Toyota RAV4 Forums banner

Tryb Błoto i Piasek Włączony Automatycznie

35K views 77 replies 39 participants last post by  donaldtrende  
#1 ·
Mam XLE Premium z 2019 roku z przebiegiem 74 tys. mil. Dziś rano w drodze do pracy włączył się tryb błoto i piasek. Szukałem i znalazłem tylko jedną wzmiankę i nikt inny nie skomentował tego postu. Czy powinienem się martwić? Czy powinienem biec do dealera JAK NAJSZYBCIEJ? Czy powinienem zignorować? Niezmechanizowany dziewczęcy mózg, ale moją pierwszą reakcją jest strach/panika, gdy komputer pojazdu podejmuje własne decyzje.

Dzięki!

#2 ·
Czy chodzi ci o skrót drogą gruntową do pracy?
Cześć, nie mam pojęcia, ale witaj!
I zauważyłem, że to dużo mil na dwuletnim samochodzie. Może powinieneś jechać skrótem!

#5 ·
Przyciski na konsoli są w bardzo dobrym miejscu, aby dostać swoją porcję kawy i coli, jeśli jest jakakolwiek przesłanka, że tak jest, zacząłbym tam szukać, jeśli tak nie jest i problem się nie powtarza, to jak szukanie igły w stogu siana.
Żadnych rozlań na konsoli. I żadnych przedmiotów w okolicy, które mogłyby przypadkowo nacisnąć przycisk. Sprawdziłem to wszystko najpierw.

#7 ·
Mam XLE Premium z 2019 roku z przebiegiem 74 tys. mil. Dziś rano w drodze do pracy włączył się tryb błoto i piasek. Szukałem i znalazłem tylko jedną wzmiankę i nikt inny nie skomentował tego posta. Czy powinienem się martwić? Czy powinienem biec do dealera JAK NAJSZYBCIEJ? Czy powinienem zignorować? Niezmechanizowany dziewczęcy mózg, ale moją pierwszą reakcją jest strach/panika, gdy komputer pojazdu podejmuje własne decyzje.

Dzięki!
Prawdopodobnie nie ma się czym martwić, chyba że zdarzy się to ponownie. Wiem, że przypadkowo wyłączyłem funkcję trzymania hamulca podczas jazdy z kablem USB mojego telefonu wystającym z dołu, gdy kładłem telefon w tacce.

Może to być również początek buntu maszyn, które obalą swoich ludzkich panów, więc to też trzeba wziąć pod uwagę. 🤔

#8 ·
Mam XLE Premium z 2019 roku z przebiegiem 74 tys. mil. Dziś rano w drodze do pracy włączył się tryb błoto i piasek. Szukałem i znalazłem tylko jedną wzmiankę i nikt inny nie skomentował tego postu. Czy powinienem się martwić? Czy powinienem biec do dealera JAK NAJSZYBCIEJ? Czy powinienem zignorować? Niezmechanizowany mózg dziewczyny, ale moją pierwszą reakcją jest strach/panika, gdy komputer pojazdu podejmuje własne decyzje.

Dzięki!
Mój Limited ma pokrętło do tego wyboru, ponieważ ma inny system AWD, więc musiałem odświeżyć pamięć, przeglądając instrukcję, myślę, że znalazłem potencjalne rozwiązanie Twojego problemu.

Czy rutynowo zmieniasz z ECO na Normalny; tryby jazdy. Jeśli tak, Normalny i Błoto i Piasek są jeden na drugim. Czy jest możliwe, że zamiast nacisnąć przycisk Normalny, nacisnąłeś Błoto i Piasek?

