Toyota RAV4 Forums banner
1 - 14 of 14 Posts

rbkennedy1950

· Registered
64 Posts
Discussion starter · #1 ·
Nie skończyłem jeszcze wałkować tego tematu i chciałbym przedstawić więcej informacji na temat tego, dlaczego wymiana oleju co 10 000 mil zalecana przez Toyotę może nie być dla Ciebie odpowiednia. Istnieje tylko jeden sposób, aby dowiedzieć się, czy wymiana oleju co 10 000 km jest odpowiednia dla Twojego samochodu, a mianowicie wykonanie analizy zużytego oleju. Jeśli przejedziesz 10 000 km, a analiza oleju wykaże niską lepkość oleju, wyczerpanie dodatków lub wysokie zużycie, to przesadzasz. Twoje nawyki podczas jazdy i miejsce zamieszkania mają duży wpływ na to, jak daleko możesz jechać przed wymianą oleju. Jeśli dużo jeździsz po autostradach i mieszkasz w miejscu, gdzie temperatury są umiarkowane, możesz pozwolić sobie na wymianę oleju co 10 000 mil. Ponieważ Toyota zaleca olej 0W-16 i przechodzi na olej 0W-8, utrata lepkości oleju spowoduje szybsze zużycie silnika. Kiedy lepkość oleju zaczyna się tak nisko, muszą dodawać dodatki do oleju, aby zrekompensować niższą lepkość, co jest w porządku, dopóki Twoje dodatki nie zaczną się wyczerpywać, co robią z czasem i szybciej w mniej niż optymalnych warunkach jazdy. Teraz ludzie na tym forum powiedzieli, że wymieniają olej co 10 000 mil i ich samochód jest w porządku, ja mówię, że byłoby lepiej, gdybyś robił to bliżej 5 000 mil i nie więcej niż 7 000 mil. Jasne, wszyscy znamy gościa, który wypalał 2 paczki nie filtrowanych papierosów Camel dziennie i dożył 90 lat, ale założę się, że gdyby wypalał tylko 1 paczkę dziennie, żyłby dłużej. Polecam wejść na YouTube i obejrzeć filmy Lake Speed Jr. (Oil Geek), który zajmował się formułowaniem oleju zawodowo. Obejrzałem wiele godzin jego filmów i wyciągnąłem z nich mnóstwo informacji. Teraz na zakończenie obejrzyj ten film poniżej, w którym właściciel warsztatu opowiada o silniku pełnym szlamu.

Zauważyłem, że wskaźnik wymiany oleju wciąż pokazuje duży przebieg do następnej wymiany, ale zastanawiam się, na ile jest on dokładny. Zazwyczaj kieruję się czasem i przebiegiem, a nie tylko polegam na czujnikach. Czy ufacie wskaźnikowi, czy trzymacie się ustalonego interwału? Mój pojazd jest stuningowany, więc chcę być szczególnie ostrożny w kwestii konserwacji. Jakieś rekomendacje dotyczące idealnych interwałów wymiany oleju dla silnika po tuningu?

Discussion starter · #4 ·
Zauważyłem, że wskaźnik wymiany oleju wciąż pokazuje dużo pozostałego przebiegu, ale zastanawiam się, jak bardzo jest on dokładny. Zazwyczaj kieruję się czasem i przebiegiem, a nie tylko czujnikami. Czy ufacie wskaźnikowi, czy trzymacie się ustalonego interwału? Mój pojazd jest stuningowany, więc chcę być szczególnie ostrożny w kwestii konserwacji. Jakieś rekomendacje dotyczące idealnych interwałów wymiany oleju dla stuningowanego silnika?
Widziałem informacje, które mówią, żeby im nie ufać. Jedynym realnym sposobem, aby dowiedzieć się, jak długo można jeździć na oleju, jest wysłanie próbki do przetestowania po przejechaniu x kilometrów. Oczywiście pora roku, dystans podróży i nawyki jazdy będą miały wpływ na wyniki. Zatem 7 tysięcy mil może być dobrym wynikiem latem przy długich podróżach i nie katowaniu samochodu, podczas gdy 5 tysięcy może być tym, czego potrzeba zimą przy krótkich podróżach. Zmieniam olej co 5 tysięcy mil i co najwyżej 7 tysięcy mil, jeśli robię dużo długich podróży, co jest znacznie łatwiejsze dla oleju. Pewien facet powiedział, że wyrzucam pieniądze, zmieniając olej co 5 tysięcy mil, ale przychodzi mi do głowy powiedzenie „oszczędny dwa razy traci”. Wymiana silnika kosztuje od 7 do 10 tysięcy dolarów, więc wolę wydać kilka dolarów więcej każdego roku i zmieniać olej częściej; robię to sam, więc tak naprawdę nie jest to takie drogie. Jeśli możesz sobie na to pozwolić co 5 tysięcy mil, to właśnie bym zrobił, nigdy nie jeździłbym na oleju 10 tysięcy mil. Jeśli Twój pojazd jest stuningowany, prawdopodobnie jeździsz nim ciężej niż większość ludzi, więc polecam również olej o większej gęstości. Nie jestem fanem 0W-16, który zalecają, i wybrałbym co najmniej 0w-20. Jeśli mieszkasz w gorącym klimacie, możesz nawet użyć 0w-30 latem. W Rav4 mojej żony z 2024 roku właśnie wlałem 0w-20 i będę go używał, aż się zestarzeje, a potem mogę przejść na 0w-30. Mam Mustanga GT z 2018 roku, który wymaga 5w-20 i mam 10 kwart 5w-30, których zacznę używać przy następnej wymianie, mam 62 tysiące mil na samochodzie i zmieniam olej co 5 tysięcy do 7 tysięcy mil. Tak, potrzeba 10 kwart oleju, ale wolę zmieniać go częściej i wiedzieć, że mój silnik jest chroniony, ponieważ planuję zatrzymać samochód znacznie powyżej 100 tysięcy mil. Obejrzałem co najmniej 100 filmów o interwałach wymiany oleju i gęstości oleju na Youtube i każdy, kto wie, o czym mówi, zaleca krótsze wymiany oleju niż zaleca producent. Uważam, że to tanie ubezpieczenie dla Twojego silnika, jeśli planujesz zatrzymać samochód. Jeśli nie możesz sobie na to pozwolić tak często lub planujesz zatrzymać samochód na mniej niż 100 tysięcy mil, wybierz dłuższe interwały. Zmieniam również z pełnego syntetyku Mobil 1 na Valvoline Restore and Protect dla obu naszych samochodów, ponieważ wszystkie informacje, które widzę na ten temat, mówią, że utrzymuje wnętrze silnika w czystości, zwłaszcza pierścienie tłokowe.

