Toyota RAV4 Forums banner

Resetowanie odczytu średniego spalania

43K views 25 replies 16 participants last post by  ravenuer  
#1 ·
Czy można zresetować odczyt średniego spalania (MPG), aby móc określić średnie zużycie paliwa z ostatniego okresu? Prowadzę dobre zapisy dotyczące paliwa i przebiegu, ale chciałbym mieć możliwość obliczania dla znanego okresu. W obecnej sytuacji nie mam pojęcia, jak daleko w przeszłość sięga obliczanie. Czy ktoś wie coś na ten temat? Dzięki!

#2 ·
Czy można zresetować odczyt średniego spalania (MPG), aby móc określić średnie zużycie paliwa z ostatniego okresu?
Nie. Genialni inżynierowie Toyoty wymagają, aby przejechać 999 999 mil, aby zresetować AMPG.

NIE! Przytrzymaj przycisk DISP przez kilka sekund, gdy wyświetlacz pokazuje AVG MPG, a zostanie zresetowany.

Czy dostałeś instrukcję obsługi? Zawiera mnóstwo fajnych informacji.

#19 ·
Nie. Genialni inżynierowie Toyoty wymagają, aby przejechać 999 999 mil, aby zresetować AMPG. NIE! Przytrzymaj przycisk DISP przez kilka sekund, gdy jest w wyświetlaczu AVG MPG, a zresetuje się. Czy dostałeś instrukcję obsługi? Zawiera wiele fajnych informacji.
Instrukcja obsługi ma ponad 600 stron dla mojego 2023 nx 350h i wciąż nie znalazłem sposobu na zresetowanie całkowitego AMPG

#4 ·
24 do 24,5 MPG w mieście.. Lepiej niż mój stary ford z napędem na przednie koła..

Resetuje się mniej więcej tak jak resetowanie licznika przebiegu. Zawsze staram się pamiętać o zresetowaniu średniego MPG (i licznika przebiegu) podczas tankowania.
Po kilku krótkich przejazdach widzę, że stabilizuje się na poziomie 24 do 24,5 MPG i wiem, że nadal działa tak jak zeszłego lata, kiedy był dla mnie nowy.

Nie prowadzę żadnych zapisów, ponieważ widok tej stabilnej średniej wystarczy, aby być poinformowanym.
A poza tym nie kupuję dużo benzyny, ponieważ nie jeżdżę dużo.
Dzieci używają go prawie bardziej niż ja i kupują własną benzynę.. :)

Pozdrawiam,
Rich

#5 ·
Resetuje się to mniej więcej tak jak resetowanie licznika przebiegu. Zawsze staram się pamiętać o zresetowaniu średniego MPG (i licznika przebiegu) podczas tankowania.
Po kilku krótkich przejazdach widzę, że stabilizuje się na poziomie 24 do 24,5 MPG i wiem, że wciąż działa tak jak zeszłego lata, kiedy był dla mnie nowy.

Nie prowadzę żadnych zapisów, ponieważ widok tej stabilnej średniej wystarczy, aby być poinformowanym.
A ja nie kupuję dużo benzyny, bo mało jeżdżę.
Dzieci używają go prawie bardziej niż ja i kupują własną benzynę.. :)

Pozdrawiam,
Rich
Masz dzieci, które kupują własną benzynę??
Chcesz się zamienić?

#6 ·
Dzieci to moja córka, zięć i roczny wnuk. Ten mały facet jest zbyt uroczy, żeby go wymieniać!
Mieszkali w Miami i używają RAV4 podczas wakacji, urodzin lub innych okazji.
Tylko raz zapomnieli zatankować do pełna przed powrotem. Zauważyłem, że byliśmy na E, kiedy zabierałem ich na lotnisko w Bostonie.
Wystarczyło powiedzieć: "Jeśli utkwimy w korkach w Bostonie, paliwo może być problemem"... :)
Nigdy więcej się to nie zdarzyło..
Kiedy wróciłem do domu (12 mil) i zatankowałem, nie było tak mało, jak wskazano.
Nadal miałem wystarczająco dużo benzyny na kolejną podróż na lotnisko!

#7 ·
Odczyt samochodu NIE jest dokładny. Jedynym sposobem, aby poznać swoje PRAWDZIWE mpg, jest kartka papieru i ołówek. Osobiście używam arkusza kalkulacyjnego dla KAŻDEGO z moich 5 pojazdów. Rzeczywiste liczby są zawsze mniejsze niż jakikolwiek odczyt pojazdu. Myślę, że producenci chcą, żebyśmy czuli się dobrze.

