Toyota RAV4 Forums banner
1 - 20 of 46 Posts

KellyJ

· Registered
RAV4 Prime SE 2021
8 Posts
Discussion starter · #1 ·
Czy są jakieś bagażniki rowerowe montowane na bagażniku, które są kompatybilne z Toyotami RAV4? Nie mam haka holowniczego w moim modelu RAV4 Prime z 2021 roku, a dealer wycenił montaż na prawie 1000 dolarów. Według stron internetowych Thule i Saris, żadne z ich bagażników na bagażnik nie są kompatybilne z RAV4. Jakieś sugestie? Czy ktoś z powodzeniem i bezpiecznie używał bagażnika, który nie był wymieniony jako oficjalnie kompatybilny? Dziękuję!

Czy SĄ jakieś bagażniki rowerowe montowane na bagażniku i kompatybilne z Toyotami RAV4? Nie mam haka holowniczego w moim RAV4 Prime z 2021 roku, a dealer wycenił instalację na prawie 1000 dolarów. Według stron internetowych Thule i Saris żadne z ich bagażników na bagażnik nie są kompatybilne z RAV4. Jakieś sugestie? Czy ktoś z powodzeniem i bezpiecznie używał bagażnika, który nie był oficjalnie wymieniony jako kompatybilny? Dziękuję!
Istnieje wiele uchwytów na rowery do bagażnika dachowego. Widzę je cały czas. Oczywiście potrzebne będą belki poprzeczne.
Dlaczego nie założyć haka holowniczego? Odbiornik haka ECO jest dość łatwy w montażu i jest wystarczająco wysoki, aby nie ocierać się o nierówności. Kosztuje znacznie mniej niż odbiornik haka OEM.

Tak, hak ECO jest łatwy do założenia. (lub powinien być tańszy dla dobrego, niezależnego warsztatu naprawczego, aby go założyć.) Mam bagażniki rowerowe 1UP, nie są tanie, ale działają niesamowicie dobrze. I wciąż się „wznoszą”, więc prześwit nie stanowi problemu. Bagażniki dachowe są w porządku, z wyjątkiem tego, że nie wjeżdżasz do garażu, pod niskie drzewa ani nie oczekujesz dobrego przebiegu. Miałem bagażnik dachowy na moim starym kombi Volvo i mogłem tam umieścić rowery. Jednak ten samochód jest tak wysoki, że myślę, że nie mógłbym tego zrobić. Ledwo mogę umyć dach. Być może, jeśli jesteś młody i masz 1,90 m wzrostu, możesz to zrobić. Nie ja.

Discussion starter · #4 ·
Istnieje wiele uchwytów rowerowych do bagażnika dachowego. Widzę je cały czas. Oczywiście potrzebne będą belki poprzeczne.
Dlaczego nie zamontować haka holowniczego? Odbiornik haka ECO jest dość łatwy w montażu i wystarczająco wysoki, aby nie ocierać się o nierówności. Kosztuje znacznie mniej niż odbiornik haka OEM.
Dzięki - przyjrzę się odbiornikowi haka ECO. (Nie wiem nic o żadnym rodzaju haka!) Nigdy nie byłbym w stanie samemu włożyć roweru na dach. Potrzebuję jednego z tyłu pojazdu.

Discussion starter · #5 ·
Tak, hak ECO jest łatwy do założenia. (lub powinien być tańszy dla dobrego niezależnego warsztatu naprawczego). Mam bagażniki rowerowe 1UP, nie są tanie, ale działają niesamowicie dobrze. I nadal się "wznoszą", więc prześwit nie stanowi problemu. Bagażniki dachowe są w porządku, z wyjątkiem tego, że nie wjeżdżasz do garażu, pod niskie drzewa ani nie oczekujesz dobrego zużycia paliwa. Miałem bagażnik dachowy na moim starym kombi Volvo i mogłem tam umieścić rowery. Jednak to auto jest tak wysokie, że myślę, że nie mógłbym tego zrobić. Ledwo mogę umyć dach. Być może, jeśli jesteś młody i masz 1,90 m wzrostu, możesz to zrobić. Ja nie.
Zgadza się - ja też nigdy nie mógłbym sam używać bagażnika dachowego. Przyjrzę się hakowi ECO. Dzięki!

