Toyota RAV4 Forums banner

P2770 TOYOTA - Wysoki obwód elektrozaworu sprzęgła konwertera momentu obrotowego

24K views 4 replies 3 participants last post by  hkaldrid  
#1 ·
Mój RAV4 Limited V6 z 2008 roku wyrzucił ten kod w połączeniu z CEL, VSC przy 95 000 milach.

Żadne inne kody transmisji nie są wyświetlane. Początkowo wyrzuciło kod 2,5 tygodnia temu - nie zauważono żadnych nieprawidłowości w jeździe. Kontrolka zgasła po ok. 2 godzinach jazdy po sprawunkach, CEL powrócił 2 dni temu, pozostał włączony przez 1,5 godziny jazdy po sprawunkach (stop-and-go) i zgasł. Brak zauważalnych problemów z jazdą (nieregularne lub trudne zmiany biegów, gaśnięcie na biegu jałowym itp.).

Wczoraj CEL/VSC ponownie się włączyły i pozostały włączone (wszystkie trzy razy kody sprawdzone przez Autozone - pojedyncze kody); jedyną zauważalną różnicą w jeździe było to, że skrzynia biegów wydawała się nie „rozłączać” po zwolnieniu pedału gazu i wciśnięciu hamulca - normalnie zwolnienie pedału gazu prowadzi do dość szybkiego hamowania.

Czy ktoś jeszcze doświadczył tego problemu?
Poziomy płynu w skrzyni biegów w porządku; płyn wciąż czerwony bez przypalonych tonów, skrzynia biegów wydaje się nie działać goręcej niż zwykle.

Wygląda na to, że za wcześnie na problemy ze skrzynią biegów w tej skrzyni
Pomocy?!

#2 ·
Mam dokładnie ten sam problem, mój kod mówił, że sprzęgło konwertera momentu obrotowego działało za wysoko. Moja kontrolka silnika, VS i napędu na 4 koła świeci się cały czas. Kiedy są włączone, nie mam tempomatu ani napędu na 4 koła. Powiedziano mi, że aby naprawić mojego Rav4 2008 limited 4-cylindrowego, będę musiał wymienić całą skrzynię biegów. Jednak część konwertera momentu obrotowego kosztuje tylko 38 dolarów. Mój samochód jedzie dobrze, bez drgań, trzepotania ani wstrząsów. Silnik pracuje płynnie. Chcę tylko, żeby to naprawiono.

#4 · (Edited)
Jeśli chodzi o powrót kodów po wymianie ECU, główny technik powiedział mi, że ECU musi przejść 2-3 "cykle", zanim kod powróci, więc żadne kontrolki nie byłyby obecne, gdy odebrałeś go od dealera. Brzmi to dla mnie tak, jakby ECU mogło nie być problemem i teraz elektrozawór nadal musi zostać wymieniony?!

#5 · (Edited)
Wyciągnąłem więc fakturę z naprawy -- zespół elektrozaworu, tylko część $302,49 == rachunek całkowity z robocizną $705

Mistrzowski technik sprawdził ECU przed i po naprawie przed oddaniem mi samochodu, aby potwierdzić, że naprawa była prawidłowa. Za każdym razem zabierał mnie z powrotem do zatoki, żebym mógł posłuchać, jak włącza się elektrozawór - przed naprawą, bardzo powolne włączanie (trochę jak "łomot") i czasami wcale się nie włączał; po naprawie, bardzo szybkie elektryczne "trzasknięcie"