Zauważyłem, że wskaźnik wymiany oleju wciąż pokazuje dużo pozostałego przebiegu, ale zastanawiam się, jak bardzo jest on dokładny. Zazwyczaj kieruję się czasem i przebiegiem, a nie tylko polegam na czujnikach.
Dla północnoamerykańskich RAV4 (USA, Kanada) nie ma wskaźnika wymiany oleju, tylko komunikat "Wymagana konserwacja", który pojawia się co około 5000 mil, niezależnie od tego, jak prowadzisz swój samochód.

Dla północnoamerykańskich RAV4 (USA, Kanada) nie ma wskaźnika wymiany oleju, tylko komunikat "Wymagana konserwacja", który pojawia się co około 5000 mil, bez względu na to, jak prowadzisz swój samochód.
Tak, to prawda...
Mój brat ma pickupa chevy i ma procenty pozostałej wymiany oleju. Nie jestem pewien, ile to mil lub czy się zmienia.

Czy dowiedzieliśmy się, jakie wagi oleju są zalecane w innych krajach, które nie podlegają mandatowi przebiegu..?
Z dokładnie tym samym silnikiem, który jest.
Pamiętam, że ostatnim razem, gdy tam byłem, widziałem olej euro w Walmart. Nie jestem nawet pewien, jaka jest różnica.

Pojazd jest Twoją inwestycją. To od Ciebie zależy, jak długo będzie Ci służył. Dostajesz to, co w niego wkładasz. Będziesz zbierać to, co posiejesz, a fora są pełne tych, którzy to robią, czy to dobrze, czy źle.

Nie ma powszechnego UOA, który mierzy zużycie pakietu dodatków. Dostajesz tylko PPM, ale nie masz pojęcia, czy są dobre czy złe, zużyte czy dostępne, aktywne czy nieaktywne. Ponieważ zużyte nieaktywne dodatki nadal pojawiają się w UOA jako PPM. Trochę bezwartościowych danych!

Interwały serwisowe i klasy oleju są napędzane przez ekologów, a nie przez inżynierów. Inżynierowie robią wszystko, co w ich mocy, w ramach budżetu, w ramach zielonej wici, aby zapewnić Ci statystyczną średnią akceptowalną żywotność. Ale nigdy Ci tego nie powiedzą.

I nie znalazłem kanału na YouTube, który wyjaśniałby, jak sprawić, by silnik działał wiecznie. Zdecydowanie nie pochodzi to od głupiego faceta z wąsami, tak zwanego mechanika z uniformem dilera, inżyniera z markerem i tablicą lub głupka z czarnymi okularami. Dużo bełkotu dostępnego na YouTube i od producenta Twojego samochodu.

Robię co w mojej mocy, żeby to trwało wiecznie!!!!!

Dla północnoamerykańskich RAV4 (USA, Kanada) nie ma wskaźnika wymiany oleju, tylko komunikat "Wymagana konserwacja", który pojawia się co około 5000 mil, bez względu na to, jak prowadzisz samochód.
Dobrze wiedzieć. Myślałem, że to 5 tys. mil "wymagana konserwacja" (bez "mil do wymiany oleju") było endemiczne tylko dla Prime.

Dobrze wiedzieć. Myślałem, że to powiadomienie o "wymaganej konserwacji" po 5 tys. mil (bez "mil do wymiany oleju") dotyczy tylko modelu Prime.
To powiadomienie o 5 tys. mil jest we wszystkich Toyotach sprzedawanych w Ameryce Północnej od co najmniej 15 lub 20 lat; może nawet na całym świecie. Mój '13 RAV4, mój '18 4Runner i mój najnowszy RAV4 hybrid wszystkie to mają.

I nie znalazłem kanału na YouTube, który wyjaśniałby, jak sprawić, by silnik działał wiecznie.
Silniki Diesla, głównie w ciężarówkach, często pokonują 1 000 000 mil między remontami. Dla mnie byłoby to na zawsze.

To dobry film na YouTube o tym, dlaczego nie należy wierzyć w interwały wymiany oleju producenta.

Silnik o niskim przebiegu miał przedostawanie się płynu chłodzącego. To mocno zanieczyści olej i prawdopodobnie było prawdziwym problemem. W drugim pojeździe silnik został wymieniony przy przebiegu 170 000 mil, ale nie podano powodu.

• Like
Reactions: Yuma
1 - 14 of 14 Posts