Toyota RAV4 Forums banner
1 - 20 of 46 Posts

njchivers1

· Registered
2 Posts
Discussion starter · #1 ·
Właśnie oddałem swój pojazd na przegląd po 25 000 milach (obrót kół) i zapłaciłem 159,95 $ za ustawienie geometrii kół. (ostatnio geometria była ustawiana 11 miesięcy temu)
Ostatnio sam wymieniłem filtr kabinowy i silnikowy. Następny przegląd jest po 30 000 milach. Salon twierdzi, że moje opłaty wyniosą: Czyszczenie układu dolotowego paliwa i powietrza 189,95 $, Wyważenie opon 35 $, Serwis tylnego mechanizmu różnicowego 150 $. Czy to wygląda poprawnie? Na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę?

Harmonogram konserwacji pojazdu powinien znajdować się w instrukcji obsługi i jest dostępny na stronie internetowej Toyoty, a nie u dealerów. Wszystko inne niż to, co jest wymienione w harmonogramie, to kompletna strata pieniędzy. Jesteś oskubany! Mówisz im dokładnie, co chcesz zrobić zgodnie z harmonogramem i ile to kosztuje, zanim oddasz im klucze. Osobiście zabrałbym to gdzie indziej.

Cześć, zgadzam się z Robertem, aby trzymać się tego, co jest wymienione w instrukcji obsługi. Martwię się potrzebą nowej geometrii kół po niedawnej, 11 miesięcy temu, i wyważeniu opon. Mam 2022 i jak dotąd jeździ prosto, bez potrzeby ustawiania geometrii kół ani wyważania opon.

Właśnie oddałem swój pojazd na przegląd po 25 000 milach (obrócono koła) i zapłaciłem za ustawienie zbieżności 159,95 $. (ostatni raz ustawienie zbieżności było robione 11 miesięcy temu)
Ostatnio sam wymieniłem filtr kabinowy i silnikowy. Następny przegląd za 30 000 mil. Dealer twierdzi, że moje opłaty wyniosą Fuel Air Induction "cleaning" 189,95 $, Balance tires 35 $, Rear Differential service 150 $. Czy to wygląda poprawnie? Na co jeszcze powinienem uważać?
Kiedy słyszę takie historie, przypomina mi się powiedzenie: „Nie lej mi na nogę i nie mów, że pada deszcz!” Jestem zaskoczony, że nie powiedzieli ci, że potrzebujesz nowego turboenkabulatora (słynna parodia, którą można znaleźć na YouTube).

Właśnie oddałem swój pojazd na przegląd po 25 000 milach (obrócono koła) i zapłaciłem 159,95 $ za ustawienie geometrii kół. (ostatni raz ustawienie geometrii kół było robione 11 miesięcy temu)
Jakiś powód ustawiania geometrii kół? To tak naprawdę nie jest coś, co robi się jako konserwację zapobiegawczą. Sprawdzam ją tylko wtedy, gdy występuje zauważalny problem lub gdy zakładam nowe opony.

O ile opony nie zużywają się nierównomiernie lub nie miałeś wypadku, nie wjechałeś w ogromną dziurę, krawężnik lub coś innego, nie ma powodu do ponownego ustawiania geometrii kół, dopóki nie wymienisz opon. Zamiast wydawać 190 dolarów na czyszczenie układu dolotowego powietrza, wydaj 18 dolarów na butelkę Chevron Techron complete fuel system cleaner i wlej 16 uncji następnym razem, gdy będziesz tankować paliwo. Jeśli nie czujesz żadnych wibracji przez siedzenie lub w kierownicy, lub opony się zużywają, nie martw się wyważaniem opon, dopóki nie wymienisz opon i zrób to w miejscu takim jak Discount tire i uzyskaj ich pakiet, w którym obracają, wyważają i umieszczają gwarancję na opony w przypadku zagrożeń na drodze. Nawet prywatny warsztat mechaniczny, który sprzedaje opony, jest zwykle lepszy niż wizyta u dealera... Sprawdź i wyczyść filtr akumulatora trakcyjnego, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. Znajduje się w prawym przednim dolnym rogu tylnego siedzenia. Delikatnie wykręć plastikową śrubę, która trzyma pokrywę na miejscu za pomocą śrubokręta krzyżakowego i zdejmij pokrywę, aby ją odkurzyć lub przedmuchać. Zrobiłbym również serwis dyferencjału i wymianę płynu w skrzyni biegów przy 60 tys. km, ale znajdź uczciwy warsztat mechaniczny, który to dla ciebie zrobi, lub zrób to sam, jeśli masz smykałkę do mechaniki. Kolejną rzeczą, którą należy sprawdzić, jest kabel, który idzie do akumulatora trakcyjnego. Jeśli jeszcze o tym nie słyszałeś, wyszukaj tutaj Cablegate i przygotuj się na dobrą lekturę.

