Czy zapala się światło? Mam XLE z 2021 roku.
Twój samochód ma system, który śledzi, kiedy potrzebujesz wymiany oleju, sprawdzając Twoje nawyki podczas jazdy, warunki i przebieg. Kiedy nadejdzie czas wymiany oleju, na desce rozdzielczej pojawi się kontrolka - zwykle ikona puszki oleju lub komunikat "WYMAGANA OBSŁUGA".Czy zapala się kontrolka? Mam XLE z 2021 roku.
Nie. Samochody Toyoty nie określają interwałów wymiany oleju na podstawie nawyków jazdy lub warunków. Kontrolka przypomnienia o przeglądzie zapala się tuż przed 5000 mil od ostatniego serwisu. Mówi o tym wprost w instrukcji obsługi. Instrukcja obsługi pokazuje również, jak zresetować przypomnienie o przeglądzie na wypadek, gdyby nie zostało zresetowane podczas wykonywania usługi.Twój samochód ma system, który śledzi, kiedy potrzebujesz wymiany oleju, sprawdzając Twoje nawyki podczas jazdy, warunki i przebieg. Kiedy nadejdzie czas wymiany oleju, na desce rozdzielczej pojawi się kontrolka - zwykle ikona puszki oleju lub komunikat "WYMAGANA OBSŁUGA".
Tak. Zapala się kontrolka przypomnienia o przeglądzie, która zapala się tuż przed 5000 mil od ostatniego serwisu. Ale Toyota określa wymianę oleju tylko co 10 000 mil. Okres 5000 mil to głównie rotacja opon.Czy zapala się kontrolka? Mam XLE 2021.
Proszę, nie zaczynajcie kolejnej wojny o olej. Każdy jeździ inaczej.Jedyną korzyścią z wcześniejszej wymiany oleju jest odciążenie portfela i przyczynienie się do rentowności firm naftowych i Twojego dealera.
Jestem może o jeden krok ponad intelektem ogórka. Może. W dobry dzień. Powodem, dla którego zadałem to pytanie, jest to, że w moim ostatnim samochodzie używano jakiegoś algorytmu, aby dowiedzieć się, kiedy nadszedł czas na wymianę oleju. Mogłem śledzić procent i kiedy procent osiągnął zero, nadszedł czas na wymianę oleju. Nie musiałem śledzić przebiegu. To był Chevy z 2015 roku. Miałem nadzieję, że może Toyota z 2021 roku ma coś podobnego. Dowiedziałem się, że nie ma, więc wróciłem do śledzenia mojego przebiegu. Żaden problem, ale podobała mi się ta funkcja. Przeżyję.Jezus, Józef i Maryja - znowu to samo.
Do OP - czy to Twój pierwszy samochód? Czy wiesz coś? Żeby nie być obraźliwym, załóżmy, że mam intelekt ogórka i właśnie kupiłem ten samochód. Może przeczytałbym instrukcję obsługi? Może?
No cóż, jestem starym piernikiem. Mógłbym ci opowiedzieć o regulacji punktów i rozrządu. Wymieniaj olej co 3000 mil (kiedy to miało jeszcze sens). Teraz już tak nie jest.
Na miłość boską i wszystko, co dobre, przeczytaj instrukcję obsługi.
To cię nauczy, a także ochroni przed niepotrzebnymi oszustwami ze strony dealerów.
Niestety, muszę to polubić.Zaczynam myśleć, że fraza dotycząca tylko 2 rzeczy w życiu, które są pewne, jest przestarzała. Powinna zostać zaktualizowana do śmierci, podatków i ludzi kłócących się w internetowych wątkach o ropie lol
Jeśli odniesiesz się do instrukcji konserwacji, to ostrzeżenie o 5 tys. mil dotyczy rotacji opon, a nie wymiany oleju/filtra. Ci, którzy zalecają wymianę oleju co 5 tys. mil, mają nadzieję, że ich odbiorcami są nowicjusze i nie wiedzą nic lepszego. Ale jeszcze raz, zostań ekspertem i zleć test oleju, a przekonasz się, że minimum 10 tys., jak zaleca Toyota, a najprawdopodobniej 15-20 tys. to dokładniejszy interwał wymiany.Jeździmy kilkoma Toyotami i nieznacznie się różnią. Camry XLE V6 2019 z Nav ma zarówno reset po 5 tys. mil (deska rozdzielcza ostrzega, gdy zbliża się kolejne 5 tys. mil)
Co zaleca Car Care Guy, jeśli nie 10 tys.?Może holowanie przyczepy, jazda po górach, ekstremalnie gorące obszary, zakurzone warunki, krótkie wycieczki. Zgaduję, że 90% ludzi jest poniżej ekstremalnych zmian 5K. Jeśli oglądasz Car Care Guy, mówi on, żeby nie robić wymian oleju co 10 tys.
