Toyota RAV4 Forums banner

Skąd mam wiedzieć, kiedy nadszedł czas na wymianę oleju?

16K views 60 replies 21 participants last post by  431002  
#1 ·
Czy zapala się światło? Mam XLE z 2021 roku.

#2 ·
Uważam, że powinno być przypomnienie o przeglądzie, które informuje kierowcę, kiedy samochód wymaga serwisu. W niektórych samochodach jest to kontrolka klucza na desce rozdzielczej. W innych samochodach jest to napisane lub migające. Ale jeśli wszystko inne zawiedzie, powinieneś zapisać, jaki był przebieg i datę ostatniej wymiany oleju. Następnie 3 do 5 tysięcy mil między wymianami oleju lub co sześć miesięcy. Ale pamiętaj, aby sprawdzić olej na bagnecie. Zbyt ciemny i może wymagać wymiany.

#3 ·
Czy zapala się kontrolka? Mam XLE z 2021 roku.
Twój samochód ma system, który śledzi, kiedy potrzebujesz wymiany oleju, sprawdzając Twoje nawyki podczas jazdy, warunki i przebieg. Kiedy nadejdzie czas wymiany oleju, na desce rozdzielczej pojawi się kontrolka - zwykle ikona puszki oleju lub komunikat "WYMAGANA OBSŁUGA".

#4 ·
Twój samochód ma system, który śledzi, kiedy potrzebujesz wymiany oleju, sprawdzając Twoje nawyki podczas jazdy, warunki i przebieg. Kiedy nadejdzie czas wymiany oleju, na desce rozdzielczej pojawi się kontrolka - zwykle ikona puszki oleju lub komunikat "WYMAGANA OBSŁUGA".
Nie. Samochody Toyoty nie określają interwałów wymiany oleju na podstawie nawyków jazdy lub warunków. Kontrolka przypomnienia o przeglądzie zapala się tuż przed 5000 mil od ostatniego serwisu. Mówi o tym wprost w instrukcji obsługi. Instrukcja obsługi pokazuje również, jak zresetować przypomnienie o przeglądzie na wypadek, gdyby nie zostało zresetowane podczas wykonywania usługi.

Niektórzy inni producenci (GM jest jednym z nich, o którym wiem) dokonują określenia nawyków/warunków jazdy, ale nie Toyota.

#5 ·
Czy zapala się kontrolka? Mam XLE 2021.
Tak. Zapala się kontrolka przypomnienia o przeglądzie, która zapala się tuż przed 5000 mil od ostatniego serwisu. Ale Toyota określa wymianę oleju tylko co 10 000 mil. Okres 5000 mil to głównie rotacja opon.

#6 · (Edited)
Komunikat "Wymagana konserwacja" powinien pojawić się na wyświetlaczu wieloinformacyjnym pośrodku zestawu wskaźników.

Image

Jeśli poprzedni właściciel przeprowadził konserwację u dealera, możesz znaleźć historię serwisową online na stronie internetowej właścicieli Toyoty:
www.toyota.com/owners

Jeśli historia serwisowa jest niekompletna i nie masz pewności co do historii serwisowej, możesz teraz wymienić olej. Poprzedni właściciel mógł zresetować komunikat "Wymagana konserwacja" bez przeprowadzania konserwacji.

Informacje dotyczące sugerowanych interwałów konserwacyjnych można znaleźć w "TOYOTA 2021 RAV4 Warranty and Maintenance Guide".

Powinna być papierowa kopia instrukcji obsługi oraz przewodnika po gwarancji i konserwacji dostarczona wraz z pojazdem.
Miękką kopię instrukcji obsługi rav4 można bezpłatnie pobrać ze strony Toyota owners site

Wygodne jest posiadanie kopii instrukcji obsługi w telefonie lub komputerze.

#8 ·
Wymiana oleju/filtra dla RAV4 następuje co 10 000 mil. Informacje te można znaleźć w instrukcji obsługi, która została dostarczona z Twoim RAV. Wielu nalega na wcześniejszą wymianę oleju przy 5000 milach lub mniej, i chociaż metoda ta była odpowiednia dla pojazdów i oleju z ubiegłego wieku, dzisiejsze oleje syntetyczne są zaprojektowane tak, aby wytrzymać znacznie dłużej.

Jedyną korzyścią z wcześniejszej wymiany oleju jest odciążenie portfela i przyczynienie się do rentowności firm naftowych i Twojego dealera. Sugeruje się również, aby przy każdej wymianie oleju po 10 000 mil stary olej był testowany przez renomowane laboratorium, takie jak Blackstone Labs.

