Toyota RAV4 Forums banner
1 - 20 of 25 Posts

Pondman

· Registered
6 Posts
Discussion starter · #1 ·
Witaj, pierwszy post i mam nadzieję, że zamieściłem go we właściwej sekcji.
Szukam sugestii dotyczących bagażnika dachowego do Rav4 2021.
Byłby to pierwszy bagażnik, który miałbym w posiadaniu, więc dajcie znać, co powinienem wziąć pod uwagę.

Dziękuję

Którykolwiek kosz dachowy ostatecznie wybierzesz, wpłynie na mpg Twojego pojazdu - wszystkie w pewnym stopniu zwiększają opór, niektóre bardziej niż inne. Mam Yakima Offgrid, który jest wyższy niż Prinsu, ale wolę wygląd i łatwość instalacji. Dostałem też regulowane paski Nite Ize, aby utrzymać każdy ładunek, który tam przewożę, ale można też dostać siatki bagażowe. Wszystkie kosze dachowe zwiększą szum wiatru, jeśli otworzysz szyberdach. Offgrid nie jest wyjątkiem, ale po zamknięciu szyberdachu nic nie słyszę w kabinie. Ponadto, jeśli mieszkasz w chłodniejszym klimacie, weź pod uwagę, że będziesz miał więcej pracy przy czyszczeniu śniegu z dachu. Rozważ dodanie zamków do kosza dachowego (w zależności od metody montażu), aby nie można go było łatwo zdjąć, jeśli w ogóle, bez kluczy.

Dzięki Marokero za informacje o koszu dachowym. Czy masz jakieś informacje na temat boxu dachowego?
Niestety nie. Znam znajomych, którzy je mają, ale sam nie mam z nimi doświadczenia. Zakładam, że podobne cechy miałyby zastosowanie, jeśli chodzi o zwiększony opór (boxy dachowe są zwykle wyższe, ale mają stosunkowo aerodynamiczną osłonę).

Mam Sears SV20. Zdecydowanie mniej MPG z nim, ale na pewno pomieści dużo rzeczy. Yakima i Thule są fajne, ale trzeba zapłacić najwyższą cenę. Mam również tylny bagażnik z torbą. Brak straty MPG, łatwiejszy do załadunku, również dużo pomieści, ale przeszkadza w wkładaniu i wyjmowaniu rzeczy z bagażnika. Oba dobrze sprawdzają się w deszczu/śniegu.

Do rozważenia:
1. Jak aktywny/silny jesteś, aby wkładać/wyjmować rzeczy z dachu Rav4 (stoję na haku i mam tylny box bagażowy)
2. Tylny lub boczny box bagażowy
3. Długi box bagażowy na narty/snowboardy lub krótki na bagaż

Większość, jeśli nie wszystkie, są wykonane z tworzywa sztucznego i mają zamki.

Nie jestem pewien, co dokładnie chcesz wiedzieć, ale mam boks dachowy Yakima i uwielbiam go za dodatkową przestrzeń do przechowywania.
Jeśli najbardziej martwisz się przebiegiem, nawet najmniejszy wiatr czołowy powoduje zmniejszenie przebiegu na zbiornik, więc nie martw się tym.

Mam bardzo starą skrzynię ładunkową Thule o nazwie Frontier - już nieprodukowaną. Mam ją od 20 lat i uwielbiam. Rav jest jak 5. pojazd, na którym jej używałem. Jak wspomniano, obniży to Twoje zużycie paliwa - ale i tak uzyskałem blisko 30 mpg na długiej podróży na Florydę z pełnym załadowanym samochodem plus skrzynią (płaski teren, utrzymywałem prędkość 70 mph i poniżej).

Jedyne, czego żałuję, to to, że nie kupiłem większej. Nigdy nie można mieć za dużo miejsca. Trzymam tam swoje brudne rzeczy na zewnątrz - takie jak krzesła ogrodowe, rzeczy na plażę itp. Jak wspomniano, upewnij się, że jesteś fizycznie w stanie podnosić rzeczy nad głową, w przeciwnym razie skrzynia nie będzie dla Ciebie przydatna. Montuję moją skrzynię tylko na wyjazdy - więc nie wpływa to na moją codzienność. Jest też głośna od wiatru.

Thule i Yakima Słyszałem, że ich nowe skrzynie nie są tak solidne jak stare. Wiele osób mówi, że wytrzymują tylko kilka lat. Prawdopodobnie są lżejsze i bardziej opływowe dla przebiegu. Thule kupiło kanadyjską firmę o nazwie Sportrack - Home - SportRack – The Way Outside - i sprzedają skrzynie. Wyglądają bardzo podobnie do starego stylu Thule, który mam - chociaż nie mam pojęcia, czy jakość jest tak dobra jak kiedyś. Może warto się temu przyjrzeć.

Powodzenia. Zdecydowanie polecam, jeśli ładowanie i rozładowywanie Ci nie przeszkadza.

Mam Inno Shadow 13, który dostałem z Craigslist. Wybrałem Inno ze względu na niski profil w porównaniu do innych. Uwielbiam to. Ma około 7 lat, nigdy nie przeciekał i przewozi wszystko, od nart po drewno opałowe i torby.
View attachment 165070
Czy masz jakieś zdjęcia profilowe? Próbuję zdobyć 1 box (Thule Motion XT XL lub XXL lub Yakima CBX), mam też nową Siennę, więc chciałbym dostać największy dostępny box. Zastanawiam się, czy box o pojemności 18 stóp sześciennych zadziałałby na RAV4, czy też musiałbym zejść do zakresu 16 stóp sześciennych lub mniej.....

