Toyota RAV4 Forums banner

Czy trzeba użyć płynu chłodzącego Toyota?

1 reading
51K views 25 replies 17 participants last post by  Tex0492  
#1 ·
Widzę, że płyn chłodniczy w moim zbiorniku wyrównawczym jest jasnoróżowy. Widzę, że w instrukcji obsługi napisano, aby używać tylko płynu chłodniczego Toyota super long life lub podobnego wysokiej jakości. Mój płyn chłodniczy jest bardzo nieznacznie na minusie. Więc jeśli nie chcę kupować płynu chłodniczego Toyota lub może być drogi. Jeszcze nie wiem, bo nie sprawdziłem. Jakiej marki powinienem kupić w przyszłości? Czego używali inni?

#3 ·
Jeśli poziom płynu chłodzącego jest tylko nieznacznie obniżony, nie zawracałbym sobie głowy dodawaniem więcej. Ale poza używaniem płynu chłodzącego Toyota, używałem Chevron Dex-Cool Extended Life (5 lat, ochrona 150 000 mil) w moim motocyklu, który ma takie same wymagania techniczne jak Toyota. Płyn chłodzący Chevron jest różowy/czerwony, nie zawiera krzemianów, fosforanów, azotynów i boranów, które mogą uszkodzić pompy i uszczelki płynu chłodzącego i twierdzi, że spełnia lub przewyższa wymagania japońskich producentów samochodów.

• Like
Reactions: manhog
#5 ·
W moim 4.3 poziom płynu chłodzącego jest około 1,5 cala poniżej linii LOW.
Uzupełniłem go tylko po to, by stracić go w ciągu tygodnia, z powodu rozszerzalności.
Toyota powinna była lepiej skalibrować zbiornik wyrównawczy.

Jeśli nie tracisz już płynu chłodzącego, po prostu zostaw to tak.

#6 ·
Byłbym bardzo ostrożny, używając płynu chłodniczego innego niż Toyota, aby zaoszczędzić kilka dolarów. Może cię to drogo kosztować w przyszłości. Mam swojego pierwszego Toyotę, więc może to, co mam zamiar powiedzieć, nie ma zastosowania, ale wiem, że płyn chłodniczy Hondy jest specjalnie dostosowany do metalurgii silnika i uszczelek. Słyszałem zbyt wiele strasznych historii o problemach, jakie mieli ludzie, gdy próbowali zaoszczędzić kilka dolarów na płynie przeciw zamarzaniu, zamiast to przełknąć i kupić płyn chłodniczy Hondy.

Jeśli zamierzasz kupować w lokalnym sklepie motoryzacyjnym, upewnij się, że płyn chłodniczy spełnia specyfikacje Toyoty. Jeśli masz jakieś wątpliwości, po prostu kup płyn chłodniczy Toyoty. Konsekwencje mogą cię ostatecznie kosztować o wiele więcej!

I zgadzam się z Blogsonem. Jeśli jest tylko nieznacznie niski? Dodałbym pytanie: „Czy nadal mieści się w „normalnym” zakresie?” Wtedy nie martwiłbym się tym.

Bezpiecznej jazdy,
Steve R.

#8 ·
Nie martw się o swój poziom. Jeśli widzisz płyn chłodniczy w butelce przelewowej, wszystko jest w porządku. Będzie się tam podnosił i opadał wraz z temperaturą. A jeśli musisz go uzupełnić, użyj SLL od Toyoty. Myślę, że to 130 000 km przed wymianą w tym modelu? Ciągle zmieniają nam interwały.

Kiedy pójdziesz na wymianę oleju, możesz poprosić ich o uzupełnienie go trochę bardziej, ale wtedy może się przelać, gdy na długiej trasie zrobi się naprawdę gorąco.

#10 · (Edited)
Instrukcja obsługi Toyoty RAV4 mówi, że użyty płyn chłodniczy powinien być albo Toyota Super Long Life Coolant, albo "Podobny wysokiej jakości płyn chłodniczy na bazie glikolu etylenowego, bez krzemianów, bez amin, bez azotynów i bez boranów z technologią hybrydowych kwasów organicznych o długiej żywotności". Płyn chłodniczy Chevron Dex-Cool stosuje to samo oznakowanie i używa słowa "karboksylan" w opisie danych technicznych, zamiast "kwas organiczny", którego używa Toyota. Pytanie brzmi, czy są one rzeczywiście takie same. Z artykułu Reochem, Inc., Coolant Experts:

"OAT to akronim od Organic Acid (Additive) Technology, który opisuje rodzaj materiałów odpowiedzialnych za ochronę przed korozją oferowaną przez płyn chłodniczy tego typu. OAT to płyny chłodnicze o długiej żywotności (LLC), oparte na minimalnie degradującej technologii karboksylanowej. Technologia ta zapewnia doskonałą ochronę wszystkim komponentom układu chłodzenia, w tym egzotycznym materiałom, takim jak aluminium i magnez, które można znaleźć w nowoczesnym silniku."