Discussion starter · #7 ·
Potrzebowałem haka holowniczego OEM ze względu na prześwit na moim stromym podjeździe. Kupiłem go od dealera za koszt 350 dolarów, a następnie zleciłem montaż UHaul za około 250 dolarów.
Dzięki za ten pomysł. Widziałem inne posty, w których ludzie mieli straszne historie o tym, jak zderzak został pocięty, aby zamontować którykolwiek z rodzajów haka, i widziałem sporo rekomendacji, aby zlecić pracę UHaul. Nie miałeś żadnych problemów z żadnym z nich (cięcie zderzaka lub UHaul)?

Dzięki - Sprawdzę hak holowniczy ECO. (Nic nie wiem o hakach!) Nigdy nie byłbym w stanie samemu włożyć roweru na dach. Potrzebuję jednego z tyłu pojazdu.
Innym problemem, wystarczy zapytać moją żonę, jest to, że można natknąć się na coś nad głową podczas wjeżdżania na przykład do miejskiego parkingu, powodując uszkodzenie roweru i dachu! I znowu, wjeżdżając do naszego garażu, w pełni popieram poszukiwanie rozwiązania z tyłu pojazdu, a hak holowniczy ECO jest najtańszym, bardzo dobrym rozwiązaniem. Zdecydowaliśmy się na hak i okablowanie OEM i jest to z pewnością bardzo miłe, ale przesada, aby rozwiązać potrzeby związane z przewożeniem rowerów.

Dzięki za ten pomysł. Widziałem inne posty, w których ludzie mieli historie grozy o tym, jak zderzak został pocięty, aby włożyć którykolwiek rodzaj haka, i widziałem sporo rekomendacji, aby UHaul wykonał tę pracę. Nie miałeś żadnych problemów z żadnym z nich (cięcie zderzaka lub UHaul)?
Instalator uhaul nie chciał wykonywać takiej ilości pracy, ale zrobił to. Poszedł na nieco leniwy sposób z wycięciem. Utrzymał go małym, tak jak chciałem i sprawił, że wyglądał bardzo ładnie, ale moim zdaniem wyciął go zbyt daleko z tyłu pod pojazdem. Chciałbym, żeby to było dla mnie trochę jaśniejsze. Martwię się trochę o długotrwałe zużycie przy głębokim cięciu. Ogólnie bardzo zadowolony z tego, co z tego wyszło.

Po prostu zrób to sam i zaoszczędź 800 $. I nigdy nie płać cen dilerskich za żadne usługi. Dodaj do tego wiązkę przewodów za niewielką cenę, a teraz masz pojazd zdolny do holowania.
eTrailer.com ma wszystko, czego potrzebujesz.
Popieram. Jedyne specjalistyczne narzędzia, których potrzebujesz, to klucz dynamometryczny i drugi zestaw rąk.

Discussion starter · #13 ·
Po prostu zrób to sam i zaoszczędź 800 $. I nigdy nie płać cen dealerskich za żadne usługi. Dodaj do tego wiązkę przewodów, a otrzymasz pojazd zdolny do holowania.
Otrzymuję cenę dealera tylko dlatego, że wiem, że będzie najwyższa. :) Hak OEM kosztuje 295 $ od Toyoty, a Torklift Central ma EcoHitch w sprzedaży za 314 $ (364 $ gdzie indziej). Myśli na temat tego, który jest najlepszy, jeśli zamierzam używać go tylko do bagażnika na rowery - nie potrzeba elektryki. Nie jestem majsterkowiczem, jeśli chodzi o tego typu rzeczy, więc będę musiał znaleźć kogoś, kto będzie mógł mi to założyć! Dziękuję za pomoc!

