Toyota RAV4 Forums banner

Przez ile lat hybrydy zachowają swoją wartość?

5.1K views 13 replies 7 participants last post by  JuneBug  
#1 ·
Tylko pytanie o hybrydy. Jak myślisz, przez ile lat hybrydy będą miały wartość i będą potrzebne, zanim wszyscy producenci samochodów w pełni przejdą na pojazdy elektryczne? Wydaje się, że w Stanach Zjednoczonych szybko przechodzimy na pojazdy elektryczne w nadchodzących latach, zamiast najpierw hybrydyzować każdy samochód. Osobiście uważam, że hybrydy mają swoje miejsce i nadal mają wartość na dzisiejszym rynku, tak jak miało to miejsce, gdy Prius pojawił się po raz pierwszy, i uważam, że powinny one nadal mieć wartość w nadchodzących latach, zanim pojazdy elektryczne staną się powszechne i będą dostępne dla wszystkich dochodów. Jakie jest Twoje zdanie?

Miałem Priusa przez kilka lat; kombi Prius V z 2013 roku i uwielbiałem ten samochód, ale miał już sporo kilometrów i rozmiar tego samochodu nie odpowiadał już moim potrzebom. Więc wymieniłem go na Scion iM; który był Corollą w wersji hatchback. Teraz mam rodzinę, przeprowadziłem się do okolicy, gdzie śnieg jest bardzo głęboki; 45-55 cm zeszłej zimy. A świeżo po leasingu RAV4 Hybrid z 2018 roku pojawił się na parkingu dealera Toyoty, kiedy oglądałem Priusa AWD z 2019 roku. Przejechałem się oboma i przekonał mnie RAV4 ze względu na jego rozmiar, prześwit i funkcje.

Ale jestem tu prawie 6 miesięcy później i zastanawiam się, czy podjąłem właściwą decyzję z moim zakupem, ponieważ gdziekolwiek idę; supermarkety, parki, plaże, biblioteki, ratusze… pojawiają się stacje ładowania pojazdów elektrycznych i widzę Tesle wszędzie. Ale widzę o wiele więcej hybryd Rav4 4. i 5. generacji, do tego stopnia, że tracę rachubę. Ogólnie jestem zadowolony z mojego RAV4.

#3 ·
Samochody zasilane benzyną przestaną być produkowane w USA do 2035 roku. Zatem dopóki nie uzyskamy lepszej technologii i większej infrastruktury do ładowania akumulatorów, hybrydy (bez wtyczki) powinny być przez jakiś czas bardzo poszukiwane.
Mam nadzieję, że masz rację. Bo kiedy poczuję samochód, który naprawdę lubię, jak na przykład mojego Rav4, nie puszczam go, dopóki nie sprawia mi żadnych problemów. Typowy typ "jeździć nim, aż odpadną koła" lol. Zauważyłem w wielu wyszukiwaniach hybryd RAV4, że cena nowych i używanych wciąż rośnie, nawet gdy ceny benzyny zaczynają nieznacznie spadać. A RAV4 Prime nie ma żadnego czasu na placu u dealera, zanim zostaną sprzedane tego samego dnia przyjazdu.

#6 ·
Mam wątpliwości, czy nadchodzący zakaz pojazdów spalinowych się utrzyma. Biorąc pod uwagę trwający bałagan z dostawami, kupujący muszą czekać miesiącami, a nawet latami na zakup samochodu elektrycznego, a także słabą infrastrukturę stacji ładowania, myślę, że wszystko, co jest napędzane benzyną, będzie jeszcze przez jakiś czas dostępne, chyba że ceny benzyny wzrosną do niebotycznych rozmiarów.

Nasz dział sprzedaży wciąż dzwoni do nas na zimno, aby sprzedać im naszego hybrydę, ponieważ nie mają żadnego zapasu czegokolwiek. Ciągle im powtarzam, że jeśli wam go sprzedam, to czym mogę go zastąpić, a oni nie potrafią nam odpowiedzieć 🤦‍♂️

#7 ·
Mam wątpliwości, czy to nadchodzące zakazanie pojazdów ICE się utrzyma. Biorąc pod uwagę trwający bałagan z niedoborem dostaw, kupujący muszą czekać miesiące, a nawet lata, aby kupić EV, a także słabą infrastrukturę stacji ładowania, myślę, że wszystko, co jest zasilane benzyną, będzie jeszcze przez jakiś czas dostępne, chyba że ceny benzyny sięgną księżyca.