#9 ·
Jedyną korzyścią z wcześniejszej wymiany oleju jest odciążenie portfela i przyczynienie się do rentowności firm naftowych i Twojego dealera.
Proszę, nie zaczynajcie kolejnej wojny o olej. Każdy jeździ inaczej.
Jeżdżę na bardzo krótkich trasach (7 mil w jedną stronę). Zimą doświadczam emulsji oleju i wody na korku oleju. I jestem prawie pewien, że w oleju jest pewna ilość gazu. Dlatego wymieniam olej wcześniej.

#10 ·
Każdy może jeździć inaczej, ale dzisiejsze oleje syntetyczne zachowują się tak samo w wielu różnych zastosowaniach. Następnym razem spróbuj przetestować swój olej, aby zobaczyć, jak działa, zamiast używać metody "prawie pewny". Prawdopodobnie poznasz ważny punkt danych, który poprowadzi Twój przyszły interwał wymiany i zaoszczędzisz trochę pieniędzy.

#11 ·
Jezus, Józef i Maryja - znowu to samo.

Do autora wątku - to twój pierwszy samochód? Wiesz coś? Nie chcę być obraźliwy, ale załóżmy, że mam intelekt ogórka i właśnie kupiłem ten samochód. Może przeczytałbym instrukcję obsługi? Może?

No cóż, jestem starym piernikiem. Mógłbym ci opowiedzieć o regulacji styków i zapłonu. Wymieniaj olej co 3 tysiące mil (kiedy to było aktualne). Teraz tak już nie jest.

Na miłość boską i wszystko, co dobre, przeczytaj instrukcję obsługi.

To cię nauczy, a także ochroni przed niepotrzebnymi oszustwami ze strony dealerów.

#18 ·
Jezus, Józef i Maryja - znowu to samo.

Do OP - czy to Twój pierwszy samochód? Czy wiesz coś? Żeby nie być obraźliwym, załóżmy, że mam intelekt ogórka i właśnie kupiłem ten samochód. Może przeczytałbym instrukcję obsługi? Może?

No cóż, jestem starym piernikiem. Mógłbym ci opowiedzieć o regulacji punktów i rozrządu. Wymieniaj olej co 3000 mil (kiedy to miało jeszcze sens). Teraz już tak nie jest.

Na miłość boską i wszystko, co dobre, przeczytaj instrukcję obsługi.

To cię nauczy, a także ochroni przed niepotrzebnymi oszustwami ze strony dealerów.
Jestem może o jeden krok ponad intelektem ogórka. Może. W dobry dzień. Powodem, dla którego zadałem to pytanie, jest to, że w moim ostatnim samochodzie używano jakiegoś algorytmu, aby dowiedzieć się, kiedy nadszedł czas na wymianę oleju. Mogłem śledzić procent i kiedy procent osiągnął zero, nadszedł czas na wymianę oleju. Nie musiałem śledzić przebiegu. To był Chevy z 2015 roku. Miałem nadzieję, że może Toyota z 2021 roku ma coś podobnego. Dowiedziałem się, że nie ma, więc wróciłem do śledzenia mojego przebiegu. Żaden problem, ale podobała mi się ta funkcja. Przeżyję.

#12 · (Edited)
Toyota nie posiada rzeczywistego czujnika, tak jak inne firmy samochodowe, który odczytuje jakość oleju. Zamiast tego Toyota po prostu używa licznika do zliczania przejechanych kilometrów, aby określić, kiedy przeciętna osoba powinna dokonać wymiany oleju. Zauważysz jednak dwa czasy wymiany oleju w instrukcji, jeden to 5 tys. km/3 tys. km. 5 tys. km dotyczy głównie jazdy po autostradzie, lekkiej eksploatacji, wymiana oleju co 3 tys. km dotyczy ciężkiej eksploatacji, takiej jak 50% lub więcej jazdy po mieście, przewożenia ładunków, jazdy po śniegu, błocie itp. I tak, jazda po mieście jest uważana za ciężką eksploatację!! I również wymień olej, nawet jeśli przejechałeś tylko 2000 mil na oleju, ale stoi on od 3 lat lol, proszę go wymienić. Specjalne dodatki i minerały w oleju chronią ten silnik i ulegają degradacji, nawet jeśli nim nie jeździsz. Wierzę, że w instrukcji jest również napisane 5 tys. km/3 tys. km lub 1 rok.

