Toyota RAV4 Forums banner

Nowy w Toyocie szukam informacji

5.4K views 19 replies 13 participants last post by  Paul894  
#1 ·
Witajcie wszyscy. Jestem nowy w świecie Toyoty, więc wiem o tym bardzo niewiele. Sąsiad i ja możemy szukać nowych samochodów w najbliższej przyszłości. Wiem, że Toyota była wysoko chwalona w ciągu ostatnich kilku lat. Jednak, jak wszyscy widzieliśmy spadki jakości produktów, aby firmy mogły zwiększyć swoje zyski, przyszedłem tutaj, aby uzyskać informacje od prawdziwych użytkowników. Mam kilka pytań, jeśli wszyscy mi na to pozwolą. Oboje szukamy pojazdu Rav4 z lat 2023-2024.

Czy silnik benzynowy 2,5 l 4-cylindrowy jest silnikiem kolizyjnym czy bezkolizyjnym? JEŚLI kolizyjny, czy zerwanie łańcucha rozrządu lub awaria napinacza jest raczej rzadkim zjawiskiem?

Podany stopień sprężania silnika wynosi 13,0:1, a mimo to samochód jeździ na zwykłej benzynie. Old school zwykle miał samochody ze stopniem sprężania wyższym niż 10:1, co zwykle wymagało benzyny premium. Czy ta informacja jest poprawna?

Koksowanie zaworów było problemem dla wielu producentów, którzy używają GDI w swoich silnikach. Kiedy rzuciłem okiem pod maskę, wydawało się, że wtryskiwacze paliwa znajdują się między blokiem a kolektorem dolotowym na szynie paliwowej. Czy mogę założyć, że GDI obsługuje główny przepływ paliwa, a wtryskiwacze na szynie zmniejszają koksowanie z powodu przepływu paliwa nad tyłem zaworów? Dział serwisu poinformował mnie, że zaleca się oddawanie samochodu na serwis kolektora co 2 lata w cenie 300 $ (dzisiejsza stawka)? Czy ktoś to robi, czy jest to dodatkowa sprzedaż dealera?

Osobiście nie jestem fanem skrzyni biegów CVT. Pomyślałem, że moje uprzedzenia mogą być nietrafione, więc rozmawiałem z kilkoma niezależnymi warsztatami zajmującymi się skrzyniami biegów w mojej okolicy i oni również nie byli ich fanami. Sprzedawca powiedział mi, że ten pojazd jest wyposażony w 8-biegową skrzynię biegów Direct Shift, a NIE CVT. Czy uważacie, że ta skrzynia biegów jest solidna i czy ktoś miał z nią jakieś problemy?

Jestem typem majsterkowicza. Staram się wykonywać większość czynności konserwacyjnych i napraw (o ile nie są wymagane specjalne narzędzia lub inne materiały), więc czy ten pojazd jest przyjazny dla majsterkowiczów? Czy są jakieś obszary konserwacji, które są po prostu czystą udręką (na przykład: wymiana reflektora, kierunkowskazu lub świateł pozycyjnych, co wymaga usunięcia całego przodu samochodu; wyjmowanie skrzyni biegów w celu wymiany filtra wewnętrznego itp.)?

Czy uważasz, że dostępność części jest problemem?

Czy kupiłbyś ten pojazd ponownie, wiedząc to, co wiesz?

Wszelkie inne komentarze, które chcesz zaoferować, będą bardzo mile widziane.

DZIĘKUJĘ i Szczęśliwego Nowego Roku dla wszystkich.

#2 ·
Współczynnik kompresji silnika wynosi 13,0:1, a mimo to samochód jeździ na zwykłej benzynie. W starszych modelach samochodów współczynniki kompresji były zazwyczaj wyższe niż 10:1, co zwykle wymagało benzyny premium. Czy te informacje są poprawne?
Według tego artykułu:

Podobnie jak inne nowoczesne silniki Toyoty, A25A ma wysoki geometryczny stopień sprężania (13-14). Chociaż bardziej precyzyjne byłoby powiedzenie "stopień rozprężania" - rzeczywisty stopień sprężania dla cyklu Millera jest znacznie niższy, więc silniki są zaprojektowane do pracy na benzynie o niskiej liczbie oktanowej (RON 91 / Regular).

