Toyota RAV4 Forums banner

Czy wymiana oleju w hybrydzie z 2016 roku to ten sam proces, co w Rav4 bez napędu hybrydowego?

1 reading
12K views 6 replies 6 participants last post by  bobusr4  
#1 ·
Po raz pierwszy zapaliła mi się kontrolka wymaganej konserwacji w moim nowym, używanym RAV4 z 2016 roku (100 000 km) i pomyślałem, że to dobry moment, aby wymienić olej. Jestem ciekaw, czy proces wymiany oleju jest taki sam jak w przypadku Toyoty RAV4 bez napędu hybrydowego, a także jaki jest dobry przewodnik ze zdjęciami, który pokazuje ten proces i być może gdzie kupić odpowiedni filtr, pierścienie uszczelniające itp.?

Dzięki!

#2 ·
Nie wiem, ponieważ miałem tylko hybrydę RAV. Dwa razy wymieniłem olej i filtr w moim Priusie v i powiedziałem, pierdolę to, zapłacę u Dealera. Prius miał papierowy filtr w pojemniku zamiast filtra wkręcanego i to była udręka i wierzę, że RAV ma tak samo. Nie wiem, dlaczego Toyota używa takiego przestarzałego systemu, domyślam się, że jeśli zrobią to PITA, bardziej prawdopodobne będzie pójście do Dealera. Wiem, że niektórzy powiedzą, idź do Jiffy Lube lub podobnego biznesu. Problem w tym, że większość Jiffy Lubes to złodzieje i kłamcy.

#3 ·
Nie wiem, ponieważ miałem tylko hybrydę RAV. Dwa razy wymieniłem olej i filtr w moim Prius v i powiedziałem, pierdolę to, zapłacę u dealera. Prius miał papierowy filtr w pojemniku zamiast filtra wkręcanego i to była udręka i wierzę, że RAV jest taki sam. Nie wiem, dlaczego Toyota używa tak przestarzałego systemu, domyślam się, że jeśli zrobią to PITA, bardziej prawdopodobne jest, że pójdziesz do dealera. Wiem, że niektórzy powiedzą, żeby iść do Jiffy Lube lub podobnej firmy. Problem w tym, że większość Jiffy Lubes to złodzieje i kłamcy.
Więc w przypadku RAV4H, nawet nie próbowałeś sam wymienić oleju, ponieważ filtr jest identyczny z tym używanym w Twoim Prius V?

#4 ·
Tak, wcześniej wymieniałem filtry papierowe, ale zwykle udaje mi się znaleźć w Internecie instrukcję ze zdjęciami, która pokazuje, jak prawidłowo go wymienić oraz jaki rodzaj oleju, filtra itp. kupić i użyć. To mój pierwszy pojazd hybrydowy, więc nie wiem, jak bardzo ten pojazd jest podobny do wersji hybrydowej z 2016 roku?

#7 ·
Tak, tak jak w każdym Rav4 z tego samego roku. Sam wymieniłem olej w Rav4 Hybrid 2016 i jest to łatwe. Youtube ma kilka dobrych filmów. Będziesz potrzebować specjalnego rozmiaru nasadki, aby prawidłowo wymienić filtr oleju. Wszystko jest dostępne na Amazon. Uważam, że to bardzo satysfakcjonujące, wiedząc, że zostało zrobione dobrze. Instrukcja obsługi pokazuje punkty podnośnika. Obróć opony w tym samym czasie. Wymiana filtrów powietrza silnika i kabiny jest również bardzo prosta.