Toyota RAV4 Forums banner

Czy mój Rav może ciągnąć małą przyczepę kempingową?

15K views 21 replies 7 participants last post by  Nimbus  
#1 ·
Mam Rav 4 z 2011 roku, bez pakietu sportowego na tylne opony. 4 cylindry. Czy ktoś z obecnych ma przyczepę kempingową?

#2 ·
Mój to rozkładany namiot o długości 8 stóp, z przyczepą o DMC 1495 funtów. bez lodówki, pieca, kuchenki itp., ale miejsce dla 6 osób. Mój RAV to model podstawowy 2.5 FWD z 2012 roku i bez problemu rusza z przyczepą. Zużycie paliwa podczas holowania wynosi (według deski rozdzielczej) około 10,8 l/100 km przy prędkościach autostradowych. Nie jestem zadowolony z działania hamulców, a przyczepa nie ma hamulców, więc zamierzam ulepszyć przednie hamulce do modeli z trzecim rzędem siedzeń. Dodam również tylne sprężyny z tego samego modelu, wraz z zewnętrzną chłodnicą skrzyni biegów.

W mieście przewożę w razie potrzeby jard żwiru/gleby, ale staram się robić to po połowie.

Chcesz zobaczyć holowanie, sprawdź IkeCarlsona, ten facet jest szalony!

#3 ·
Tak, Twój RAV4 może to holować, ale jak mówi Foryota, czy może to zatrzymać?
Zgadzam się, Ike jest szalony - i dumny z tego!

#4 · (Edited)
Mam Rav 4 z 2011 roku, bez pakietu sportowego na tylne opony. 4 cyl.
Sprawdź w instrukcji obsługi maksymalną masę holowania. Myślę, że dla wszystkich modeli 4-cylindrowych wynosi ona 1500 funtów.
Modele V6 mają podstawową masę holowania 2000 funtów, a z opcją pakietu holowniczego 3500 funtów.
Osobiście dodałbym małą chłodnicę skrzyni biegów, jeśli kiedykolwiek zdecyduję się holować moim RAV4 (lata tutaj mogą być bardzo gorące).

#5 ·
I have a 2011 Rav 4, No rear tire sport appearance package. 4 cyl. does anyone here have a trailer like a camper?
By the way Magic, please fill in the rest of your profile. Advice for Ontario, CA is different than for Ontario, CAN [emoji846]

The towing weights listed above are what I go by, and I don’t know if a 4-cyl Sport Appearance pack vehicle would have the larger front brakes, but you likely don’t have the third row, which would definitely get the larger brakes.

Best bet, stick with a lightweight trailer and pack accordingly. And add an external transmission cooler.

#6 ·
Mam przyczepę kempingową w kształcie łzy, która została zbudowana na przyczepie o wymiarach 5x8 stóp jako podstawa. Prawdopodobnie waży prawie tyle samo, co Foryota. Mam silnik V6 i jest łatwy do ciągnięcia. Dodałem hamulce przyczepy, a poprawa w hamowaniu była tego warta, nawet z większymi przednimi hamulcami i tarczami.

Foryota, założyłem również mocniejsze sprężyny z 3 rzędu i teraz z tyłu (samochodu) nie ma zauważalnego opadania.

Chłodnica skrzyni biegów jest wysoce zalecana. U mnie utrzymuje temperaturę o 25-30 stopni F chłodniejszą.

Lubię Ike'a. Może jest trochę szalony, ale w dobry sposób. Kto inny może odśnieżać swoim Rav4?? I pomógł mi przy zakładaniu tych tylnych sprężyn śrubowych, nie osobiście, ale przez konsultacje tutaj. Jeszcze raz dziękuję, Ike.

#7 ·
Mam przyczepę kempingową typu teardrop, która została zbudowana na przyczepie o wymiarach 5x8 stóp jako baza. Prawdopodobnie waży blisko tyle, ile waży Foryota. Mam V6 i łatwo się go ciągnie. Dodałem hamulce do przyczepy, a poprawa w hamowaniu była tego warta, nawet z większymi przednimi hamulcami i tarczami.

Foryota, założyłem również mocniejsze sprężyny z 3 rzędu siedzeń i teraz z tyłu (samochodu) nie ma zauważalnego ugięcia.

Chłodnica skrzyni biegów jest wysoce zalecana. U mnie utrzymuje temperaturę o 25-30 stopni F niżej.

Lubię Ike'a. Może jest trochę szalony, ale w dobry sposób. Kto inny może odśnieżać swoim Rav4?? I pomógł mi przy zakładaniu tych tylnych sprężyn śrubowych, nie osobiście, ale poprzez konsultacje tutaj. Jeszcze raz dziękuję, Ike.
To mój cel, brak ugięcia z tyłu. Mam tylko napęd na przednie koła, więc zmniejszenie ugięcia jest dla mnie jeszcze ważniejsze. Powiedziawszy to, ładuję moje przyczepy w około 45% z tyłu i 55% z przodu (około osi przyczepy), aby zrównoważyć obciążenie. Nie lubię północnoamerykańskiego obciążenia dyszla wymuszonego przez oś znajdującą się tak daleko z tyłu, ale nie chcę też być w pełni europejski, luźny. Muszę zachować trochę nacisku na dyszel dla stabilności!

A moja uwaga o Ike'u jest taka, że podziwiam jego poziom „szaleństwa”. Zdecydowanie w dobrym sensie.

#10 ·
Rav pociągnie o wiele więcej, niż mu się przypisuje. Nacisk na hak to Twój największy problem. Musi być wystarczająco lekki, aby nie obciążać tylnej części, ale wystarczająco ciężki, aby zachować stabilność. 100-150 funtów to dobry punkt odniesienia.

