Toyota RAV4 Forums banner
1 - 20 of 21 Posts

John Gibson

· Registered
367 Posts
Discussion starter · #1 ·
Cześć: Właśnie nadszedł czas, aby wymienić oryginalne opony w moim hybrydowym Limited z 2020 roku. Zastanawiałem się, czy ktoś zamontował opony Falken Wild Peak A/T w swoim pojeździe? Mam je w mojej Trundrze z 2019 roku i bardzo mi się podobają, ale zastanawiałem się, czy miałyby duży wpływ na zużycie paliwa w RAV4? Zastanawiałem się również, czy są głośne? Słyszę trochę więcej hałasu opon w Tundrze.

Ponadto, jakieś inne rekomendacje dotyczące opon, które możecie mieć?

Pozdrawiam
John.

Założyłem je na mojego Rav4, kiedy był zupełnie nowy. Nie mogę się wypowiedzieć na temat oszczędności paliwa, nie miałem samochodu wystarczająco długo bez nich, żeby porównać, ale są znacznie cichsze niż się spodziewałem, z bardziej agresywnym bieżnikiem. Ale jestem zadowolony z oszczędności paliwa, które osiągam. Wczoraj przejechałem 150 mil autostradą i uzyskałem 37 mpg w trybie sportowym. Nie mam napędu na wszystkie koła, tylko na przednie i zeszłej zimy spisały się bez zarzutu w śniegu, lodzie i deszczu tutaj, w stanie Nowy Jork.

Mam Falkens i od wczoraj osiągam 39 do 41 MPG. Tam, gdzie mieszkam, w Północnym Teksasie, jesteśmy teraz w najlepszym momencie dla hybryd, z chłodną jesienną pogodą około 70°F. Klimatyzacja i ogrzewanie nie muszą więc działać.

Kiedy kupię nowego hybrydowego Rav4 XSE, chciałbym mieć Falkeny. Jaki jest najlepszy sposób, aby to zrobić?

Kup opony i zleć ich montaż dealerowi Toyoty - zanim odbiorę samochód.
Czy może zawieźć samochód do niezależnego warsztatu oponiarskiego i zlecić im montaż?

I czy któreś z tych miejsc kupiłoby ode mnie oryginalne opony?

Wymieniłem moje OE Dunlopy w Discount Tire. Właściwie wstąpiłem i zawarłem umowę podczas jazdy próbnej, a nasz sprzedawca dostarczył je do wymiany dzień przed odbiorem naszego nowego hybrydowego Limited. Uwielbiam nasze Michelin Defender 2 z przebiegiem około 13 000 mil.
Image

Kupiłem moje Falkeny w Mavis Tire. Zapytałem o wymianę fabrycznych opon, które miały przejechane mniej niż 100 mil, ale nie chcieli ich. Powiedziałem im nawet, że mogą je po prostu zatrzymać za darmo, żebym nie musiał się nimi zajmować, a oni powiedzieli, że nie odsprzedają używanych opon, nie dzięki.

Dostałem moje Falkeny w Mavis Tire. Zapytałem o wymianę oryginalnych opon, które miały przejechane mniej niż 100 mil i nie chcieli ich. Powiedziałem im nawet, że mogą je po prostu zatrzymać za darmo, żeby nie musieć się nimi zajmować i powiedzieli, że nie odsprzedają używanych opon, nie dzięki.
Najprawdopodobniej dealer lub duży sprzedawca opon nie będzie chciał kupić oryginalnych opon.
Jak mówisz, są one uważane za używane.

Może więcej szczęścia w niezależnym warsztacie oponiarskim. Albo mógłbym wystawić oryginalne opony na Facebooku
rynek lub Craigslist. Ale mieszkam w Los Angeles z mnóstwem dziwnych, przerażających ludzi. Nie lubię
obcych przychodzących do mojego domu.

Cześć: prawie czas wymienić oryginalne opony w moim 2020 hybrid Limited. Zastanawiałem się, czy ktoś zamontował opony Falken Wild Peak A/T w swoim pojeździe? Mam je w moim 2019 Trundra i bardzo mi się podobają, ale zastanawiałem się, czy wpłynęłyby one znacznie na zużycie paliwa w RAV4? Zastanawiałem się również, czy są głośne? Słyszę trochę więcej hałasu opon w Tundrze.

