Toyota RAV4 Forums banner
1 - 13 of 13 Posts

StAndrew

· Registered
104 Posts
Discussion starter · #1 ·
Ostatnim razem, kiedy się to wydarzyło, było dokładnie tak samo. Uruchomiony, pracował przez chwilę nierówno, a potem się wyłączył. Nie wiem, co zrobiłem, ale w końcu się uruchomił i nie miałem żadnych problemów przez około rok. Myślałem, że to może być wtedy problem z pilotem, ale jestem pewien, że mój pilot jest teraz dobry.

Przepraszam, nie jestem dobry w push to start. Ale czytając twoje objawy, trudno powiedzieć, co to jest. Nie ma wystarczających badań, aby postawić jakąkolwiek diagnozę.

Silnik mógł zostać zalany przez zablokowany wtryskiwacz. Rozruch spowodował, że silnik pracował nierówno, a następnie zgasł.
Zapach benzyny w spalinach. Lub mogą to być uszkodzone cewki zapłonowe z powodu szerokich przerw na świecach zapłonowych. Lub złe połączenie z czujnikiem położenia wału korbowego. Lub korelacja wałka rozrządu i wału korbowego jest nieprawidłowa. Lub okablowanie/gryzonie? Zbyt wiele możliwości.
Potrzebuję więcej danych.

Uwaga: Przy uruchamianiu kluczykiem można było wcisnąć pedał gazu do podłogi i włączyć tryb czyszczenia zalania. Nie wiem, czy jest to możliwe w przypadku push to start??

Czy kontrolka CEL zapala się po włączeniu zapłonu?

Discussion starter · #4 ·
Przepraszam, nie jestem dobry w push to start. Ale czytając twoje objawy, trudno powiedzieć, co to jest. Nie ma wystarczających badań, aby postawić jakąkolwiek diagnozę.

Silnik mógł zostać zalany przez zablokowany wtryskiwacz. Rozruch spowodował, że pracował nierówno, a następnie zgasł.
Zapach benzyny w spalinach. Lub mogą to być uszkodzone cewki zapłonowe z powodu szerokich przerw na świecach zapłonowych. Lub złe połączenie z czujnikiem położenia wału korbowego. Lub korelacja wałka rozrządu z wałem korbowym jest nieprawidłowa. Lub okablowanie/gryzonie? Zbyt wiele możliwości.
Potrzebuję więcej danych.

Uwaga: Przy uruchamianiu kluczykiem można było wcisnąć pedał gazu do podłogi i przełączyć samochód w tryb clear flood. Nie wiem, czy jest to możliwe z push to start??
Brak przycisku, uruchamianie kluczykiem.

Szczerze mówiąc, nie mam żadnych innych danych. Gremliny to w tej chwili moje najlepsze przypuszczenie. Mam problemy z moim pilotem, który czasami nie działa z powodu złego połączenia baterii, ale czerwone migające światło pilota znika za każdym razem, gdy wkładam kluczyk do stacyjki...

Czy po włączeniu zapłonu zapala się kontrolka CEL?
Tak. Wszystkie światła są zapalone podczas rozruchu.

Nie przycisk, start z kluczyka.

Szczerze mówiąc, nie mam żadnych innych danych. Gremliny to w tej chwili moje najlepsze przypuszczenie. Mam problemy z moim pilotem, który czasami nie działa z powodu słabego połączenia baterii, ale czerwone migające światło pilota znika za każdym razem, gdy wkładam kluczyk do stacyjki...

Tak. Wszystkie światła są zapalone podczas rozruchu.
Jestem nowy w świecie Toyoty i szczerze mówiąc, nie zrobiłem zbyt wielu badań nawet nad tym, co ma mój ICE. Ale z samochodami, które posiadałem w przeszłości, byłby to problem uniemożliwiający działanie jakiejkolwiek świecy zapłonowej. Cewki zapłonowe lub cokolwiek, co je zasila, uległy uszkodzeniu. Zacząłbym od regulacji, gdybym był na twoim miejscu. Mój Wrangler z 2007 roku wypluwa gaz z rur, jeśli choć jedna świeca jest zabrudzona.