Sama przyczepa ma znaczenie dla wyrównania i zawieszenia. Ciągnąłem kilka przyczep, które były tak zniszczone, zużyte, niewyrównane lub po prostu źle zbudowane, że bałem się tylko je podłączyć. Utrzymuj ją w dobrym stanie i pilnuj wyrównania. Chcesz zerowej zbieżności lub tylko odrobiny zbieżności. Rozbieżność sprawi, że będzie się chwiać.

Jeśli będziesz holować regularnie lub w długą podróż, zdobądź sprężyny trzeciego rzędu. Robią ogromną różnicę.

Tak, zdobądź dużą chłodnicę skrzyni biegów. Standardowe temperatury skrzyni biegów wynoszą 210 lub więcej bez przyczepy. Nasze spadły do ~140 ze chłodnicą.

Nie zmuszaj rav do zbyt ciężkiej pracy, aby utrzymać prędkość pod górę. Zdobądź trochę prędkości przed wzniesieniem i pozwól jej opaść w drodze w górę. Wiele osób wciska pedał do podłogi podczas holowania i uważa, że jest w porządku, ale bardzo niewiele pojazdów może poradzić sobie z tego rodzaju nadużyciami. Nawet ciężarówki nie mogą tego zrobić bez poważnych uszkodzeń.

Jak wspomniano, holujemy dużo z naszym rav i odśnieżamy. Holowaliśmy 6000 funtów i odśnieżaliśmy 4 stopy twardego, nawianego śniegu.

#11 · (Edited)
Sport występuje również w wersji 4-cylindrowej. Z takim samym niskim holowaniem jak każdy 4-cylindrowy. Ktoś powiedział, że 3. rząd 4-cylindrowy jest taki sam jak w V6: Różne sprężyny śrubowe w Rav4 z 3. rzędem? Jaki był pomiar? Jestem ciekaw, więc zrobiłem zdjęcie mojego V6 (pakiet TO). Leżąc na plecach na asfalcie, telefon w jednej ręce, zacisk w drugiej...

#12 ·
Sport występuje również w wersji 4-cylindrowej. Z takim samym niskim uciągiem jak każdy 4-cylindrowy.
Ktoś powiedział, że 3. rząd 4-cylindrowy jest taki sam jak w V6: Różne sprężyny śrubowe w Rav4 z 3. rzędem?

Jaki był pomiar? Jestem ciekaw, więc zrobiłem zdjęcie mojego V6 (pakiet TO). Leżąc na plecach na asfalcie, telefon w jednej ręce, suwmiarka w drugiej...

View attachment 153136
Nie pamiętam pomiarów, ale wiem na pewno, że sprężyny 3. rzędu, które założyłem do mojego samochodu, który ma V6 i pakiet holowniczy, były grubsze i cięższe niż te, które zdjąłem.

Zgadzam się z tobą, Ike, co do tego, jak wciągać przyczepę na wzgórze. Jedyny raz, kiedy używam tempomatu podczas holowania, to wtedy, gdy jest ładnie i płasko, jak w częściach zachodniego Teksasu.

#17 · (Edited)
Czy to ten sam numer części sprężyny dla 4WD 4 cyl z 3. siedzeniem i dla 4WD V6 Limited bez 3. rzędu siedzeń?

"Napęd na 4 koła, limited, z 3. rzędem siedzeń. RAV4.
4wd. 2wd. 2.4l. 2.5l. Z trzecim rzędem siedzeń.
Napęd na 4 koła, base, z 3. rzędem siedzeń, wszystkie.
Napęd na 4 koła, base, bez 3. rzędu siedzeń, 3.5l.

Zastępuje 48231-42220, 48231-42221"

Lub ten dla 2WD (mylące):
"Napęd na 2 koła, limited, z 3. rzędem siedzeń, wszystkie. RAV4. 2wd. 4wd. 3.5l. 2.4l. 2.5l. Z trzecim rzędem siedzeń. Napęd na 2 koła, base, z 3. rzędem siedzeń, wszystkie.
Zastępuje: 8231-42210, 48231-42211"

LE: Szukałem 2WD V6 Sport i, z Base 2WD, rzeczywiście wydaje się, że ma on bardziej miękkie sprężyny niż mój 4WD Limited z pakietem TO:
"Napęd na 2 koła, limited, bez 3. rzędu siedzeń, 3.5l. RAV4. Wszystkie. 2wd. 4wd. Bez trzeciego rzędu siedzeń. Napęd na 2 koła, sport, 3.5l. Napęd na 2 koła, base, bez 3. rzędu siedzeń, 3.5l. Napęd na 2 koła, base, bez 3. rzędu siedzeń, 2.5l.
Zastępuje 48231-42170, 48231-42171"

#19 ·
Amortyzatory nie robią nic dla ugięcia. Opadają wolniej, ale po 5 sekundach są takie same.
Żeby było jasne, jaki model RAV4 posiadasz? Mój to Limited V6 z pakietem do holowania, zgodnie z informacjami Toyota VIN:

#20 ·
Cóż, amortyzatory nic nie robią dla opadania. Opadają wolniej, ale po 5 sekundach są takie same.
Żeby było jasne, jaki model masz RAV4? Mój to Limited V6 z pakietem do holowania, zgodnie z informacjami Toyota VIN:
2007 Limited V6 z pakietem do holowania i 4WD

#22 ·
Cóż, miałem tylko ugięcie z przyczepą. Przed nowymi amortyzatorami i sztywniejszymi sprężynami nie zauważyłem ugięcia bez przyczepy. Ale nawet bez przyczepy podobało mi się odczucie samochodu z nowymi amortyzatorami i sprężynami. To tak, jakbym po raz pierwszy poczuł połączenie z tyłem. Chociaż jeżdżę prawie jak stara dama, lubię sztywniejsze zawieszenie.