Ponadto, jakieś inne rekomendacje dotyczące opon, które moglibyście mieć?

Pozdrawiam
John.
Otrzymasz lepszą cenę za nowe opony w niezależnym warsztacie oponiarskim, takim jak Discount Tires (lub zamów je w Tire Rack, które wyśle je do lokalnego Discount Tire w celu montażu).

Kiedy kupiłem mojego 4Runnera, był on wyposażony w opony Dunlop, które są bardzo słabymi oponami, więc zdjąłem je po kilkuset milach i założyłem opony BFG KO2. Tam, gdzie mieszkam, Discount Tire powiedział, że nielegalne jest dla nich sprzedawanie używanych opon, więc sprzedałem je na lokalnej stronie z ogłoszeniami; sprzedałem je od razu za dobrą cenę (gość, który je odebrał, prawdopodobnie miał sklep z używanymi oponami).

Mam już drugi komplet tych opon i kupuję je w Discount Tire. Pewnie znowu je kupię. Jestem bardzo zadowolony z ich osiągów w deszczu/śniegu w WA, więc zostawiam je na cały rok, ponieważ latem jeżdżę na wycieczki i kempingi. Straciłem około 4 mpg po przejściu na opony AT z Dunlops, ale kiedy hybryda zaczęła od 44 mpg w dojazdach do pracy, nadal jestem bardzo zadowolony z wyboru. Widziałem, jak ludzie zakładali o wiele bardziej agresywne opony do tych samochodów, ale jest punkt, w którym czynnikiem ograniczającym twoją zdolność do dotarcia gdziekolwiek, przesuwa się z opony na resztę pojazdu. Są świetne, po prostu nie są to Jeepy zbudowane dla Moab.

Założyłem je na samochód mojej żony w tym tygodniu. O wiele płynniejsza jazda i lepsze prowadzenie. Nie wiem na pewno, ale z lżejszymi felgami i cięższymi oponami wygląda na to, że straciliśmy 3 mpg (według odczytu z deski rozdzielczej do tej pory). Zrobię zdjęcie za chwilę, jak wróci do domu.

Cześć: właśnie nadszedł czas, aby wymienić oryginalne opony w moim hybrydowym Limited z 2020 roku. Zastanawiałem się, czy ktoś zamontował opony Falken Wild Peak A/T w swoim pojeździe? Mam je w mojej Trundrze z 2019 roku i bardzo mi się podobają, ale zastanawiałem się, czy miałyby duży wpływ na przebieg RAV4? Zastanawiałem się również, czy są głośne? Słyszę trochę więcej hałasu opon w Tundrze.

A takżę, jakieś inne rekomendacje dotyczące opon, które moglibyście mieć?

Pozdrawiam
John.
Edycja Woodland mojej żony z 2024 roku pochodziła z fabryki z oponami Falken Wildpeak A/T i są one świetne. Dużo przyczepności, a jednocześnie bardzo płynne na drodze.

Edycja Woodland mojej żony z 2024 roku pochodziła z fabryki z oponami Falken Wildpeak A/T i są one świetne. Dużo przyczepności, a jednocześnie bardzo płynne na drodze.
Istnieje różnica między oponami Wildpeak A/T montowanymi w fabryce a tymi, które można kupić w sklepie z oponami. Po pierwsze, opony fabryczne nie posiadają oznaczenia 3PMSF (3 Peak Mountain Snowflake).

To samo dotyczy opon Michelin Primacy A/S, które były w moim RAV4. Opony fabryczne mają tylko 8/32" głębokości bieżnika; opony ze sklepu z oponami mają 11/32".

Świetna opona A/T, szczególnie na drodze jak na oponę A/T. Mieliśmy już 2 lub 3 komplety. Zazwyczaj zużywają się szybciej niż deklarowany przebieg. Jednakże, o ile zużywają się równomiernie, renomowany sprzedawca przynajmniej proporcjonalnie rozliczy przebieg na starych oponach, gdy potrzebujesz nowego kompletu. Poza tym bardzo przyzwoite i lepsze na asfalcie niż można się spodziewać.

1 - 20 of 21 Posts