Właśnie oddałem swój pojazd na przegląd po 25 000 milach (obrócono koła) i zapłaciłem za ustawienie zbieżności 159,95 $. (ostatni raz ustawienie zbieżności było robione 11 miesięcy temu)
Ostatnio sam wymieniłem filtr kabinowy i silnikowy. Następny przegląd wypada przy 30 000 milach. Dealer twierdzi, że moje opłaty wyniosą Czyszczenie układu dolotowego paliwa i powietrza "cleaning" 189,95 $, Wyważenie opon 35 $, Serwis tylnego mechanizmu różnicowego 150 $. Czy to wygląda poprawnie? Na co jeszcze powinienem uważać?
Sugeruję zakup klucza udarowego / podnośników. Sam obracaj opony. Czyszczenie układu dolotowego paliwa i powietrza / Serwis tylnego mechanizmu różnicowego (W hybrydzie? - nie ma tam nic do zrobienia. Salony samochodowe zawsze szukają dodatkowych opłat za usługi....... Jeśli chodzi o opony, tylko jeśli twoje opony znoszą na jedną stronę przy tym samym ciśnieniu, martwiłbym się ponownym wyważeniem lub ustawieniem zbieżności. W przeciwnym razie nie brałbym nawet pod uwagę ustawienia zbieżności, chyba że kupisz nowe opony lub zawieszenie / amortyzatory zostaną wymienione.

Właśnie oddałem swój pojazd na przegląd po 25 000 mil (obrót kół) i zapłaciłem 159,95 $ za ustawienie geometrii kół. (ostatni raz geometria kół była robiona 11 miesięcy temu)
Ostatnio sam wymieniłem filtr kabinowy i silnikowy. Następny przegląd za 30 000 mil. Dealer twierdzi, że moje opłaty wyniosą: Czyszczenie układu dolotowego paliwa i powietrza 189,95 $, Wyważanie opon 35 $, Serwis tylnego mechanizmu różnicowego 150 $. Czy to wygląda poprawnie? Na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę?
Myślałem, że R4H i R4P to CVT i tylne osie to silniki elektryczne, więc nie ma przekładni/tradycyjnego mechanizmu różnicowego jak w wariantach ICE... czy oni mają na myśli wymianę płynu w silniku?

Oddzielnie, dealerzy robią się podejrzani również w mojej okolicy... niedawno przywiozłem mojego R4 na przegląd po 15 tys. km i również naciskali na ustawienie geometrii kół, na co się nie zgodziłem... Nie jestem nawet pewien, czy zrobili resztę przeglądów... główną rzeczą przy 15 tys. km była wymiana oleju i nie wyglądało na to, żeby to zrobili, ponieważ na uchwycie bagnetu nadal był kurz, a olej na końcówce wyglądał na ciemniejszy niż się spodziewałem po świeżym oleju... chociaż było go trochę więcej niż poprzednio.

Właśnie oddałem swój pojazd na przegląd po 25 000 milach (obrót kół) i zapłaciłem za ustawienie zbieżności 159,95 $. (ostatni raz zbieżność była robiona 11 miesięcy temu)
Ostatnio sam wymieniłem filtr kabinowy i silnikowy. Następny przegląd jest po 30 000 milach. Dealer twierdzi, że moje opłaty wyniosą: Czyszczenie układu dolotowego paliwa i powietrza 189,95 $, Wyważanie opon 35 $, Serwis tylnego mechanizmu różnicowego 150 $. Czy to wygląda poprawnie? Na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę?
Myślę, że ostatnie ustawienie zbieżności miałem w 1975 roku. Nigdy nie miałem nierównomiernego zużycia opon w prawdopodobnie 10 samochodach, które od tego czasu posiadałem. Ale jeśli sprawia ci to przyjemność, ok. Nigdy też nie płaciłem za czyszczenie wtryskiwaczy. Jeśli kupujesz paliwo najwyższej klasy ze standardowym detergentem, to strata pieniędzy.

Nigdy nie zrobię ustawienia geometrii kół, chyba że będzie to absolutnie konieczne. Kiedy już rozmontują wszystko z fabryki, nigdy nie uda im się tego dobrze zrobić.
Przekonałem się, że to prawda, nie mam żadnych problemów, a potem, gdy wymieniam opony, wciskają mi sprzedaż ustawienia geometrii kół! Mój samochód nigdy nie był taki sam, a oni zawsze obwiniali mnie za wjechanie w dziurę! Wprowadziłem w nawyk, że po ustawieniu geometrii kół wracam i mówię, że to nie jest w porządku. Potem wkładają go z powrotem na stanowisko, żeby mi pokazać, że na 4 razy 2 razy było źle. Oznacza to, że nic nie zrobili! Jeszcze jedna uwaga: te maszyny do ustawiania geometrii kół są tak czułe, że można uderzyć w maszynę i zrobić zdjęcie, aby pokazać, że jest rozregulowana, co nie jest prawdą!

