Toyota RAV4 Forums banner
1 - 20 of 20 Posts

Daniel3214

· Registered
26 Posts
Discussion starter · #1 ·
Witajcie wszyscy,

Miałem nadzieję uzyskać trochę informacji od tych, którzy kupili/zainstalowali zestawy Northwoods Performance.

Mam Gen3 2012 Rav4 V6, w którym przednie zawieszenie wymaga wymiany (wyciek amortyzatorów). Postanowiłem, że skoro zamierzam wymienić przednie amortyzatory, to przy okazji poszukam części z rynku wtórnego, które mogłyby również zapewnić podniesienie.

Northwoods niedawno wypuścił zestaw z amortyzatorami B8, które rzekomo mają podniesienie o 2''. Czy uważacie, że istnieją jakieś poważne wady związane z założeniem tego zestawu w tym pojeździe? (Oprócz oczywistego zwiększonego ryzyka przewrócenia się podczas pokonywania zakrętów z większą prędkością).
W ogóle nie jestem osobą od samochodów, więc wszelkie rady, nawet te podstawowe, są bardzo mile widziane!

Na stronie wspomniano, że zestaw B8 "wyrównuje" postawę pojazdu. Co wszyscy o tym myślą? Czy drastycznie zmniejsza widoczność z przodu? Czy jest wart dodatkowych 1/2 cala przestrzeni?

Ogólnie planuję używać / już używam tego pojazdu do jazdy po miękkich drogach, docierania do szlaków i biwakowania w terenie; więc szukam ulepszeń, które ogólnie pomogą w dotarciu do tego typu miejsc.

Dwa zestawy, między którymi próbuję zdecydować:
Toyota RAV4 | 1-1/2" Spring Lift Kit with Shocks - Gen 3 | Northwoods Performance (Opcja terenowa)

Kilka zdjęć, bo czemu nie?

163287
163288

Hej! Mam zestaw Northwoods Performance do mojego rav4 i jest absolutnie najlepszy! Bardzo mi się podoba. Miałem nadzieję, że po prostu poczuję się trochę bardziej sportowo. Skontaktowałem się z Nathanem z NP i udało mu się uzyskać dla mnie cenę na przednie amortyzatory KYB i tylne amortyzatory Bilstein B4 bez podnoszenia i nie żałuję ani trochę! Udało mi się również włożyć tam oponę terenową 245/65R17 i wygląda to świetnie!

SŁYSZAŁEM BARDZO DUŻO wspaniałych rzeczy o zestawach podnoszących, które oferują, głównie o zestawie podnoszącym 1 1/2". Użycie tego zestawu zapewnia nieco sztywniejszą sprężynę i znacznie lepsze amortyzatory niż fabryczne, co zaskakująco nieznacznie poprawia pokonywanie zakrętów i skręcanie. Z moich preferencji chciałbym dostać koło, które wysuwa się trochę bardziej, być może z nieco szerszą oponą, aby nieco poszerzyć rozstaw pojazdu.

Nie ma tak naprawdę żadnych większych wad zestawu podnoszącego, który oferuje Northwoods Performance. Jeśli kiedykolwiek dostanę zestaw podnoszący do mojego rav, na pewno będzie to zestaw NP, ponieważ mam znacznie większe preferencje dla zestawu podnoszącego ze sprężyną niż dla zestawu z blokiem podnoszącym. Jest dobrze wykonany, dobrze zaprojektowany i bardzo dobrej jakości. Zwłaszcza marka Bilstein jest bardzo dobrze znana i bardzo renomowana. Jeśli zdecydujesz się dodać to podnoszenie, gdy tylko B8 będą dostępne, daj nam znać i opublikuj kilka zdjęć! Chciałbym zobaczyć, jak to wygląda!

Discussion starter · #4 ·
Hej! Mam zestaw Northwoods Performance do mojego rav4 i jest absolutnie najlepszy! Bardzo mi się podoba. Miałem nadzieję po prostu uzyskać trochę bardziej sportowe odczucia. Skontaktowałem się z Nathanem z NP i był w stanie uzyskać dla mnie cenę na przednie amortyzatory KYB i tylne amortyzatory Bilstein B4 bez podnoszenia i wcale tego nie żałuję! Udało mi się również włożyć oponę terenową 245/65R17 i wygląda to świetnie!