• Like
Reactions: Thomaslarsen1
#14 ·
Jeździmy kilkoma Toyotami i nieznacznie się różnią. Camry XLE V6 2019 z nawigacją ma zarówno reset 5 tys. mil (deska rozdzielcza ostrzega, gdy zbliża się kolejne 5 tys. mil), jak i menu, które rejestruje dane dotyczące ostatniego serwisu. Nasz Rav4 Base V6 z 2008 roku ma tylko reset 5 tys. mil. W naszym Camry XLE V6 z 2002 roku używamy karty z datą przeglądu zamontowanej na osłonie przeciwsłonecznej po stronie kierowcy, aby przypomnieć nam, kiedy należy wykonać serwis.

Po zakupie naszego nowszego Camry byłem w podróży, gdy pojawiło się ostrzeżenie o 5 tys. mil, co mnie zaskoczyło, ponieważ instrukcja obsługi sugerowała interwał 10 tys. mil. Musiałem przeczytać instrukcję obsługi, aby zresetować ostrzeżenie bez wymiany oleju. Jednak później przeczytałem, że PRAKTYCZNIE WSZYSCY eksperci zalecają harmonogram 5 tys. mil (może dodać 1 tys., gdy używasz oleju syntetycznego). Teraz sam zmieniam olej na syntetyczny w odstępach 5 tys. mil, ale ignoruję zalecenie 6 miesięcy.

#15 ·
Jeździmy kilkoma Toyotami i nieznacznie się różnią. Camry XLE V6 2019 z Nav ma zarówno reset po 5 tys. mil (deska rozdzielcza ostrzega, gdy zbliża się kolejne 5 tys. mil)
Jeśli odniesiesz się do instrukcji konserwacji, to ostrzeżenie o 5 tys. mil dotyczy rotacji opon, a nie wymiany oleju/filtra. Ci, którzy zalecają wymianę oleju co 5 tys. mil, mają nadzieję, że ich odbiorcami są nowicjusze i nie wiedzą nic lepszego. Ale jeszcze raz, zostań ekspertem i zleć test oleju, a przekonasz się, że minimum 10 tys., jak zaleca Toyota, a najprawdopodobniej 15-20 tys. to dokładniejszy interwał wymiany.

Prawdziwymi ekspertami są właściciele flot z setkami, jeśli nie tysiącami pojazdów, które codziennie są w drodze jako pojazdy krótkiego i dalekiego zasięgu. Gdyby podążali za ignorancją tych, którzy opowiadają się za wymianą oleju co 3-5 tys. mil, byliby bankrutami.

#28 · (Edited)
Właśnie zmieniłem olej kilka dni temu przy przebiegu 5 tys. km z 0W-16 na 0W-20 (dealer Toyoty), Pennzoil Ultra Platimum, przynajmniej na najbliższe 6 miesięcy letnich. Zmieniam olej co 6 miesięcy, ponieważ jeżdżę tylko około 7 tys. mil rocznie.

Klimat, w którym żyjemy, może spaść do około -0°F w lutym, ale latem rzadko przekracza 75°F, więc powinno być w porządku. Mieszkam w górach i codziennie wjeżdżam na strome wzgórza, mam zakurzony, kamienisty podjazd, a krótkie wycieczki są bardzo częste, więc 5 tys. km/6 miesięcy jest dla mnie dobre.

Przeszedłem z 0W-20 na 5W-30 w moim 4Runnerze z 2021 roku i zauważyłem znacznie cichszy rozruch, koniec z głośnym tykaniem, więc się tego trzymałem.

Moje pytanie brzmi więc: czy są jacyś właściciele RAV4 5. generacji, którzy jeżdżą na 5W-30?

Czy Toyota robiła ci z tego powodu problemy, jeśli zmieniłeś olej w salonie? Rozumiem, że 5W-30 jest zalecany w niektórych innych, gorętszych krajach.

#36 ·
Właśnie zmieniłem olej kilka dni temu przy 5 tys. km z 0W-16 na 0W-20 (dealer Toyoty), Pennzoil Ultra Platimum, przynajmniej na kolejne 6 miesięcy letnich. Zmieniam olej co 6 miesięcy, ponieważ jeżdżę tylko około 7 tys. mil rocznie.