Nasz dział sprzedaży wciąż do nas dzwoni, aby sprzedać im naszego hybrydę, ponieważ nie mają żadnego zapasu czegokolwiek. Ciągle im powtarzam, że jeśli sprzedam go wam z powrotem, to czym możecie go zastąpić, a oni nie mogą nam dać odpowiedzi 🤦‍♂️
Wygląda na to, że rynek zamorski jest 10 kroków przed Stanami w kwestii zakazu pojazdów ICE w bardzo bliskiej przyszłości. Tylko moje dwa centy, ale także kraje zamorskie są o wiele mniejsze niż USA, ale po drugiej stronie tego medalu; Chiny wydają się szybko iść do przodu na rynku EV. Zwłaszcza z ich wyborem małych EV dostępnych i ceną, która sprawia, że ich EV sprzedają się jak ciepłe bułeczki. Z tego, co czytałem gdzie indziej, Tesli nie wiedzie się tak źle, ponieważ produkują własne chipy, podczas gdy każda inna firma motoryzacyjna ma zewnętrzne źródło swoich chipów. Rozmawiałem z przedstawicielem handlowym Forda w mojej okolicy, który powiedział, że wstrzymali produkcję Mavericka ze względu na popyt i niedobór chipów i nie widzi, aby niedobór chipów został rozwiązany do 2023 roku, a nawet wtedy ma swoje wątpliwości.

Nadal myślę, że zależy to od regionu/obszarów, jeśli chodzi o ładowanie. W mojej okolicy na Cape Cod (które jest letnim turystycznym hotspotem) stacje ładowania EV pojawiają się wszędzie jak pryszcze na balu maturalnym. I obecnie najwięcej EV, jakie widziałem w mojej okolicy, to Leafy i Tesle. Reszta, którą głównie widziałem, to hybrydy i hybrydy typu plug-in.

Osobiście: teraz, gdy znowu mam hybrydę, ugryzł mnie robak EV i teraz swędzi mnie na niedrogi EV o dużym zasięgu i napędzie na wszystkie koła, ale nie ufam jakości niczego, co nie jest Toyotą.😆Myślę, że będę jeździł moim Hybrid RAV4 przez wiele lat; prawdopodobnie za kilka lat, kiedy zostanie spłacony, będzie dostępny coś niedrogiego.

#8 ·
Nawet w 2035 roku hybrydy Toyoty będą nadal sprzedawane na rynku wtórnym. Dopóki ludzie będą chcieli niezawodnych pojazdów, hybrydy Toyoty będą błyszczeć.

Problem z BEV:

- Wysoka cena początkowa (w porównaniu z podobnie specyficznymi ICEV lub HEV)
- Wymiana baterii w przyszłości, jeśli w ogóle możliwa (Wystarczy spojrzeć na Teslę Model S, tylko cztery do pięciu wiarygodnych / kompetentnych zaleceń dostawców dotyczących wymiany akumulatorów i to w całych Stanach Zjednoczonych)
- Poza oszczędnością paliwa, co jest w nich takiego specjalnego? Większość z nich nie ma nawet wektorowania momentu obrotowego (dla bezpieczeństwa / wydajności). Nowsza chemia akumulatorów prawdopodobnie pojawi się za dwa do trzech lat, co prawdopodobnie zaowocuje dłuższymi gwarancjami na akumulatory. 8-letnia gwarancja na 100 000 mil nie jest prezentem od producentów, została narzucona przez amerykańskich regulatorów i pokrywa się z gwarancją na systemy kontroli emisji. Gdyby producenci samochodów mieli po swojemu, zaoferowaliby krótsze gwarancje na akumulatory. Próbowałem znaleźć informacje na temat akumulatorów Prius HV i dla 3. generacji wydaje się, że górna granica wynosiłaby głównie 15 lat (Car Care Nut na Youtube omawiał to kilka razy), niektórzy mogliby mieć szczęście i uzyskać 17 lat z akumulatorów HV. Mój '12 CT200h jest w 10. roku, nie mam nic przeciwko wymianie akumulatora na aftermarket, jeśli jest za drogi dla oryginalnej Toyoty.

