Toyota RAV4 Forums banner
1 - 8 of 8 Posts

BevMac

· Registered
3 Posts
Discussion starter · #1 ·
Potrzebuję rady. Jestem właścicielem Rav4 z 2007 roku. W marcu miałem zrobiony test zużycia oleju i pojazd w tym czasie zużył tylko 0,7 kwarty oleju. Dealer powiedział, że pojazd przeszedł test. Naprawa pojazdu nie była potrzebna. Od tego czasu zauważamy, że zużywa coraz więcej oleju. Zużywa około 1 kwarty, jeśli nie więcej, na tysiąc mil. Dla mnie jest to nadmierne. Odwiozłem pojazd do dealera w listopadzie w związku z akcją serwisową dotyczącą pasów bezpieczeństwa. Przeprowadzili przegląd pojazdu i rozmawiałem z kierownikiem serwisu w salonie, powiedziałem im o moich obawach dotyczących oleju w tym czasie, a on powiedział mi, żebym przyprowadził pojazd z powrotem w styczniu. Zostawiłem samochód i teraz powiedziano mi, że program zużycia oleju zakończył się w październiku 2016 roku i nie mogą nic dla mnie zrobić. Zasugerowali, żebym skontaktował się bezpośrednio z Toyotą. Zadzwoniłem do Toyoty i w zasadzie brzmiało to tak, jakby czytali ze scenariusza... to samo. Nic, co mogą dla mnie zrobić. Zasugerowali, żebym napisał list do Biura Wykonawczego Toyoty z siedzibą w Plano w Teksasie. Do tej pory byłem zadowolonym właścicielem Toyoty. Toyota wie, że ma problemy z silnikiem w moim samochodzie. To kwestia bezpieczeństwa. Czy ktoś inny doświadczył tego rodzaju problemu, a jeśli tak, to jak udało się Państwu skłonić Toyotę do pozytywnej reakcji? Chciałbym, żeby przeprowadzili kolejny test zużycia i jeśli wystąpi problem, stanęli za swoim produktem i naprawili pojazd. Wszelkie sugestie i pomysły będą bardzo mile widziane. Bev

Pytanie.......kiedy testowali Twój silnik pod kątem nadmiernego zużycia oleju, czy użyli 5W30? Pytam ich o to, powiedzieli, że Toy-Corp tak to przedstawia (ich wytyczne), więc 5w30 "zniekształciłoby" wyniki na ich korzyść, w moim przypadku pojazd zużywa litr na każde 350-400 mil, niezależnie od użytej wagi oleju, jeżdżę z dużą prędkością / wysokimi obrotami (zużycie w wyższym tempie), więc może to było to, co powinien zrobić każdy pojazd z tym problemem ...... jazda z dużą prędkością podczas większości fazy testowej. Powinno być w raporcie, jakiego rodzaju oleju użyli... uważnie się mu przyjrzyj, możesz go zakwestionować i wykorzystać jako dźwignię, aby uzyskać ponowne testy przy użyciu tego, z czym dostarczyli pojazd, co moim zdaniem wynosi 0-20w, więc nie wiem, co dla ciebie zrobią... jeśli zrobią ponowne testy, jedź nim... jakbyś go ukradł!

Discussion starter · #3 ·
Dzięki za info. Sprawdziłem oryginalne dokumenty i faktycznie używali Valvoline 5W30. Użyję tych informacji, pisząc list do wszystkich najważniejszych osób w Toyocie. Dobrze wiedzieć.

Jeśli możesz uzyskać ponowne badanie, upewnij się również, że nie ma nagromadzenia oleju wokół pokrywy zaworów, uszczelki miski olejowej... czegokolwiek, co wypierałoby olej na zewnątrz silnika, zasadniczo wyczyść silnik parą, aby udowodnić im, że na zewnątrz silnika nie ma widocznego oleju, to zrobiłem, a następnie zrobiłem zdjęcia wszystkiego, skąd mógł wyciekać olej, dla moich zapisów, upewnij się, że robią zdjęcia poziomu oleju i stanu każdego wycieku oleju, zanim umieszczą taśmę zabezpieczającą przed manipulacją na bagnecie, filtrze oleju i korku spustowym oleju, pozostań z pojazdem tak długo, jak to możliwe, gdy przygotowują się do testu, poproś ich, aby udowodnili, że jest na odpowiednim poziomie przed testem, zbadaj wszystko na tym forum związane z tym problemem, nie ufaj im... byłem w dobrych stosunkach z moim dealerem testowym, moja matka kupuje od nich nowego Avalona co 4-5 lat i serwisuje u nich swój pojazd, więc wykorzystałem to na swoją korzyść, gdy test został zakończony i zakończył się niepowodzeniem z remontem, zapłaciłem za $xtra$, a teraz przy 50 tys. po remoncie nie ma problemów.

Dziękuję dr Dyno za szybką odpowiedź. Moja ciocia zmarła niedawno i jej rav4 przekazała go mnie. Właśnie dowiedziałem się o problemie tego rav4 2.4 z 2007 roku. Zauważyłem, że zużywa 1 kwartę na 500-600 mil, które przejechałem samochodem. Ma teraz 161 tys. mil. Nigdy nie przypomnieliśmy sobie, że moja ciocia poszła do Toyoty na remont silnika i to był jej jedyny samochód. Jakiej rady powinienem się do tego zastosować? Byłbym wdzięczny.

Jak mówiłem w innych podobnych wątkach, zużycie oleju jest bardziej uciążliwe, ponieważ trzeba je kontrolować, niż wydatkiem. Dodanie litra oleju na około dwa zbiorniki paliwa to około dodatkowego litra paliwa na zbiornik. Po prostu trzeba to robić. I nigdy nie trzeba robić wymiany oleju, ponieważ robi się to w sposób ciągły. (Trzeba regularnie wymieniać filtr.)

Drugą opcją jest wymiana silnika, co w przypadku samochodu z dużym przebiegiem, który po nowym silniku może być wart 4-5 tys. dolarów, wcale nie ma sensu finansowego.

Mam przyjaciółkę z Camry z 2007 roku z przebiegiem 267 tys. mil, która od lat spala olej. Ale ona kocha ten samochód, a jej mąż zajmuje się problemem z olejem. W rzeczywistości, nawet po tym, jak została uderzona w tył na parkingu, kazała go naprawić, zamiast go wymieniać.

1 - 8 of 8 Posts