Toyota RAV4 Forums banner
481 - 499 of 616 Posts
O ile wiem, nie było to wezwanie do naprawy. Był to TSB, którym dealer zajmował się tylko wtedy, gdy zwracano uwagę na problemy z przekładnią.

Rozmowa z Toyota Canada tylko mnie wkurzyła i po prostu się poddałem. Cała sprawa wydaje mi się żartem. Mogli łatwo naprawić lub wymienić wadliwe komputery ZANIM się zepsują.
Sprzedałem mojego RAV4 z 2002 roku z przebiegiem ~12x 000 km rok temu mojej szwagierce, a jej samochód właśnie został dotknięty problemem ECM. Skontaktowałem się z lokalnym dealerem i Toyota Canada i nic z tym nie zrobią... chcieli obciążyć ją kwotą 400 dolarów za część i 4 godziny pracy, podczas gdy w rzeczywistości zajęłoby to najwyżej godzinę. Wiem, że kilka osób naprawia to za kilkaset dolarów, ale to wciąż duże niedogodności i sprawia, że ​​sytuacja jest nieco niezręczna, ponieważ to ja sprzedałem jej samochód. Po sprzedaży mojego RAV4 przejąłem prawie nowego RAV4 mojego taty z 2002 roku, który miał mniej niż 50 000 km. Teraz martwię się, że to przydarzy się mojemu pojazdowi.

Nasza rodzina posiadała kilka pojazdów Toyoty przez lata i nadal posiada kilka, ale to bardzo psuje ich reputację. Posiadaliśmy również wiele Hond i mieliśmy bardzo mało problemów. Zostaliśmy powiadomieni o wszelkich wezwaniach do naprawy i mieliśmy je naprawione za darmo. Fakt, że Toyota nie przeprowadziła w związku z tym wezwania do naprawy, podczas gdy mogło to całkowicie zepsuć twoją skrzynię biegów, a tak wiele osób zostało dotkniętych tym problemem, a oni nic z tym nie robią, sprawia, że ​​jestem zły i sprawia, że ​​myślę o Toyocie o wiele gorzej. Szczerze mówiąc, nie sądzę, żebym kiedykolwiek ponownie kupił pojazd Toyoty.

Dodaj mnie do listy.

Nasz '02 z przebiegiem 121 000 mil miał sporadyczne problemy z redukcją biegu podczas przyspieszania w środę, a kontrolka silnika się zapaliła. Sprawdziłem kod i był to P0750, który wydaje się być najczęstszym kodem związanym z tym problemem.

Teraz jest sobota, a zmiana biegów wydawała się normalna w piątek i dzisiaj. Czy powszechna opinia jest taka, że ​​byłoby w porządku kontynuować jazdę, czekając na wymianę ECM? A może powinniśmy go zaparkować, aż zostanie wymieniony?

Nie mamy dodatkowego samochodu, więc zastanawiamy się, jak przetrwać kilka dni bez ECM, jeśli wyślemy go do Brooklynu lub Van Nuys, i myślę o zakupie jednego z

Toyota RAV4 Engine Computer ECU ECM Replacement | eBay

tak, abyśmy nie musieli obywać się bez samochodu przez kilka dni. Myśli?

I czy trzeba wyjąć ECM, aby uzyskać numer części? Opuściłem schowek i szukałem, ale nie widziałem numeru. Dzięki.

Dziwna aktualizacja - samochód jeździł dobrze przez ostatnie kilka dni i dziś wieczorem zgasła kontrolka Check Engine! Może sam się wyleczył. Nadal zamierzam jednak wymienić ECM.
RAV4 mojej szwagierki też następnego dnia było w porządku. Jednak poszliśmy dalej i naprawiliśmy nasz ECM, ponieważ prawdopodobnie był to znak, że wkrótce ulegnie awarii. Nie pozwoliliśmy jednak, żeby zrobiła to Toyota... nie płacąc 1400 $ za 4 godziny pracy, kiedy w rzeczywistości jest to <1 godzina pracy. Wysłałem go do Speedotronix w Kanadzie przesyłką ekspresową i otrzymałem go z powrotem w ciągu tygodnia za mniej niż 200 $. Dzięki za nic Toyota. :mad:

