Toyota RAV4 Forums banner
41 - 60 of 257 Posts
Dzięki za radę. Właśnie uchroniłeś mnie przed kupnem hybrydy RAV4 2024!
tak, jeśli nie chcesz konserwacji w stylu lat 70. (trochę pracy potrzebnej przez właściciela) dla własnego pojazdu, jasne.

--------------------------

Uważam, że mój 2022 rav4 Hybrid jest -idealny- ale z gwiazdką

Idealny*

*ale
musisz sam zadbać o problem z kablem, jeśli jeździsz w słonej wodzie (stany pasa śnieżnego)
to super głupia decyzja projektowa inżynierów lub kierownictwa i jestem pewien, że ktoś w Toyocie musiał zabrać głos w sprawie nowego układu transaxle... ALE ALE co z korozją
w stanach śnieżnych/Kanadzie i zostało odrzucone przez księgowych

Schyl głowę i spójrz przez tylne koło po stronie kierowcy w kierunku transaxle, w końcu
zobaczysz pomarańczową osłonę kabla na tylnej transaxle. To jest ta część. Toyota mówi,
ŻE NIE wolno myć spodu pod ciśnieniem. Jasne, jeśli spłuczesz ten obszar, może to pomóc ale
jeśli rozwija się usterka
, możesz spłukać ten obszar i porazić się prądem (prawie
zerowa szansa, ale nie całkowicie zerowa)

najlepszym rozwiązaniem, jeśli jesteś zainteresowany zajęciem się problemem, jest pokrycie oplotu, zacisku,
i obszaru łączenia złączem bezpiecznym elektrycznie produktem TFFC. W ten sposób po prostu
nie może korodować. Samo spłukiwanie wodą może pogłębić korozję....TFFC tego nie zrobi
i w rzeczywistości zacznie zaradzać problemowi.

użycie TFFC jest proste... jedyną trudną częścią jest... dotarcie do niego nie jest super proste, zazwyczaj
wymaga co najmniej leżenia na ziemi i sięgania tam i upuszczania małej aerodynamicznej osłony, aby
dostęp do dyszy natryskowej TFFC był lepszy.

Ultra Thin Fluid Compound (TFFC)

i tak, przysięgam na acf-50 z wielu powodów, głównie dlatego, że jest nietoksyczny
i przechodzi prawdziwe, krytyczne testy dla samolotów i jest szeroko testowany
i certyfikowany do użytku w elektrycznych komponentach samolotów.

wszystkie te oficjalne testy ZALICZONE
• Płyn do toalet Elsan / Racasan
• Turco 5854-2L
• Sok pomarańczowy
• Coca-Cola
• Kawa
• Płyn do odladzania NATO S.745
• 5% Wodorotlenek sodu (NaOH)
• 5% Kwas solny (HCI)
• 5% Kwas azotowy (HNO³ )
• 10% Kwas octowy (CH³ COOH)

Zgodny z California Air Quality

• Zdolność do wypierania wody
• Lepkość
• Właściwości hamujące korozję

Minimalne przebicie dielektryczne: wynik pozytywny 25 000 woltów, rzeczywisty wynik 38 000 woltów ZALICZONE

Wypieranie syntetycznej wody morskiej Brak widocznej korozji

Korozyjność Brak widocznych wżerów, wytrawień lub ciemnych przebarwień. Brak zmiany masy (miligram/cm²) większej niż 0,5 dla magnezu, kadmu i cynku, ani większej niż 0,2 dla aluminium, miedzi i mosiądzu

• Wpływ na elementy elektryczne
Brak istotnej zmiany pojemności, współczynnika strat i przewodności kształtek cewek i kondensatorów w Q i ilości pojemności do rezonansu cewki. Brak istotnej zmiany rezystancji rezystorów. Zmiana większa niż ½ dopuszczalnej tolerancji elementu zostanie uznana za istotną. jest zgodny

• Wpływ na złącza elektryczne
Brak istotnego wzrostu rezystancji między połączonymi pinami lub spadku rezystancji między sąsiednimi pinami
Crisps, dobry punkt dotyczący porażenia prądem. Chyba nie będę spłukiwał spodu. Dziękuję za informacje.