#11 ·
Głupie pytanie, jaką różnicę robi włączenie któregokolwiek z przycisków. Tylko dla pokazu????
Z pewnością są różnice. Oto moje zdanie:
Tryb śnieżny - neutralizuje moc i próbuje zapobiec obracaniu się opon
Tryb skalny - zatrzymuje samochód przed toczeniem się do tyłu, używając hamulców. Próbowałem tego tylko podczas umieszczania samochodu na rampach
Błoto i piasek - pozwala na obracanie się opon. tryb zabawy
Eco - sprawia, że pedał gazu wydaje się cięższy
Sport - wyższe punkty zmiany biegów

#12 ·
Mam XLE Premium z 2019 roku z przebiegiem 74 tys. mil. Dziś rano w drodze do pracy sam włączył się tryb błoto i piasek. Szukałem i znalazłem tylko jedną wzmiankę i nikt inny nie skomentował tego postu. Czy powinienem się martwić? Czy powinienem biec do dealera JAK NAJSZYBCIEJ? Czy powinienem zignorować? Niezmechanizowany dziewczęcy mózg, ale moją pierwszą reakcją jest strach/panika, gdy komputer pojazdu podejmuje własne decyzje.

Dzięki
To nie powinno się zdarzyć, problem mechaniczny, dzieje się to u mnie cały czas, nawet utknięcie w trybie błoto i piasek !!!
Krista

#14 ·
Mam XLE Premium z 2019 roku z przebiegiem 74 tys. mil. Dziś rano w drodze do pracy sam włączył się tryb błota i piasku. Szukałem i znalazłem tylko jedną wzmiankę i nikt inny nie skomentował tego postu. Czy powinienem się martwić? Czy powinienem biec do dealera JAK NAJSZYBCIEJ? Czy powinienem zignorować? Niezmechanizowany dziewczęcy mózg, ale moją pierwszą reakcją jest strach/panika, gdy komputer pojazdu podejmuje własne decyzje.

Dzięki!
[/QUOTE
A takze kiedy utknie w trybie błota i piasku, prawdopodobnie zużywasz więcej paliwa i wyłącza to Twój system kolizji niebezpieczne

#17 ·
Mam ten sam problem z moim 2019 trail. Często przełącza się z trybu eco na błoto lub z normalnego na błoto. Zdarzyło się to podczas holowania mojej łodzi w deszczu z prędkością 110 km/h i prawie wpadłem do rowu. Byłem dwa razy w salonie i nie mogą znaleźć problemu. Kazałem im otworzyć przełączniki konsoli i poszukać brudu lub osadów po kawie, nic nie znaleźli, a problem nadal występuje.

#18 ·
Mam XLE Premium 2019 z przebiegiem 74 tys. mil. Dziś rano w drodze do pracy włączył się tryb błoto i piasek. Szukałem i znalazłem tylko jedną wzmiankę i nikt więcej nie skomentował tego postu. Czy powinienem się martwić? Czy powinienem biec do dealera JAK NAJSZYBCIEJ? Czy powinienem zignorować? Niezmechanizowany dziewczęcy mózg, ale moją pierwszą reakcją jest strach/panika, gdy komputer pojazdu podejmuje własne decyzje.

Dzięki!
Czy dowiedziałeś się, w czym tkwił problem?

#20 ·
Byłem z tym kilka razy i nie mogą znaleźć problemu. Po tym, jak kilka razy się skarżyłem, wymienili uszczelniacz po stronie kierowcy dla jednego z paneli elektrycznych. Istnieje zawiadomienie serwisowe dla przypadku, gdy automatyczne wycieraczki włączają się, gdy nie pada deszcz, mój samochód nie miał tego problemu, ale pomyśleli, że może to być związane. To rozwiązało problem na kilka miesięcy. Problem pojawił się ponownie kilka tygodni temu. Zadzwoniłem do dealera i kazali mi przynieść to bezpośrednio do warsztatu, gdy następnym razem się to wydarzy. Od tego czasu przejechałem około 5000 km bez problemów.

#23 ·
Mam XLE Premium z 2019 roku z przebiegiem 74 tys. mil. Dziś rano w drodze do pracy włączył się tryb błoto i piasek. Szukałem i znalazłem tylko jedną wzmiankę i nikt inny nie skomentował tego posta. Czy powinienem się martwić? Czy powinienem biec do dealera ASAP? Czy powinienem zignorować? Niezmechanizowany mózg dziewczyny, ale moją pierwszą reakcją jest strach/panika, gdy komputer pojazdu podejmuje własne decyzje.