Mój ma ponad 200 000 i myślę, że zauważyłem wahanie przy 150 000, co nie było złe, po prostu pomyślałem, że się starzeje. Po prostu nie wydawało się mieć takiej mocy tak szybko/szybko jak kiedyś. Teraz trudno się zmienia biegi - duża różnica. Jest zaparkowany, dopóki nie wymyślę 500 dolarów na ECM i modlę się, żebym też nie zabił skrzyni biegów! Przeczytałem WSZYSTKIE biuletyny serwisowe na ten temat i zaleca się przejechanie nim 20-30 mil po wymianie. (Do wiadomości) Proszę wszystkich o złożenie skargi w sprawie tego problemu BEZPIECZEŃSTWA do NHTSA Co się stanie, jeśli będziesz nim jeździł, a na autostradzie skrzynia biegów padnie? Nie będzie dobrze.

Szybka aktualizacja moich problemów z naszym rav 4, wysłałem ecm do miejsca w NY (ci goście są szybcy i naprawdę niezawodni! Dostali go w 3 dni, dostaliśmy go z powrotem po regeneracji w 1 dzień) i po około 22,7 mili, dokładnie mówiąc, samochód teraz czuje się zupełnie dobrze! Szaleństwo, jak ta jedna część spowodowała problemy ze skrzynią biegów! Jestem naprawdę wkurzony i wściekły na Toyotę, że domagają się wymiany skrzyni biegów, zobaczymy, wydaje się, że teraz jest w porządku po ponownym zamontowaniu naprawionego ecm! Koniec z twardymi zmianami biegów i stukami! Na początku obroty były trochę niskie, ale to zupełnie normalne. Zamierzam jutro spuścić cały płyn ze skrzyni biegów i przepłukać oraz wlać nowy, żeby być bezpiecznym. To forum zaoszczędziło mi wiele bólów głowy i pieniędzy, dziękuję wam wszystkim!! Mówię to szczerze! Muszę tylko powiedzieć, że zgadzam się z tym, co Sandy napisała powyżej, trzeba zrobić coś bardziej drastycznego! Korporacja nie chciała nic dla nas zrobić, nawet po tym, jak udowodniliśmy naszą sprawę, obrzydliwe i to będzie ostatnia toyota, jaką kiedykolwiek kupimy, bez względu na to, jak dobre lub jak bardzo je lubimy! Mówi wiele o firmie i korporacji, kiedy dostajesz po tyłku i jesteś tak traktowany!

Cześć - Dołączyłem do Rav4World, aby podziękować społeczności za informacje na ten temat i podzielić się moimi danymi.

Niedawno przerobiłem ECM w moim RAV4 żony z 2003 roku (prod. 12/02) z przebiegiem 80 tys. mil, za pośrednictwem ChkEngine w Brooklynie. Usunięcie i ponowna instalacja zajęły mi znacznie mniej niż godzinę, a wysyłka ECM i otrzymanie naprawionego z powrotem do moich drzwi kosztowała mnie łącznie mniej niż 300 dolarów. Wysłałem go w poniedziałek rano, a otrzymałem z powrotem w środę po południu.

Samochód teraz działa jak marzenie i -- normalnie nie jestem osobą, która robi reklamę i obiecuję, że jestem prawdziwą osobą -- gorąco polecam wyżej wymienioną usługę. Zrobiłem małe rozeznanie i wydawało się, że istnieje kilka alternatyw, ale pojawiły się pewne dyskusje na temat tego, czy wykonują one tak dobrą robotę. Rozejrzyj się, jeśli chcesz, ale byłbym zadowolony z tego faceta za dwukrotną cenę.

Przerażające było to, że mój zwykły mechanik nie wiedział o problemie i skierował mnie do warsztatu zajmującego się skrzyniami biegów i remontu za ponad 3000 dolarów.

Mieliśmy problemy z wahaniem i dziwnym przełączaniem biegów. Z jakiegoś powodu od razu to sprawdziłem, więc przejechaliśmy na nim minimalny przebieg. I zaobserwowaliśmy sporadyczne znikanie i ponowne pojawianie się problemów. (Problem był szczególnie gorszy na wzgórzach, zwłaszcza pod górę.)

Jeśli nawet myślisz, że możesz to mieć, polecam zaparkować samochód, ugryźć się w język i zrobić wymianę. Lub zlecić to komuś innemu.

