Toyota RAV4 Forums banner

Typowe problemy z silnikami V6

32K views 36 replies 17 participants last post by  Dr. Dyno  
#1 · (Edited)
Mieszkam w górach Kolorado i rozważam V6 4WD dla większej mocy podczas wjeżdżania na wzgórza i w śniegu. Czy są jakieś typowe problemy, na które powinienem uważać w modelach V6? Czy ktoś, kto mieszka w podobnym obszarze, uważa, że silnik 4-cylindrowy jest wystarczający?

#2 ·
Do tej pory żadnych problemów z moim 3,5-litrowym silnikiem V6 z '11 RAV. Dużo mocy we wszystkich sytuacjach, również na naszym krętym, górzystym terenie. Silnik jest używany w różnych produktach Toyoty od jakiegoś czasu. O jaki silnik 4-litrowy jest pytanie?

#3 ·
Silnik V6 jest bardzo niezawodny i w większości bezproblemowy. Z pewnością ułatwi wjeżdżanie na górę, zwłaszcza jeśli załadujesz pasażerów. Ma około 100 KM więcej niż silnik 4-cylindrowy, więc pożegnaj się z tymi na wolnym pasie.

#6 ·
Jednym z problemów silników V6 było to, że modele z '06 i niektóre wczesne '07 miały wysoki wskaźnik awaryjności cewek zapłonowych. Wymieniłem kilka swoich dwukrotnie. Niektóre miały wycie transaxle, ale te dwa problemy zostały najprawdopodobniej naprawione w każdym, który znajdziesz teraz.
Kiedy zaoferował to mój dealer, wymieniłem tylne sprzęgło elektro-sprzęgające w ramach gwarancji, mimo że nie sprawiało żadnych problemów, ale to nie byłoby specyficzne dla modeli V6. Podobnie jak czujniki ABS prędkości kół. Po wymianie obu tylnych kilka lat temu, teraz jestem przy przednim prawym.
Mój nigdy nie miał wycia i uważam, że inne problemy są drobne w porównaniu z MOCĄ i ZABAWĄ, jaką daje V6.

#10 ·
Jednym z problemów, jakie miały silniki V6, jest to, że modele z '06 i niektóre wczesne '07 miały wysoki wskaźnik awaryjności cewek zapłonowych. Wymieniłem kilka swoich dwa razy. Niektóre miały wycie transaxle, ale te dwa problemy zostały najprawdopodobniej naprawione we wszystkich, które znajdziesz teraz.
Kiedy zaoferował to mój dealer, wymieniłem tylny sprzęgło elektro-sprzęgła w ramach gwarancji, mimo że nie sprawiało to żadnych problemów, ale to nie byłoby specyficzne dla modeli V6. Podobnie jak czujniki ABS prędkości kół. Po wymianie obu tylnych kilka lat temu, teraz jestem przy prawym przednim.
Mój nigdy nie miał wycia i uważam, że inne problemy są drobne dla MOCY i ZABAWY, jaką daje V6.
Przyjrzałem się problemowi z łożyskiem sprzęgła elektromagnetycznego, o którym wspomniałeś, wcześniej o tym nie słyszałem. Nie jestem zbyt obeznany z mechaniką, więc nie jestem do końca pewien, co to obejmuje. Czy jest to bardzo kosztowna lub skomplikowana naprawa? Czy kiedykolwiek było wezwanie do serwisu lub wydano TSB?

Czytałem o źle zaprojektowanych pierścieniach tłokowych w modelach 06-08 powodujących problemy ze zużyciem oleju (dlatego pozbywam się mojego subaru), więc prawdopodobnie będę szukał modelu z 09 lub nowszego.

Czytałem również, że modele 06-09 są podatne na problemy z pompą wodną, jakieś doświadczenia z tym?

#7 ·
Nasz '06 V6 ma 147 tys. km i działa tak samo mocno, jak wtedy, gdy kupiłem go przy 75 tys. km.
Ostatnio kupiłem dwa Sienny z tym samym silnikiem 3.5L V6. Model z 2008 roku ma dokładnie ten sam system 4WD co nasz RAV4. Z przebiegiem 187 tys. km działa świetnie. Jedynym minusem jest brak koła zapasowego, zamiast tego opony typu run-flat. Toyota wróciła do koła zapasowego w 2011 roku i kupiłem jedno dla znajomych. Z przebiegiem 150 tys. km jest FWD i praktycznie jak nowy.

#9 ·
Niedawno mam swojego v6, ale jak dotąd wszystko działa świetnie. Mam kumpla, który ma 4-cylindrowy i mówi, że żałuje, że go wziął, ponieważ nie ma wystarczającej mocy i wydaje się trochę zmagać pod górę. Nie wiem, czy to wam w czymś pomoże
Dzięki. Planuję przetestować oba, ale nie jestem pewien, czy uda mi się wjechać na jakieś dobre wzniesienia w tym procesie.