Discussion starter · #6 ·
Jestem nowy w świecie Toyoty i szczerze mówiąc, nie zrobiłem zbyt wielu badań nad tym, co ma mój ICE. Ale z samochodami, które posiadałem w przeszłości, byłby to problem uniemożliwiający działanie jakiejkolwiek świecy zapłonowej. Cewki zapłonowe lub cokolwiek, co je zasila, uległo uszkodzeniu. Zacząłbym od przeglądu, gdybym był tobą. Mój Wrangler z 2007 roku wypluwa gaz z rur, jeśli choć jedna świeca jest zabrudzona.
To po prostu dziwne, że zdarzyło się to raz, było dobrze przez rok i zdarzyło się ponownie. Zamierzam sprawdzić świece zapłonowe. Może zalewa przy zimnym silniku z powodu starych świec? Używam świec irydowych i wymieniłem je przy przebiegu 100 tys. mil i mają około 60 tys. mil, więc POWINNY być dobre...

Discussion starter · #8 ·
Próbowałem przekręcić zamek drzwi do pozycji odblokowania na 30 sekund. Następnie do pozycji zablokowania na 30 sekund. Potem próbowałem przytrzymać przycisk paniki przez 5 sekund, a następnie dwa razy przycisk blokady i dwa razy przycisk odblokowania. Jak jeszcze mogę zresetować immobilizer?

Nie mam żadnych kodów silnika. Myślicie, że to immobilizer? Jak go zresetować?
Nie można zresetować immobilizera. Trzeba to zrobić za pomocą skanera wysokiego poziomu. Transponder w kluczyku do immobilizera do ECM silnika. Ale jeśli zielona kontrolka kluczyka gaśnie, to nie jest problem. Przepraszam, zielona kontrolka kluczyka jest dla CRV. Toyota używa czerwonego światła z obrazem samochodu i zamka.

Uwaga: W przypadku Toyoty YouTube ma wiele filmów pokazujących, jak zresetować immobilizer. Należy pamiętać, że nie zawsze działają i czasami mogą nawet uszkodzić ECU lub inne części. Cokolwiek zrobisz lub zdecydujesz, to będzie zależało od ciebie.

Discussion starter · #11 ·
Więc....

Zaczęło się od razu w warsztacie. Żadnych problemów. :confused:

Przeprowadzili mnóstwo testów, nic nie znaleźli. Wczoraj zapłaciłem 150 dolarów za diagnostykę, odebrałem, pojechałem do domu, wjechałem tyłem na podjazd (nachylenie około 5-7*) i byłem bardzo zdezorientowany.

Dziś rano znowu się to zdarzyło... to samo. Uruchomił się, wyłączył, kręci, ale nie odpala. :oops::oops::oops:

Miałem paliwo tuż poniżej 1/4 baku i pomyślałem, że ostatnim razem, gdy to się działo, paliwa też miałem niewiele... 💡

Poszedłem do garażu i wziąłem benzynę do kosiarki i napełniłem ją około 2 galonami i co się okazało, natychmiast się uruchomiła.

Chyba zbiorniki paliwa są pochylone do tyłu lub słabo przegrodzone?

W każdym razie cieszę się, że to rozgryzłem, nawet jeśli trochę mnie wkurza, że zmarnowałem 150 dolarów. :cautious:

Myślę, że wskaźnik jest niedokładny. Naprawdę mam nadzieję, że to jest problem. Proszę nas informować na bieżąco.

Discussion starter · #13 ·
Myślę, że wskaźnik jest niedokładny. Naprawdę mam nadzieję, że to jest problem. Będziemy na bieżąco.
Myślę, że to było po prostu nachylenie w dół. Schodziłem już niżej, ale zwykle wjeżdżam prosto lub parkuję na drodze; ostatnio cofam. Od razu odpalił u dealera i nim jeździł. Myślę, że przegrody zbiornika paliwa Toyoty są sz*t tbh. To tylko nachylenie 5-7*, jeśli w ogóle.

1 - 13 of 13 Posts