Odebrałem dziś wieczorem mojego '01 od dealera. Próbowałem firmy na Florydzie w sprawie ich ECM. Po zainstalowaniu 3 z nich rzuciłem ręcznik. Za każdym razem, gdy dostawałem jeden od nich z powrotem, mój Rav zmieniał biegi inaczej. Zmęczyło mnie to i wysłałem go do dealera. Rachunek za diagnozę i wymianę ECM wyniósł 1068,17 $ i powiedzieli mi, że wciąż jest lekkie poślizg na drugim biegu. Mechanik ocenił poprawę od momentu, gdy go przywieźliśmy, na 90%. Mimo że przejechaliśmy pojazdem mniej niż 50 mil, gdy pojawił się pierwszy problem ze skrzynią biegów, powiedzieli, że nadal mogła zostać uszkodzona. Czytałem blogi o ludziach, którzy twierdzą, że pojazd musi przejechać 50-75 mil po instalacji ECM, aby sprawdzić, czy problem został rozwiązany. Nie jestem tego pewien. Rozważam wypróbowanie dodatku Lucas Transmission Fix, aby sprawdzić, czy zawór elektromagnetyczny jest zablokowany, czy coś w tym stylu. Jakieś sugestie, moi drodzy? Jestem oszołomiony. Mamy ten samochód od ponad miesiąca i kosztował mnie prawie 1800 dolarów od czasu, gdy go kupiliśmy.

Odebrałem dziś wieczorem mojego '01 od dealera. Próbowałem firmy na Florydzie dla ich ECM. Po zainstalowaniu 3 z nich rzuciłem ręcznik. Za każdym razem, gdy dostawałem jeden od nich, mój Rav zmieniał biegi inaczej. Zmęczyło mnie to i wysłałem go do dealera. Rachunek za zdiagnozowanie i wymianę ECM wyniósł 1068,17 $ i powiedziano mi, że wciąż jest lekkie poślizg na drugim biegu. Mechanik ocenił poprawę od momentu, gdy go przywieźliśmy, na 90%. Mimo że przejechaliśmy pojazdem mniej niż 50 mil, gdy pojawił się pierwszy problem ze skrzynią biegów, powiedzieli, że nadal mogło to spowodować uszkodzenie. Czytam blogi o ludziach, którzy twierdzą, że pojazd musi przejechać 50-75 mil po instalacji ECM, aby sprawdzić, czy problem został rozwiązany. Nie jestem tego pewien. Rozważam wypróbowanie dodatku Lucas Transmission Fix, aby sprawdzić, czy zawór elektromagnetyczny jest zablokowany, czy cokolwiek. Jakieś sugestie, moi drodzy? Jestem oszołomiony. Mamy ten samochód od ponad miesiąca i kosztował mnie prawie 1800 dolarów od czasu, gdy go kupiliśmy.
Przejedź nim po mieście przez około 50 mil, zanim zrobisz cokolwiek innego. Komputer potrzebuje trochę czasu, aby się „nauczyć”, a zmiana biegów zmieni się trochę w tym czasie.

Dzień dobry wszystkim - właściciel Rav4 z 2002 roku. Mam kilka pytań, ponieważ w ciągu ostatnich kilku dni doświadczam pewnych problemów z przekładnią.

Zacznijmy od tego, że przeczytałem prawie wszystkie strony tego wątku, mając nadzieję na uzyskanie lepszej odpowiedzi, ale bezskutecznie.

W ciągu ostatnich kilku dni zacząłem doświadczać trudnych zmian biegów podczas zmiany na wyższy bieg (tylko między 2 a 3 biegiem) i poślizgu przy zmianie z (1 na 2).

Jeśli jedziesz normalnie, skrzynia biegów nie będzie się ślizgać, kiedy zauważyłem ten problem, próbowałem jeździć na kilka różnych sposobów, aby wymyślić wszystkie możliwe scenariusze.

Jeśli jedziesz delikatnie - i mam na myśli delikatnie jak babcia w niedzielę, wyskoczy z biegu przy około 2 tys. obr./min po tym, jak zmieni bieg na drugi.

Chciałbym wierzyć, że to zatkany filtr (ponieważ mój płyn jest pełny i ma dobry czerwony kolor).

Jednak czy to brzmi jak problem z ECM, o którym mówicie?

