Toyota RAV4 Forums banner

Pomoc bezpiecznika! USB 1 LUB 2 nie działa

10K views 6 replies 5 participants last post by  hou.yun96  
#1 · (Edited)
Więc, tu jestem. Dostałem światła raptora do mojego Rav4 LE z 2020 roku. Większość osób, które mają ten mod, ma Add a Fuse podłączony do bezpiecznika USB1 7.5a. Próbowałem tego, wraz z USB2 i nie działa. Podłączyłem go do bezpiecznika świateł przeciwmgielnych, działa, ale się nie wyłączają. Jakieś sugestie? Wydaje się, że w gniazdach 7.5a USB 1 lub USB2 nie ma pinów
Image
Image

#2 ·
Ile portów USB masz wewnątrz pojazdu? Jeśli masz tylko jeden przy zapalniczce, porty USB 1 i 2 pod maską prawdopodobnie nie mają do nich przewodów. Niektóre z modeli z 2019 roku miały całe okablowanie, a brakujące elementy z wyższych wersji wyposażenia można było po prostu podłączyć. Nie wszystkie modele z 2019 roku były w ten sposób, a prawdopodobnie wszystkie niższe wersje wyposażenia z 2020 roku również nie miałyby tego okablowania. Ponieważ nie masz przedniej kamery do widoku z lotu ptaka, Twój model nie jest wersją Limited. Mój model Limited ma 5 portów USB. Jeden z przodu, 2 w konsoli środkowej i 2 dla tylnych siedzeń z tyłu konsoli środkowej. Zakładam, że para w konsoli środkowej to USB1, a para dla tylnych siedzeń to USB2. Jeśli więc nie masz tych portów USB, prawdopodobnie brakuje Ci połączeń elektrycznych w uchwycie bezpiecznika.

Interesujące jest to, że połączenie świateł przeciwmgielnych nie wyłącza się ze światłami przeciwmgielnymi, chyba że przełącznik świateł przeciwmgielnych przełącza masę na światła i utrzymuje stałe napięcie 12 V DC na światłach. Nie jest to powszechny mechanizm przełączania 12 V, ale czytałem, że system wtrysku paliwa w Toyocie używa tej metody aktywacji wtryskiwaczy.

Wiem, że nic z tego nie jest dla Ciebie pomocne, ale jesteś w skrzynce bezpieczników, gdzieś musi być przełączane napięcie 12 V DC. Co powiesz na okablowanie lub bezpiecznik świateł obrysowych, byłyby idealne, aby światła raptora działały w połączeniu ze światłami obrysowymi. Wymieniłem żarówki halogenowe w przednich światłach obrysowych na bursztynowe diody LED, więc jeśli to zrobiłeś, pobór prądu byłby mniejszy, więc dodanie świateł raptora nie przekroczyłoby oryginalnej wartości bezpiecznika. Możesz nawet podzielić światła raptora i mieć 2 do jednego światła obrysowego i 2 do drugiego światła obrysowego. Gniazda żarówek są dość łatwo dostępne. Użyłem klucza płaskiego, aby obrócić gniazdo żarówki; mam duże dłonie i to pomogło. Zapomniałem rozmiaru, którego użyłem. Tylko kilka przemyśleń.

#3 ·
Ile portów USB masz w pojeździe? Jeśli masz tylko jeden przy zapalniczce, USB 1 i 2 pod maską prawdopodobnie nie mają do nich przewodów. Niektóre z 2019 miały całe okablowanie, a brakujące elementy z wyższych wersji wyposażenia można było po prostu podłączyć. Nie wszystkie 2019 były w ten sposób i prawdopodobnie wszystkie niższe wersje wyposażenia 2020 również miałyby brakujące okablowanie. Ponieważ nie masz przedniej kamery do widoku z lotu ptaka, twój nie jest wersją Limited. Moja wersja Limited ma 5 portów USB. Jeden z przodu, 2 w konsoli środkowej i 2 dla tylnych siedzeń z tyłu konsoli środkowej. Zakładam, że para w konsoli środkowej to USB1, a para dla tylnych siedzeń to USB2. Jeśli więc nie masz tych portów USB, prawdopodobnie brakuje ci połączeń elektrycznych w uchwycie bezpiecznika.

Interesujące jest to, że połączenie świateł przeciwmgielnych nie wyłącza się ze światłami przeciwmgielnymi, chyba że przełącznik świateł przeciwmgielnych przełącza masę na światła i utrzymuje stałe napięcie 12 V DC na światłach. To nie jest powszechny mechanizm przełączania 12 V, ale czytałem, że system wtrysku paliwa w Toyocie używa tej metody aktywacji wtryskiwaczy.

Wiem, że nic z tego nie jest dla ciebie pomocne, ale jesteś w skrzynce bezpieczników, gdzieś musi być przełączane 12 V DC. Co z okablowaniem lub bezpiecznikiem świateł bocznych, byłyby idealne, aby światła raptora działały w połączeniu ze światłami bocznymi. Wymieniłem żarówki halogenowe w przednich światłach bocznych na bursztynowe diody LED, więc jeśli to zrobiłeś, pobór prądu byłby mniejszy, więc dodanie świateł raptora nie przekroczyłoby oryginalnej wartości bezpiecznika. Możesz nawet podzielić światła raptora i mieć 2 do jednego światła bocznego i 2 do drugiego światła bocznego. Gniazda żarówek są dość łatwo dostępne. Użyłem klucza płasko-oczkowego, aby obrócić gniazdo żarówki; mam duże dłonie i to pomogło. Zapomniałem, jakiego rozmiaru użyłem. Tylko kilka myśli.
To jest 2020 Rav4 LE. Bez dodatkowych dzwonków i gwizdków. Jedyny USB jest pod ekranem obok zapalniczki. Nie ma świateł przeciwmgielnych, ale mogę je dodać. Po prostu próbuję znaleźć inny bezpiecznik do użycia, jeśli to możliwe.
Czy istnieje jakiś sposób na dodanie połączeń elektrycznych?

#6 ·
To jest z instalacji światła Factor4 raptor. Może to ci pomóc. Ponieważ muszę ponownie zainstalować swoje, myślę o podłączeniu do światła obrysowego za pomocą zacisku do przewodów.

View attachment 165434
Czy to unieważni gwarancję? Mam światła raptor w USB1 w moim 21 XLE. Miesiące później jest w warsztacie z powodu problemów z elektronicznym systemem stabilizacji toru jazdy.