Jeśli położysz się za tyłem RAV i spojrzysz na spód, zobaczysz czarny plastikowy panel osłaniający przed tłumikiem i między tylnymi kołami. Nad tą plastikową osłoną, około 15 cm na lewo (od strony kierowcy) od środka, zobaczysz pomarańczową plastikową osłonę. Zobaczysz tylko około 5-7 cm tej osłony. Jest to dwuczęściowy plastikowy element, który otacza kabel. Osłona typu clamshell wygląda tak.
View attachment 201961

Część kabla, która koroduje, jest srebrna i wygląda tak.
View attachment 201962
Możesz uzyskać efekt spłukiwania na drucie, ale wątpliwe jest, czy będzie to wystarczające, po prostu dlatego, że kabel jest tak dobrze chroniony.
Świetne zdjęcia.

Mój samochód nie był jeszcze jeżdżony po śniegu, ale czy ktoś wie, czy jeśli spłuczę spód mojego samochodu po tym, jak był w śniegu i soli, to czy zapobiegnie to korozji tych przewodów?
Warsztat, do którego oddaję samochód do mycia, ma ręczną maszynę, której mogę użyć do spłukania spodu mojego samochodu. Czy ktoś może mi powiedzieć, gdzie znajdują się przewody, o których mówimy? Planuję poświęcić dodatkowy czas na spłukiwanie tego obszaru.
Na YouTube jest kilka filmów na ten temat i gdzie znajduje się złącze. Sugeruję, aby nie używać wody do czyszczenia, rozłożyć je, zdjąć osłonę, spryskać ją płynem do czyszczenia hamulców, a następnie nałożyć na przewody jakiś rodzaj elektrycznego smaru na bazie morskiej. 2021 Toyota Rav4 Hybrid High Voltage Cable Inspection (youtube.com)

Każdy w 100% ma prawo robić ze swoimi pojazdami, co chce.

Osobiście wierzę:
A. Odsetek pojazdów, które zostały i zostaną unieruchomione przez korozję wersji 1 (muszla nieotwarta, bez plastikowej osłony), jest bardzo niski w stosunku do całkowitej sprzedaży pojazdów.
B. Odsetek pojazdów, które zostały i zostaną unieruchomione przez korozję wersji 2 (muszla otwarta, bez plastikowej osłony), jest i będzie jeszcze niższy niż (A).
C. Odsetek pojazdów, które zostały i zostaną unieruchomione przez korozję wersji 3 (muszla otwarta, z plastikową osłoną), jest i będzie jeszcze niższy niż (B).
D. Odsetek pojazdów, które zostały i zostaną unieruchomione przez korozję wersji 4 (muszla otwarta, z plastikową osłoną, nowe złącze z pianką), jest i będzie jeszcze niższy niż (C).

I wreszcie:
E. Podobnie jak w przypadku wielu elementów pod pojazdem, pewna widoczna korozja nie oznacza, że na pewno wystąpi awaria, która unieruchomi pojazd. Nie sądzę, żeby wielu klientów, którzy zajmują się własnymi kablami, w ogóle rozumiało rzeczywisty, specyficzny tryb awarii. Zakładają, że korozja w dowolnym miejscu na kablu zablokuje pojazd, co nie jest prawdą.

Biorąc pod uwagę, że mam „wersję 4” opisaną powyżej i mieszkam w rejonie PNW z minimalną ilością śniegu (a co za tym idzie, obróbką dróg), osobiście nie czuję potrzeby bawienia się kablem i nie jestem paranoikiem, jeśli wygląda nieskazitelnie, gdy sprawdzę go za 5 lat. Bardzo podejrzewam, że mój pojazd zostanie unieruchomiony przez jakąś inną awarię za ponad 5000 dolarów, na długo zanim dopadnie mnie cablegate.