Klimat, w którym żyjemy, może spaść do około -0°F w lutym, ale latem rzadko przekracza 75°F, więc powinno być dobrze. Mieszkam w górach i codziennie wjeżdżam na strome wzgórza, mam zakurzony, kamienisty podjazd, a krótkie wycieczki są bardzo częste, więc 5 tys. km/6 miesięcy jest dla mnie dobre.

Przesiadłem się z mojego 4Runnera z 2021 roku z 0W-20 na 5W-30 i zauważyłem znacznie cichszy rozruch, koniec z głośnym tykaniem, więc się tego trzymałem.

Moje pytanie brzmi więc: czy są właściciele RAV4 5. generacji, którzy jeżdżą na 5W-30?

Czy Toyota robiła ci z tego powodu jakieś problemy, jeśli zmieniłeś olej w salonie? Rozumiem, że 5W-30 jest zalecany w niektórych innych, gorętszych krajach.
Mieszkamy w stanie Waszyngton, gdzie temperatury wahają się od kilkunastu stopni do połowy lat 90. F. Wymieniłem fabryczny olej po kilkuset milach i wlałem mieszankę Mobil 1 extended performance 0w-20 i 5w-30, co dało około 2w-24. Następnie odbyliśmy podróż po drogach o długości 3000 mil i stwierdziłem, że uruchamianie silnika jest znacznie płynniejsze i cichsze, a zużycie paliwa nieznacznie spadło.

Po roku mieliśmy około 5 tys. mil na naszym Rav (jeździmy nim bardzo mało, poza podróżami po drogach), a olej był nadal czysty i miodowy. Zabrałem go do dealera na bezpłatną wymianę oleju i przeglądy. Dealer wymienił go na 0w-20 zgodnie z dokumentacją, ale umieścił na przedniej szybie naklejkę z informacją, aby zmienić go na 0w-16 przy następnym interwale.

Od tej wymiany oleju ponad miesiąc temu praktycznie stoi w miejscu, ale natychmiast zauważyłem nieco więcej hałasu podczas uruchamiania silnika, zwłaszcza że stoi przez tydzień lub dwa między jazdami. Dodatkowy hałas jest widoczny, ponieważ stoi w garażu, a ściany odbijają dźwięk.

Kiedy wrócę do domu (podróżujemy za granicą przez miesiąc), spuszczę około połowy oleju i wymienię go na 5w-30, ale moim zamiarem jest to, że po drugiej bezpłatnej wymianie oleju po prostu użyję prostego Mobil 1 extended performance 5w-30, który i tak jest po cieńszej stronie specyfikacji 5w-30.

Odpowiadając na twoje drugie pytanie, nie powiedziałem dealerowi o mojej mieszance oleju i użyłem fabrycznego filtra, kiedy wymieniłem olej, więc nie jestem pewien, skąd mieliby wiedzieć, że olej nie był fabrycznym napełnieniem, poza tym, że technik pomyślał, że olej spływa nieco wolniej. Nic mi jednak nie powiedziano.

#34 ·
Interwały wymiany oleju w Twojej Toyocie są ustawiane przez technika, który ostatnio wymieniał Twój olej. Ja zmieniam swój co 5000 mil. Muszą sprawdzić moją historię wymian oleju, a otrzymam ostrzeżenie przed kolejnymi 5000 milami. A może zawsze ustawiają to na 5000 mil? Nie wiem. Czasami zapominali ustawić to, kiedy przywoziłem mojego Priusa. Aby mieć pewność, że robię to wystarczająco często, obserwuję moje mile zgodnie z naklejką na przedniej szybie. Nie czekam na ostrzeżenie.

#35 ·
Zmieniam swój co 5000 mil. Muszą spojrzeć na moją historię wymian oleju i otrzymam ostrzeżenie przed kolejnymi 5000 milami. A może zawsze ustawiają to na 5000 mil? Nie wiem. Czasami zapominali ustawić to, kiedy przywoziłem mojego Priusa.
Gdy przypomnienie zostanie zresetowane, kontrolka zawsze zaświeci się tuż przed 5000 milami. Nikt, w tym samochód, nie wykonuje żadnej analizy oleju.

#38 ·
Wlałem 0W-20 na to lato i oboje myśleliśmy, że wydawało się ciszej. Myślę o użyciu 0W-30 lub nawet 5W-30 przez cały rok.
To tylko moja osobista opinia, żeby nie rozpoczynać kolejnego wątku o wojnie olejowej, ale w naszym użytkowaniu naszego Rava, z długim postojem między rozruchami, a następnie dość agresywną jazdą na wycieczkach, cenię sobie wytrzymałość filmu olejowego, aby chronić zarówno przy zimnym, jak i ciepłym rozruchu, oraz podczas wysokiej mocy silnika benzynowego. Dlatego nie rozważałem użycia 0w-30, ponieważ grubość filmu przy zimnym rozruchu nie jest poprawą w stosunku do fabrycznego napełnienia, a szerszy zakres lepkości może wskazywać na większe zużycie modyfikatorów lepkości, które mogą ulec zniszczeniu w wysokiej temperaturze.

