Toyota RAV4 Forums banner

P010064 Błąd wiarygodności sygnału czujnika masowego lub objętościowego przepływu powietrza "A"

14K views 23 replies 13 participants last post by  SLS Artemis  
#1 ·
Mam Rav4 XLE z 2021 roku, który brał udział w kolizji czołowej. Kolektor dolotowy pękł w wyniku wypadku. Wymieniłem kolektor. Jednak teraz otrzymuję kod błędu
P010064​
Awaria wiarygodności sygnału czujnika masy lub objętości przepływu powietrza "A"​
Nie widzę żadnych wycieków powietrza i wierzę, że wszystko zamontowałem tak, jak było wcześniej. Ten kod pojawia się po około 10 do 15 minutach jazdy po wyczyszczeniu kodu. Czy ktoś może wskazać mi właściwy kierunek, co może być przyczyną tego problemu? Dołączę kilka zdjęć komunikatów na desce rozdzielczej i komory silnika, które mogą pomóc.
Image

Image
Image

Image

Image

Image

Image

#3 ·
Wyczyściłbym Twój stary czujnik MAF, a najlepiej go wymienił. Mógł zostać uszkodzony w kolizji. Oto kilka pomocnych informacji na temat tego kodu DTC.

Attachments

#4 ·
Mam Rav4 XLE z 2021 roku, który brał udział w kolizji czołowej. Kolektor dolotowy pękł w wyniku wypadku, wymieniłem kolektor.
HEY!! Właśnie zauważyłem, że na twoich zdjęciach jest jakiś RODZAJ USZKODZENIA wiązki przewodów łączącej się z czujnikiem MAF! To może być właśnie twój problem. Oto kilka powiększeń.

Attachments

#9 ·
CZEŚĆ!! Właśnie zauważyłem, że na zdjęciach widać jakieś USZKODZENIE wiązki przewodów łączącej się z czujnikiem MAF! To może być właśnie Twój problem. Oto kilka powiększeń.
Nie. Jeśli jeden przewód jest przecięty lub uszkodzony, zobaczysz w MID ikonę błędu Auto Start/Stop i komunikat o usterce w SS oraz komunikat dealera.

#10 ·
MID błąd ikony Auto Start/Stop
występuje usterka w SS
Tak, ale ostrzeżenia MID są tylko ogólne i NIE mają nic wspólnego z kodem DTC użytkownika, który najwyraźniej był problemem z czujnikiem MAF... a nie z automatycznym startem/stopem. Ponadto, ponieważ RAV użytkownika był długo w warsztacie z powodu naprawy uszkodzeń powypadkowych, jego akumulator był prawdopodobnie rozładowany i miał niskie napięcie, co spowodowało te ostrzeżenia MID auto S/S. Ponieważ doszło do wypadku, a zdjęcia pokazywały, że okablowanie MAF miało luźną taśmę elektryczną ORAZ kolektor dolotowy był pęknięty i wymieniony, myślę, że okablowanie MAF lub złącze również zostały uszkodzone i spowodowały DTC. Zwróć uwagę, że użytkownik NIE wrócił na forum od czasu, gdy udzieliłem tej rady - prawdopodobnie naprawił okablowanie MAF.

#15 ·
proszę, ktokolwiek to widzi, pomóż mi, mam dokładnie ten sam problem!!!
Dość często w modelach RAV 5. generacji z silnikiem benzynowym, gdy pojawia się WIELE ostrzeżeń MID o różnego rodzaju usterkach, jest to wskazówka diagnostyczna, że akumulator 12 V ma niskie napięcie i ulega awarii. Albo jest stary, albo nie uzupełniłeś ogniw (w EFB) wodą destylowaną, a płyty ołowiane są zasiarczone. Zleć test obciążeniowy akumulatora i wymień go w razie potrzeby. Zeskanuj swojego RAV-a w poszukiwaniu kodów DTC, aby dowiedzieć się, czy występują jakieś inne problemy. Jeśli masz problem z czujnikiem MAF, możesz potrzebować nowego MAF. Sprawdź wiązki przewodów pod kątem uszkodzeń po kolizji, której doznałeś.

#16 ·
Przyjacielu, mam ten sam problem co Ty w moim RAV4 z 2019 roku, również miałem wypadek czołowy i po naprawie wszystkiego dostaję dokładnie te same ostrzeżenia na ekranie co Ty, ten sam kod po podłączeniu komputera, w moim przypadku kupiłem oryginalny czujnik MAF w Toyocie, ale nadal daje te same błędy kolizji i hamulców, co jest dziwne, ponieważ kiedy uruchamiam skaner, dostaję tylko kod P010064, który dotyczy czujnika MAF i żadnego kodu dotyczącego wstępnej kolizji lub hamulca, czy udało Ci się dowiedzieć, gdzie leży problem?

#18 · (Edited)
Kroki rozwiązywania problemów

Sprawdź układ dolotowy pod kątem nieszczelności podciśnienia.
Sprawdź połączenia węży PCV.
Sprawdź zawór PCV.
Sprawdź, czy zawór EGR nie jest zablokowany w pozycji otwartej.
Sprawdź podzespół przepływomierza masowego.

Również… niektóre skanery OBD nie mają dostępu do wszystkich kodów usterek, zwłaszcza modułów specyficznych dla producenta.