Osobiście wierzę:
A. Odsetek pojazdów, które zostały i zostaną unieruchomione przez korozję wersji 1 (obudowa nieotwarta, bez plastikowej osłony) jest bardzo niski w stosunku do całkowitej sprzedaży pojazdów
B. Odsetek pojazdów, które zostały i zostaną unieruchomione przez korozję wersji 2 (obudowa otwarta, bez plastikowej osłony) jest i będzie jeszcze niższy niż (A)
C. Odsetek pojazdów, które zostały i zostaną unieruchomione przez korozję wersji 3 (obudowa otwarta, z plastikową osłoną) jest i będzie jeszcze niższy niż (B)
D. Odsetek pojazdów, które zostały i zostaną unieruchomione przez korozję wersji 4 (obudowa otwarta, z plastikową osłoną, nowe złącze z pianką) jest i będzie jeszcze niższy niż (C)

I wreszcie:
E. Podobnie jak w przypadku wielu elementów pod pojazdem, pewna widoczna korozja nie oznacza, że na pewno nastąpi awaria, która unieruchomi pojazd

Biorąc pod uwagę, że mam "wersję 4" opisaną powyżej i mieszkam w rejonie PNW z minimalną ilością śniegu (a tym samym obróbką dróg), osobiście uważam, że nie ma potrzeby bawić się kablem i nie jestem paranoikiem, jeśli chodzi o jego nieskazitelny wygląd, jeśli sprawdzę go za 5 lat. Mocno podejrzewam, że mój pojazd zostanie unieruchomiony przez jakąś inną awarię o wartości ponad 5 tys. dolarów, zanim dopadnie mnie cablegate.
Ale zauważ, że Lorenzo mieszka w Kanadzie.

Kto chce się kłócić z Toyotą (jeśli do tego dojdzie), jeśli można zrobić coś ze swoim samochodem, aby temu zapobiec? Miałem coś tak namacalnego jak lewy kierunkowskaz, który nie działał, gdy tylko wyjechałem samochodem z salonu. Cały czas mówili, że nie mogą odtworzyć problemu, podczas gdy wyraźnie występował, gdy jeździłem samochodem z nimi w środku. Sugerowali, że to sposób, w jaki jeździłem. Potem zapytali mnie, czy kiedykolwiek wcześniej jeździłem Toyotą. Tak, uwierzysz w to? Moja odpowiedź: tak, jeżdżę Toyotami od 28 lat. Wniosek? Naprawili to. Musieli wymienić kolumnę kierownicy. Po rozmowie z inżynierami Toyoty. Zrobię wszystko, żeby uniknąć tego rodzaju nonsensu.

Osobiście wierzę:
A. Odsetek pojazdów, które zostały i zostaną unieruchomione przez korozję wersji 1 (muszla nieotwarta, bez plastikowej osłony), jest bardzo niski w stosunku do całkowitej sprzedaży pojazdów.
B. Odsetek pojazdów, które zostały i zostaną unieruchomione przez korozję wersji 2 (muszla otwarta, bez plastikowej osłony), jest i będzie jeszcze niższy niż (A).
C. Odsetek pojazdów, które zostały i zostaną unieruchomione przez korozję wersji 3 (muszla otwarta, z plastikową osłoną), jest i będzie jeszcze niższy niż (B).
D. Odsetek pojazdów, które zostały i zostaną unieruchomione przez korozję wersji 4 (muszla otwarta, z plastikową osłoną, nowe złącze z pianką) jest i będzie jeszcze niższy niż (C).

I wreszcie:
E. Podobnie jak w przypadku wielu elementów pod pojazdem, pewna widoczna korozja nie oznacza, że na pewno wystąpi awaria, która unieruchomi pojazd. Nie sądzę, żeby wielu klientów, którzy zajmują się własnymi kablami, w ogóle rozumiało rzeczywisty, specyficzny tryb awarii. Zakładają, że korozja w dowolnym miejscu kabla zablokuje pojazd, co nie jest prawdą.

