Toyota RAV4 Forums banner
41 - 52 of 52 Posts
Discussion starter · #41 ·
Mieliśmy w przeszłości 7 Subaru. Jeśli chodzi o zużycie paliwa, HYBRID, to oczywista sprawa. Rav4 ma więcej koni mechanicznych i tylko nieznacznie mniejszy prześwit. A konstrukcja Outback praktycznie nie zmieniła się w ciągu ostatnich 10 lat. Kupiliśmy Rav4 Hybrid XLE.
Outback XT ma 260 koni mechanicznych

Chyba się skuszę.

Istnieją pewnego rodzaju trudne porównania, ponieważ są to bardzo różne pojazdy, chociaż tak jak OP, również je porównuję. Ponadto Subaru ma 2 silniki (2.5i i 2.4T(urbo).

MPG: (RAV4) 40 vs 29 lub 26 w połączeniu.
0 do 60: Zasadniczo 2.5i = 8,5 s, RAV4 = 7,5 s i 2.4T = 6,5 s.
Prześwit: (Outback): 8" vs 8,7"
AWD: (Outback wygrywa): Prawie na pewno lepiej w Outbacku.
Infotainment: (Outback): Poważnie, Entune może być najgorszym systemem informacyjno-rozrywkowym na rynku.
Przestrzeń nad głową (Outback): Zależy od modelu, ale można przejść wyżej w linii wykończenia bez szyberdachu. A kabina jest prawdopodobnie szersza w Outbacku, minimalizując ryzyko uderzenia głową.
Komfort / Jakość wnętrza (Outback): Wszystko, co czytałem o RAV4, mówi, że to problem NVH i niezbyt wyrafinowany, chociaż lepszy niż w poprzednich modelach. Outback może być całkiem fajny i wydaje się, że Subaru w końcu potraktowało NVH poważnie.
Niezawodność (Remis?): Nigdy nie myślałem, że to powiem, ponieważ Subaru położyło trochę gówna. Ale RAV4 ma problemy, a Subaru poprawiło się w ostatnich latach.
Dealerzy (RAV4): Toyota, przynajmniej w mojej okolicy, ma solidną sieć dealerów. Subaru ma 2 dealerów mniej i nie są to najwyższej klasy.
Przechowywanie (?): Myślę, że Subaru jest prawdopodobnie większe, może lepiej dla mnie, ale nie wiem.
Rozmiar zewnętrzny (RAV4): Właściwie lubię mniejszy samochód. Subaru nie pada ofiarą niektórych problemów większych samochodów, ale jest prawie o stopę dłuższe.
Cena (Zależy): Możesz dostać oba te samochody za około fakturę, łatwiej z Outbackiem, a oba mogą kosztować 40 tys. dolarów, jeśli nie będziesz ostrożny.

To wszystko, i w pewnym sensie jest to remis. Jeżdżę 20 tys. km rocznie, bez żadnych długich podróży, więc MPG byłoby świetne. Ale jeżdżę po złych drogach, a lepszy komfort i NVH są lepsze w Subaru. Wątpię też, żebym naprawdę zmieścił się w RAV4, więc to naprawdę koniec tego, i mógłbym dostać Outbacka ze wszystkim, czego potrzebuję, i większością tego, czego chcę, bez szyberdachu.

Powinieneś już mieć przycisk uruchamiania w swoim samochodzie.
Aby uruchomić go zdalnie z domu --- wszystko, co musisz zrobić, to:
Na pilocie - naciśnij dwukrotnie przycisk "lock", a następnie naciśnij i przytrzymaj go trzeci raz przez 4 sekundy.
Twoje lusterka błysną, a samochód uruchomi się i będzie działał do momentu otwarcia drzwi lub 10 minut - w zależności od tego, co nastąpi wcześniej!:D
Czy to zadziała, jeśli nie masz członkostwa w zdalnym uruchamianiu?

Wątpię też, żebym naprawdę zmieścił się w RAV4, więc to naprawdę koniec tego, i mógłbym dostać Outbacka ze wszystkim, czego potrzebuję, i większością tego, czego chcę, bez szyberdachu.
Sugerując, że jeszcze nie jeździłeś Rav4? Niektóre z tych recenzji, które czytasz, dotyczą Rav4 z silnikiem spalinowym, a nie Rav4h. NVH jest znacznie inny.

Rozważamy również Outbacka i hybrydę RAV4, ceny są prawie takie same i oba modele praktycznie nie mają rabatów w naszym regionie. Jeździłem oboma (i obiema opcjami silnikowymi Outbacka) i wciąż nie mogę się zdecydować. Oczywiście RAV4 XSE, które rozważamy, będzie miało dłuższy czas oczekiwania, ale kombinacja wykończenia/koloru Outbacka, którą możemy ostatecznie wybrać, prawdopodobnie również zajmie kilka miesięcy.

Myślę, że spróbuję.

Istnieją pewnego rodzaju trudne porównania, ponieważ są to bardzo różne pojazdy, chociaż, podobnie jak OP, również je porównuję. Ponadto Subaru ma 2 silniki (2.5i i 2.4T(urbo).

MPG: (RAV4) 40 vs 29 lub 26 w połączeniu.
0 do 60: Zasadniczo, 2.5i = 8,5s, RAV4 = 7,5s i 2.4T = 6,5s.
Prześwit: (Outback): 8" vs 8,7"
AWD: (Outback wygrywa): Prawie na pewno lepiej w Outbacku.
Infotainment: (Outback): Poważnie, Entune może być najgorszym systemem informacyjno-rozrywkowym na rynku.
Przestrzeń nad głową (Outback): Zależy od modelu, ale można iść wyżej w linii wykończenia bez szyberdachu. A kabina jest prawdopodobnie szersza w Outbacku, minimalizując ryzyko uderzenia głową.
Komfort / Jakość wnętrza (Outback): Wszystko, co czytałem o RAV4, mówi, że to problem NVH i niezbyt wyrafinowany, chociaż lepszy niż w poprzednich modelach. Outback może być całkiem fajny i wydaje się, że Subaru w końcu potraktowało NVH poważnie.
Niezawodność (Remis?): Nigdy nie myślałem, że to powiem, ponieważ Subaru położyło kilka gówien. Ale RAV4 ma problemy, a Subaru poprawiło się w ostatnich latach.
Dealerzy (RAV4): Toyota, przynajmniej w mojej okolicy, ma solidną sieć dealerów. Subaru ma 2 dealerów mniej i nie są to najwyższej klasy.
Przechowywanie (?): Myślę, że Subaru jest prawdopodobnie większe, może lepiej dla mnie, ale nie wiem.
Rozmiar zewnętrzny (RAV4): Właściwie lubię mniejszy samochód. Subaru nie pada ofiarą niektórych problemów z większymi samochodami, ale jest prawie o stopę dłuższe.
Cena (Zależy): Możesz dostać oba te samochody za około fakturę, łatwiej z Outbackiem, a oba mogą kosztować 40 tys. dolarów, jeśli nie będziesz ostrożny.

To wszystko i w pewnym sensie jest to remis. Jeżdżę 20 tys. km rocznie, bez żadnych długich podróży, więc MPG byłoby świetne. Ale jeżdżę po złych drogach, a lepszy komfort i NVH są lepsze w Subaru. Wątpię też, żebym naprawdę zmieścił się w RAV4, więc to naprawdę koniec tego, i mógłbym dostać Outbacka ze wszystkim, czego potrzebuję, i większością tego, czego chcę, bez szyberdachu.
W systemie informacyjnym Subaru Outback miał wiele problemów z jednostką centralną w roku modelowym 2018, która ulegała awarii. Jeden z właścicieli powiedział mi, że już dwa razy ją wymienił. Nie jestem pewien, czy zostało to poprawione w roku modelowym 2019. W roku modelowym 2020 elementy sterowania klimatem nie mają fizycznych przełączników, wszystkie znajdują się na ekranie dotykowym 11,6-calowego ekranu.

Jeśli chodzi o niezawodność, miałem Forestera, którego największym problemem było spalanie oleju przez silnik 2.5l, gdzie ludzie dodawali kwartę między wymianami oleju co 6500 mil. CVT był problemem, który Subaru rozwiązało, zwiększając gwarancję do 100 tys. km, co było dla mnie głównym problemem, ponieważ miałem 105 tys. km.

Jeśli chodzi o niezawodność, pochodziłem z forum Forestera, gdzie poza powyższymi problemami nie było ich wiele. Dużo czytałem na forum Outbacka, gdzie wydaje się, że jest o wiele więcej problemów w latach modelowych 2015-2019. Naprawdę lubię Outbacka i wybrałbym 3.6R lub 2.4l turbo, gdyby miał dłuższą historię. Gdybym miał wybrać nową generację, czekałbym do roku modelowego 2021. W roku modelowym 2019 3.6R z powodu skarg na 2.5l, który ma za mało mocy.

Powodzenia w wyborze.

Nie mogę porównywać modeli rok po roku, ale właśnie zwróciłem leasingowanego Subaru Outback z 2016 roku i kupiłem Rav4 Hybrid XLE z 2019 roku. Martwię się o osiągi Rav4 na wyboistych drogach górskich i śniegu. Mam nadzieję, że będzie spisywał się prawie tak dobrze jak subaru. Mieszkamy w zaśnieżonym obszarze, a subaru było wspaniałe. Chodzimy na wędrówki i to był kolejny wspaniały aspekt subaru. Ale mam problemy z plecami, a siedzenia subaru przyczyniły się do pogorszenia problemów z plecami. Ładowarka do telefonu i inne funkcje przestały działać. I szczerze mówiąc, jazda nim była po prostu bardzo nudna.

Od czasu zakupu Rav4 nastąpiła poprawa w moich plecach, uwielbiam oszczędność paliwa, średnio około 43 MPG. Myślę, że to fajny pojazd do jazdy. Mój telefon ładuje się podczas jazdy i jest mała półka do jego przechowywania. Wszystko działa tak, jak powinno, z wyjątkiem faktu, że mój zbiornik paliwa nie napełnia się do pełna.

Jeśli Rav4 naprawdę nie dorównuje subaru podczas jazdy zimą/po nierównych drogach, to przynajmniej wartość Rav4 zapewniłaby dobrą wymianę. Mam jednak nadzieję na najlepsze.

Mam 18 XLE AWD i nie kupiłbym innego. Zbyt wiele dziwactw. System informacyjno-rozrywkowy to totalny żart. Odbiór radia zanika i powraca, a ja jestem w dużym obszarze metropolitalnym z wieżami dookoła. Brak integracji z Apple CarPlay. Czujesz każdą nierówność, po której przejeżdżasz, a pasażerowie z tyłu naprawdę to odczuwają. Głośny wydech po uruchomieniu samochodu. Brzmi jak gówno! Czarny materiał na siedzenia nie zużywa się dobrze. Tylna klapa po otwarciu jest niedostępna dla nikogo poniżej 1,50 m. Skrzynia biegów czasami szuka biegów. Podczas korzystania z tempomatu silnik czasami wkręca się na ponad 4000 obr./min, aby zwiększyć prędkość tylko o 2-3 mph.

Wady przeważają nad zaletami. Nigdy nie posiadałem Subaru, ale spróbowałbym jednego ze względu na to, jak rozczarowujący okazał się Rav.
Powinieneś sprawdzić Fiata. A jeszcze lepiej, Morris Mini.

To właśnie kupiłem, ciemnoszary hybrydowy 2019 xse. Kupiłem nowe maty na każdą pogodę do mojego nowego samochodu, ale kiedy zapytałem o zamówienie listew bocznych, aby pomogły uniknąć wgnieceń z boku mojego samochodu, powiedzieli w salonie, że ich nie produkują do mojego samochodu, w co trudno uwierzyć, więc sam przeprowadzę dalsze badania. Chciałem również mieć możliwość uzyskania jakiegoś pilota do uruchamiania samochodu z domu, aby mógł się nagrzać, zanim do niego wsiądę, w miesiącach zimowych, ale w salonie powiedzieli, że też ich nie sprzedają. Jeśli o nich wiesz, daj mi znać. Dzięki

Tak, zapłaciłem dużo, mam nadzieję, że w dłuższej perspektywie się to opłaci. Dzięki
Jest zdalny start - naciśnij dwukrotnie przycisk blokady i usłysz dwa razy sygnały dźwiękowe - następnie przytrzymaj przycisk blokady przez ponad 3 sekundy, a zobaczysz, jak przednie światła migają 6 razy i jest włączony.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

Discussion starter · #52 ·
Z europejskiego zestawu prasowego

Nowy RAV4 Hybrid jest wyposażony w znacznie ulepszony i bardziej wydajny elektryczny system AWD-i, który nie wiąże się z żadnymi karami: zapewnia lepsze zużycie paliwa w ruchu miejskim, cichszą pracę przy dużych prędkościach i lepszą przyczepność w śliskich warunkach. Jest również bardziej kompaktowy i lżejszy niż mechaniczne systemy AWD, więc zużycie paliwa i pakowanie pojazdu nie są zagrożone.

System wydajnie generuje moment obrotowy napędu, wykorzystując energię z hybrydowego układu pojazdu i dodatkowy silnik na tylnej osi. Konstrukcja ta zmniejsza straty energii, oszczędza wagę i optymalizuje działanie AWD w różnych warunkach jazdy.

W porównaniu do modelu czwartej generacji maksymalny moment obrotowy na tylnych kołach wzrósł o 30 procent, z 953 do 1300 Nm, co odpowiada lub przewyższa moment obrotowy osiągany przez systemy mechaniczne i zapewnia pewniejsze osiągi, na przykład podczas ruszania na luźnej, śliskiej nawierzchni. Ponadto podział przód/tył może wynosić od 100:0 do 20:80, w zależności od warunków jazdy.

Elektryczny system AWD-i automatycznie optymalizuje przełożenie momentu obrotowego w zależności od warunków jazdy, zapewniając lepsze prowadzenie, stabilność i osiągi w terenie, szczególnie w wiernym śledzeniu linii w zakrętach w śliskich warunkach, dając kierowcy silne poczucie, że wszystkie cztery koła mają dobry kontakt z drogą.

RAV4 Hybrid zyskuje wyższy poziom możliwości dzięki wprowadzeniu nowego automatycznego sterowania mechanizmem różnicowym o ograniczonym poślizgu – trybu Trail – który zapewnia najlepszą możliwą przyczepność i kontrolę na nawierzchniach o niskiej przyczepności. Może również zapewnić cenną pomoc podczas pokonywania trudnych warunków terenowych.

W RAV4 Hybrid czwartej generacji istniało ryzyko, że pojazd utknie, jeśli napędzane koło straci kontakt z podłożem na bardzo nierównym terenie. W nowym modelu, po aktywacji trybu Trail (za pomocą przycisku na konsoli środkowej), wolno obracające się koło może zostać zahamowane, a moment obrotowy napędu skierowany do koła uziemionego. Sterowanie przepustnicą i schemat zmiany biegów są również dostosowane, aby pomóc kierowcy w utrzymaniu pojazdu w ruchu.

41 - 52 of 52 Posts