Toyota RAV4 Forums banner

Czy ktoś próbował integracji Naviks Android Auto?

11K views 14 replies 8 participants last post by  California Highlander  
#1 ·
Mam RAV Hybrid Limited z 2018 roku z JBL i kamerą 360 stopni z widokiem z lotu ptaka. Chciałbym mieć Android Auto w samochodzie, ale wolałbym pozostać przy fabrycznym radiu JBL niż przy jednostce z rynku wtórnego, jeśli to możliwe. Czy ktoś miał szczęście z którymś z tych adapterów Naviks?

#2 ·
Mam model RAV Hybrid Limited z 2018 roku z JBL i kamerą 360 stopni z widokiem z lotu ptaka. Chciałbym mieć Android Auto w samochodzie, ale wolałbym pozostać przy fabrycznym radiu JBL niż przy jednostce z rynku wtórnego, jeśli to możliwe. Czy ktoś miał szczęście z którymś z tych adapterów Naviks?

Ja również byłem tym zainteresowany. Zastanawiałem się, ponieważ rozdzielczość w Beat-Sonic jest ograniczona do rozdzielczości ekranu kamery cofania, która jest naprawdę słaba. Ekrany Carplay/Android Auto wyglądały na dość rozmyte w filmach, które mogłem znaleźć na YouTube. Byłbym zainteresowany zobaczeniem, czy Naviks jest lepszy.

#4 ·
Myślę, że warto sprawdzić niektóre jednostki główne z rynku wtórnego, takie jak Kenwood, JVC itp., lub sprawdzić AliExpress lub Amazon pod kątem naprawdę świetnych jednostek głównych z obsługą zarówno JBL, jak i kamery 360, takich jak Teyes CC3 lub Dasaita MAX10. Sam mam dasaita. Oczywiście na obu można uruchomić AndriodAuto lub Carplay.

#5 ·
Mam to. Dostałem to około miesiąc temu i działa świetnie! Mam wykończenie Platinum z kamerą 360° i nadal działa, podobnie jak kamera cofania! Kosztowało mnie 925 dolarów, ale było warto, ma nawet bezprzewodowe CarPlay, z bezprzewodowym AA, które pojawi się później.

#9 ·
Oto kilka zdjęć z zewnątrz. Próbowałem zrobić je w zacienionym miejscu. Dołączyłem również jedno z działającej kamery 360 stopni! View attachment 177257
View attachment 177258
View attachment 177256
View attachment 177255
View attachment 177254
W końcu zainstalowałem dziś Naviks i w większości działa dobrze, ale kamera z widokiem z lotu ptaka nie działa poprawnie we wszystkich przypadkach. Czasami, gdy wrzucam wsteczny, ustawienia kamery nie są takie, jakie zostawiłem. Kiedy jestem w widoku kamery i zmieniam ustawienia, wydaje się, że dotknięcia ekranu są rejestrowane przez Android Auto. Na przykład, po kliknięciu jednego ustawienia kamery słyszę dźwięk głosu Google w odpowiedzi. To tak, jakby ekran kamery i Android Auto były połączone krzyżowo. Zastanawiam się, czy jedno z ustawień zworki w Naviks może być nieprawidłowe. Czy miałeś podobne problemy?

#8 ·
Mam 2016 rav4 limited i myślę o zainstalowaniu tego zestawu, aby uzyskać android auto. Czy testowałeś na tym android auto? Jak trzyma się zestaw? Jakieś skargi? Czy postępowałeś zgodnie z instrukcją wideo lub czymś podobnym podczas instalacji? Jak trudna była instalacja?
To wciąż działa dla mnie idealnie! Najlepsza decyzja, jaką podjąłem, żeby to dostać; nie było tanio, przyznaję, ale było warte każdego grosza!

Jeśli chodzi o instalację, to ja jej nie robiłem. Mieszkam na Manhattanie, więc po prostu pojechałem na Brooklyn, gdzie są, i zainstalowali to, podczas gdy czekałem, stąd dodatkowe 500 $. Z przyjemnością zapłacę za wykonanie tego, ponieważ nie znam się na instalowaniu samochodowych zestawów stereo.

#10 ·
Aktualizacja po kilku miesiącach. Więc ekran dotykowy dla Android Auto jest zdecydowanie połączony z kamerą z lotu ptaka. Szczerze mówiąc, to nie jest duży problem. Jeśli jadę do tyłu, a kamera nie jest ustawiona tak, jak lubię, po prostu stukam w ekran kilka razy i wraca do ustawienia, które wolę. Jest kilka innych irytujących rzeczy, o których należy pamiętać. 1, dźwięk z Android Auto odtwarzany jest przez wejście Aux w RAV4. To ma sens, ale jeśli chcesz na przykład Mapy Google i zwykłe radio FM i odbierasz połączenie, nie słyszysz dzwoniącego, ponieważ połączenie telefoniczne dochodzi przez Aux. 2, nie ma nocnej integracji dla Android Auto. Ekran przyciemni się po zmroku, ale nie przejdzie automatycznie w tryb ciemny.

Podsumowując, system Naviks działa, ale z pewnością nie jest to tak płynne doświadczenie jak w samochodzie, który ma Android Auto fabrycznie. Mogę żyć z większością tych niedoskonałości, więc nie zamierzam tego usuwać ani nic. Ale ponieważ jest to głównie samochód mojej żony, a ona jest nieco mniej tolerancyjna na te niedogodności, prawdopodobnie nie poszedłbym tą drogą, gdybym wiedział o tych problemach wcześniej. Mam nadzieję, że to materiał do przemyśleń dla każdego, kto rozważa tę instalację.

#12 ·
Czy ta konfiguracja zachowuje wszystkie informacje o hybrydzie? poziom naładowania baterii, ładowanie itp.? czy tracisz te informacje?
Zachowujesz to wszystko. Możesz przełączać się między normalnymi funkcjami w jednostce centralnej JBL a Android Auto lub Apple Carplay Naviks, naciskając i przytrzymując przycisk rozłączania telefonu na elementach sterowania kierownicy. Kiedy korzystasz z normalnej jednostki centralnej, wszystko jest tak, jak było wcześniej, z jednym małym zastrzeżeniem, że widok z kamery z lotu ptaka czasami nie znajduje się w ostatnio używanym widoku.

#15 ·
Właśnie zainstalowałem swój w 2019 Highlander Platinum z kamerą 360. Instrukcje instalacji były trochę słabe, ponieważ pod siedzeniem pasażera znajdują się dwie identyczne wiązki przewodów w jednostce wideo i nie mogłem znaleźć żadnej wskazówki, której użyć. Użyłem tego dalej z tyłu i wydaje się działać.

Dostałem dokładnie to, czego oczekiwałem, chociaż nie sprzedają tego z mirroringiem telefonu, na co liczyłem. Osoba, z którą rozmawiałem, powiedziała, że nie wierzy, że byłbym z tego zadowolony, nawet gdyby to sprzedawali, ponieważ rozdzielczość wbudowanego systemu JVC jest tak niska, że przestali sprzedawać ten komponent.

Na początku miałem mały problem z uruchomieniem dźwięku, ale zostało to rozwiązane przez zmianę trybu na auxiliary. Miałem go na Bluetooth.

Nadal będę eksperymentował, aby sprawdzić, czy uda mi się znaleźć sposób na nagrywanie wideo z mojego widoku 360, ponieważ byłoby to fenomenalne rozwiązanie dla kamery samochodowej. Jestem zadowolony z tego, co mam.