#7 · (Edited)
Czy silnik benzynowy 2,5 l 4-cylindrowy jest silnikiem kolizyjnym czy bezkolizyjnym? JEŚLI kolizyjny, czy zerwanie łańcucha rozrządu lub awaria napinacza to raczej rzadkie zjawisko?
Rodzina A25A jest kolizyjna, ale z łańcuchem rozrządu. Nie słyszałem o zerwaniu łańcucha rozrządu jako problemie i istnieje wiele A25A w różnych pojazdach o bardzo dużym przebiegu w tym momencie, w tym jakiś facet z przebiegiem około 450 000 km w swoim RAV4 5. generacji.

Podana wartość stopnia sprężania silnika wynosi 13,0:1, a mimo to samochód jeździ na zwykłej benzynie. Stare szkoły zwykle miały samochody ze stopniem sprężania wyższym niż 10:1, co zwykle wymagało benzyny premium. Czy ta informacja jest poprawna?
Jak wspomniano powyżej, jest to silnik Millera w cyklu Atkinsona, więc stopień sprężania nie jest bezpośrednio porównywalny z silnikami w cyklu Otto. Jeździłem moim modelem Prime w trybie hybrydowym w warunkach górskich, przy bardzo wysokich temperaturach, na benzynie 87 oktanów, z włączoną klimatyzacją i nie odczułem żadnego stukania.

Koksowanie zaworów było problemem dla wielu producentów, którzy używają GDI w swoich silnikach. Kiedy rzuciłem okiem pod maskę, wydawało się, że wtryskiwacze paliwa znajdują się między blokiem a kolektorem dolotowym na szynie paliwowej. Czy mogę założyć, że GDI obsługuje główny przepływ paliwa, a wtryskiwacze na szynie zmniejszają koksowanie ze względu na przepływ paliwa nad tyłem zaworów? Dział serwisu powiedział mi, że zaleca się oddawanie samochodu na serwis kolektora co 2 lata za 300 USD (dzisiejsza stawka)? Czy ktoś to robi, czy to dodatkowa sprzedaż dealera?
RAV4 ma dwa zestawy wtryskiwaczy, zestaw wtrysku bezpośredniego, który jest używany przy uruchamianiu silnika / gdy jest zimny, oraz zestaw wtrysku pośredniego, który jest używany przez większość czasu. Będziesz w stanie zauważyć różnicę, gdy silnik pracuje, ale silnik nie spędza dużej ilości czasu w trybie wtrysku bezpośredniego. Nie słyszałem o żadnych problemach z koksowaniem zaworów ani z koksowaniem kolektora.

Osobiście nie jestem fanem skrzyni biegów CVT. Pomyślałem, że moje uprzedzenia mogą być nie na miejscu, więc rozmawiałem z kilkoma niezależnymi warsztatami zajmującymi się skrzyniami biegów w mojej okolicy i oni również nie byli ich fanami. Sprzedawca powiedział mi, że ten pojazd jest wyposażony w 8-biegową skrzynię Direct Shift, a NIE CVT. Czy uważacie, że ta skrzynia biegów jest solidna i czy ktoś miał z nią jakieś problemy?
Jeśli otrzymujesz model tylko benzynowy, Twój będzie wyposażony w 8-biegową automatyczną skrzynię biegów. Podczas jazd testowych uznałem, że 8-biegowa skrzynia jest trochę nieporęczna, ale w porządku. Niezawodność wydaje się być dobra.

Jeśli otrzymujesz model hybrydowy lub Prime, Twój będzie wyposażony w eCVT, który jest bardzo innym zwierzęciem niż tradycyjny CVT. Wykorzystuje parę silników elektrycznych i przekładnię planetarną do ciągłej zmiany przełożenia wyjściowego i umożliwienia ładowania akumulatora trakcyjnego. Moim zdaniem jest to doskonała skrzynia biegów, która jest szeroko stosowana w hybrydach Toyoty. Uważam, że moja jest płynna i przyjemna w użytkowaniu.

Jestem typem majsterkowicza. Staram się wykonywać większość konserwacji i napraw (o ile nie są wymagane specjalne narzędzia ani inne materiały), więc czy ten pojazd jest przyjazny dla majsterkowiczów? Czy są jakieś obszary konserwacji, które są po prostu czystą udręką (na przykład: wymiana reflektora, kierunkowskazu lub świateł obrysowych, co wymaga usunięcia całego przodu samochodu; wyjęcie skrzyni biegów w celu wymiany filtra wewnętrznego itp.)?
Jeszcze nie wymieniłem żadnych żarówek w moim (większość z nich to i tak diody LED w większości wykończeń), ale samochód rozkłada się dość łatwo. Wyjąłem sporą część wnętrza mojego i poprowadziłem przez nie okablowanie i stwierdziłem, że jest tanio, ale rozsądnie złożone.