#10 ·
Odczyt samochodu NIE jest dokładny. Jedynym sposobem, aby poznać swoje PRAWDZIWE mpg, jest kartka papieru i ołówek. Osobiście używam arkusza kalkulacyjnego dla KAŻDEGO z moich 5 pojazdów. Prawdziwe liczby są zawsze mniejsze niż jakikolwiek odczyt pojazdu.
Myślę, że producenci chcą, żebyśmy czuli się dobrze.
To.

ŚREDNI MPG jest strasznie niedokładny. Resetuję swój przy każdym tankowaniu, mój Corolla może wyświetlać 36 dla baku, a obliczone to 32-33, lub może wyświetlać 32, ale obliczone to 34. Jakość paliwa, zawartość etanolu i temperatura wydają się robić dużą różnicę.

Wystarczy założyć konto w Fuelly i wysłać im SMS-em swój przebieg, koszt i liczbę galonów przy tankowaniu i monitorować wykres pod kątem trendów.

#8 ·
Mam ScanGauge II od lat. Został skalibrowany za pomocą znaczników milowych i GPS. Wymagało to pewnego wysiłku, ale było bardzo dokładne w przypadku MPG. Kiedy dostałem RAV4 zeszłego lata, po prostu kierowałem się licznikiem kilometrów i rachunkami za paliwo, aby znaleźć średnie MPG. Stwierdziłem, że wyświetlane średnie MPG działało całkiem dobrze. Wystarczająco dobrze dla mnie. Nie ma potrzeby umieszczania ScanGauge w Rav4. Robię o wiele mniej mil (otrzymuję zniżkę na ubezpieczenie za niski przebieg) teraz, gdy jestem na emeryturze, moje zużycie paliwa jest niskie i znacznie tańsze. Dodatkowy koszt wynika z dodawania konserwantu do paliwa podczas zimowych tankowań. Właśnie sprawdziłem informacje o ubezpieczeniu z zeszłego roku. Rav4 przejechał 1880 mil między sierpniem 2016 a sierpniem 2017. 78 galonów? Może 10 lub 12 wizyt na stacji benzynowej? ;) Mamy małego Priusa C2 na prawie wszystkie nasze podróże po mieście. Osiąga niesamowite MPG. Przynajmniej kiedy ja prowadzę. :) Pozdrawiam, Rich

#11 ·
Nie powiedziałbym, że jest strasznie. Z 3 samochodów, które mam ze średnim odczytem MPG, RAV jest najbardziej optymistyczny. Około 1,5 mpg lepiej niż w rzeczywistości. Nadal nie jest źle i daje dobre pojęcie o zużyciu na ustalonym dystansie.

Nawet obliczanie na podstawie tankowania ma swoje niedokładności.

#15 ·
Mówi się, że Toyota RAV4 Limited AWD Toyota Certified Used z 2018 roku uzyskuje 22 mpg w mieście / 28 mpg na autostradzie.
PRAWDA to 15,38 MPG. Tylko jazda po mieście. Jeszcze nie autostrada.

Szacowany przebieg 17 758, gdy zatankowano go przez Advantage Toyota Dealership we wrześniu lub październiku 2020 r.

Koszt i ilość paliwa dodanego do zbiornika przez dealera są nieznane.

Zatankowany zbiornik mieści 15,9 gal. a dealer przejechał 94 mile w październiku 2020 r. 18 852 minus 17 758 to 94 mile.

Pon. 26-10-2020 RAV4 dostarczony transportem do mojej rezydencji, przebieg 17 852 mil.
Wskaźnik paliwa wskazuje prawie pełny zbiornik.

Czw. 12-11-2020 18 120 przebieg Zatankowano 10,456 gal. Koszt $20.07 /$1.919 za gal.

Wt. 01-12-2020 18 187 przebieg Zatankowano 10,773 gal. Koszt $21 /$1.949 za gal.

Śr. 23-12-2020 18 339 przebieg Zatankowano 10,532 gal. Koszt $22 /$2.089 za gal.

Pt. 15-01-2021 18 513 przebieg Zatankowano 11,220 gal. Koszt $25.69 /$2.289 za gal.

Całkowita liczba przejechanych mil od momentu otrzymania RAV4 26 października 2020 r. do 15 stycznia 2021 r. wynosi 661 mil.
Całkowita ilość paliwa dodanego do zbiornika to 42,98 galonów w 4 tankowaniach. Koszt $88.76.
661 mil podzielone przez 42,98 gal. to 15,379 mil na galon.
Toyota twierdzi, że średnio w mieście 22 MPG. Najgorszy scenariusz to może 18 mpg, ponieważ 15,38 mpg jest po prostu straszne.