#39 · (Edited)
Właśnie przeszedłem na 0W-20 (tutaj rzadko przekracza 24°C w lipcu), ale w lutym temperatura spada do -20°C. To ten sam olej, który jest wymagany w nowym Land Cruiserze 2.4 L. Przysięgam, że silnik pracuje płynniej i ciszej. Powinienem był zrobić test audio przed zmianą.

Czy masz resztę australijskiego biuletynu serwisowego? Chciałbym zobaczyć powód. Link wymaga logowania.

#40 ·
W "sekcji mechanicznej" pojawił się nowy, interesujący wątek z australijskimi i nowozelandzkimi użytkownikami. Najwyraźniej Toyota wydała dyrektywę WSZYSTKIM australijskim dealerom, aby UŻYWALI TYLKO 0W-20 w samochodach --NIE 0W-16. Nowe zamówienie Toyoty wymienia również konkretnie australijskie marki i nazwy oleju Mobil 1, które są dopuszczalne i równoważne z olejem silnikowym 0W-20 Toyota Genuine Motor Oil (TGMO). 2024 Toyota RAV4 GX Auto 2WD Hybrid Engine Oil Były też wcześniejsze posty.

Attachments

#41 · (Edited)
Istnieje interesujący nowy wątek w "sekcji mechanicznej" z australijskimi i nowozelandzkimi użytkownikami. Najwyraźniej Toyota wydała dyrektywę dla WSZYSTKICH australijskich dealerów, aby UŻYWALI TYLKO 0W-20 w samochodach --NIE 0W-16. Nowe zamówienie Toyoty wymienia również konkretnie australijskie marki i nazwy oleju Mobil 1, które są dopuszczalne i równoważne z olejem silnikowym 0W-20 Toyota Genuine Motor Oil (TGMO). 2024 Toyota RAV4 GX Auto 2WD Hybrid Engine Oil Były też wcześniejsze posty.
Czy masz resztę biuletynu? Chciałbym zobaczyć, dlaczego zmienili.

#44 ·
Dzięki. Odwrotne szerokości geograficzne Australii są podobne do USA, Queensland | Floryda. Tasmania | Michigan lub Southern Ontario. Na przykład Sydney NSW ma tę samą szerokość geograficzną co Atlanta Georgia.

Olej do nowego 4-cylindrowego silnika Turbo w nowym Land Cruiserze, 0W-20 to zalecany olej, a nie 0W-16, więc być może Toyota odchodzi od 0W-16, przynajmniej w przypadku nowych turbosprężarek. Mój stary MR2 Turbo z 1992 roku potrzebował 10W-40, ponieważ Turbo bardzo się nagrzewało.
To naprawdę zaskakujące, że Toyota wierzy, że nowe turbosprężarki wytrzymają przy użyciu 0w-20. To byłoby nie do pomyślenia jeszcze kilka lat temu. Zwiększa to jednak mój entuzjazm dla używania 0w-20 w moim modelu benzynowym '21 RAV.

#45 ·
Umieszczenie małych 4-cylindrowych turbosprężarek w nowszych ciężarówkach z 2025 roku (4Runner, Tacoma, Land Cruiser) może być końcem Toyoty. Turbosprężarki tylko przeciążają malutki silnik o pojemności 2,4 litra. Nie wyobrażam sobie przejechania ponad 200 000 mil na jednej z tych nowych ciężarówek z turbosprężarką, jak w przypadku niezawodnych silników V6 o pojemności 4 litrów, lub że turbosprężarka wytrzyma tak długo. Używałem oleju 5W-30 w moim 4Runner z 2021 roku.

Posiadałem 2 samochody z turbosprężarką (87 Mazda RX-7 Twin Turbo i 92 Toyota MR2 Turbo) i naprawdę trzeba dbać o jakość oleju i bardzo często go wymieniać. 87 RX-7 Turbo był najlepszym samochodem, jaki kiedykolwiek miałem. Próbuję sobie przypomnieć, ale jeden samochód zalecał wymianę oleju co 2500 mil, z okresami schładzania turbosprężarki, aby olej na łożyskach turbosprężarki się nie spalił i nie zaschnął. Nie wyobrażam sobie używania 0W-20 w turbosprężarce.

