Toyota RAV4 Forums banner
1 - 16 of 16 Posts

mslisaj

· Registered
2023 RAV4 XLE
107 Posts
Discussion starter · #1 ·
2023 RAV4 XLE i przeczytałem instrukcję obsługi dwa razy, więc jestem całkiem dobrze zorientowany w samochodzie. Ale za cholerę NIE mogę znaleźć kontrolki ciśnienia oleju na desce rozdzielczej. W książce jest mowa o małym wyświetlaczu "Olejarka", ale przy zapalaniu wszystkich świateł bez włączonego silnika lub przed uruchomieniem nie ma kontrolki "Olejarka" ani światła ciśnienia oleju. W zeszłym tygodniu byłem z samochodem u dealera z innymi pytaniami i zapytałem o to serwisanta, a on powiedział, żebym poszedł za nim i zaprowadził mnie prosto do samochodu, żeby pokazać mi światło. Cóż, zrobił wszystkie sztuczki, które już zrobiłem i musiał przyznać, że nie ma kontrolki ostrzegawczej ciśnienia oleju. Następnie przełącza się przez wyświetlacz instrumentów i pokazuje mi "Centrum wiadomości", które mówi "Brak wiadomości" i kontynuuje, mówiąc mi, że gdyby był jakiś problem, otrzymałbym duży migający komunikat, który w długiej formie poinformowałby mnie, żebym zjechał na pobocze tak szybko, jak to możliwe. Wtedy "olejarka" byłaby wyświetlana na czerwono, żeby mi nie umknęła. Czy komuś jeszcze brakuje faktu, że nie ma kontrolki ostrzegawczej ciśnienia oleju? Och, uwierzcie mi, to NIE jest hybryda ani samochód elektryczny.

Oto wyjaśnienie z mojej instrukcji obsługi z '21 roku i myślę, że Twój '23 jest taki sam. Musisz spojrzeć na przypisy. Kontrolka ostrzegawcza oleju włącza się tylko z komunikatem lub ostrzeżeniem - jest oznaczona przypisem "2". Nie włącza się w celu przetestowania po uruchomieniu RAV - te kontrolki ostrzegawcze są oznaczone przypisem "1".

Attachments

Discussion starter · #3 ·
Dzięki Tazio za poświęcenie czasu na odpowiedź na moje pytanie I dołączenie zrzutów ekranu. Okej, mam nadzieję, że to jedna z tych rzeczy, których my, właściciele, zawsze mamy nadzieję NIGDY nie zobaczyć, więc po co pokazywać nam takie światło. Mój ostatni samochód przed tym to Tercel z 1990 roku i to stara szkoła. Te nowe samochody są po prostu magiczne, jak sądzę. Chociaż nie wątpię w informacje, które tu podajesz, myślę, że powinni mi dokładnie pokazać, jak wygląda puszka oleju I wiadomość. Ale jak powiedział mi dealer, to dość oczywiste, ale jaka szkoda, że trzeba rozgryźć wiadomość, gdy pojawia się w ruchu. Jeszcze raz dziękuję. Lisa

Te nowe samochody są po prostu magiczne, jak sądzę.
Przed twoim postem nigdy dokładnie nie przyglądałem się wszystkim tym kontrolkom ostrzegawczym, które zapalają się podczas testu przy uruchamianiu RAV. Ja również jestem rozczarowany, że kontrolka oleju nie zapala się, chyba że wystąpi usterka. We wszystkich moich poprzednich samochodach kontrolka oleju zapalała się przy uruchomieniu lub w trybie akcesoriów. W naszym silniku spalinowym są dwa czujniki oleju. Jest zwykły czujnik ciśnienia oleju ORAZ czujnik poziomu oleju. Myślę, że jeśli ECM (komputer) otrzyma sygnał usterki z któregokolwiek z czujników, ZARÓWNO włączy się kontrolka ostrzegawcza oleju, JAK I wyśle komunikat ostrzegawczy do MID. Ponownie, z instrukcji obsługi z '21, oto dwa ostrzeżenia, które otrzymujesz na ekranie MID dla ciśnienia oleju lub poziomu oleju.