Nie. Zamówiłem kilka różnych części do rzeczy, które zepsułem (wykończenie wnętrza) lub chciałem zmodyfikować (wykończenie lamp przeciwmgielnych) ze źródeł internetowych i mojego lokalnego dealera i nie miałem żadnych problemów. Samochód jest na tyle popularny, że ma zaskakująco dobry rynek wtórny dla nudnego crossovera dla rodziny.

Mój jest moim ulubionym samochodem, jaki kiedykolwiek miałem, i miałem sporo samochodów, i sporo samochodów, które są bardziej „interesujące” niż mój Prime. Wad było niewiele - wnętrze jest trochę tanie, silnik jest trochę szorstki, gdy się uruchamia, hałas we wnętrzu przy dużej prędkości nie jest świetny i mam kilka drobnych uwag, ale mam swój odrobinę ponad rok / 15 000 mil i było wspaniale, w 100% niezawodne, zero dramatu.

#8 ·
Witajcie wszyscy. Jestem nowy w świecie Toyoty, więc wiem o tym bardzo niewiele. Mój sąsiad i ja możemy szukać nowych samochodów w najbliższej przyszłości. Wiem, że Toyota była wysoko chwalona w ciągu ostatnich kilku lat. Jednak, ponieważ wszyscy widzieliśmy spadki jakości produktów, aby umożliwić firmom zwiększanie zysków, przyszedłem tutaj, aby uzyskać informacje od prawdziwych użytkowników. Mam kilka pytań, jeśli wszyscy mi na to pozwolą. Oboje patrzymy na pojazd Rav4 2023-2024.

Czy silnik benzynowy 2,5 l 4-cylindrowy jest silnikiem kolizyjnym czy bezkolizyjnym? JEŚLI kolizyjny, czy zerwanie łańcucha rozrządu lub awaria napinacza to raczej rzadkie zjawisko?

Podany stopień sprężania silnika wynosi 13,0:1, a mimo to samochód jeździ na zwykłej benzynie. Old school zwykle miał samochody ze stopniem sprężania wyższym niż 10:1, co zwykle wymagało benzyny premium. Czy te informacje są poprawne?

Koksowanie zaworów było problemem dla wielu producentów, którzy używają GDI w swoich silnikach. Kiedy rzuciłem okiem pod maskę, wydawało się, że wtryskiwacze paliwa znajdują się między blokiem a kolektorem dolotowym na szynie paliwowej. Czy mogę założyć, że GDI obsługuje główny przepływ paliwa, a wtryskiwacze na szynie zmniejszają koksowanie ze względu na przepływ paliwa nad tyłem zaworów? Dział serwisu powiedział mi, że zaleca się oddawanie samochodu na serwis kolektora co 2 lata za 300 USD (dzisiejsza stawka)? Czy ktoś to robi, czy jest to dodatkowa sprzedaż dealera?

Osobiście nie jestem fanem skrzyni biegów CVT. Pomyślałem, że moje uprzedzenia mogą być nietrafione, więc rozmawiałem z kilkoma niezależnymi warsztatami zajmującymi się skrzyniami biegów w mojej okolicy i zgodzili się, że również nie są ich fanami. Sprzedawca powiedział mi, że ten pojazd jest wyposażony w 8-biegową skrzynię biegów Direct Shift, a NIE CVT. Czy uważacie, że ta skrzynia biegów jest solidna i czy ktoś miał z nią jakieś problemy?

Jestem typem „zrób to sam”. Staram się wykonywać większość czynności konserwacyjnych i napraw (o ile nie są wymagane specjalne narzędzia lub inne materiały), więc czy ten pojazd jest przyjazny dla majsterkowiczów? Czy są obszary konserwacji, które są po prostu czystym bólem do wykonania (na przykład: wymiana reflektora, kierunkowskazu lub świateł obrysowych, co wymaga usunięcia całego przodu samochodu; wyjęcie skrzyni biegów w celu wymiany filtra wewnętrznego itp.)?

Wszelkie inne komentarze, które chcesz zaoferować, będą bardzo mile widziane.

DZIĘKUJĘ i Szczęśliwego Nowego Roku dla wszystkich.
Czy rozważałeś hybrydowego RAV4? Konserwacja hybrydy będzie łatwiejsza i mniej częsta, jak wymiana klocków hamulcowych i brak potrzeby wymiany płynu w skrzyni rozdzielczej, jeśli miałbyś benzynę z napędem na wszystkie koła. Koszt będzie wyższy w przypadku hybrydy i zobaczysz minimalną zniżkę. Nie martwiłem się typem kolizyjnym, ponieważ zerwanie łańcucha jest tak rzadkie. Jeśli się to zdarzy, i tak jesteś w czarnej d.. Uważam, że model benzynowy może być bardziej niezawodny niż hybrydowy, ale nie mam danych, które by to potwierdzały. To może być herezja, biorąc pod uwagę długowieczność Priusa.

#10 ·
Czy silnik benzynowy 2,5 l 4-cylindrowy jest silnikiem kolizyjnym czy bezkolizyjnym? JEŚLI kolizyjny, czy zerwanie łańcucha rozrządu lub awaria napinacza jest raczej rzadkim zjawiskiem?
Nigdy nie słyszałem, żeby łańcuch rozrządu pękł w silniku Toyoty.

Koksowanie zaworów było problemem dla wielu producentów, którzy używają GDI w swoich silnikach.
Toyota zaleca stosowanie paliwa Top Tier. Jest to napisane w instrukcji obsługi. Paliwo Top Tier ma więcej dodatków czyszczących niż inne paliwa. Jeśli konsekwentnie używasz paliwa Top Tier, nie powinno być osadów węglowych.

rzeczywisty stopień sprężania dla cyklu Millera jest znacznie niższy, więc silniki są zaprojektowane dla benzyny o niskiej liczbie oktanowej (RON 91 / Regular).
Jak wspomniano powyżej, jest to silnik w cyklu Millera,
To pierwszy raz, kiedy słyszałem o silniku w "cyklu Millera" (https://en.wikipedia.org/wiki/Miller_cycle). Toyota we wszystkich swoich materiałach sprzedażowych i specyfikacjach twierdzi, że jest to silnik w cyklu Atkinsona. Nigdy nie widziałem żadnej innej dokumentacji Toyoty. Zauważ, że artykuł w Wikipedii stwierdza, że silnik w cyklu Millera zawiera doładowanie; w RAV4 nie ma doładowań ani turbosprężarek. Zobacz także ostatni akapit Wikipedii dotyczący silnika w cyklu Atkinsona.

Toyota zasłużyła na reputację jednego z najbardziej niezawodnych samochodów, a bycie na szczycie sprzedaży to udowadnia. Przez lata posiadałem wiele Toyot i nie miałem z nimi żadnych poważnych problemów. Tak, kupiłbym kolejnego.

Jak sugerowali inni, możesz rozważyć hybrydę RAV4 lub Prime. Znacznie lepsze zużycie paliwa, a prosta konstrukcja skrzyni biegów istnieje od dziesięcioleci.

#11 ·
Toyota we wszystkich swoich materiałach sprzedażowych i specyfikacjach twierdzi, że jest to silnik w cyklu Atkinsona. Nigdy nie widziałem żadnej innej dokumentacji Toyoty. Zauważ, że artykuł w Wikipedii stwierdza, że silnik w cyklu Millera zawiera doładowanie; w RAV4 nie ma doładowań ani turbosprężarek. Zobacz także ostatni akapit Wikipedii o silniku w cyklu Atkinsona.
Masz rację, pomyliłem te dwa w głowie. Poprawiono powyżej.

#14 ·
Rozważenie hybrydowego RAV4 to mądry ruch. Korzyści z konserwacji, takie jak rzadsza wymiana klocków hamulcowych i brak wymiany płynu w skrzyni rozdzielczej, sprawiają, że jest to praktyczny wybór. Chociaż koszt początkowy może być wyższy, oszczędności długoterminowe i wpływ na środowisko mogą sprawić, że będzie to warte zachodu. Porównanie niezawodności między modelami benzynowymi i hybrydowymi jest subiektywne, ale reputacja długowieczności hybryd, jak widać w modelach Prius, jest uspokajająca. To równowaga między początkową inwestycją a potencjalnymi zyskami długoterminowymi.

#15 ·
Wymiana płynu w skrzyni rozdzielczej i mechanizmie różnicowym jest bardzo prosta i może wytrzymać ponad 30 000 mil, a nawet dłużej, przy użyciu wysokiej jakości płynu, takiego jak Redline. Klocki hamulcowe również wytrzymują bardzo długo, zwłaszcza jeśli jeździ się głównie po autostradzie i nie wciska się gwałtownie pedału.