Zgodnie z artykułem płyn chłodniczy Toyota i Chevron Dex-Cool wydają się być oparte na tej samej technologii. Być może właściciel RAV4, który jest chemikiem, mógłby ustalić, czy jest to poprawne, czy nieprawidłowe założenie.

Przepraszam, że wyświetla się to z tak dużą ilością wolnej przestrzeni - najwyraźniej nie można było bardziej skompresować ze względu na wymagania formatowania forum.

#11 ·
Całkowicie się zgadzam, to jest ten jeden element, którego będę się trzymał, używając płynu chłodniczego Toyota OEM. Oprócz naszego nowego RAV4 (głównie dla żony), mam GMC Yukon z 2007 roku, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, możesz rzucić okiem na sieć, co niektórzy ludzie zamieścili na temat używanego Dex-Cool (nie tak pozytywne); osobiście nie mam z tym problemu, ponieważ wymieniam go co 4 lata, niezależnie od tego. W każdym razie, jeśli ktoś myśli o przejściu na płyn chłodniczy z rynku wtórnego Dex-Cool lub inny, upewnij się, że nie mieszasz dwóch marek/typów, nie tylko spuszczając stary/OEM płyn chłodniczy z chłodnicy, zbiornika wyrównawczego, bloku silnika i płucząc świeżą wodą (użyłbym wody destylowanej) przed wlaniem płynu chłodniczego z rynku wtórnego - przy wszystkich tych problemach po prostu wybrałbym OEM.

#12 ·
W Kanadzie CanadianTire sprzedaje teraz markę "OEM" dla Toyoty, wstępnie zmieszaną, za 20 dolarów, 1 galon (3,78 l).

Myślę, że dealer może pobierać tyle samo lub nawet mniej niż 20 dolarów w Ottawie! Więc nie ma tu prawdziwej okazji.

Na swojej stronie internetowej RecoChem pokazuje również, że produkuje skoncentrowaną wersję, ale jakoś nie można jej nigdzie znaleźć w sprzedaży :(

Attachments

#21 ·
Zamierzam użyć albo Super Tech, albo Prestone. Honda pobiera 28 dolarów za galon płynu chłodzącego 50/50 (mogą go sobie zatrzymać). Nie jestem pewien, ile pobiera Toyota. Zmienię go (spuszczę i napełnię) przy 12 tys. Mam teraz 9400.
Nie dyskutuję z tobą na temat twoich innych komentarzy dotyczących używania marek z rynku wtórnego (jeśli twój samochód nie jest już objęty gwarancją); ale, dla twojej informacji i innych użytkowników, istnieje wiele internetowych sklepów Honda i Toyota (wiele z nich to salony sprzedaży z internetową sprzedażą), w których można kupić części OEM za znacznie mniej niż w detalu u dealera, na przykład na niebieskim płynie niezamarzającym Honda OEM Type-II, dostałem je za 12 dolarów za galon, kiedy zamawiałem online u lokalnego dealera Hondy z odbiorem osobistym... to samo z moim salonem Toyoty, kolejny przykład na filtrze oleju OEM Toyota do RAV4 mojej żony za 2,99 dolara za sztukę plus darmowa podkładka spustowa oleju... Być może będziesz musiał konkretnie zapytać lokalny salon sprzedaży o szczegóły... Powodzenia! :wink

#17 ·
Używałem płynu chłodniczego Prestone i Super Tech long life w moim Camry z 2005 roku (185 tys. przed wymianą) i Accordzie (teraz 141 tys.) bez żadnych problemów. Jestem chemikiem, a Honda i Toyota zlecają produkcję swoich płynów tym samym ludziom, co produkty z rynku wtórnego. Straszą cię, żebyś kupował ich płyny. Jedyny, którego używam, to płyn do wspomagania kierownicy Hondy. Poza tym wszystko to produkty z rynku wtórnego i nigdy nie miałem problemu.

#19 ·
Wszystkie nowe płyny na rynku wtórnym, aby konkurować z dealerami, są równoważne. Mają chemików pracujących w Castrol i tym podobnych, którzy analizują i wytwarzają podobne płyny. Po prostu tańsze niż u dealera. Sprzęt w laboratorium i nauka są takie, że można określić, co się w nich znajduje i ile, aż do PPB. Zamierzam przeprowadzić test lepkości płynu do przekładni WS Toyota i płynu o niskiej lepkości super tech w celu porównania. Wkrótce opublikuję post, aby dać Ci znać.