Toyota RAV4 Forums banner

Specyfikacje baterii hybrydowej

20K views 10 replies 6 participants last post by  Torque  
#1 · (Edited)
Szukam specyfikacji akumulatora hybrydowego 2016 rav4.
Znalazłem tylko te informacje z 2016 Rav4 Hybrid Product Information:

Pakiet akumulatorów hybrydowych
Typ: Uszczelniony niklowo-metalowo-wodorkowy (Ni-MH)
Napięcie nominalne: 244,8 V (204 ogniwa, 1,2 V/ogniwo)

Czy ktoś ma lub znalazł jakieś szczegóły?
Szukam tych specyfikacji:

1. Koszt nowego pakietu
2. Koszt używanego pakietu
3. Natężenie prądu wyjściowego
4. Pojemność (w mAh)
5. Żywotność cyklu ładowania (ile razy można go naładować)
6. Szybkość rozładowania (gdy bezczynny)
7. Całkowita energia magazynowania (kWh)

#4 ·
3. Natężenie prądu wyjściowego
Jeśli cały układ napędowy ma moc 194 KM, a benzyna zapewnia 150 KM, to na silnik elektryczny pozostaje 44 KM.

44 KM * 746 W * 1,1 straty sprawności = 36 kW / 244,8 V = 147 amperów

4. Pojemność (w mAh)
Nieistotne, ponieważ wykorzystywana jest niewielka część ładunku.

5. Żywotność cyklu ładowania (ile razy można go naładować)
To żywotność cyklu ładowania-rozładowania. Prawie nieskończona, ponieważ nigdy nie jest w pełni naładowany i nigdy w pełni rozładowany. Gdyby nikt nie ładował baterii do laptopów LiOn do 100% przez cały czas, otrzymywaliby tysiące ładowań, zamiast setek, a bateria byłaby martwa za kilka lat.

6. Szybkość rozładowania (gdy bezczynny)
To samo, co w przypadku każdej innej baterii NiCd. To nie jest specyficzne dla Toyoty, ale dla technologii NiCd.

7. Całkowita energia magazynowania (kWh)
To samo co #4.

#7 ·
Powodem, dla którego zbieram specyfikacje, jest pytanie, na ile wykonalne byłoby dodanie kolejnego akumulatora hybrydowego równolegle.
Nie w celu zwiększenia napięcia, ale w celu zwiększenia trwałości ładowania.
Wiem, że połączenie identycznych akumulatorów DC równolegle podwaja czas potrzebny na rozładowanie.
Jakieś przemyślenia?

#10 ·
Powodem, dla którego zbieram specyfikacje, jest to, że zastanawiam się, jak wykonalne byłoby dodanie kolejnej baterii hybrydowej
równolegle.
Nie po to, aby zwiększyć napięcie, ale aby zwiększyć trwałość ładowania.
Wiem, że połączenie identycznych baterii DC równolegle podwoi czas,
jaki zajmie rozładowanie.
Jakieś przemyślenia?
Upewnij się, że nagrywasz to na YouTube. Chciałbym zobaczyć wyniki próby przechytrzenia inżynierów Toyoty. :wink

#8 ·
Nie ma mowy, żeby to zadziałało. System hybrydowy by zwariował. Gdybyśmy mówili o twoim pilocie do telewizora, jasne, to by zadziałało. Bardzo zaawansowany system komputerowy dostrzegłby problem na wielu poziomach. Nie wspominając o tym, że ładowanie trwałoby dwa razy dłużej, niwelując wszelkie korzyści. Dodatkowe 300+ funtów i przestrzeń, jaką by to zajęło. Itd. itp. Istnieje mnóstwo powodów, dla których to by nie zadziałało, gdyby system nie był do tego zbudowany. W teorii w przypadku napędu elektrycznego więcej znaczy lepiej, w hybrydzie wcale.
Wykonalność wynosi 0.

#11 ·
Istnieją firmy, które konwertują modele Prius na hybrydy typu plug-in. Dodanie baterii równolegle prawdopodobnie niczego nie uszkodzi, ale wątpię, aby system sprawdzał tylko napięcie w zakresie 40-80%. Zakładam, że śledzi również, ile amperogodzin weszło i wyszło z akumulatora(ów). Jeśli moje założenie jest poprawne, to jedyne co osiągnąłeś, to dodanie wagi.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk