Toyota RAV4 Forums banner

Test gotowości ze szczegółami (Techstream)

4.4K views 14 replies 4 participants last post by  Toyoga  
#1 · (Edited)
Jakiś czas temu pytanie zostało zadane o sposób testowania gotowości za pomocą techstream. W tamtym czasie i do chwili obecnej nikt nie był w stanie udzielić odpowiedzi. Stojąc w obliczu tego samego pytania kilka tygodni temu, po tym jak mój samochód nie przeszedł obowiązkowego badania technicznego pojazdu, moje badania doprowadziły do odpowiedzi tak. Udostępniam zdjęcia zrzutów ekranu typowych wyników techstream. Oczywiście można użyć ogólnego skanera OBD2, ale skanery te generalnie nie mogą generować szczegółów testów generowanych przez techstream.

Attachments

#3 ·
Nie mogłem uzyskać wyraźnego obrazu twoich zdjęć po powiększeniu. Jakie kody lub testy gotowości spowodowały, że twój RAV nie przeszedł przeglądu pojazdu i ile ma przejechanych mil?
Poszedłem do autoryzowanego przez rząd warsztatu na przegląd. Powiedziano mi, żebym jeszcze trochę pojeździł, ponieważ test się nie powiódł. Przetestowałem samochód za pomocą techstream i kontrola stanu silnika pokazuje niekompletny. Więc pojechałem na Jones Beach i z powrotem (około 60 do 70 mil łącznie). Ponownie przetestowałem samochód za pomocą techstream, tym razem pokazuje kompletny. Wróciłem do warsztatu, aby ponownie przetestować i zdałem.

Na zdjęciu pierwsza figura to wynik po wybraniu Układ napędowy, a następnie silnik. To pokazuje zaliczenie w przeprowadzonych testach. Oznacza to, że test gotowości jest zaliczony. Aby zobaczyć szczegóły każdego testu, musisz kliknąć lupę, aby wyświetlić szczegóły testu. Spróbuję opublikować każdy szczegółowy wynik jeden po drugim.

#11 ·
Czy wymieniłeś baterię niedługo przed wykonaniem testu? To był mój problem, kiedy doświadczyłem tego samego problemu w innym z moich pojazdów. Nawet o tym nie pomyślałem, dopóki facet nie wrócił i nie powiedział mi, że się nie powiodło. Przejechałem nim około 300 mil i wróciłem, aby wykonać test i wciąż nie było wystarczającej liczby kodów gotowości. Jeśli dobrze pamiętam, musiałem ustawić 8 z 9. Próbowałem różnych rzeczy, ponieważ musiałem to zrobić w określonym czasie. Inne rzeczy, które miałem wtedy na mojej liście rzeczy do zrobienia. Próbowałem nawet procedury sekwencyjnej, którą znalazłem w Internecie, aby ją ustawić. Z mojego doświadczenia wynika, że jazda autostradą naprawdę nie przyniosła żadnych korzyści. Chodziło bardziej o zatrzymywanie się i ruszanie z losowymi prędkościami. Miałem podłączony czytnik kodów, aby pokazać, kiedy odniosłem sukces.

#14 ·
Czy wymieniłeś akumulator niedługo przed wykonaniem testu? To był mój problem, kiedy doświadczyłem tego samego problemu w innym z moich pojazdów. Nawet o tym nie pomyślałem, dopóki facet nie wrócił i nie powiedział mi, że się nie powiodło. Przejechałem nim około 300 mil i wróciłem, aby wykonać test i wciąż nie było wystarczającej liczby kodów gotowości. Jeśli dobrze pamiętam, musiałem ustawić 8 z 9. Próbowałem różnych rzeczy, ponieważ musiałem to zrobić w określonym czasie. Inne rzeczy, które miałem wtedy na liście rzeczy do zrobienia. Próbowałem nawet procedury sekwencyjnej, którą znalazłem w Internecie, aby ją ustawić. Z mojego doświadczenia jazda autostradą naprawdę nie przyniosła żadnych korzyści. Chodziło bardziej o zatrzymywanie się i ruszanie z losowymi prędkościami. Miałem podłączony czytnik kodów, aby pokazać, kiedy się powiodło.
Jeśli dobrze pamiętam, wyjąłem akumulator do ładowania bez podłączania urządzenia do zapamiętywania ustawień.