#11 ·
Sprzęgło em zostało wymienione tylko w moim, ponieważ mój lokalny kierownik serwisu mnie lubi, prawdopodobnie dlatego, że mówimy tym samym językiem, prawdą.

Problem z pierścieniami tłokowymi dotyczy tylko silników I4. Nigdy nie słyszałem o takim problemie w silniku V6 w ciągu moich dziewięciu lat tutaj.

Wymieniłem niedawno pompę wodną, ale przy przebiegu 135 tys.+ każda pompa wodna może moim zdaniem zawieść.

Silnik V6 JEST powodem, dla którego mamy RAV4. Po jeździe testowej 2008 V6 4WD dla mojego szwagra, który mieszka w środkowej Alasce, musiałem mieć jeden, ale znalezienie tego, którego chciałem, i przekonanie naszego Forestera do ucieczki z domu zajęło mi około roku. To było WIELKIE marnotrawstwo pieniędzy. Ciągle sprawiał problemy, nawet po tym, jak sprzedałem go przyjacielowi. Musiałem za darmo wymienić uszczelki głowicy.

#14 ·
Sprzęgło em zostało wymienione tylko w moim przypadku, ponieważ mój lokalny kierownik serwisu mnie lubi, prawdopodobnie dlatego, że mówimy tym samym językiem, prawdę.

Problem z pierścieniami tłokowymi dotyczy tylko silników I4. Nigdy nie słyszałem o takim problemie w silniku V6 w ciągu moich dziewięciu lat tutaj.

Niedawno wymieniłem pompę wody, ale przy przebiegu 135 tys.+ każda pompa wody może się zepsuć moim zdaniem.

Silnik V6 JEST powodem, dla którego mamy RAV4. Po jeździe testowej 2008 V6 4WD dla mojego szwagra, który mieszka w środkowej Alasce, musiałem go mieć, ale znalezienie tego, którego chciałem, i przekonanie naszego Forestera do ucieczki z domu zajęło mi około roku. To było WIELKIE marnotrawstwo pieniędzy. Ciągle sprawiał problemy, nawet po sprzedaniu go przyjacielowi. Musiałem bezpłatnie wymienić uszczelki głowicy.
Dziękuję za informację zwrotną. To robi ogromną różnicę, wiedząc, że problem z pierścieniami tłokowymi nie dotyczy silnika V6....Mam napięty budżet i szukałem 06-08.

Mój Forester był świetny...pomijając problemy z silnikiem...ha! Więc sprzedaję go tanio, zanim stanie się dla mnie poważnym problemem.

Czy znasz przypadki, w których łańcuchy rozrządu zużywały się w okolicach określonego przebiegu? A może zwykle wytrzymują "przez cały okres eksploatacji pojazdu", jak twierdzi tak wiele osób?

#12 ·
Pamiętaj o akcji serwisowej/kampanii serwisowej dotyczącej przewodów olejowych w starszych modelach V6. Był gumowy przewód olejowy (pomyśl o VVTi), który mógł pęknąć i zrujnować dzień, między innymi. Więcej szczegółów znajduje się w wątku. Poszukaj stalowego przewodu w dotkniętych modelach lub zaplanuj jego wymianę albo uwzględnij go w zakupie (jeśli jeszcze tego nie zrobiono).

#15 ·
Pamiętaj, aby sprawdzić akcję serwisową/kampanię serwisową dotyczącą przewodów olejowych w starszych modelach V6. Był gumowy przewód olejowy (pomyśl o VVTi), który mógł pęknąć i zrujnować Twój dzień, między innymi. Więcej szczegółów znajduje się w wątku. Poszukaj stalowego przewodu w modelach, których to dotyczy, lub zaplanuj jego wymianę, lub uwzględnij go w zakupie (jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś).
Dzięki za to! Na pewno sprawdzę, czy jest metalowy przewód.

#18 ·
Mam Rav z 07 V6 z przebiegiem ponad 180 000 i wciąż dobrze się trzyma. Musiałem wymienić 1 cewkę na cylindrze 2 i 2 razy pompę wody. Drugi raz z powodu wadliwej pompy. Żadnych innych problemów i wciąż ścigam się z niektórymi starszymi STIs. W ciągu najbliższych kilku tygodni wykonam prace nad układem wydechowym. Dostanę również lżejsze felgi. Nowe będą ważyć około 21 funtów za sztukę.

#20 ·
Przejechałem 4 Toyotami z silnikiem 6-cylindrowym ponad 300 000 mil, regularnie wymieniając olej. Jedynym silnikiem V6, jaki pamiętam, który miał problemy, był wczesny 4runner z 2000 roku, w którym zawory same się zniszczyły. Było wezwanie do serwisu i Toyota wymieniła całą górną część silnika za darmo...