Dzięki!
Cześć, mam ten sam problem.
tu jest rozwiązanie.
Najpierw naciśnij tryb eco, tryb błoto zniknie.
Po drugie: wyłącz kontrolę trakcji.
To jest przycisk po lewej stronie podgrzewacza fotela kierowcy. Upewnij się, że na ekranie pojawi się informacja, że kontrola trakcji jest wyłączona
Po trzecie: wyłącz samochód i włącz go ponownie po kilku sekundach, błoto i piasek nie powinny się już świecić. Powodzenia.

#24 ·
Mam XLE Premium 2019 z przebiegiem 74 tys. mil. Dziś rano w drodze do pracy włączył się tryb błoto i piasek. Szukałem i znalazłem tylko jedną wzmiankę i nikt inny nie skomentował tego postu. Czy powinienem się martwić? Czy powinienem biec do dealera JAK NAJSZYBCIEJ? Czy powinienem zignorować? Niezmechanizowany dziewczęcy mózg, ale moją pierwszą reakcją jest strach/panika, gdy komputer pojazdu podejmuje własne decyzje.

Dzięki!
Mam ten sam problem w Adventure 2019. Czy udało Ci się to rozwiązać? Moja gwarancja kończy się w czerwcu, więc chciałbym to rozwiązać przed tym terminem. Z góry dziękuję za pomoc.

#26 ·
Mam ten sam problem z Adventure 2019. Czy udało Ci się go rozwiązać? Moja gwarancja kończy się w czerwcu, więc chciałbym to rozwiązać przed tym terminem. Z góry dziękuję za pomoc.
Jeśli Twoja gwarancja kończy się w czerwcu i jeszcze nie zleciłeś tego dealerowi, zrobiłbym to od razu, żeby to odnotowali. W ten sposób będziesz miał argument, jeśli nie będą mogli powtórzyć problemu lub jeśli powróci on po wygaśnięciu gwarancji.

#28 ·
Mam Rav4 XLE z 2019 roku z tym samym problemem. Tryb błota i piasku włącza się, gdy wrzucam go na parkowanie, a także okresowo podczas jazdy. Czy ktoś wie, jak rozwiązać ten problem?

Mam XLE Premium z 2019 roku z przebiegiem 74 tys. mil. Dziś rano w drodze do pracy włączył się tryb błota i piasku. Szukałem i znalazłem tylko jedną wzmiankę i nikt inny nie skomentował tego posta. Czy powinienem się martwić? Czy powinienem jak najszybciej biec do dealera? Czy powinienem zignorować? Niezmechanizowany mózg dziewczyny, ale moją pierwszą reakcją jest strach/panika, gdy komputer pojazdu podejmuje własne decyzje.

Dzięki!

#30 ·
Mam Rav4 XLE z 2019 roku z tym samym problemem. Tryb błota i piasku włącza się, gdy włączam parkowanie, a także okresowo podczas jazdy. Czy ktoś wie, jak rozwiązać ten problem?
Nie chcę być nosicielem złych wieści, ale to sporadycznie zdarza się w moim i wydaje się być związane z problemami z przeciekaniem dachu. Sprawdziłbym górne słupki A (kolumny między przednią szybą a oknami drzwi) pod kątem jakichkolwiek plam. Jeśli tak, sugeruję zaparkowanie pojazdu w garażu na jeden dzień i umieszczenie dużego wentylatora pod podłogą po stronie kierowcy. Powinno to wysuszyć wilgoć i można ponownie sprawdzić, czy problem występuje.

#34 ·
Czy ktoś zorientował się, w czym tkwi problem??
Kiedy sięgasz po jeden z przełączników na środkowym panelu, jak przełącznik podgrzewania siedzenia, łatwo jest przypadkowo nacisnąć jeden z przycisków konsoli. Zrobiłem to kilka razy.

#36 ·
Zabrałem swój samochód i dealer naprawił cieknący bagażnik dachowy. Ale problem polega na tym, że nie chcą przyznać, że cieknący bagażnik dachowy spowodował problem z błotem i piaskiem. Zadzwoniłem do Toyoty i zamiast zadzwonić do mnie, zadzwonili do dealera i powiedzieli, że bagażnik dachowy nie ma nic wspólnego z problemem elektrycznym. Powodzenia z tym problemem i po prostu miej nadzieję, że Twój dealer jest lepszy niż mój.