Jak mówi moja nazwa użytkownika, jestem studentem, więc wydanie 1000 dolarów na ECM jest wykluczone, nie mówiąc już o remoncie skrzyni biegów.

Skrzynia biegów była traktowana delikatnie przez całe życie. Miałem to coś naprawiane u dealera, odkąd jest moje (moja matka była wcześniej właścicielem i była tak samo religijna jak ja w tej kwestii) Wierzę, że moje ostatnie płukanie skrzyni biegów było przy 85 000 mil. Jestem teraz na 125 tys. Mocny do tego problemu.

Chciałbym wspomnieć, że nie był to stopniowy spadek. Nagle - moja skrzynia biegów zaczęła dziwnie działać. Właściwie wracałem do domu z załatwiania spraw dla mojego ojca i po prostu się poślizgnęła i dała mi trudną zmianę biegów i robi to od tamtej pory.

Każda pomoc, jaką możecie zaoferować, byłaby mile widziana - ponieważ naprawdę nie chcę wydawać $$$$ na nowy ECM (może ktoś może skontaktować mnie z nazwą tego miejsca w NY) lub nawet zmienić filtr skrzyni biegów, jeśli nie jest to potrzebne.

Mój stały mechanik właśnie poprosił mnie o numer telefonu do Module Repair Pro w Van Nuys, którzy odnowili mojego RAV4 z 2002 roku w czerwcu tego roku (został do nich odholowany z Santa Monica). Pisałem o tym wcześniej. Zapłaciłem 179 dolarów za naprawę i instalację (czyli 84 dolary za robociznę powyżej ceny internetowej). Mój samochód działa świetnie. Nie jeżdżę dużo, więc podawanie przebiegu jest bezużyteczne, ale chciałem poinformować, że po sześciu miesiącach nadal jestem zadowolonym użytkownikiem. Byli bardzo sprawni, bardzo przyjemni w obsłudze (są też Rosjanami, tak jak facet z Brooklynu - przypadek, jak sądzę) i zdecydowanie polecam ich, zwłaszcza jeśli jesteś w rejonie Los Angeles.

Cześć, czy ktoś wie, jakie są daty [start i stop] w rav4 z problemem ECM? Mam rva4, który został zbudowany w 9-03. Czy jest to część akcji serwisowej? Ma tytuł 04. Dajcie znać, dziękuję wszystkim i miłego dnia.

Myślę, że Twój jest objęty tym wezwaniem do serwisu. Sprawdź w Internecie informacje dotyczące pozwu zbiorowego ze stanu Michigan. To da ci trochę informacji kontaktowych. Mój był zaangażowany i znalazłem problem przed wezwaniem do serwisu. Później zwrócono mi 1250 dolarów, które wydałem na nowy ELM.

Twój problem to ELM. Dotyczy to Twojego pojazdu. Dealer powinien Cię o tym poinformować, ale mój był zaangażowany i zabrałem swój do dealera, aby spróbować ustalić, w czym problem. Później zabrałem go do niezależnego serwisu, który stwierdził, że ELM jest wadliwy. Później otrzymałem informację o akcji serwisowej i Toyota zwróciła mi koszty. Sprawdź to, a powinieneś naprawić swój bez żadnych kosztów.

Chciałem tylko dodać swoje nazwisko do listy osób, które doświadczyły problemu z ECU/skrzynią biegów i naprawiły go, naprawiając ECU. Mam Rav od 2,5 roku (ma teraz 202 000 km) i zawsze dobrze zmieniał biegi, miałem nadzieję, że w jakiś sposób uniknę problemów. Ale głównie dzięki temu forum byłem dobrze świadomy problemu i gotowy, aby go zaatakować przy pierwszych oznakach.

W zeszłym tygodniu wydawało mi się, że zauważyłem jakieś niezdarne zmiany biegów z 2-3, ale nie mogłem wykluczyć dziury w drodze lub przejechania po kawałku lodu. Nigdy nie miałem opóźnienia przy cofaniu, nigdy nie miałem kontrolki Check Engine. W końcu wiedziałem, że sprawy zmierzają w złym kierunku, gdy podczas ruszania ze świateł ledwo się poruszał, wkręcał się na wysokie obroty i czułem się, jakby był na 3. biegu, potem mocno trzasnął i zaczął jechać normalnie.