#21 ·
Czy ktoś podjąłby się ryzyka z V6 AWD z 2010 roku z przebiegiem 180 tys. mil? Sprzedawca żąda 8 tys. dolarów i twierdzi, że ~90% mil zostało przejechanych autostradą. Mieszkając w Los Angeles, widzę to jako możliwość, zwłaszcza mieszkając na obrzeżach w dolinach, ale kto tak naprawdę wie. Samochód wygląda jak nowy, zwłaszcza pod maską. Mój Prius dobrze się trzymał przy przebiegu 160 tys. mil, ale niestety ktoś go w zeszłym tygodniu skasował, gdy był zaparkowany... na szczęście odzyskałem sporą część pieniędzy i chcę kupić coś od razu za gotówkę i zaoszczędzić to, co byłoby miesięcznymi ratami na coś nowszego w przyszłości. Naprawdę trudno znaleźć V6!

#22 ·
Czy ktoś zaryzykowałby zakup V6 AWD z 2010 roku z przebiegiem 180 tys. mil? Sprzedawca żąda 8 tys. dolarów i twierdzi, że ~90% mil zostało przejechanych autostradą. Mieszkając w Los Angeles, widzę to jako możliwość, zwłaszcza mieszkając na obrzeżach w dolinach, ale kto tak naprawdę wie. Samochód wygląda jak nowy, zwłaszcza pod maską. Mój Prius dobrze się sprawował przy 160 tys. milach, ale niestety ktoś go uszkodził w zeszłym tygodniu, gdy był zaparkowany... na szczęście odzyskałem sporą część pieniędzy i chcę kupić coś od razu za gotówkę i zaoszczędzić to, co byłoby miesięcznymi ratami za coś nowszego w przyszłości. Naprawdę trudno znaleźć V6!
Cena mogłaby być nieco niższa, biorąc pod uwagę większy przebieg. Tam, gdzie mieszkam, znalezienie V6 nie jest takie trudne. Gdybym nie mógł znaleźć V6, kupiłbym Lexusa RX350, który ma ten sam silnik.

Te samochody są niezawodne i nadal dobrze jeżdżą przy większym przebiegu. Jestem pewien, że amortyzatory i sprężyny będą wymagały wymiany, jeśli nadal są oryginalne. To byłby Twój pierwszy duży wydatek.

#24 ·
Znalazłem nasz samochód 1250 mil od domu. Znalazłem go na cars.com lub jednej z tych stron motoryzacyjnych, zawarłem umowę przez telefon, poleciałem na Florydę z czekiem i zawiozłem go z powrotem do CT.

• Like
Reactions: Mistermike
#26 ·
Mieszkam w górach Kolorado i rozważam V6 4WD dla większej mocy podczas wspinaczki po wzgórzach i w śniegu. Czy są jakieś typowe problemy, na które powinienem uważać w modelach V6? Czy ktoś, kto mieszka w podobnej okolicy, uważa, że silnik 4-cylindrowy jest wystarczający?
Bardzo niewystarczające. Mam '08, który jest w rodzinie od nowości i ma ponad 150. Nie może się ruszyć z miejsca. Nie trać czasu na kupowanie I4. Jeśli mieszkasz gdzieś ze wzgórzami, kup V6. I4 to złom.

#33 ·
Bardzo niewystarczające. Mam 08 w rodzinie od nowości, ma ponad 150. Nie może się ruszyć z miejsca. Nie trać czasu na kupowanie I4. Jeśli mieszkasz gdzieś z górami, kup V6. I4 to złom.
2.4L w 2008 roku jest dość słaby, ale 2.5L jest całkiem żwawy, przynajmniej mój 2012. Nigdy nie żałowałem, że nie mam więcej mocy, nawet podczas jazdy po górach.

#27 ·
Kolejną rzeczą, o której należy pamiętać, jest wysokość, na której się jedzie. Silniki wolnossące (bez turbodoładowania) tracą około 25% mocy na dużych wysokościach.

#35 ·
I pamiętaj, aby NIE używać 85 oktanów, ponieważ RAV4 wymaga minimum 87.
Dokładniej, używaj benzyny o klasie Regular. W większości miejsc będzie to 87, ale na dużych wysokościach może to być 85.

#37 ·
Instrukcja obsługi mojego Rav4 v6 mówi, aby używać 87 lub wyższej liczby oktanowej, a nie 85.
I oczywiście ZAWSZE przestrzegamy instrukcji.
Ponieważ nie słyszeliśmy nic od OP od ponad miesiąca, zastanawiam się, czy ma on silnik V6, do którego może wlać benzynę.