#12 ·
Kiedy OBD2 po raz pierwszy się pojawiło, ludzie mieli wiele problemów z przejściem kontroli stanu w całych Stanach Zjednoczonych, ponieważ Testy Gotowości nie mogły być uruchamiane przez monitory OBD2 samochodów i nie wszystkie zostały zaliczone. Ford, GM, Chrysler, VW - wszyscy producenci mieli coś, co było znane jako "Cykle Jazdy", aby zmusić czujniki i monitory OBD2 do przeprowadzania Testów Gotowości i wszystkie były różne. Te Cykle Jazdy były wybredne i bardzo specyficzne - jedź 27 mil na godzinę przez 7 minut; pozwól silnikowi pracować na biegu jałowym przy 2500 obr./min przez 3 i 1/2 minuty; jedź 36 mil na godzinę przez 10 minut; na biegu jałowym 4 minuty przy 1500 obr./min; jedź 67 mil na godzinę przez 8 minut itp. Wiele samochodów miało czujniki EVAP i pompy testowe, które nie mogły uruchomić testu gotowości EVAP w ZIMIE! Wymagały temperatury powietrza powyżej około 47 stopni F. Niektóre modele VOLVO i MAZDA NIGDY się nie resetowały i nie wyłączały kontrolki usterki silnika MIL, a Kalifornia, a następnie inne stany musiały zwolnić je z tego wymogu, aby zdać testy stanowe. To pierwszy raz, kiedy czytam o tym, że monitor gotowości w 5. generacji RAV zawodzi. Zgadzam się - jeśli odłączysz akumulator, wszystkie monitory będą musiały się zresetować. Jeśli brakuje korka wlewu paliwa lub jest on luźny, monitor EVAP nie będzie „gotowy”. Również jeśli występuje aktywny DTC z konkretną awarią czujnika lub problemem mechanicznym, jeden lub więcej monitorów nie będzie „Gotowy” lub „ZALICZONY”. Byłbym zainteresowany poznaniem „Cyklu Jazdy”, aby ustawić monitory naszych RAV na stan gotowości/zaliczony. W praktyce - jeśli większość ludzi po prostu jeździ losowo w ruchu stop-and-go przez około tydzień i kilka razy wjedzie na autostradę, powinno to wystarczyć, aby ustawić wszystkie monitory na zaliczone/gotowe - zakładając, że nie ma usterki czujnika ani usterki mechanicznej.

#15 ·
Kiedy OBD2 po raz pierwszy się pojawiło, ludzie mieli wiele problemów z przejściem kontroli stanu w całych Stanach Zjednoczonych, ponieważ Testy Gotowości nie mogły być uruchamiane przez monitory OBD2 samochodów i nie wszystkie zostały zaliczone. Ford, GM, Chrysler, VW - wszyscy producenci mieli coś, co było znane jako "Cykle Jazdy", aby zmusić czujniki i monitory OBD2 do wykonywania Testów Gotowości i wszystkie były różne. Te Cykle Jazdy były trudne i bardzo specyficzne - jedź 27 MPH przez 7 minut; pozwól silnikowi pracować na biegu jałowym przy 2500 obr./min przez 3 i 1/2 minuty; jedź 36 MPH przez 10 minut; praca na biegu jałowym 4 minuty przy 1500 obr./min; jedź 67 MPH przez 8 minut itp. Wiele samochodów miało czujniki EVAP i pompy testowe, które nie mogły uruchomić testu gotowości EVAP w ZIMIE! Wymagały temperatury powietrza powyżej około 47 stopni F. Niektóre modele VOLVO i MAZDA NIGDY się nie resetowały i nie wyłączały kontrolki usterki silnika MIL, a Kalifornia, a następnie inne stany musiały zwolnić je z tego wymogu, aby zdać testy stanowe. To pierwszy raz, kiedy czytam o awarii Monitora Gotowości w 5. generacji RAV. Zgadzam się - jeśli odłączysz akumulator, wszystkie Monitory będą musiały się zresetować. Jeśli brakuje korka wlewu paliwa lub jest on luźny, monitor EVAP nie będzie "gotowy". Również jeśli występuje aktywny DTC z konkretną usterką czujnika lub problemem mechanicznym, jeden lub więcej Monitorów nie będzie "Gotowy" lub "ZALICZONY". Byłbym zainteresowany poznaniem "Cyklu Jazdy", aby wprowadzić monitory naszych RAV do stanu gotowości/zaliczony. W praktyce - jeśli większość ludzi po prostu jeździ losowo w ruchu stop-and-go przez około tydzień i kilka razy wjedzie na autostradę, powinno to wystarczyć, aby ustawić wszystkie monitory na zaliczone/gotowe - zakładając, że nie ma usterki czujnika ani mechanicznej.
Nie wiem, czy to ma zastosowanie do RAV4.
Dla mojego ostatniego samochodu, Subaru Forester z 2012 roku, instrukcje Universal Drive Cycle:
Uruchom samochód, pozwól mu pracować na biegu jałowym przez co najmniej 30 sekund.
Jedź przez co najmniej 10 minut z prędkością co najmniej 40 km/h.
Zatrzymaj samochód, ale nie wyłączaj silnika.
Pozwól pracować na biegu jałowym przez co najmniej 30 sekund.
Wyłącz.