Toyota RAV4 Forums banner

Narzędzie do demontażu obudowy filtra oleju - Wcięcia, rowki i widelce?

6.7K views 9 replies 6 participants last post by  Renegade  
#1 · (Edited)
Po przeczytaniu kilku wątków na temat kluczy do filtrów oleju, wiele z nich jest sprzedawanych/używanych. Mają 14 rowków/64 mm. Zauważyłem, że większość sprzedawanych narzędzi występuje w trzech różnych odmianach. Jeden ma tylko rowki, jeden z nacięciami i rowkami, a jeden to narzędzie w stylu wideł używane na zakładkach obudowy (patrz załączone zdjęcia).

Jednym z lepszych narzędzi sprzedawanych jest narzędzie firmy MOTIV Tools. Najwyraźniej wcześniej sprzedawali narzędzie do filtra, które miało 14 płaskich rowków, a także nacięcia. Ich NOWE narzędzie usunęło nacięcia i używa tylko 14 płaskich rowków. Najwyraźniej to nowe, poprawione narzędzie zostało stworzone z powodu poprzedniego narzędzia, które łamało zakładki obudowy filtra podczas wyjmowania obudowy filtra (patrz załączony obrazek z wyjaśnieniem).

Myśli?

Nie znalazłem tych informacji w żadnym z wątków, które przeczytałem na ten temat........

Czy ktoś ma prawidłowy numer części Toyota dla narzędzia do usuwania obudowy filtra OEM? Ponadto zdjęcie narzędzia byłoby wspaniałe. Chciałbym zobaczyć, czy narzędzie Toyota OEM używa tylko stylu 14 rowków, czy 14 rowków Z nacięciami na zakładki.

Dzięki!

Attachments

#2 ·
Mam klucz CTA Tools, wciąż używam go przy każdej wymianie oleju, wygląda jak przestarzała wersja Motiv Tools, ma kombinację rowków i nacięć, moim zdaniem to najlepsza wersja, ponieważ ma zarówno rowki, jak i nacięcia, aby chwytać większą powierzchnię na obudowie. Jedyny sposób, w jaki widzę, że łamie zakładki, to jeśli nie pasuje idealnie lub nie jest włożony do końca, powodując poślizg i łamanie zakładek. Mój pasuje jak ulał i nigdy nie miałem problemu.

#4 ·
Kupiłem tani klucz za 10 dolarów na Amazon i natychmiast zniszczyłem plastikową obudowę OEM, próbując ją odkręcić.

Zastąpiłem klucz kluczem MOVICK, który ma nacięcia ORAZ wymieniłem obudowę na ulepszoną metalową obudowę od dealera.

Wciąż ból głowy, ale udaje się to zrobić. Kluczem jest, aby podczas ponownego montażu obudowy nałożyć dużo oleju na gwinty obudowy i o-ringi, A następnie ledwo ją dokręcić. Jeśli używasz grzechotki, dokręć obudowę ręką na grzechotce praktycznie nad środkiem filtra, aby celowo mieć bardzo małą dźwignię.

To było w 2018 roku.

Powodzenia –