Czy masz jakieś zdjęcia profilowe tego? Próbuję zdobyć 1 box (Thule Motion XT XL lub XXL lub Yakima CBX), mam też nową Siennę, więc chciałbym dostać największy dostępny box. Zastanawiam się, czy box 18 cu ft zadziałałby na RAV4, czy musiałbym zejść do zakresu 16 cu ft lub mniej.....
Zrobiłbym 18 dla Sienny. W mojej okolicy jest pani, która ma nowszą białą Siennę z Inno Shadow 18 w kolorze białym i tak dobrze pasuje. Niesamowity wygląd. Dla Rav4 maksymalnie poszedłbym do 16. To straszne ujęcie, ale jedyne, jakie mam, to rodzaj ujęcia z boku. Mam nadzieję, że to pomoże
167462

Inno Shadow 13
Zrobiłbym 18 dla Sienny. W mojej okolicy jest pani, która ma nowszą białą Siennę z Inno Shadow 18 w kolorze białym i tak dobrze pasuje. Wygląda niesamowicie. Dla Rav4 maksymalnie poszedłbym do 16. To straszne ujęcie, ale jedyne, jakie mam, to ujęcie z boku. Mam nadzieję, że to pomoże View attachment 167462
Dzięki! Zamierzałem kupić tylko jeden, który będę wymieniał w obu pojazdach.

Czy masz jakieś zdjęcia profilowe? Próbuję zdobyć 1 box (Thule Motion XT XL lub XXL lub Yakima CBX), mam też nową Siennę, więc chciałbym dostać największy dostępny box. Zastanawiam się, czy box o pojemności 18 stóp sześciennych sprawdziłby się na RAV4, czy też musiałbym zejść do zakresu 16 stóp sześciennych lub mniej.....
Problem, który będziesz miał, polega na tym, że powinieneś umieścić na dachu tylko 165 funtów, a to obejmuje box i belki poprzeczne. Jeśli więc chcesz przestrzegać tego limitu wagowego, większy box prawdopodobnie będzie stratą, ponieważ byłbyś przeciążony, gdybyś go całkowicie wypełnił.

Załóżmy, że belki ważą 10 funtów, box prawdopodobnie 45 funtów dla tak dużego boxu, więc zostaje ci tylko 110 funtów. O ile nie przewozisz poduszek, wątpliwe jest, czy możesz wypełnić box i zmieścić się w limicie wagowym.

To oczywiście zakłada, że przestrzegasz zalecenia.

Problem polega na tym, że powinieneś umieścić tylko 165 funtów na dachu, a to obejmuje box i belki poprzeczne. Więc jeśli chcesz przestrzegać tego limitu wagowego, większy box prawdopodobnie będzie stratą, ponieważ byłbyś przeciążony, gdybyś go całkowicie wypełnił.

Załóżmy, że belki ważą 10 funtów, box prawdopodobnie 45 funtów dla tak dużego boxa, więc zostaje ci tylko 110 funtów. O ile nie przewozisz poduszek, wątpliwe jest, czy uda ci się wypełnić box i zmieścić się w limicie wagowym.

Oczywiście zakłada to, że przestrzegasz zaleceń.
Blisko! Potrójnie składany materac z pianki z pamięcią, śpiwór na 4 pory roku i poduszki dobrze pasują do Motion XT XXL, które kiedyś miałem. Ta dodatkowa przestrzeń jest miła, aby mieć opcje rozmieszczenia, ponieważ zwęża się z przodu. Nawet jeśli przód byłby pusty, pozwoliłoby to na umieszczenie większych przedmiotów w środku, ponieważ ma większy "sweet spot". IIRC wąska przestrzeń z przodu boxa to miejsce, w którym umieściłem moje ocieplane buty. Na pewno poniżej 100 funtów. Spadek o 1 mpg w moim Subaru Ascent na autostradach.

Czy masz jakieś zdjęcia profilowe tego? Próbuję zdobyć 1 box (albo Thule Motion XT XL lub XXL lub Yakima CBX), mam też nową Siennę, więc chciałbym dostać największy dostępny box. Zastanawiam się, czy box 18 cu ft zadziałałby na RAV4, czy musiałbym zejść do zakresu 16 cu ft lub mniej.....
Kupiłem Thule Force XT L dla mojego Adventure 2019. Strona internetowa Thule mówi, że Force XT L, XL i XXL wszystkie pasują do pojazdu. Więc 16, 18 i 22 stopy sześcienne. Wszystkie wydają się mieć ten sam limit wagowy (165 funtów), prawdopodobnie ze względu na limit wagowy bagażnika dachowego. Wybrałem wersję "L" po zmierzeniu, aby box nie wystawał poza przednią szybę, głównie ze względu na opór powietrza (czyste intuicyjne zgadywanie). Zainstalowałem go tak daleko do tyłu, jak to możliwe, na relingach dachowych Adventure i nie przeszkadzał w otwieraniu tylnej klapy. Założę się, że 18 cu ft zadziałałoby OK, ale prawdopodobnie wystawałoby trochę ponad górną część przedniej szyby, ponieważ XL jest o 8 cali dłuższy.
Image
Image

1 - 20 of 25 Posts