Biorąc pod uwagę, że mam "wersję 4" opisaną powyżej i mieszkam w rejonie PNW z minimalną ilością śniegu (a co za tym idzie, obróbką drogi), osobiście nie czuję potrzeby majstrowania przy kablu i nie jestem przewrażliwiony na punkcie tego, że wygląda nieskazitelnie, jeśli sprawdzę go za 5 lat. Mocno podejrzewam, że mój pojazd zostanie unieruchomiony przez inną awarię o wartości ponad 5 tys. dolarów, zanim dopadnie mnie cablegate.
Które roczniki/modele mają które wersje?

Czy jest jakiś przewodnik dotyczący usuwania czarnej osłony, która blokuje dostęp do kabla? Czy jest ona mocowana na śruby, czy tylko na plastikowe zatrzaski? Nie chciałbym złamać żadnych zatrzasków, jeśli tak jest.
Zarówno 2 plastikowe zatrzaski, jak i trzy śruby 10 mm, potrzebny jest głęboki nasadowy (2 cale)

Nie wiem, dlaczego dopiero teraz o tym słyszę. Czy ktoś wie, których roczników to dotyczy? Widzę sprzeczne doniesienia, niektóre strony mówią 19-20, niektóre do 21, a niektóre 22... Mam model z 2022 roku wyprodukowany w czerwcu 22. Nawet z przedłużoną gwarancją osiągnę 100 tys. km po około czterech latach (od nowości), co bardzo mnie niepokoi. Mieszkam w Nowej Anglii, więc używamy tu dużo soli.

Nie wiem, jak dopiero teraz się o tym dowiaduję. Czy ktoś wie, jakich lat to dotyczy? Widzę sprzeczne doniesienia, niektóre strony mówią 19-20, niektóre do 21, a niektóre 22... Mam model z 2022 roku wyprodukowany w czerwcu 22 roku. Nawet z przedłużoną gwarancją osiągnę 100 tys. po około czterech latach (od nowości), co bardzo mnie niepokoi. Mieszkam w Nowej Anglii, więc mamy tu duże zużycie soli.
Aktualny "Program Wsparcia Klienta" (22TE09) obejmuje RAV4 z lat '19-'22. Są one wysyłane do właścicieli objętych roczników. Otrzymałem swój w czerwcu tego roku. Jeśli go nie otrzymałeś, Twój RAV4 prawdopodobnie nie jest objęty.

Oryginalna wskazówka techniczna (T-TT-0639-20) została wydana 27 października 2020 r. Biuletyn serwisowy Toyoty (T-SB-0026-22) został wydany 23 marca 2022 r. TT i T-SB nie są wysyłane do właścicieli, ale są dostępne w systemie informacji Toyoty (TIS).

Ale wydaje się, że późniejsze modele również są dotknięte.

Na przestrzeni lat wprowadzono kilka zmian konstrukcyjnych. Mogę się mylić co do szczegółów, ale moim zdaniem zmiany te wyglądają następująco:
1. Oryginalne RAV4 były wyposażone w obudowę wokół wiązki przewodów w miejscu, gdzie wchodzi ona do tylnego silnika. Nie było pod nim osłony przeciwbryzgowej.
2. Począwszy od roku modelowego '20 lub '21, dodano osłonę przeciwbryzgową pod tylnym MGR.
3. Gdzieś w latach modelowych '21 lub '22 obudowa wokół wiązki przewodów została wycięta z jednej strony
4. Gdzieś później ('23?) dodano izolator z pianki.

Wszystkie te zmiany produkcyjne wydają się nie rozwiązywać problemu.

Posiadam Rav4 Hybrid z 2023 roku od października. Zanim dokonałem zakupu, zapytałem o słynną sytuację z cablegate i powiedziano mi przez dealera, że problem już nie istnieje. Nie jestem jednak przekonany i wysłałem wiadomość na stronę Toyota Canada na FB. Od razu otrzymałem odpowiedź z prośbą o telefon na ich numer i rozmowę z przedstawicielem. Zrobię to w ciągu najbliższych kilku dni, aby DOKŁADNIE dowiedzieć się, czego ode mnie chcą, jeśli w ogóle czegoś chcą. Obawiam się, że jeśli sam spróbuję zapobiec problemowi, mogę narazić na szwank jakąkolwiek gwarancję, którą oferują. Kiedy poznam ich opinię i/lub wskazówki, zgłoszę się tutaj.
PS.....mój szwagier pracuje w salonie Toyoty jako technik. Wkrótce poznam prawdziwą historię od niego....

