Toyota RAV4 Forums banner

Czy komuś przypadkowo odpadła plastikowa osłona otworów haka holowniczego w zderzaku RAV4?

5.3K views 8 replies 7 participants last post by  Big Daddy  
#1 ·
To nie zaskakujące, że zniknęła, biorąc pod uwagę, jak słabo te osłony były zamocowane. Mam tylko nadzieję, że to nie chroniczny problem.

#4 ·
Czy komuś przypadkowo odpadła osłona otworów haka holowniczego zderzaka?

Dzień przed wyruszeniem w podróż, plastikowa osłona wciąż tam była (sprawdziłem, ponieważ badałem samochód pod kątem szczątków owadów na przedniej części samochodu). W ciągu 24 godzin górna połowa osłony zniknęła.

To nie zaskakujące, że jej nie ma, biorąc pod uwagę, jak słabo te osłony były dopasowane. Mam tylko nadzieję, że to nie chroniczny problem.
Cześć, czy byłbyś tak miły i zrobił kilka zdjęć oraz dokonał kilku pomiarów, gdzie znajdują się rzeczywiste gwinty do wkręcania śrub oczkowych? Czytałem, że wszystkie Rav4 mają otwór z gwintem za osłoną zderzaka, a niektórzy stworzyli do niego dostęp, jeśli ktoś wiedziałby, gdzie wywiercić otwór. Miło byłoby mieć możliwość używania śrub oczkowych do mocowania kajaka lub podłączania pasa holowniczego, aby go pociągnąć, gdy utknie itp.

#6 ·
Cześć, Czy byłbyś tak miły i zrobił kilka zdjęć oraz dokonał pomiarów, gdzie znajdują się faktyczne gwinty do wkręcania śrub oczkowych? Czytałem, że wszystkie Rav4 mają gwintowany otwór za osłoną zderzaka, a niektórzy stworzyli do niego dostęp, jeśli ktoś wiedział, gdzie wywiercić otwór. Miło byłoby mieć możliwość używania śrub oczkowych do mocowania kajaka lub podłączania pasa holowniczego, aby go wyciągnąć, gdy utknie itp.
Wszystko, co musisz zrobić, to zdjąć przednią osłonę zderzaka i sprawdzić, czy je masz:

#7 ·
Lokalny dealer zacytował mi 97 dolarów (w walucie kanadyjskiej) za wymianę brakującej osłony na pomalowaną osłonę (to 74 USD). Część kosztuje tylko 20 dolarów kanadyjskich, ale malowanie dodaje do tego 77 dolarów kanadyjskich. To drogo za mały kawałek plastiku, więc idę drogą gwarancyjną. Te elementy nie powinny wypadać przypadkowo (byłem zaparkowany w miejscu, do którego nikt nie miał dostępu). W międzyczasie zbadałem jego odpowiednik i stwierdziłem, że jego mały plastikowy element, który powinien być przełożony przez uchwyt, nie był przełożony, co sprawia, że myślę, że część, która odpadła, również nie była prawidłowo zabezpieczona. Brzmi jak problem gwarancyjny dla mnie.