Attachments

Ja również jestem rozczarowany, że kontrolka oleju nie zapala się, chyba że wystąpi usterka. We wszystkich moich poprzednich samochodach kontrolka oleju zapalała się po uruchomieniu lub w trybie akcesoriów. W naszym ICE są dwa czujniki oleju. Jest zwykły czujnik ciśnienia oleju ORAZ czujnik poziomu oleju. Myślę, że jeśli ECM (komputer) otrzyma sygnał usterki z któregokolwiek z czujników, TO ZARÓWNO włączy kontrolkę ostrzegawczą oleju, JAK I wyśle komunikat ostrzegawczy do MID.
Instrukcja obsługi mojego Hybrydy '21 pokazuje kontrolkę ciśnienia oleju, ale nie wspomina o tym, że zapala się ona jako test żarówki, gdy samochód jest po raz pierwszy uruchamiany.

Aplikacja Toyota pokazuje, czy poziom oleju jest w porządku, czy niski.

W hybrydach i '23 RAV4 ICE z automatycznym start/stop, czy pompa oleju jest napędzana silnikiem, czy też jest to oddzielna pompa napędzana silnikiem elektrycznym? Nie ma sensu mieć kontrolki ostrzegawczej o ciśnieniu, jeśli pompa oleju jest napędzana przez ICE. Jeśli silnik elektryczny, kiedy się włącza? Zanim ICE zostanie w ogóle uruchomiony?

W hybrydach i '23 RAV4 ICE z automatycznym start/stop, czy pompa oleju jest napędzana silnikiem, czy też osobną pompą napędzaną silnikiem elektrycznym? Nie ma sensu mieć kontrolki ostrzegawczej ciśnienia, jeśli pompa oleju jest napędzana silnikiem spalinowym.
Pompa oleju o zmiennym ciśnieniu jest napędzana łańcuchem i sterowana przez ECM za pomocą zaworu regulacji ciśnienia oleju. Jest to ta sama pompa w modelach benzynowych i hybrydowych 5. generacji RAV.

Attachments

Zmienna pompa oleju ciśnieniowego jest napędzana łańcuchem i sterowana przez ECM za pośrednictwem zaworu regulacji ciśnienia oleju. Jest to ta sama pompa w modelach benzynowych i hybrydowych 5. generacji RAV.
Więc nie ma sensu mieć kontrolki ostrzegawczej niskiego ciśnienia oleju w hybrydach, ponieważ silnik spalinowy nie zawsze pracuje? A może kontrolka jest wyłączona, gdy silnik spalinowy nie pracuje? To samo dotyczy samochodów start/stop?

Discussion starter · #8 ·
Zatem nie ma sensu mieć kontrolki ostrzegawczej niskiego ciśnienia oleju w hybrydach, ponieważ silnik spalinowy nie zawsze pracuje? A może kontrolka jest wyłączona, gdy silnik spalinowy nie pracuje? To samo dotyczy samochodów start/stop?
Fantastyczna uwaga!! Jest film na YouTube wyjaśniający całą pracę i przeszkody, które Toyota musiała pokonać, aby uruchomić tę bzdurę "start/stop". Z pewnością nie można dopuścić do tego, aby irytująca kontrolka oleju włączała się i wyłączała za każdym razem, gdy silnik się wyłącza. FKHeath, rozgryzłeś tę sytuację z kontrolką. Teraz muszę tylko opanować nawyk wyłączania start-stop po uruchomieniu samochodu. Muszę też za każdym razem naciskać przycisk wyłączania.