Posiadam Rav4 Hybrid z 2023 roku od października. Zapytałem o słynną sytuację z cablegate przed zakupem i powiedziano mi przez dealera, że problem już nie istnieje. Nie jestem jednak przekonany i wysłałem wiadomość na stronę Toyota Canada na FB. Od razu otrzymałem odpowiedź z prośbą o telefon na ich numer i rozmowę z przedstawicielem. Zrobię to w ciągu najbliższych kilku dni, aby dowiedzieć się DOKŁADNIE, co chcą, żebym zrobił, jeśli w ogóle coś. Obawiam się, że jeśli spróbuję sam zapobiec problemowi, mogę narazić na szwank jakąkolwiek gwarancję, którą oferują. Kiedy poznam ich opinię i/lub wskazówki, zdam tutaj relację.
PS.....mój szwagier pracuje w salonie Toyoty jako technik. Wkrótce poznam prawdziwą historię od niego....
Dobra robota, będziemy na bieżąco!

Aktualny "Program Wsparcia Klienta" (22TE09) obejmuje RAV4 z lat '19 do '22. --- Oryginalna wskazówka techniczna (T-TT-0639-20) została wydana 27 października 2020 r. Biuletyn serwisowy Toyoty (T-SB-0026-22) został wydany 23 marca 2022 r.
3. Gdzieś w latach modelowych '21 lub '22 obudowa wokół wiązki przewodów została wycięta z jednej strony
Och, zapomniałem o jednym! i to jest nieco śmieszne! Kiedy obudowa wokół boku wiązki przewodów została wycięta, otwierając jedną stronę, ludzie zaczęli mówić: "Hej, tu czegoś brakuje". Toyota wydała wtedy T-TT-0690-22 "Wiązka przewodów pod podłogą dla generatora silnika - Osłona ma brakujący lub uszkodzony wygląd", w którym stwierdza się: "Ten wygląd jest normalny i jest częścią konstrukcji osłony złącza."

Och, zapomniałem o jednym! i to jest nieco śmieszne! Kiedy wycięto obudowę wokół boku wiązki przewodów, otwierając jedną stronę, ludzie zaczęli mówić: "Hej, tu czegoś brakuje". Toyota wydała wtedy T-TT-0690-22 "Wiązka przewodów pod podłogą dla generatora silnika - osłona ma brakujący lub uszkodzony wygląd", w którym stwierdza się: "Wygląd ten jest normalny i stanowi część konstrukcji osłony złącza".
Tak, myślę, że wycięcie zostało zaprojektowane tak, aby umożliwić odpływ uwięzionej wody, ale częściowo osłabiło skuteczność ochrony osłony.

FWIW i ze wszystkiego, co przeczytałem, najlepszą obroną jest coroczne spryskiwanie złącza pianką/powłoką hydrofobową, ale wolałbym dowiedzieć się, co Toyota oficjalnie zaleca, zanim zrobię cokolwiek z moim R4H 2023. Jak dotąd "naprawy" wyglądają mniej przekonująco, ponieważ widzę narażenie na sól drogową jako ciągłe ryzyko.

