, że nie ma żadnych problemów z wezwaniami do naprawy dotyczących tego problemu z alarmem.

Czy ktoś ma ten sam problem i ma odpowiednie rozwiązanie?
Mam teraz ten problem z moim 2013 Toyota Rav 4 XLE. Deska rozdzielcza miga włączając się i wyłączając jak dźwięk kierunkowskazu, a następnie przerywany sygnał dźwiękowy. Właśnie dostałem to z działu serwisowego dealera za 658 $ i znowu to robi.

#13 ·
Mam teraz ten problem z moim 2013 Toyota Rav 4 XLE. Deska rozdzielcza miga włączając się i wyłączając jak dźwięk klikania kierunkowskazu, a następnie przerywany dźwięk klaksonu. Właśnie odebrałem go z serwisu dealerskiego za 658 $ i znowu to robi.
Zabrałeś go do dealera i policzyli ci 658 $ za naprawę alarmu? I nadal jest zepsuty?