Zatem nie ma sensu mieć kontrolki ostrzegawczej niskiego ciśnienia oleju w hybrydach, ponieważ silnik spalinowy nie zawsze pracuje? A może kontrolka jest wyłączona, gdy silnik spalinowy nie pracuje? To samo dotyczy samochodów start/stop?
Nie zgadzam się. Kontrolka oleju POWINNA ZAWSZE się zapalać w KAŻDYM samochodzie, gdy po raz pierwszy go uruchamiasz lub gdy jest w trybie akcesoriów na włączniku zapłonu. Jest to standardowy test, aby upewnić się, że żarówka lub dioda LED nie przepaliła się oraz że okablowanie lub bezpieczniki są w porządku, a czujnik ciśnienia oleju jest w porządku. Rozumiem problem, że w samochodach z systemem start/stop lub hybrydach, gdy jedziesz i silnik spalinowy się wyłącza, kontrolka oleju by się zapaliła. W hybrydach byłoby to bardzo irytujące, ponieważ byłaby włączona przez dłuższy czas w hybrydach, gdy silnik spalinowy jest wyłączony i używa silników elektrycznych. Nadal uważam, że Toyota mogła zaprogramować kontrolkę oleju tak, aby zapalała się tylko przy PIERWSZYM uruchomieniu lub w trybie akcesoriów jako test systemu ostrzegawczego. W końcu w modelach benzynowych jest kontrolka akumulatora lub alternatora, która zapala się po włączeniu zapłonu i zatrzymaniu silnika, co jest podobne do kontrolki oleju.

...standardowy test, aby upewnić się, że żarówka lub dioda LED nie przepaliła się ...
Ale diody LED nigdy się nie przepalają, albo nie tak szybko!:unsure:

(Przepraszam, muszę wymienić lampę LED nad biurkiem.:mad: Znowu.)

I jak mówisz, szczury gryzą przewody, nalot nigdy nie śpi.....

Ale czy mówisz, że dostajemy DWA powiadomienia? Lampa Aladyna i wiadomość tekstowa? Cóż, to jest pół-redundancja.

O rany, Chevy z 1953 roku nie miał pompy oleju ani ciśnienia oleju i było go trudno zabić. EDIT -- wydaje się, że mylę się co do Chevroleta z 1953 roku, miał prostą pompę. Hudsons w większości polegały na czerpakach i korytach olejowych, ale także na urządzeniu do przemieszczania oleju.

Odbębniłem praktyki na systemie smarowania czerpakowego. Potem dostaliśmy dobre, staromodne pompy, które robiły robotę przez lata i lata i lata. Teraz mamy chyba pompy o zmiennym użyleniu czy coś w tym stylu. Nie czuję się o wiele lepiej niż mój 53 Chevy.
Kiedyś miałem '51 chevy z rzędową szóstką. Przynajmniej nasze RAV-y 5. generacji mają 12-woltowe akumulatory, a nie małe 6-woltowe Cheva.

Ale diody LED nigdy się nie przepalają, albo nie tak szybko!:unsure:

(Przepraszam, muszę wymienić lampę LED nad biurkiem.:mad: Znowu.)

I jak mówisz, szczury gryzą przewody, matowienie nigdy nie śpi.....

Ale czy mówisz, że dostajemy DWA powiadomienia? Lampę Aladyna i wiadomość tekstową? Cóż, to jest pół-redundancja.

O rany, Chevy z 1953 roku nie miał pompy oleju ani ciśnienia oleju i było go trudno zabić. EDIT -- wydaje się, że mylę się co do Chevroleta z 1953 roku, miał prostą pompę. Hudsons w większości polegały na czerpakach i korytach olejowych, ale także na urządzeniu do przemieszczania oleju.
Właśnie o czymś pomyślałem. Czy można było przejechać 200 000 lub 300 000 mil na Chevrolecie z 1953 roku?

