Toyota RAV4 Forums banner

RAV4 Prime Przestrzeń na nogi - vs. Prius

5K views 8 replies 8 participants last post by  SE2021  
#1 ·
Cześć wszystkim -

Rozważamy przejście na Rav4 Prime z naszego hybrydowego Priusa z 2012 roku - nie mieliśmy jeszcze okazji jeździć RAV4 (zrobimy to w ten weekend) - ale jedna rzecz, którą widzę, jest trochę zagadkowa. W porównaniu do Priusa z 2012 roku (naszego obecnego samochodu) i poprzedniej generacji Priusa z 2008 roku (naszego poprzedniego samochodu), przestrzeń na nogi w RAV4 wydaje się być mniejsza niż w obu. Prius z 2008 roku był szczególnie mały. Czy to prawda? A może przestrzeń na nogi nie jest dobrym miernikiem ilości dostępnej przestrzeni/komfortu dla pozycji za kierownicą w samochodzie?

Dzięki z góry!

#2 ·
Cześć wszystkim -

Rozważam przejście na Rav4 Prime z naszego Priusa plug-in z 2012 roku - nie miałem jeszcze okazji jeździć RAV4 (zrobię to w ten weekend) - ale jedna rzecz, którą widzę, jest trochę zagadkowa. W porównaniu do Priusa z 2012 roku (naszego obecnego samochodu) i poprzedniej generacji Priusa z 2008 roku (naszego poprzedniego samochodu), miejsce na nogi w RAV4 wydaje się być mniejsze niż w obu. Prius z 2008 roku był szczególnie mały. Czy to prawda? A może miejsce na nogi nie jest dobrym miernikiem ilości dostępnej przestrzeni/komfortu dla pozycji za kierownicą w samochodzie?

View attachment 171557

Dzięki z góry!
Dużo miejsca na nogi. Mam 180 cm wzrostu i ważę ponad 90 kg. Żaden problem.

Dwa największe problemy to...

1. fotel pasażera jest ustawiony zbyt wysoko. Nie mogę w nim siedzieć. Moja głowa jest na dachu panoramicznym. Moja żona ledwo może w nim usiąść. Ma prawdopodobnie 175 cm wzrostu.
2. Konsola środkowa jest za szeroka w miejscu, gdzie znajduje się moje lewe kolano (mam samochód z kierownicą po prawej stronie w Wielkiej Brytanii). Oznacza to, że moje kolano spoczywa na konsoli i jest to twardy plastik. Bardzo niewygodne na długich trasach. Wkrótce będę musiał przykleić do niego podkładkę z pianki. Jak zderzak z pianki.

Wysłane z mojego SM-N950F używając Tapatalk

#4 ·
W Rav4 siedzisz bardziej wyprostowany, więc pomiar poziomej przestrzeni na nogi nie jest najlepszym sposobem oceny przestrzeni.
Powiedziałbym, że jeśli miałeś wystarczająco dużo miejsca w Priusie, to Rav 4 będzie wystarczający.
Najlepiej udać się do dealera i to sprawdzić. Możesz obejrzeć dowolny wariant Rav4, ponieważ wymiary wnętrza powinny być takie same, z wyjątkiem przestrzeni bagażowej.

#6 ·
Dzięki wszystkim! Tak, odwiedzimy dealera, aby wypróbować Rav4, ale chcieliśmy to "zobaczyć" :)
Mam 1,93 m wzrostu i mogę wam powiedzieć, że liczby dotyczące miejsca na nogi używane przez producentów samochodów są notorycznie niespójne. Na przykład CX-5 jest wymieniony jako mający prawie pięć centymetrów więcej miejsca na nogi (przód + tył) niż Rav4 Prime. Siedziałem w obu z nich wiele razy i mogę wam powiedzieć, że R4P zdecydowanie ma więcej miejsca na nogi. Jeśli ustawię CX-5 tak, aby było wygodnie z przodu, ledwo mogę się wcisnąć za siedzenie i muszę szeroko rozstawić nogi, żeby się zmieścić. W R4P moje kolana ledwo dotykają oparcia fotela kierowcy, gdy moje nogi są idealnie proste.

Podsumowując: nie wierz w liczby, zawsze usiądź w samochodzie.

#8 ·
Mam 1,80 m wzrostu i nie mam problemów z miejscem na nogi w naszym R4P, ale po stronie pasażera bardzo martwiłem się o miejsce nad głową ze szyberdachem, ponieważ jechaliśmy R4 Hybrid i moja głowa była bardzo blisko. Z jakiegoś powodu nasz R4P wydaje się mieć więcej miejsca nad głową niż Hybrid, którym jechaliśmy po stronie pasażera. Lubię siedzieć prosto, ale wyobrażam sobie problemy z miejscem na nogi, jeśli jesteś wysoki i wolisz się odchylać.

#9 ·
Uwielbiam mojego R4P, ale uważam, że jest niewygodny podczas długich podróży. Jest ciężki dla moich kolan, a szerokość jest wąska. Przychodząc z Priusa, przypuszczam, że byłoby podobnie. Moim poprzednim pojazdem była półtonowa ciężarówka, więc przestrzeń jest trudną adaptacją.