Nie skończyłem jeszcze wałkować tego tematu i chciałbym przedstawić więcej informacji na temat tego, dlaczego wymiana oleju co 10 000 mil zalecana przez Toyotę może nie być dla Ciebie odpowiednia. Istnieje tylko jeden sposób, aby dowiedzieć się, czy wymiana oleju co 10 000 km jest odpowiednia dla Twojego samochodu, a mianowicie wykonanie analizy zużytego oleju. Jeśli przejedziesz 10 000 km, a analiza oleju wykaże niską lepkość oleju, wyczerpanie dodatków lub wysokie zużycie, to przesadzasz. Twoje nawyki podczas jazdy i miejsce zamieszkania mają duży wpływ na to, jak daleko możesz jechać przed wymianą oleju. Jeśli dużo jeździsz po autostradach i mieszkasz w miejscu, gdzie temperatury są umiarkowane, możesz pozwolić sobie na wymianę oleju co 10 000 mil. Ponieważ Toyota zaleca olej 0W-16 i przechodzi na olej 0W-8, utrata lepkości oleju spowoduje szybsze zużycie silnika. Kiedy lepkość oleju zaczyna się tak nisko, muszą dodawać dodatki do oleju, aby zrekompensować niższą lepkość, co jest w porządku, dopóki Twoje dodatki nie zaczną się wyczerpywać, co robią z czasem i szybciej w mniej niż optymalnych warunkach jazdy. Teraz ludzie na tym forum powiedzieli, że wymieniają olej co 10 000 mil i ich samochód jest w porządku, ja mówię, że byłoby lepiej, gdybyś robił to bliżej 5 000 mil i nie więcej niż 7 000 mil. Jasne, wszyscy znamy gościa, który wypalał 2 paczki nie filtrowanych papierosów Camel dziennie i dożył 90 lat, ale założę się, że gdyby wypalał tylko 1 paczkę dziennie, żyłby dłużej. Polecam wejść na YouTube i obejrzeć filmy Lake Speed Jr. (Oil Geek), który zajmował się formułowaniem oleju zawodowo. Obejrzałem wiele godzin jego filmów i wyciągnąłem z nich mnóstwo informacji. Teraz na zakończenie obejrzyj ten film poniżej, w którym właściciel warsztatu opowiada o silniku pełnym szlamu.