Nie zrobiłem wystarczających badań, ponieważ RAV4 to straszny SUV i reklamuje się tylko swoimi funkcjami bezpieczeństwa.
Powinienem był kupić Hondę CR-V.
Och! 5-letnia amortyzacja RAV4 wynosi 44%. 5 lat na CR-V to 38%

#17 ·
2018 Toyota RAV4 Limited AWD Toyota Certified Used ma uzyskać 22 mpg City/ 28 mpg Highway.
PRAWDA to 15,38 MPG. Tylko jazda po mieście. Jeszcze nie autostrada.

Szacowany przebieg 17 758 na liczniku kilometrów po zatankowaniu przez dealera Advantage Toyota we wrześniu lub październiku 2020 r.

Koszt i ilość paliwa dodanego do zbiornika przez dealera są nieznane.

Zatankowany zbiornik mieści 15,9 gal. a dealer przejechał 94 mile w październiku 2020 r. 18 852 minus 17 758 to 94 mile.

Pon. 26-10-2020 RAV4 dostarczony transportem do mojej rezydencji, licznik kilometrów wskazuje 17 852 mile.
Wskaźnik paliwa wskazuje prawie pełny zbiornik.

Czw. 12-11-2020 18 120 przebieg Zatankowano 10,456 gal. Koszt $20,07 /$1,919 za gal.

Wt. 01-12-2020 18 187 przebieg Zatankowano 10,773 gal. Koszt $21 /$1,949 za gal.

Śr. 23-12-2020 18 339 przebieg Zatankowano 10,532 gal. Koszt $22 /$2,089 za gal.

Pt. 15-01-2021 18 513 przebieg Zatankowano 11,220 gal. Koszt $25,69 /$2,289 za gal.

Całkowita liczba mil przejechanych od momentu otrzymania RAV4 26 października 2020 r. do 15 stycznia 2021 r. wynosi 661 mil.
Całkowita ilość paliwa dodanego do zbiornika to 42,98 galonów w 4 tankowaniach. Koszt $88,76.
661 mil podzielone przez 42,98 gal. to 15,379 mil na galon.
Toyota deklaruje średnio 22 MPG w mieście. Najgorszy scenariusz to może 18 mpg, ponieważ 15,38 mpg jest po prostu straszne.

Nie zrobiłem wystarczających badań, ponieważ RAV4 to okropny SUV i reklamuje się tylko ze względu na swoje funkcje bezpieczeństwa.
Powinienem był kupić Hondę CR-V.
Och! 5-letnia amortyzacja RAV4 wynosi 44%. 5 lat na CR-V to 38%
Zdecydowanie kup CR-V. NIGDY nie trzeba dodawać oleju. Wystarczy co kilka tygodni spuszczać olej z miski olejowej. Przerób go na zbiornik paliwa (to w większości niespalone paliwo). Zdecydowanie przejedziesz 200 000 do 300 000 mil na tym 3-cylindrowym turbo.

Mój XEL z 2017 roku pokazuje następujące liczby: 28,5140862148 średnio i 35,957 najlepszy zbiornik. Te liczby pochodzą z ARKUSZA KALKULACYJNEGO EXCEL na dystansie 25612 mil. Żadnych domysłów, żadnych liczb na środkowym wyświetlaczu, PRAWDZIWE LICZBY.

15,38 wskazuje na prawdziwy problem. Niezależnie od tego, czy przyczyną jest pojazd, czy operator, to problem. Sprzedaj, wymień lub złomuj. Kup tę Hondę. (Nie, nie jestem hejterem Hondy.) Civic mojej żony z 2000 roku stoi na naszym podjeździe. NAJLEPSZY samochód, jaki kiedykolwiek mieliśmy. 70 000 mil. Wymieniłem opony, termostat i część układu wydechowego. Kontrola jakości Hondy spadła w ciągu ostatnich 20 lat.

#18 ·
Nigdy nie mogę zatankować do pełna z powodu tego głupiego komputera mierzącego gaz. Mówią, że jest to oparte na średniej ilości zużytego gazu, a komputer to oblicza lub coś w tym stylu. Po zużyciu gazu od dealera Toyoty, nie mogę już zatankować do 446 km gazu. Ostatnim razem, gdy zatankowałem do 419 km gazu, to było najwyżej, co do tej pory widziałem. Czy powinienem zresetować licznik gazu przed zatankowaniem?? To frustrujące.