... Miałem coś tak namacalnego jak lewy kierunkowskaz, który nie działał, gdy tylko wyjechałem moim samochodem z parkingu dealera. Cały czas mówili, że nie mogą odtworzyć problemu, podczas gdy wyraźnie występował, gdy jeździłem samochodem z nimi w środku. Sugerowali, że to sposób, w jaki jeździłem. Potem zapytali mnie, czy kiedykolwiek wcześniej jeździłem Toyotą. Tak, uwierzysz w to? Moja odpowiedź: tak, jeżdżę Toyotami od 28 lat. Wniosek? Naprawili to. Musieli wymienić kolumnę kierownicy. Po rozmowie z inżynierami Toyoty. Zrobię wszystko, żeby uniknąć tego rodzaju nonsensu.
Czy zapytałeś ich przypadkiem, jak powinieneś jeździć? Co za dziwne stwierdzenie z ich strony. Czy to był problem sporadyczny, problem, gdy już skręcałeś w lewo? Czy działał, czy nie działał w twoim garażu lub na parkingu, gdy włączyłeś lewy kierunkowskaz? Powinieneś był zapytać, czy to normalne we wszystkich pojazdach Toyoty, zanim powiedziałeś im, jak długo jeździsz ich pojazdami.

Tak, to było naprawdę śmieszne stwierdzenie. Lewy kierunkowskaz włączał się, ale nie wyłączał się, gdy ponownie wyprostowałem samochód. Kiedy przedstawiciel serwisu oddzwonił do mnie, aby powiedzieć, że lewy kierunkowskaz działa dobrze, następnym pytaniem, które zadał, było to, czy kiedykolwiek wcześniej jeździłem Toyotą. To miała być jego wymówka. „Kierunkowskazy Toyoty są inne”. Nie zgłosiłem dobrowolnie informacji o mojej historii z Toyotą bez pytania. Jeździłem wieloma różnymi samochodami z wypożyczalni w ciągu mojego życia i nigdy nie miałem samochodu z kierunkowskazem, który nie działałby tak samo jak wszystkie inne. Dla mnie marka samochodu nie powinna mieć znaczenia.

Zanim kupiłem samochód, jeździłem nim z handlowcem, a on powiedział mi, którą drogą mam jechać. Ponieważ były to same skręty w prawo, nie wiedziałem o lewym kierunkowskazie, ponieważ nie skręcałem w lewo. Nie wyłączał się po skręcie w lewo za każdym razem, gdy wykonywałem ostry skręt w lewo o 90 stopni. Stało się to w ciągu kilku minut po wyjechaniu z parkingu po sfinalizowaniu sprzedaży. Włączyłem kierunkowskaz, ale się nie wyłączył. Kiedy jechałem z przełożonym działu serwisu, dowiedziałem się później, że powiedział wszystkim, że robiłem „szerokie zakręty”. Tak. Byłem „tym złym”. Skręciłem w lewo na światłach obok podwójnej żółtej linii na innej ulicy z podwójną żółtą linią. Obie ulice miały dwa pasy. Jechałem z lewego pasa na inny lewy pas. Idealny skręt pod kątem prostym. Nie jestem pewien, jak mogłem wykonać „szeroki zakręt” z ruchem wokół mnie i na pasach obok mnie. Kiedy ich pracownicy skręcali w lewo podczas jazdy samochodem na bocznych ulicach (nie byłem w samochodzie), kierunkowskaz się wyłączał. Tak jak to robił dla mnie na bocznych ulicach. Dopiero po tym, jak kierownik sprzedaży usiadł ze mną w moim samochodzie, gdy stał w miejscu i skręcił kierownicą w lewo i zobaczył, że nie wyłącza się, gdy wrócił kierownicę do pozycji do przodu, zgodził się zadzwonić do inżynierów Toyoty w tej sprawie. Ale to było dopiero po trzech dniach próbowania powiedzenia im, że to nie działa, a nawet krzyczano na mnie przez telefon, jakbym był psem, przez kierownika serwisu. Po tym, jak spokojnie przypomniałem mu, że właśnie wydałem dużo pieniędzy na jeden z ich pojazdów i nie mogłem uwierzyć, że jest dla mnie tak protekcjonalny (naprawdę… BYŁEM TAK zszokowany jego postawą), zauważyłem zmianę w jego zachowaniu. Oświadczenia kobiet nie zawsze są brane za dobrą monetę w salonach samochodowych, ponieważ „nic nie wiemy”.

41 - 60 of 257 Posts