Wielu właścicieli BEV celowo rezygnuje z wydawania pieniędzy na konserwację, to jeden ze sposobów na uzasadnienie wysokiej ceny swoich BEV, ale tak naprawdę jedynym częstym elementem serwisowym dla naszych RAV4 są wymiany oleju. Wiele elementów serwisowych związanych z silnikami i skrzyniami biegów jest wykonywanych co 60 000 mil na podstawie harmonogramów konserwacji. Wiele elementów serwisowych w naszym RAV4H to wizualne kontrole poziomu płynów, które możemy wykonać sami.

Cholera, że ​​ten wał dokręcający w harmonogramie konserwacji nie ma nawet zastosowania do hybryd RAV4.

Mój następny zakup samochodu będzie BEV, ale dopiero wtedy, gdy pojawi się wystarczająco przekonujący BEV z wektorowaniem momentu obrotowego, lepszą chemią akumulatorów, zanurzę stopy w świecie BEV, prawdopodobnie skłaniając się ku Toyocie / Lexusowi lub może Hondzie / Acura, po prostu dlatego, że wiem, że serwisowanie ich, nawet u dealerów, nie kosztuje ręki i nogi.

#9 ·
Nawet w 2035 roku hybrydy Toyoty będą nadal sprzedawane na rynku wtórnym. Tak długo, jak ludzie będą chcieli wystarczająco niezawodnych pojazdów, hybrydy Toyoty będą błyszczeć.

Problem z BEV:

-Duża premia cenowa z góry (w porównaniu z podobnie specyficznymi ICEV lub HEV)
-Wymiana baterii w przyszłości, jeśli w ogóle możliwa (wystarczy spojrzeć na Teslę Model S, tylko cztery do pięciu wiarygodnych / kompetentnych zaleceń sprzedawców dotyczących wymiany akumulatorów i to w całych Stanach Zjednoczonych)
-Poza oszczędnością paliwa, co jest w nich takiego specjalnego? Większość z nich nie ma nawet wektorowania momentu obrotowego (dla bezpieczeństwa / wydajności). Nowsza chemia akumulatorów prawdopodobnie pojawi się za dwa do trzech lat, co prawdopodobnie spowoduje dłuższe gwarancje na akumulatory. 8-letnia, 100 000 mil gwarancji nie jest darem od producentów, została narzucona przez amerykańskich regulatorów i zbiega się z gwarancją na systemy kontroli emisji. Gdyby producenci samochodów postawili na swoim, zaoferowaliby krótsze gwarancje na akumulatory. Próbowałem znaleźć informacje na temat akumulatorów Prius HV i dla 3. generacji wydaje się, że górna granica wyniesie głównie 15 lat (Car Care Nut na Youtube omawiał to kilka razy), niektórzy mogą mieć szczęście i uzyskać 17 lat z akumulatorów HV. Mój '12 CT200h jest w 10. roku, nie mam nic przeciwko wymianie baterii na rynek wtórny, jeśli jest zbyt drogi dla oryginalnej Toyoty.

Wielu właścicieli BEV celowo rezygnuje z wydawania pieniędzy na konserwację, to jeden ze sposobów na uzasadnienie premii za ich BEV, ale tak naprawdę jedynym częstym elementem serwisowym dla naszych RAV4 jest wymiana oleju. Wiele elementów serwisowych związanych z silnikami i skrzyniami biegów jest wykonywanych co 60 000 mil w oparciu o harmonogramy konserwacji. Wiele elementów serwisowych w naszym RAV4H to wizualne kontrole poziomu płynów, które możemy wykonać sami.

Cholera, że dokręcanie wału w harmonogramie konserwacji nie ma nawet zastosowania do hybryd RAV4.

Mój następny zakup samochodu będzie BEV, ale dopiero wtedy, gdy pojawi się wystarczająco przekonujący BEV z wektorowaniem momentu obrotowego, lepszą chemią akumulatorów, zanurzę stopy w świecie BEV, prawdopodobnie skłaniając się ku Toyota / Lexus lub może Honda / Acura tylko dlatego, że wiem, że serwisowanie ich nawet w salonach nie kosztuje ręki i nogi.
Uwielbiam wszystko, co powiedziałeś w tym poście. I otworzyłeś mi oczy na możliwości tego, co może być lub nie być dostępne w nadchodzących latach. Chcę jak najdłużej trzymać się mojego hybrydowego RAV4 z 18 roku. Jestem kolegą z Car Care Nut i widziałem jego spojrzenie na hybrydy Toyoty i jego doświadczenie. Gdyby tylko opinia publiczna, która wciąż odwraca wzrok od hybryd, poświęciła czas na zbadanie i zobaczenie udowodnionych faktów stojących za hybrydami Toyoty; Myślę, że zobaczylibyśmy o wiele więcej hybryd na drodze niż już widzimy.

Najczęstszym argumentem są koszty wymiany baterii. I powiedziałem to, i Car Care Nut to powiedział: hybrydy Toyoty nie mają tradycyjnych skrzyń biegów, żadnych ruchomych kół zębatych, żadnych pasków. O wiele mniej ruchomych części niż tradycyjny samochód z silnikiem spalinowym. Koszt wymiany automatycznej skrzyni biegów w porównaniu z kosztem akumulatora hybrydowego sumuje się do około tego samego kosztu, a prawdopodobieństwo awarii któregokolwiek z nich jest bardzo małe, dopóki te mile nie osiągną znacznie ponad 250 000-300 000 mil. Dzięki oszczędnościom na normalnej konserwacji hybrydy w porównaniu z silnikiem spalinowym, plus oszczędności paliwa. Możesz użyć wymiany akumulatora hybrydowego z tych oszczędności; raczej jeśli kupujesz od stron trzecich, na rynku wtórnym lub OEM Toyoty.

Nie chcąc brzmieć jak całkowity fan Toyoty; Zdecydowanie wierzę, że Toyota i być może Honda będą liderami w BEV. Toyota jest już mocno zaangażowana w akumulatory półprzewodnikowe. Kwestionuję tylko Hondę ze względu na ich niedawną współpracę z GM. Tesli idzie obecnie dobrze, ale tak wiele osób ma klapki na oczach, że są ostatecznym BEV, ale nie chcą sprawdzać, jak są zawodne i jak słaba jest jakość ich materiałów. Oczywiście są oszczędności na paliwie i wymianie oleju. Ale pomyślałbym, że wolałbym zapłacić za wymianę oleju co 6 miesięcy niż martwić się, że mój samochód się zapali lub ostatnio; podróżując autostradą i komputer się zawiesza i nie mogę zwolnić.

#10 · (Edited)
Śledzę rozwój baterii (greencarcongress > baterie i inne strony EV) i kiedy malkontenci komentują, sugerując, że półprzewodnikowe i inne baterie nie będą gotowe do 2025/26 (a niektórzy sugerują dekady), to wyraźnie nie są w temacie.

Prologium na Tajwanie ma już ceramiczne SSB. Toyota będzie używać SSB w swoich hybrydach do 2025/26. Honda uruchomi linię produkcyjną dla SSB wiosną 2024 roku.

Jest Solid Power, Ilika, Blue Solutions i wielu innych. SSB występują głównie w trzech formatach - siarka, ceramika i jeszcze jeden, który umyka mi z pamięci, ale teraz może być więcej typów.

Dzięki postępowi w mocy obliczeniowej testowanie różnych receptur baterii nie zajmuje już tyle czasu, co w latach 90., kiedy Li-ion został po raz pierwszy użyty komercyjnie przez Sony. Istnieje również duża współpraca między producentami/wynalazcami baterii a producentami samochodów.

To prawdopodobnie jeden z powodów, dla których Toyota przyjmuje wolniejsze podejście. Wie, że jej nowsza chemia baterii poprawi wydajność, żywotność i bezpieczeństwo, więc po co spieszyć się z produkcją akumulatorów Li-ion? Kiedy ucieczka termiczna zostanie mniej więcej rozwiązana, nic nie powstrzyma Toyoty przed osiągnięciem celów, czyli wyprodukowaniem 35% BEV i 100% Lexusa do 2035 roku.