Jeśli chodzi o przebieg, podczas mojej ostatniej 700-milowej podróży do Kanady uzyskaliśmy średnio 34,5 mpg z olejem 0W-16 (2024 RAV4 TRD Off Road, 38 psi).
Ponownie jadę w tę samą 700-milową podróż, ale tym razem z olejem 0W-20, więc będę uważnie obserwował przebieg. Wątpię, żeby była duża różnica, ale dam znać.

#48 ·
UOA to jedyny sposób, aby dowiedzieć się, kiedy olej silnikowy dobiega końca swojej żywotności. Pełne oleje syntetyczne mogą wytrzymać od 7500 do 10000 mil, a może nawet więcej. Ale masz również filtr oleju.

Oto moja sugestia: aby uruchomić silnik Toyota ICE do 300 tys. mil, po prostu wymieniaj olej i filtr co 6 miesięcy.

Odnośnie postu nr 45 i turbosprężarek, zgadza się, Toyota od dawna stroni od wymuszonego powietrza, ponieważ silniki wolnossące, zwykle uważane za słabsze, będą miały znacznie dłuższą żywotność i niezawodność. Cała flota Toyoty pokonuje wiele mil na drogach, a to dlatego, że komponenty są elementami o niskim obciążeniu. Tak, kilka wyjątków, takich jak Supra.

Jeśli Toyota zdecydowałaby się na wymuszone powietrze, powinna to zrobić tylko w ciężarówkach, używając kompresora, a nie turbosprężarki. Przywróć "ogromny" silnik 2,7 l 4-cylindrowy i zwieńcz go kompresorem jako "standardowy silnik bazowy", to wszystko, czego potrzebuje Tacoma.

#49 ·
UOA to jedyny sposób, aby wiedzieć, kiedy olej silnikowy dobiega końca swojej żywotności. Pełne oleje syntetyczne mogą wytrzymać od 7500 do 10000 mil, a może nawet więcej. Ale masz również filtr oleju.

Oto moja sugestia: aby uruchomić silnik Toyota ICE do 300 tys. mil, po prostu wymieniaj olej i filtr co 6 miesięcy.

Odnośnie postu nr 45 i turbosprężarek, zgadza się, Toyota od dawna stroni od wymuszonego powietrza, ponieważ silniki norm-aspiarted, zwykle uważane za mniej wydajne, będą miały znacznie dłuższą żywotność i niezawodność. Cała flota Toyoty pokonuje wiele mil na drogach, a to dlatego, że komponenty są elementami o niskim obciążeniu. Tak, kilka wyjątkowych egzemplarzy, takich jak Supra.

Jeśli Toyota zastosowałaby wymuszone powietrze, powinna to zrobić tylko w ciężarówkach, używając doładowania, a nie turbosprężarki. Przywróć "ogromny" silnik 2,7 l 4-cylindrowy i zwieńcz go doładowaniem jako "standardowy silnik bazowy", to wszystko, czego potrzebuje Tacoma.
Jeździłem TRD S/C w moim Tacoma z 2014 roku. To było coś wspaniałego.

#56 ·
Facet "spec od pielęgnacji samochodu" nie sprawdza się w prawdziwych testach. 10 tys. mil to tylko liczba, którą większość dobrych syntetyków może osiągnąć, ale tylko testy mogą powiedzieć nam o stanie oleju.

Jeśli powiem ci, żebyś wymieniał olej co 3 tys. mil, to dobrze, ale marnotrawne. Wymiana przed potrzebą jest marnotrawstwem. Potrzebą jest znajomość stanu oleju po przejechaniu pewnej liczby mil. Nikt nie musi być "mistrzem technikiem", żeby to zrozumieć.
Jefe - w nawiązaniu do rozmowy -
Jakie masz kwalifikacje, aby zaprzeczyć jego wnioskom? Czy jesteś również certyfikowanym mistrzem technikiem Toyoty? Dlaczego mielibyśmy brać twoją radę?
Zdecydowana większość oleju jest teraz poddawana recyklingowi.
Oczywiście, że jest poddawany recyklingowi. Nie o to chodzi. Zbyt wczesna wymiana oleju jest po prostu głupia, niezależnie od tego, czy jest poddawany recyklingowi, czy nie.