Świetny film od Car Care Nut o ustawianiu kół i kiedy jest ono potrzebne.
Car Care Nut Ustawianie kół

Ukończyłem kurs motoryzacyjny na studiach wiele lat temu. Instruktor był przez wiele lat kierownikiem warsztatu samochodowego w różnych salonach. Powiedział, że jeśli jedziesz po płaskiej, gładkiej drodze, takiej jak autostrada, ze stałą prędkością i jest to dość spokojny dzień, zdejmij ręce z kierownicy, a samochód nie ściąga na żadną ze stron. Nie potrzebujesz ustawiania kół.

Myślałem, że R4H i R4P to CVT, a tylne osie to silniki elektryczne, więc brak biegów/tradycyjnego mechanizmu różnicowego jak w wariantach ICE...czy to oznacza wymianę płynu w silniku?
To eCVT, które znacznie różni się od innych CVT dostępnych na rynku z łańcuchem lub paskiem między dwoma kołami pasowymi. eCVT składa się wyłącznie z kół zębatych i silnika elektrycznego.

W tylnej obudowie MGR nadal znajduje się mechanizm różnicowy (i łożyska), ale większość mechanizmów różnicowych nie wymaga tak częstej wymiany oleju: RAV4 and Highlander Hybrid Q211 Electric Rear Axle - YouTube

.główną rzeczą przy 15 tys. była wymiana oleju i nie wyglądało na to, żeby to zrobili, ponieważ na uchwycie bagnetu nadal był kurz, a olej na końcówce wyglądał na ciemniejszy, niż się spodziewałem po świeżym oleju..
Harmonogram Toyoty dotyczący wymiany oleju to co 10 000 mil lub jeden rok, więc brak wymiany oleju przy 15 tys. Wyższy poziom na bagnecie może być po prostu spowodowany rozgrzanym silnikiem.

Właśnie oddałem swój pojazd na przegląd po 25 000 milach (obrócono koła) i zapłaciłem za ustawienie zbieżności 159,95 $. (ostatnio zbieżność była ustawiana 11 miesięcy temu)
Ostatnio sam wymieniłem filtr kabinowy i silnikowy. Następny przegląd jest po 30 000 milach. Dealer twierdzi, że moje opłaty wyniosą: Czyszczenie układu dolotowego paliwa i powietrza 189,95 $, Wyważanie opon 35 $, Serwis tylnego mechanizmu różnicowego 150 $. Czy to wygląda poprawnie? Na co jeszcze powinienem uważać?
Ostatnio zamieściłem podobny post, a moje koszty obejmowały twoje plus wymianę płynu w transaxle. W hybrydzie nie ma transaxle, plus wymiana płynu hamulcowego itp. Odrzuciłem wszystkie te dodatki, co ostatecznie sprowadziło przegląd po 30 000 milach do podstawowego oleju i filtra, obracania opon, wymiany filtrów powietrza w kabinie i silniku. Więc zrobiłem to sam. Ze wszystkimi dodanymi „sugerowanymi” czynnościami konserwacyjnymi mój rachunek wyniósłby ponad 1700 dolarów. Kieruję się harmonogramem konserwacji Toyoty. Kupiłem tester wilgotności płynu hamulcowego z Amazon za 13 dolarów. Sprawdziłem swoje pojazdy i rowery oraz starą puszkę, która stała nieuszczelniona, ale zamknięta przez około 2 lata. Stara puszka nadal mieściła się w granicach, ale pojazdy i rowery wskazywały zero wilgoci. Przypuszczam, że to zależy od tego, gdzie mieszkasz, ale w tym wszystkim kieruj się własnym osądem. Przynajmniej nie miałeś wymiany płynu w transaxle! Plus, już powiedziałem mojemu przedstawicielowi, że mam hybrydę. I kazał mi wysłać e-mailem listę pozycji i kosztów. Kupujący, strzeż się!

Świetny film od Car Care Nut o ustawianiu kół i kiedy jest ono potrzebne.
Car Care Nut Ustawianie kół

Ukończyłem kurs motoryzacyjny na studiach dziesiątki lat temu. Instruktor był przez wiele lat kierownikiem warsztatu samochodowego w różnych salonach. Powiedział, że jeśli jedziesz po płaskiej, gładkiej drodze, takiej jak autostrada, ze stałą prędkością i jest to dość spokojny dzień, zdejmij ręce z kierownicy, a samochód nie ściąga na żadną ze stron. Nie potrzebujesz ustawiania kół.
Nowe opony z oszustwem związanym z ustawianiem kół - Unikaj oszustw (youtube.com)

Cześć, zgadzam się z Robertem, aby trzymać się tego, co jest wymienione w instrukcji obsługi. Obawiam się potrzeby ponownego ustawienia kół po niedawnym, 11 miesięcy temu, i wyważeniu opon. Mam 2022 i jak dotąd jeździ prosto, bez potrzeby ustawiania kół ani wyważania opon.
Wystarczą 3 dobre dziury, aby zbić ustawienie.

1 - 20 of 46 Posts