Discussion starter · #14 · (Edited)
Istnieje wiele uchwytów rowerowych do bagażnika dachowego. Widzę je cały czas. Oczywiście potrzebne będą belki poprzeczne.
Dlaczego nie zamontować haka holowniczego? Odbiornik haka ECO jest dość łatwy w montażu i jest wystarczająco wysoki, aby nie ocierać się o nierówności. Kosztuje znacznie mniej niż odbiornik haka OEM.
Właściwie OEM kosztuje 295 $ od Toyoty, a EcoHitch regularnie kosztuje 364 $ (chociaż Torklift Central ma go w sprzedaży za 314 $). Biorąc pod uwagę, że mają prawie taką samą cenę, a ma to być używane tylko do bagażnika rowerowego, czy jeden jest lepszy od drugiego? Wygląda na to, że EcoHitch nie wymaga wycięcia w zderzaku.

Właściwie OEM kosztuje 295 $ od Toyoty, a EcoHitch regularnie 364 $ (chociaż Torklift Central ma go w sprzedaży za 314 $). Biorąc pod uwagę, że są prawie w tej samej cenie, a ma to być używane tylko do bagażnika rowerowego, czy jeden jest lepszy od drugiego? Wygląda na to, że EcoHitch nie wymaga wycięcia w zderzaku.
Kolejną dużą zaletą EcoHitch jest to, że nie trzeba usuwać amortyzującego zderzaka aluminiowego, który znajduje się za fasadą zderzaka. Robi się to w przypadku instalacji OEM, a pomysł polega prawdopodobnie na tym, że hak OEM zastępuje to, ale jestem pewien, że nie wbudowali amortyzacji, ponieważ wszystko jest ze sztywnej stali. A może aluminiowy zderzak to tak naprawdę tylko rama bez bycia zaprojektowanym jako amortyzator. Teraz pełna siła kolizji z tyłu jest przenoszona na ramę za pośrednictwem haka OEM. Początkowo myślałem, co u licha, samochód jest nadal objęty gwarancją Toyoty, ale gdybym miał to zrobić ponownie, prawdopodobnie wybrałbym EcoHitch, mimo że siedzi niżej na chodniku.

Po prostu zrób to sam i zaoszczędź 800 $. I nigdy nie płać cen dealerskich za żadne usługi. Dodaj do tego wiązkę przewodów za grosze, a teraz masz pojazd zdolny do holowania.
Biorę pod uwagę swój czas i frustrację w porównaniu z ich czasem w wycenie. Jeśli mogę zapłacić im mniej niż "zapłaciłbym" sobie, wezmę to.

Czy są jakieś bagażniki rowerowe montowane na bagażniku i kompatybilne z Toyotą RAV4? Nie mam haka holowniczego w moim modelu RAV4 Prime z 2021 roku, a dealer wycenił montaż na prawie 1000 $. Według stron internetowych Thule i Saris, żadne z ich bagażników na bagażnik nie są kompatybilne z RAV4. Jakieś sugestie? Czy ktoś z powodzeniem i bezpiecznie używał bagażnika, który nie był oficjalnie wymieniony jako kompatybilny? Dziękuję!
Przed pewnym czasem szukałem informacji na ten temat dla mojego Rav4 z 2020 roku. Jeśli przejdziesz do Uhaul.com i rozwiniesz menu o nazwie „Przyczepy i holowanie”, możesz określić swój pojazd, a otrzymasz opcje dotyczące haka holowniczego. Koszt to około 190 $. Nie jestem pewien, czy obejmuje to instalację, czy nie. Strona internetowa zawiera instrukcje instalacji, które wyglądają na dość proste, jeśli jesteś osobą, która lubi majsterkować. W każdym razie dobrze jest porównać je z innymi hakami, które możesz rozważać.

Biorę pod uwagę swój czas i frustrację w porównaniu z ich czasem w wycenie. Jeśli mogę zapłacić im mniej niż "zapłaciłbym" sobie, to skorzystam.
To tak proste jak "postępuj zgodnie z instrukcjami Lego". 45 minut, aby zaoszczędzić 800 dolarów, to coś, co z pewnością docenię.

1 - 20 of 46 Posts