Bateria to jedyny problem z BEV. Ale jest to kosztowne. LFP wygląda jednak dobrze pod względem trwałości i bezpieczeństwa (wciąż Li-ion), ale prawdopodobnie nie jest to, co branża uważa za ostateczne rozwiązanie bateryjne.

Niektórzy sugerują, że baterie metalowo-powietrzne będą świętym Graalem. Ale to zdecydowanie bardziej odległa przyszłość.

#11 ·
Ciekawa dyskusja teoretyczna. Jednak. W świetle obecnego kryzysu w produkcji paliw kopalnych musimy się nieco wycofać. Mówisz 'kryzys paliw kopalnych'? Tak. W dającej się przewidzieć przyszłości, a także w miarę jak nadal deprecjonujemy paliwa kopalne, płynne przejście na pojazdy elektryczne będzie trudne. To dziwne, dlaczego? Ponieważ wiatr i słońce nigdy nie będą w stanie wytworzyć wystarczającej ilości niezawodnej energii, aby zasilić nasze pojazdy elektryczne, nie mówiąc już o naszym ciężkim przemyśle, transporcie ciężkim, żegludze, chyba że chcesz wrócić do żagli! Stacje ładowania nie są czynnikiem ograniczającym. Będzie to niedobór elektronów płynących do nich. Elon Musk szeroko komentował naszą malejącą przewidywaną zdolność, gdy próbujemy przejść na 'zielone'. A on rozwija i sprzedaje pojazdy elektryczne!

Chiny są zdolne do masowej ekspansji użytkowania i produkcji pojazdów elektrycznych, ponieważ co miesiąc uruchamiają dziesiątki elektrowni węglowych!! Ktoś wspomniał, jak bardzo Europa wyprzedza nas w tej dziedzinie. Idioci, Niemcy zamknęli wszystkie swoje elektrownie jądrowe i rozbudowują energię słoneczną/wiatrową, jednocześnie zaczynając cierpieć z powodu uzależnienia od rosyjskich paliw kopalnych!! Tam szybko nastąpi poważne przemyślenie!

Przepraszam za list, ale chciałem zbudować preambułę, dlaczego pojazdy hybrydowe mają sens. Obecnie pojazdy elektryczne nie mają sensu, niezależnie od stanowiska GM i prawdopodobnie nigdy nie będą miały sensu bez poważnego, niepolitycznego myślenia i działania.

Musisz wziąć książkę Michaela Shellenbergera, "Apocalypse Never", fascynujące studium tego i innych bajek w gatunku Green New Deal. Prowadzi cię do ponownego rozważenia energii jądrowej jako JEDYNEGO czystego, wolnego od zanieczyszczeń rozwiązania naszych potrzeb w zakresie energii elektrycznej. Moje dane liczbowe nie są tu precyzyjne (jego są), ale elektrownia jądrowa wielkości jednego bloku miejskiego mogłaby wytworzyć energię generowaną przez 100 bloków miejskich paneli słonecznych i robić to dzień i noc. Będziemy kopać każdy metr kwadratowy ziemi w poszukiwaniu metali ziem rzadkich, aby nakarmić tę zieloną obsesję, czy to dla paneli słonecznych, czy baterii dla nich, czy pojazdów elektrycznych!! Shellenberger jest spokojnym, racjonalnym pisarzem i mówcą z dziesięcioleciami doświadczenia w terenie. Kandyduje również na gubernatora Kalifornii. Czy to nie byłaby zmiana??!!

Tom

#12 ·
Ciekawa dyskusja teoretyczna. Jednakże. W świetle obecnego kryzysu w produkcji paliw kopalnych musimy się cofnąć o krok. Mówisz "kryzys paliw kopalnych"? Tak. W dającej się przewidzieć przyszłości i w miarę jak nadal oczerniamy paliwa kopalne, płynne przejście na pojazdy elektryczne będzie trudne. To dziwne, dlaczego? Ponieważ wiatr i słońce nigdy nie będą w stanie wytworzyć wystarczającej ilości niezawodnej energii, aby zasilić nasze pojazdy elektryczne, nie mówiąc już o naszym ciężkim przemyśle, transporcie ciężkim, żegludze, chyba że chcesz wrócić do żagli! Stacje ładowania nie są czynnikiem ograniczającym. Będzie to niedobór elektronów płynących do nich. Elon Musk szeroko komentował naszą malejącą prognozowaną wydajność, gdy próbujemy przejść na "zielone". A on rozwija i sprzedaje pojazdy elektryczne!