Właśnie o czymś pomyślałem. Czy można przejechać 200 000 lub 300 000 mil na Chevrolecie z 1953 roku?
Nie bez kilku remontów silnika, wymiany sprzęgła i synchronizacji skrzyni biegów oraz wymiany zawieszenia i hamulców. Nie wspominając o wielu remontach lub wymianach gaźników, pomp paliwa i generatorów (wtedy nie było alternatorów). Wszystkie te samochody z późnych lat 40. i wczesnych 50. z silnikiem rzędowym GM 6 i Fordem Flathead V8 jeździły na NIEDETERGENTOWYM oleju o stałej lepkości i miały bardzo prymitywne systemy filtracyjne. W klasycznych samochodach pierścienie tłokowe były czasami żelazne - a nie stalowe. Łożyska główne i korbowodowe były czasami tylko ołowiane. Te samochody z późnych lat 40. i wczesnych 50. zazwyczaj przejeżdżały może 60 000 mil, gdy silnik był uszkodzony.

Pamiętam, jak mój tata resetował luz zaworowy w swoim Fordzie Mainline z 1954 roku z silnikiem rzędowym 6-cylindrowym. Jeździł tym samochodem przez 11 lat. Sprzedał go lotnikowi w Ramey AFB w Puerto Rico, kiedy został przeniesiony z powrotem do Carswell AFB w Fort Worth. Miałem w liceum przyjaciela, który miał Pontiaca z 1952 roku z rzędową ósemką. To było w 1969 roku, a rzędowa ósemka miała zawory w bloku silnika w tak zwanym głowicy F. Przekonał się na własnej skórze, że nie można regulować luzu zaworowego, a zawór ostatecznie powoduje pęknięcia w gniazdach zaworowych, które były częścią bloku silnika. Wynikiem jest utrata kompresji i brak jazdy. Samochody są dziś o wiele lepsze.

2023 RAV4 XLE i przeczytałem instrukcję obsługi dwa razy, więc dobrze znam ten samochód. Ale za cholerę NIE mogę znaleźć kontrolki ciśnienia oleju na desce rozdzielczej. W książce jest mowa o małym wyświetlaczu "Olejarka", ale przy zapalaniu wszystkich świateł bez włączonego silnika lub przed uruchomieniem nie ma kontrolki ani "olejarki" ciśnienia oleju. W zeszłym tygodniu byłem z samochodem u dealera z innymi pytaniami i zapytałem o to pracownika serwisu, a on powiedział, żebym poszedł za nim i zaprowadził mnie z powrotem do samochodu, żeby pokazać mi światło. Cóż, zrobił wszystkie sztuczki, które już zrobiłem i musiał przyznać, że nie ma kontrolki ostrzegawczej ciśnienia oleju. Następnie przełącza się na wyświetlacz instrumentów i pokazuje mi "Centrum wiadomości", które mówi "Brak wiadomości" i kontynuuje, mówiąc mi, że gdyby wystąpił problem, otrzymałbym duży migający komunikat, który w długiej formie poinformowałby mnie, żebym zjechał z drogi tak szybko, jak to możliwe. Wtedy "olejarka" byłaby wyświetlana na czerwono, żeby mi nie umknęła. Czy komuś jeszcze brakuje faktu, że nie ma kontrolki ostrzegawczej ciśnienia oleju? Och, uwierzcie mi, to NIE jest hybryda ani samochód elektryczny.

Dzięki za pomoc.
To bardzo irytujące. Zawsze sprawdzałem stan swoich silników, kiedy je uruchamiałem, ale teraz nie ma kontrolki ostrzegawczej oleju. Dawało to pewność, że kontrolka zaświeci się, jeśli poziom oleju spadnie, ale teraz nie ma pewności. Być może najważniejsza część układu silnika. Jest kontrolka lub wskaźnik temperatury, ale oleju nie ma. Zapytałem Toyotę w Japonii, ale odesłali mnie z powrotem do dealera. Odniosłem wrażenie, że nikt nie wiedział, że tego światła tam nie ma.
Zaniepokojony właściciel Toyoty.

1 - 16 of 16 Posts