Mieszkamy w stanie Waszyngton, gdzie temperatury wahają się od kilkunastu stopni do połowy lat 90. F. Wymieniłem fabryczny olej po kilkuset milach i wlałem mieszankę Mobil 1 extended performance 0w-20 i 5w-30, co dało około 2w-24. Następnie odbyliśmy podróż po drogach o długości 3000 mil i stwierdziłem, że uruchamianie silnika jest znacznie płynniejsze i cichsze, a zużycie paliwa nieznacznie spadło.Właśnie zmieniłem olej kilka dni temu przy 5 tys. km z 0W-16 na 0W-20 (dealer Toyoty), Pennzoil Ultra Platimum, przynajmniej na kolejne 6 miesięcy letnich. Zmieniam olej co 6 miesięcy, ponieważ jeżdżę tylko około 7 tys. mil rocznie.
Klimat, w którym żyjemy, może spaść do około -0°F w lutym, ale latem rzadko przekracza 75°F, więc powinno być dobrze. Mieszkam w górach i codziennie wjeżdżam na strome wzgórza, mam zakurzony, kamienisty podjazd, a krótkie wycieczki są bardzo częste, więc 5 tys. km/6 miesięcy jest dla mnie dobre.
Przesiadłem się z mojego 4Runnera z 2021 roku z 0W-20 na 5W-30 i zauważyłem znacznie cichszy rozruch, koniec z głośnym tykaniem, więc się tego trzymałem.
Moje pytanie brzmi więc: czy są właściciele RAV4 5. generacji, którzy jeżdżą na 5W-30?
Czy Toyota robiła ci z tego powodu jakieś problemy, jeśli zmieniłeś olej w salonie? Rozumiem, że 5W-30 jest zalecany w niektórych innych, gorętszych krajach.
Gdy przypomnienie zostanie zresetowane, kontrolka zawsze zaświeci się tuż przed 5000 milami. Nikt, w tym samochód, nie wykonuje żadnej analizy oleju.Zmieniam swój co 5000 mil. Muszą spojrzeć na moją historię wymian oleju i otrzymam ostrzeżenie przed kolejnymi 5000 milami. A może zawsze ustawiają to na 5000 mil? Nie wiem. Czasami zapominali ustawić to, kiedy przywoziłem mojego Priusa.
To tylko moja osobista opinia, żeby nie rozpoczynać kolejnego wątku o wojnie olejowej, ale w naszym użytkowaniu naszego Rava, z długim postojem między rozruchami, a następnie dość agresywną jazdą na wycieczkach, cenię sobie wytrzymałość filmu olejowego, aby chronić zarówno przy zimnym, jak i ciepłym rozruchu, oraz podczas wysokiej mocy silnika benzynowego. Dlatego nie rozważałem użycia 0w-30, ponieważ grubość filmu przy zimnym rozruchu nie jest poprawą w stosunku do fabrycznego napełnienia, a szerszy zakres lepkości może wskazywać na większe zużycie modyfikatorów lepkości, które mogą ulec zniszczeniu w wysokiej temperaturze.Wlałem 0W-20 na to lato i oboje myśleliśmy, że wydawało się ciszej. Myślę o użyciu 0W-30 lub nawet 5W-30 przez cały rok.
