Toyota RAV4 Forums banner

Adapter bezprzewodowy Android Auto

1 reading
5.6K views 12 replies 12 participants last post by  Maaks  
#1 ·
Czy możecie mi wytłumaczyć coś o bezprzewodowych adapterach Android Auto?

1) Który jest najlepszy, który nie powoduje opóźnień podczas odtwarzania muzyki i korzystania z map?

2) Rozumiem, że adaptery używają Bluetooth do komunikacji z moim portem danych. Czy to zużywa dane z telefonu?

3) Czy używanie tych adapterów zwiększa zużycie baterii? Czy telefony muszą być podłączone podczas dłuższych podróży: tj. dłuższych niż godzinę?

4) Czy występują jakieś opóźnienia podczas początkowych zdarzeń połączeniowych? Czy jest gorzej niż w przypadku korzystania z przewodowego Android Auto?

5) Na koniec, telefon mojej żony to starszy LG G8X, ja mam Samsunga S22 Ultra. Które adaptery działają najlepiej z tymi telefonami?

#2 ·
Czy możecie mi powiedzieć coś o bezprzewodowych adapterach Android Auto?

1) Jaki jest najlepszy, który nie powoduje opóźnień podczas odtwarzania muzyki i korzystania z map?

2) Rozumiem, że adaptery używają Bluetooth do komunikacji z moim portem danych. Czy to zużywa dane z telefonu?

3) Czy używanie tych adapterów zwiększa zużycie baterii? Czy telefony muszą być podłączone podczas dłuższych podróży: tj. dłuższych niż godzinę?

4) Czy występują jakieś opóźnienia podczas początkowych zdarzeń połączeniowych? Czy jest gorzej niż w przypadku korzystania z przewodowego Android Auto?

5) Wreszcie, telefon mojej żony to starszy LG G8X, ja mam Samsunga S22 Ultra. Które adaptery najlepiej współpracują z tymi telefonami?
1. Mam iPhone'a, więc potrzebowałem adaptera CarPlay, ale ten, który dostałem, robi obie rzeczy: https://www.amazon.com/gp/product/B0B1TZZ9K3/ref=ppx_yo_dt_b_search_asin_title?ie=UTF8&psc=1 Jak widać, jest nowsza wersja.

2. Adapter komunikuje się z radiem przez przewodowy port USB; nie ma połączenia radiowego od adaptera do radia.

Ten adapter używa Bluetooth między telefonem a adapterem do konfiguracji, ale po skonfigurowaniu używa połączenia Wi-Fi między telefonem a adapterem.

To, czy używasz danych w telefonie, zależy od tego, do czego używasz połączenia. Jeśli na przykład nawigujesz, na przykład za pomocą Map Google, telefon użyje danych komórkowych, aby pobrać informacje o mapie z chmury. Jeśli tylko odtwarzasz muzykę zapisaną w telefonie, żadne dane nie są używane.

3. Znowu, zależy to od tego, co robisz. Używam Map Google bardzo często i to szybciej rozładowuje baterię telefonu niż w przypadku, gdy nie używam Map Google. Jeśli tylko słuchasz muzyki, bateria telefonu nie rozładuje się bardziej niż w przypadku słuchania przez słuchawki douszne lub podobne.

4. Kiedy po raz pierwszy włączam mojego RAV4, występuje około pięciu sekund opóźnienia, zanim CarPlay się połączy. Nie widzę żadnych opóźnień w danych po połączeniu.

5. Najlepiej zapytać dostawcę adaptera, które telefony są obsługiwane.

#3 ·
To może być coś, do czego jestem zbyt wybredny, ale istnieje zauważalny spadek jakości dźwięku w przypadku muzyki odtwarzanej przez Android Auto w porównaniu do normalnego połączenia Bluetooth. Dopasuj wszystkie ustawienia dźwięku między tymi źródłami i odtwórz dobrze znaną piosenkę, która ma szeroki zakres instrumentacji/wysokości dźwięku, a myślę, że jest to natychmiast oczywiste. W żadnym wypadku nie jest to nie do zniesienia, ale powinieneś zobaczyć, na co się decydujesz w dziale audio, zanim w to wejdziesz.

Jeśli chodzi o podłączanie go podczas dłuższych podróży, zawsze mam te same przemyślenia. Jeśli muszę podłączyć telefon, aby utrzymać go naładowanym podczas korzystania z bezprzewodowego AA... to już nie jest bezprzewodowe i równie dobrze mogę podłączyć go bezpośrednio do portu i mieć zarówno zasilanie, jak i połączenie AA przez jedną drogę. "Ach, ale Flux, istnieje ładowanie bezprzewodowe! Teraz mogę mieć obie funkcje i nadal żadnych kabli!" Rzeczywiście, i dodaje to jeszcze więcej ciepła do twojego telefonu za ponad 500 dolarów, co na dłuższą metę nie jest dobre dla elektroniki.