Słyszałem BARDZO DUŻO wspaniałych rzeczy o zestawach do podnoszenia, które oferują i tym podobnych, głównie o zestawie do podnoszenia 1 1/2". Zastosowanie tego zestawu zapewnia nieco sztywniejszą sprężynę i znacznie lepsze amortyzatory niż fabryczne, co zaskakująco nieznacznie poprawia pokonywanie zakrętów i skręcanie i wszystko. W mojej preferencji chciałbym dostać koło, które wysuwa się trochę bardziej na zewnątrz, być może z nieco szerszą oponą, aby nieco poszerzyć rozstaw pojazdu.

Tak naprawdę nie ma żadnych większych wad zestawu do podnoszenia, który oferuje Northwoods Performance. Jeśli kiedykolwiek dostanę zestaw do podnoszenia do mojego rav, na pewno będzie to zestaw NP, ponieważ mam znacznie większe preferencje dla zestawu do podnoszenia na sprężynach, który jest lepszy niż zestaw do podnoszenia na blokach. Jest dobrze wykonany, dobrze zaprojektowany i bardzo dobrej jakości. Zwłaszcza marka Bilstein jest bardzo dobrze znana i bardzo renomowana. Jeśli zdecydujesz się dodać to podnoszenie, gdy tylko B8 będą dostępne, daj nam znać i zamieść kilka zdjęć! Chciałbym zobaczyć, jak to wygląda!
View attachment 163361
Dzięki za szczegółową odpowiedź i zdjęcia!! Również skontaktowałem się z Nathanem, myślę, że opóźnienie w uzyskaniu B8 przesądziło sprawę, zamierzam wybrać zestaw do podnoszenia B6 1 1/2''; po prostu dlatego, że jestem niecierpliwy :poop:. Dobrze to słyszeć o sprężynach i jakości jazdy. Mój obecny pojazd Nie byłem pewien, czy stosunkowo słaba jakość jazdy była po prostu nieodłączna, czy też dlatego, że moje przednie amortyzatory i tak wymagały wymiany.

Discussion starter · #5 ·
Gdyby ktoś chciał aktualizację ostatecznej instalacji, oto ona!

Instalacja była trochę skomplikowana, ponieważ kiedy robiliśmy przedni amortyzator po stronie kierowcy, pozwoliliśmy, aby piasta osi opadła za daleko i przegub napędowy CV pękł :( Na razie włożyliśmy zamiennik, ale zdecydowanie trzeba go wymienić na oś OEM (wibracje i dziwne drżenie podczas przyspieszania), uszkodziliśmy też kilka osłon po tej stronie.

Poza tym powikłaniem, reszta 3 instalacji przebiegła niezwykle sprawnie - w rzeczywistości, na starym zawieszeniu, cały pojazd skrzypiał i trzeszczał z tyłu za każdym razem, gdy przejeżdżałem przez progi zwalniające przed moim kompleksem, nowe zawieszenie jest ładne i ciche :)

Zamierzam w tym tygodniu wstawić nową oś, a następnie ustawić zbieżność i powinno być dobrze :D Zdjęcia tak naprawdę tego nie oddają, ale podniesienie wygląda naprawdę epicko - i to od osoby niezwiązanej z samochodami; szczerze mówiąc, nie sądziłem, że będzie mi zależało na innym wyglądzie, ale jest niesamowity!

Attachments

W razie gdyby ktoś chciał aktualizację ostatecznej instalacji, oto ona!

Instalacja była trochę skomplikowana, ponieważ kiedy robiliśmy przedni amortyzator po stronie kierowcy, pozwoliliśmy, aby piasta osi opadła za daleko i oś CV pękła :( Na razie włożyliśmy aftermarketową, ale zdecydowanie trzeba ją wymienić na oś OEM (wibracje i dziwne drżenie podczas przyspieszania), również pękło kilka osłon po tej stronie.

Poza tym powikłaniem, reszta 3 instalacji przebiegła niezwykle sprawnie - w rzeczywistości, na starym zawieszeniu, cały pojazd skrzypiał i trzeszczał z tyłu za każdym razem, gdy przejeżdżałem przez progi zwalniające przed moim kompleksem, nowe zawieszenie jest ładne i ciche :)

Zamierzam w tym tygodniu wstawić nową oś, a następnie ustawić zbieżność i powinno być dobrze :D
Zdjęcia tak naprawdę nie oddają sprawiedliwości, ale podnośnik wygląda naprawdę epicko - i to od osoby niezwiązanej z samochodami; szczerze mówiąc, nie sądziłem, że zależy mi na innym wyglądzie, ale jest niesamowity!
Twierdzisz, że zdjęcia nie oddają sprawiedliwości, ale możliwość zobaczenia kolejnej 3. generacji w tle jednego z albumów w standardowej konfiguracji naprawdę pomaga sprzedać zestaw.

Discussion starter · #7 ·
Twierdzisz, że zdjęcia nie oddają sprawiedliwości, ale możliwość zobaczenia kolejnej 3. generacji w tle jednego z albumów w standardowej konfiguracji naprawdę pomaga sprzedać zestaw.
Hah! Masz absolutną rację. Zauważyłem nawet inną 3. generację przed tą modyfikacją i w ogóle nie pomyślałem o ich porównaniu później.

Myślę, że kiedy mówię, że zdjęcia nie oddają sprawiedliwości, po prostu myślę, że na żywo wygląda to jeszcze fajniej :)

Hah! Masz absolutną rację. Zauważyłem nawet inną 3. generację przed tym modem i w ogóle nie pomyślałem, żeby je później porównać.

Myślę, że kiedy mówię, że zdjęcia nie oddają sprawiedliwości, po prostu myślę, że wygląda to jeszcze fajniej na żywo :)
Wygląda świetnie! Zdecydowanie są niesamowitą jazdą!

W razie gdyby ktoś chciał aktualizację ostatecznej instalacji, oto ona!

Instalacja była trochę skomplikowana, ponieważ kiedy robiliśmy przedni amortyzator po stronie kierowcy, pozwoliliśmy, aby piasta osi opadła za daleko i oś CV pękła :( Na razie włożyliśmy aftermarketową, ale zdecydowanie musi zostać zamieniona na oś OEM (wibracje i dziwne drgania podczas przyspieszania), również pękło kilka osłon po tej stronie.

Poza tym powikłaniem, reszta pozostałych 3 instalacji przebiegła niezwykle sprawnie - w rzeczywistości, na starym zawieszeniu, cały pojazd skrzypiał i trzeszczał z tyłu za każdym razem, gdy przejeżdżałem przez progi zwalniające przed moim kompleksem, nowe zawieszenie jest ładne i ciche :)

Zamierzam w tym tygodniu wstawić nową oś, a następnie ustawić geometrię i powinno być dobrze :D
Zdjęcia tak naprawdę tego nie oddają, ale podniesienie wygląda epicko - i to od osoby niezwiązanej z samochodami; szczerze mówiąc, nie sądziłem, że będzie mi zależało na innym wyglądzie, ale jest niesamowity!
Czy Twój zestaw podnoszący to wszystko B8?
Czy możesz podać numery części przednich amortyzatorów?

dzięki
Brent

W przypadku, gdyby ktoś chciał aktualizację ostatecznej instalacji, oto ona!

Instalacja była trochę skomplikowana, ponieważ kiedy robiliśmy przedni amortyzator po stronie kierowcy, pozwoliliśmy, aby piasta osi opadła za daleko i oś CV pękła :( Na razie włożyliśmy zamiennik, ale zdecydowanie trzeba go wymienić na oś OEM (wibracje i dziwne drżenie podczas przyspieszania), również pękło kilka osłon po tej stronie.

Poza tym powikłaniem, reszta 3 instalacji przebiegła niezwykle sprawnie - w rzeczywistości, na starym zawieszeniu, cały pojazd skrzypiał i trzeszczał z tyłu za każdym razem, gdy jechałem przez progi zwalniające przed moim kompleksem, nowe zawieszenie jest ładne i ciche :)

Zamierzam w tym tygodniu założyć nową oś, a następnie ustawić zbieżność i powinno być dobrze :D
Zdjęcia tak naprawdę tego nie oddają, ale podniesienie wygląda naprawdę epicko - i to od osoby niezwiązanej z samochodami; szczerze mówiąc, nie sądziłem, że tak bardzo zależy mi na innym wyglądzie, ale jest niesamowity!
Cześć. Po raz pierwszy publikuję na tym forum. Mam nadzieję, że robię to poprawnie. Ciekawi mnie, czy ostatecznie wymieniłeś tę przednią oś CV? Właśnie zainstalowałem zestaw podnoszący zawieszenie B6 off road o średnicy 1,5 cala z amortyzatorami firmy Northwoods w modelu 2012 Limited v6 Rav 4. Uwielbiam to wszystko i otrzymuję pozytywne komentarze na temat wyglądu pojazdu (nawet ze starymi małymi oponami, które mam na razie)... z wyjątkiem tego, że mam drgania przy 30 km/h (20 mph), tylko podczas przyspieszania. Wibracje są odczuwalne na siedzeniu/podłodze/pedale gazu. Zdejmij nogę z gazu, drgania ustępują, osiągnij 40 km/h, drgania albo ustępują, albo stają się znacznie mniej zauważalne. Ustawienie zbieżności zakończone; obie przednie osie CV wymienione na nowe osie; wał napędowy, przeguby krzyżakowe, łożysko wieszaka sprawdzone i wszystko w porządku. Nathan był bardzo pomocny z kilkoma pomysłami, a ja mam tutaj mechaników z pomysłami, ale odrzucam pojęcie, że podnoszenie jest zbyt duże... Widziałem posty/filmy osób instalujących bez problemu, więc nie ma dla mnie sensu, że po prostu nie działałoby to dla mojego pojazdu. Po prostu ciekawi mnie, czy twoje drgania ustąpiły po wymianie osi CV, a jeśli nie, to co jeszcze badasz? Dzięki.

Discussion starter · #17 ·
Cześć. Po raz pierwszy publikuję na tym forum. Mam nadzieję, że robię to poprawnie. Ciekawi mnie, czy ostatecznie wymieniłeś przednią półoś napędową CV? Właśnie zainstalowałem zestaw podnoszenia zawieszenia 1,5 cala B6 off road ze sprężynami i amortyzatorami z Northwoods w modelu 2012 Limited v6 Rav 4. Uwielbiam to wszystko i otrzymuję pozytywne komentarze na temat wyglądu pojazdu (nawet ze starymi małymi oponami, które na razie mam)... z wyjątkiem tego, że mam wstrząsy przy 30 km/h (20 mph), tylko podczas przyspieszania. Wibracje są odczuwalne na siedzeniu/podłodze/pedale gazu. Zdejmij nogę z gazu, wstrząsy ustępują, osiągnij 40 km/h, wstrząsy albo ustępują, albo stają się znacznie mniej zauważalne. Ustawienie zbieżności zakończone; obie przednie półosie napędowe CV wymienione na nowe osie; wał napędowy, przeguby krzyżakowe, łożysko zwieszenia sprawdzone i wszystko w porządku. Nathan był bardzo pomocny z kilkoma pomysłami, a tutaj są mechanicy z pomysłami, ale odrzucam pojęcie, że podnoszenie jest zbyt duże... Widziałem posty/filmy osób instalujących bez problemu, więc nie ma dla mnie sensu, że po prostu nie działałoby to w moim pojeździe. Po prostu ciekawi mnie, czy wstrząsy ustąpiły po wymianie półosi napędowej CV, a jeśli nie, to co jeszcze badasz? Dzięki.
Cześć!

Po wymianie przedniej półosi napędowej CV po stronie pasażera, wstrząsy ustąpiły w około 95%! W bardzo rzadkich przypadkach, gdy przyspieszam, czuję, że mogę odczuwać najmniejsze wibracje z nowej osi, ale to za mało, żebym był przekonany, że nie wyobrażam sobie wstrząsów.

Jedną rzeczą, którą należy się upewnić, jest to, że użycie osi innej firmy spowodowało wiele problemów, ustąpiło to dopiero po zamontowaniu osi OEM z Toyoty!

Mam nadzieję, że to pomoże.

Dan

Cześć!

Po wymianie przedniej osi napędowej pasażera, wstrząsy ustąpiły w około 95%! Bardzo rzadko, podczas przyspieszania, czuję najmniejsze wibracje z nowej osi, ale to za mało, żebym był przekonany, że nie wyobrażam sobie tych wstrząsów.

Jedną rzeczą, którą należy się upewnić, jest to, że użycie osi od strony trzeciej spowodowało wiele problemów, ustąpiło to dopiero po zamontowaniu osi OEM z Toyoty!

Dan
Dan,

Dziękuję za odpowiedź! Rzeczywiście użyłem osi z rynku wtórnego/strony trzeciej. Niedawno poszedłem do innego mechanika i powiedział, że osie z rynku wtórnego były moim problemem. Byłem sceptyczny i niechętnie próbowałem tego, biorąc pod uwagę ceny OEM. Teraz mam więcej pewności, żeby spróbować!

Dzięki!
Ryan

Cześć!

Po wymianie przedniej osi napędowej pasażera, wstrząsy ustąpiły w około 95%! Bardzo rzadko, podczas przyspieszania, czuję, że mogę odczuwać najmniejsze wibracje z nowej osi, ale to za mało, żebym był przekonany, że nie wyobrażam sobie wstrząsów.

Jedną rzeczą, którą należy się upewnić, jest to, że użycie osi od strony trzeciej spowodowało wiele problemów, ustąpiło to dopiero po zamontowaniu osi OEM z Toyoty!

Dan
Cześć Dan,

Przepraszam za odświeżanie starego wątku, ale czy mógłbyś mi powiedzieć, skąd zdobyłeś swoje osie napędowe OEM?

1 - 20 of 20 Posts