Chiny są zdolne do masowej ekspansji użytkowania i produkcji pojazdów elektrycznych, ponieważ co miesiąc uruchamiają dziesiątki elektrowni węglowych!! Ktoś wspomniał, jak bardzo Europa wyprzedza nas w tej dziedzinie. Idioci, Niemcy zamknęli wszystkie swoje elektrownie jądrowe i rozbudowują energię słoneczną/wiatrową, jednocześnie zaczynając cierpieć z powodu uzależnienia od rosyjskich paliw kopalnych!! Tam nastąpią poważne przemyślenia!

Przepraszam za list, ale chciałem zbudować preambułę, dlaczego pojazdy hybrydowe mają sens. Obecnie pojazdy elektryczne nie mają sensu, niezależnie od stanowiska GM i prawdopodobnie nigdy nie będą miały sensu bez poważnego, niepolitycznego myślenia i działania.

Musisz wziąć książkę Michaela Shellenbergera, "Apocalypse Never", fascynujące studium tego i innych bajek w gatunku Green New Deal. Prowadzi cię do ponownego rozważenia energii jądrowej jako JEDYNEGO czystego, wolnego od zanieczyszczeń rozwiązania naszych potrzeb w zakresie energii elektrycznej. Moje dane liczbowe nie są tu precyzyjne (jego są), ale elektrownia jądrowa wielkości jednego bloku miejskiego mogłaby wytworzyć energię generowaną przez 100 bloków miejskich paneli słonecznych i robić to dzień i noc. Będziemy kopać każdy centymetr kwadratowy ziemi w poszukiwaniu metali ziem rzadkich, aby nakarmić tę zieloną obsesję, czy to dla paneli słonecznych, czy baterii dla nich, czy pojazdów elektrycznych!! Shellenberger jest spokojnym, racjonalnym pisarzem i mówcą z dziesięcioletnim doświadczeniem w terenie. Kandyduje również na gubernatora Kalifornii. Czyż to nie byłaby zmiana??!!

Tom
Zgadzam się z tym w stu procentach. Sposób, w jaki wszystko jest zorganizowane, jest zbyt głupi. Najwyżsi "menedżerowie ludzcy" wciąż próbują wywołać poczucie winy, że produkujemy za dużo CO2, jeżdżąc samochodami i jedząc mięso (zamiast bezwęglowych owadów) i w jakiś sposób nie przypominają nam, że 90% CO2 jest produkowane przez fabryki, zakłady i statki towarowe. Zależność Niemiec od zielonej energii z ciężką produkcją jest po prostu głupia. Prawdziwą zieloną energią dzisiejszych czasów jest energia jądrowa, ponieważ jest to jedyne źródło energii, które może wytworzyć wystarczającą ilość energii elektrycznej dla ludzi.

#14 ·
Tylko pytanie o hybrydy. Jak myślisz, przez ile lat hybrydy będą utrzymywać wartość i będą potrzebne, zanim wszyscy producenci samochodów w pełni przejdą na EV?
Dopóki ceny benzyny będą wysokie, hybrydy będą utrzymywać swoją wartość. W tej chwili ludzie desperacko szukają dobrych używanych hybryd, a te są drogie i rzadkie.
Głównym problemem z BEV i PHEV jest to, że mają sens tylko wtedy, gdy można je ładować w domu. Wiele osób mieszka w mieszkaniach, domach szeregowych lub apartamentach i nie może parkować w pobliżu gniazdka. Inni mieszkają w domach, które nie mają podjazdu, więc parkują na ulicy. Zatem dla tych osób zwykłe hybrydy są mądrym wyborem. A dzięki dłuższej gwarancji na akumulator i hybrydowy układ napędowy powinny one zachować swoją wartość przez długi czas.