Wyciągnąłem ECU tego dnia, postępując zgodnie z instrukcjami w filmie na Youtube opublikowanym przez Circuit Board Medics. Zdecydowałem się wysłać swój do Speedo Tronix w Concord, Ontario, ponieważ reklamowali usługę za 200 $ CDN, co zaoszczędziło mi pieniędzy w porównaniu do Check Engine, Etc. (250 $ US + wyższy koszt wysyłki do USA). Ponadto nie było obaw o nieoczekiwane opłaty celne, facet przez telefon wydawał się wiedzieć, o czym mówi (powiedział, że naprawiają 20 z nich miesięcznie dla warsztatów zajmujących się skrzyniami biegów w rejonie Toronto), a inny użytkownik napisał, że wcześniej korzystał z tego warsztatu. Wysłałem go w poniedziałek i miałem go z powrotem w czwartek. Zgodnie z oczekiwaniami (ale na szczęście) wszystkie objawy zniknęły, a samochód jeździ bez zarzutu. Nadal zrobię drenaż i napełnienie skrzyni biegów, ponieważ płyn był bardzo ciemnobrązowo-fioletowy i wyglądał na stary... ale działa bez zarzutu. Dzięki dla użytkowników na tym forum i dla tych, którzy doprowadzili naprawę do perfekcji.

Oto problem, którego doświadczam z moim Rav4 z 2002 roku:

Po pierwsze, samochód jeździ dobrze, ale jest trochę mułowaty i powolny na 1. biegu podczas ruszania.

Oto mój główny problem: "Skrzynia biegów utknęła na 3. biegu i nie przełącza się na 4. bieg,
aby silnik mógł swobodnie pracować szybciej, jak powinien, co oznacza, że pojazd
jest ściśnięty i nie można jechać szybciej niż 60 mil na godzinę."

Problem powoduje, że kontrolka silnika pozostaje włączona z kodem: P0368 Elektryczny solenoid D. Kupiłem więc jeden z eBay, zainstalowałem go bez problemu, ale problem pozostał ten sam, nie było żadnych zmian. Natychmiast go zwróciłem i odzyskałem pieniądze.

Osobiście myślę, że to jeden z elektrycznych solenoidów wewnątrz skrzyni biegów ma problem....??

Miałem ECU w moim 01 RAV4 naprawione w październiku 2012 przez chkengine w Brooklynie i samochód działał idealnie od tamtej pory... aż do kilku dni temu. Wsiadłem do samochodu pewnego mglistego poranka w zeszłym tygodniu, uruchomiłem go, wrzuciłem wsteczny, ale nie zadziałał. Wrzuciłem Drive i zadziałał. Z powrotem na wsteczny, nic. Musiałem użyć mojego drugiego samochodu, żeby załatwić sprawę. Więc później rano postanowiłem spróbować ponownie, mając nadzieję, że być może wilgotny, zimny poranek spowodował problem. Tym razem nie chciał się uruchomić. Światła działały, radio itp., ale nic z rozrusznika, kiedy próbowałem go uruchomić. Dziś zrobiłem kilka diagnostyk i sprawdziłem, czy jest zasilanie na połączeniu akumulatora z rozrusznikiem oraz zasilanie na przewodzie zapłonowym do rozrusznika, gdy zapłon został przekręcony w prawo do uruchomienia. To skłoniło mnie do przekonania, że problem tkwi w rozruszniku, a nie w stacyjce lub przełączniku neutralnym. Kupiłem nowy rozrusznik i go zainstalowałem. Za pierwszym razem nic się nie wydarzyło. Ale za drugim razem uruchomił się dobrze, a także włączył wsteczny (nie mogłem zrozumieć połączenia, ale hej, działa). Chwilę później chciałem go ponownie uruchomić i znowu brak działania rozrusznika. Próbowałem wiele razy od tego czasu i nadal brak działania. Teraz zastanawiam się, czy te nieco losowe problemy wskazują na problem z ECU. Pewnego dnia zrobiłem test OBD i otrzymałem kod P1730, który najwyraźniej opisuje problem z czujnikiem prędkości wału pośredniego. Brzmiało to dla mnie dziwacznie. Czy ktoś jeszcze doświadczył czegoś takiego? Zamierzam skontaktować się z ludźmi z chkengine w poniedziałek, aby zobaczyć, co mają do powiedzenia.

481 - 499 of 616 Posts