Hybrid ma znacznie lepsze przyspieszenie i znacznie lepsze MPG w mieście, a eCVT wymaga bardzo niewielkiej konserwacji, jeśli w ogóle, w porównaniu z 8-biegową skrzynią, gdzie płyn powinien być wymieniany co 30 000 mil dla optymalnej wydajności/żywotności, mimo że Toyota twierdzi, że jest to płyn na całe życie, cokolwiek to znaczy. Nie potrzebuje również alternatora ani rozrusznika. & będzie ogólnie mniej hałaśliwy, ponieważ silnik A25A jest dość głośny + 8-biegowa skrzynia ma częste redukcje, w których silnik osiąga 5000+ obr./min. Jest to jednak bardzo niezawodna skrzynia biegów, jeśli jest odpowiednio serwisowana, używana od 2017 roku lub prawdopodobnie wcześniej.

#16 · (Edited)
Zarówno hybrydowe, jak i benzynowe modele RAV4 to świetne samochody. Pasują do różnych potrzeb różnych ludzi. Modele benzynowe są tańsze i łatwiej dostępne. Hybryda jest nieco szybsza dzięki natychmiastowemu momentowi obrotowemu. Hybryda generalnie ma lepsze zużycie paliwa. Jednak podczas jazdy autostradą z dużą prędkością zużycie paliwa w hybrydzie spada i tak naprawdę nie jest dużo lepsze niż w modelach ICE. Modele benzyna/ICE mają krótszą drogę hamowania 60-0 MPH niż hybrydy. Zwykłe hamulce ABS w modelach ICE mają lepsze wyczucie lub reakcję niż hamowanie regeneracyjne w hybrydach. To w dużej mierze mit, że hybrydy są łatwiejsze lub tańsze w naprawie lub konserwacji niż ICE. Tak - eCVT hybryd jest łatwiejszy do wymiany płynu niż 8-biegowy, a klocki hamulcowe hybryd nie zużywają się tak szybko. Tak - Hybrydy nie mają alternatorów ani silników rozrusznika, ale co z tego?...te części prawie nigdy się nie zużywają w modelach ICE do ponad 100 000 mil, a wymiana klocków hamulcowych w modelu benzynowym jest prosta i tania. Hybrydy mają również problem z kablem. 8-biegowa automatyczna skrzynia biegów w modelach benzynowych jest bardzo niezawodna - ta sama skrzynia biegów w Camry. Nie różni się sposobem zmiany biegów od automatycznych skrzyń biegów w innych markach samochodów - nasza 8-biegowa jest prawdopodobnie lepsza.

#17 ·
Dobrze przyjrzyj się hybrydzie. Mam już piątego RAV4, a mój XLE-P HV z 2022 roku jest zdecydowanie najładniejszym RAV4, jaki posiadałem. Jego układ napędowy jest znacznie bardziej dopracowany i inteligentny.

#18 ·
#19 ·
DZIĘKUJĘ wszystkim, którzy odpowiedzieli. Z radością informuję, że moja sąsiadka (osoba, której pomagałem) kupiła wczoraj nowego Hybrydę Rav 4 2024 i ma nadzieję odebrać go w ciągu najbliższych kilku tygodni. WSZYSTKIE informacje, które Państwo przekazali, były bardzo pomocne w podejmowaniu przez nią decyzji o zakupie. JESZCZE RAZ DZIĘKUJĘ!

#20 ·
DZIĘKUJĘ wszystkim, którzy odpowiedzieli. Z radością informuję, że mój sąsiad (osoba, której pomagałem) kupił wczoraj nowego Rav 4 Hybrid 2024 i ma nadzieję odebrać go w ciągu najbliższych kilku tygodni. WSZYSTKIE podane przez Państwa informacje były bardzo pomocne w podjęciu przez nią decyzji o zakupie. JESZCZE RAZ DZIĘKUJĘ!
Jeśli również szukasz Hybrydy, być może warto poczekać do ujawnienia 6. generacji, która najprawdopodobniej będzie miała więcej KM i MPG/zasięgu, a także inne drobne ulepszenia. Ale jeśli wolisz wariant benzynowy, teraz jest prawdopodobnie najlepszy czas na zakup, ponieważ 6. generacja będzie prawdopodobnie tylko hybrydowa, jak nowy Camry, Sienna i Sequoia*.