Czy masz resztę biuletynu? Chciałbym zobaczyć, dlaczego zmienili.Istnieje interesujący nowy wątek w "sekcji mechanicznej" z australijskimi i nowozelandzkimi użytkownikami. Najwyraźniej Toyota wydała dyrektywę dla WSZYSTKICH australijskich dealerów, aby UŻYWALI TYLKO 0W-20 w samochodach --NIE 0W-16. Nowe zamówienie Toyoty wymienia również konkretnie australijskie marki i nazwy oleju Mobil 1, które są dopuszczalne i równoważne z olejem silnikowym 0W-20 Toyota Genuine Motor Oil (TGMO). 2024 Toyota RAV4 GX Auto 2WD Hybrid Engine Oil Były też wcześniejsze posty.
To naprawdę zaskakujące, że Toyota wierzy, że nowe turbosprężarki wytrzymają przy użyciu 0w-20. To byłoby nie do pomyślenia jeszcze kilka lat temu. Zwiększa to jednak mój entuzjazm dla używania 0w-20 w moim modelu benzynowym '21 RAV.Dzięki. Odwrotne szerokości geograficzne Australii są podobne do USA, Queensland | Floryda. Tasmania | Michigan lub Southern Ontario. Na przykład Sydney NSW ma tę samą szerokość geograficzną co Atlanta Georgia.
Olej do nowego 4-cylindrowego silnika Turbo w nowym Land Cruiserze, 0W-20 to zalecany olej, a nie 0W-16, więc być może Toyota odchodzi od 0W-16, przynajmniej w przypadku nowych turbosprężarek. Mój stary MR2 Turbo z 1992 roku potrzebował 10W-40, ponieważ Turbo bardzo się nagrzewało.
Na przykład Hoda 1.5 turbo, VW 1.4 turbo używają 0W-20 od 2017 lub 2016 roku.Nie wyobrażam sobie używania 0W-20 w turbosprężarce.
Jeździłem TRD S/C w moim Tacoma z 2014 roku. To było coś wspaniałego.UOA to jedyny sposób, aby wiedzieć, kiedy olej silnikowy dobiega końca swojej żywotności. Pełne oleje syntetyczne mogą wytrzymać od 7500 do 10000 mil, a może nawet więcej. Ale masz również filtr oleju.
Oto moja sugestia: aby uruchomić silnik Toyota ICE do 300 tys. mil, po prostu wymieniaj olej i filtr co 6 miesięcy.
Odnośnie postu nr 45 i turbosprężarek, zgadza się, Toyota od dawna stroni od wymuszonego powietrza, ponieważ silniki norm-aspiarted, zwykle uważane za mniej wydajne, będą miały znacznie dłuższą żywotność i niezawodność. Cała flota Toyoty pokonuje wiele mil na drogach, a to dlatego, że komponenty są elementami o niskim obciążeniu. Tak, kilka wyjątkowych egzemplarzy, takich jak Supra.
Jeśli Toyota zastosowałaby wymuszone powietrze, powinna to zrobić tylko w ciężarówkach, używając doładowania, a nie turbosprężarki. Przywróć "ogromny" silnik 2,7 l 4-cylindrowy i zwieńcz go doładowaniem jako "standardowy silnik bazowy", to wszystko, czego potrzebuje Tacoma.
Jefe - w nawiązaniu do rozmowy -Facet "spec od pielęgnacji samochodu" nie sprawdza się w prawdziwych testach. 10 tys. mil to tylko liczba, którą większość dobrych syntetyków może osiągnąć, ale tylko testy mogą powiedzieć nam o stanie oleju.
Jeśli powiem ci, żebyś wymieniał olej co 3 tys. mil, to dobrze, ale marnotrawne. Wymiana przed potrzebą jest marnotrawstwem. Potrzebą jest znajomość stanu oleju po przejechaniu pewnej liczby mil. Nikt nie musi być "mistrzem technikiem", żeby to zrozumieć.
Jakie masz kwalifikacje, aby zaprzeczyć jego wnioskom? Czy jesteś również certyfikowanym mistrzem technikiem Toyoty? Dlaczego mielibyśmy brać twoją radę?
Oczywiście, że jest poddawany recyklingowi. Nie o to chodzi. Zbyt wczesna wymiana oleju jest po prostu głupia, niezależnie od tego, czy jest poddawany recyklingowi, czy nie.Zdecydowana większość oleju jest teraz poddawana recyklingowi.