Nie mówię, że nie powinieneś tego robić, ale powinieneś być świadomy skutków ubocznych. Powodzenia z którąkolwiek drogą się zdecydujesz.

#5 ·

1) Który jest najlepszy, który nie powoduje opóźnień podczas odtwarzania muzyki i korzystania z map?

3) Czy używanie tych adapterów zwiększa zużycie baterii? Czy telefony muszą być podłączone podczas dłuższych podróży: czyli dłuższych niż godzinę?

4) Czy występują jakieś opóźnienia podczas początkowych zdarzeń związanych z łącznością? Czy jest gorzej niż w przypadku korzystania z przewodowego Android Auto?

5) Wreszcie, telefon mojej żony to starszy LG G8X, ja mam Samsunga S22 Ultra. Które adaptery działają najlepiej z tymi telefonami?
Jeśli masz 19-22, bez wątpienia AAWireless. Był niezawodny, kiedy miałem swój stary 2020. Mój 2023 ma wbudowaną łączność bezprzewodową, więc przekazałem go żonie. Chciałbym, żeby był kompatybilny z 2023, bo wbudowana łączność bezprzewodowa Toyoty jest do bani.

#6 ·
Bluetooth jest używany tylko do nawiązania początkowego parowania. Adapter używa Wi-Fi do połączenia AA z telefonu z adapterem. Brak wpływu na dane.

3) Czy używanie tych adapterów zwiększa zużycie baterii? Czy telefony muszą być podłączone podczas dłuższych podróży: czyli dłuższych niż godzinę?
Adapter zużywa minimalną moc i wyłącza się, gdy samochód jest wyłączony. Telefon musi mieć zasilanie, więc miej to na oku i ładuj go odpowiednio. Czas pracy baterii telefonu jest bardzo zróżnicowany. Mogę zobaczyć stan baterii telefonu na wyświetlaczu samochodu.

4) Czy występuje jakieś opóźnienie podczas początkowych zdarzeń połączeniowych? Czy jest gorzej niż w przypadku korzystania z przewodowego Android Auto?
Nie widzę żadnego istotnego opóźnienia w czasie połączenia za pomocą Motorola MA1.

Mój pierwszy bezprzewodowy adapter AA był od AAWireless, sparowany z Audi 2020. Zaczęło się dobrze, a potem zapomniało, jak ponownie połączyć się po ponownym uruchomieniu. Próbowałem wielu ustawień z ich pomocą i aktualizacjami oprogramowania układowego. Nigdy nie było niezawodne. Dostałem Motorolę i było idealnie w Audi, a następnie w 2006 4Runner z nieoryginalnym radiem Sony AA (tylko przewodowym).

#9 ·

5) Wreszcie, telefon mojej żony to starszy LG G8X, ja mam Samsunga S22 Ultra. Które adaptery działają najlepiej z tymi telefonami?
W zależności od modelu roku, twoja jednostka centralna przełącza Bluetooth na Wi-Fi z twoim telefonem bez adaptera. Połączenie zajmuje trochę czasu, a potem jest dobre na całą podróż.

#10 ·
W zależności od modelu roku, twoja jednostka centralna przełącza bluetooth na Wi-Fi z telefonem bez adaptera. Połączenie zajmuje trochę czasu, a potem jest dobre na całą podróż.
W mojej starej ciężarówce Ford z jednostką centralną z rynku wtórnego. Miałem tylko problemy z AAWireless i Motorola, urządzenie Amazon za 39 $ działa dobrze,

#11 ·
Właśnie kupiłem model RAV4 2019, który nie miał Android Auto. Zaktualizowałem samochód w Toyota carfix i teraz Android Auto działa z kablem USB. Chcę się tylko upewnić. Czy Carlink 5.0 działa z moim samochodem, aby Android Auto działało bezprzewodowo?

A co z tym Motorola MA1? Kiedy wygooglowałem kilka sklepów, powiedzieli, że nie działa z modelami RAV4? Ale powinno działać?

Jestem z Finlandii. Mówię tylko, czy są jakieś kwestie regionalne.

#13 ·
Kupiłem właśnie model RAV4 2019, który nie miał Android Auto. Zaktualizowałem samochód w Toyota carfix i teraz Android Auto działa z kablem USB. Chcę się tylko upewnić. Czy Carlink 5.0 działa z moim samochodem, aby Android Auto działało bezprzewodowo?

A co z tym Motorola MA1? Kiedy wygooglowałem kilka sklepów, powiedzieli, że nie działa z modelami RAV4? Ale powinno działać?

Jestem z Finlandii. Mówię tylko, czy są jakieś kwestie regionalne.
Używam CalinKit 4.0 (z Aliexpress) z moim RAV4 2022 i działa OK.