Toyota RAV4 Forums banner

Uszkodzenia przez gryzonie/filtr powietrza kabiny z metalową siatką

2.9K views 42 replies 12 participants last post by  Tazio Nuvolari  
#1 ·
Chcę kupić filtr kabinowy z metalową siatką do mojego Rav4 LE 2025. Miałem taki do mojego 2023, ale wyszukiwanie w Google nic nie pokazuje. Proszę o POMOC.

#3 ·
Ekran wchodzi na wlot powietrza, który znajduje się w komorze poniżej przedniej szyby. Nie wchodzi na filtr powietrza kabinowego, który znajduje się za schowkiem wewnątrz.

Nie ma różnicy między '25 a wcześniejszą 5. generacją RAV4. Ekran, który pasuje do wcześniejszych lat, będzie pasował do '25.
Z moim Rav4 z 2023 roku mechanik dealera zarejestrował pracę i pokazał mi, jak zrobili gniazdo i pogryźli filtr kabinowy. Wymieniłem go na filtr, który miał siatkę drucianą po stronie wlotu powietrza. Problem został rozwiązany. Nigdy więcej nie miałem z tym problemu. Próbowałem znaleźć firmę, od której go kupiłem, ale nic nie znalazłem.

#5 ·
#13 ·
Czy mógłbyś wyjaśnić bardziej szczegółowo, gdzie znajduje się wlot w osłonie?
Wydaje się również, że jest dostęp do systemu wentylacji przez otwory po obu stronach komory silnika, poniżej narożników przedniej szyby...
Czy to oznacza konieczność usunięcia wycieraczek i wentylowanego plastikowego elementu pod przednią szybą?

#14 ·
Mógłbyś/mogłabyś wyjaśnić bardziej szczegółowo, gdzie znajduje się wlot powietrza w osłonie?
wydaje się również, że jest dostęp do systemu wentylacji przez otwory po obu stronach komory silnika poniżej narożników przedniej szyby...
czy to wymaga usunięcia wycieraczek i wentylowanego plastikowego elementu pod przednią szybą?
patrząc na przód, byłoby to pod osłoną po stronie pasażera
poprawne procedury to usunięcie wycieraczek, wysunięcie dwóch akcentów osłony,
następnie podniesienie osłony i wtedy można uzyskać dostęp do otworu

inni tutaj powiedzieli, że można zostawić wycieraczki i ostrożnie wysunąć
jedną stronę osłony i wcisnąć się do środka, ale nigdy nie obciążam plastików
w ten sposób, ponieważ mogą one zachować lekkie odchylenie
w każdym razie, to strona pasażera tuż pod przednią szybą pod główną osłoną
i pod plastikowym deflektorem, który po prostu odchyla się na bok po wyciągnięciu jego sworznia

wtedy jest to po prostu owalny, otwarty prostokąt, w którym zwierzęta uwielbiają zrzucać orzechy

#17 · (Edited)
CRISPS - DZIĘKUJĘ BARDZO !!!
Wsunąłem kawałek siatki drucianej na filtr - ale to tylko zapobiega gryzieniu filtra przez myszy (jak to miało miejsce w ciągu kilku miesięcy od otrzymania mojego Prime), ale wciąż mogą dostać się do obudowy filtra i imprezować na filtrze i sikać i robić kupę na nim i wciąż czujesz zapach i być może hantawirus wdmuchiwany do kabiny... to naganne, że Toyota nie umieszcza ekranu nad otworem...
Ale jak myszy dostają się za / pod osłonę, aby uzyskać dostęp do otworu do filtra za / pod chłodzeniem?

#21 ·
CHIPSY - WIELKIE DZIĘKI !!!
Przesunąłem kawałek siatki drucianej na filtr - ale to tylko zapobiega gryzieniu filtra przez myszy (jak to miało miejsce w ciągu kilku miesięcy od otrzymania mojego Prime), a one wciąż mogą dostać się do obudowy filtra i imprezować na siatce drucianej siedzącej na filtrze i sikać i robić kupę na nim i wciąż czujesz zapach i być może hantawirus wdmuchiwany do kabiny... to naganne, że Toyota nie umieszcza ekranu nad otworem pod osłoną - duże pieniądze ze sprzedaży filtrów pogryzionych przez myszy...
ale w jaki sposób myszy dostają się za / pod osłonę, aby uzyskać dostęp do otworu w obudowie filtra? Jeśli można by po prostu zablokować te punkty dostępu - nie trzeba byłoby zdejmować wykończenia, wycieraczek i osłony i instalować ekranu nad otworem w obudowie filtra...
Jeśli zdejmie się wszystkie osłony, widać, że mogą wchodzić od
obu stron. najlepiej jest zakryć górę wlotu powietrza ekranem, więc
kiedy wejdą, nie stwierdzą, że jest to właz do gniazdowania i przechowywania orzechów

Zwierzęta gryzące mają cały dzień na polowanie i wciskanie się w otwory.

#19 ·
Zainstalowałem również dwa z tych ultradźwiękowych odstraszaczy myszy z diodami LED pod maską w moim Prime, aby mieć nadzieję, że myszy nie przegryzą żadnych przewodów wokół silnika (również umieściłem dwa w moim 2000 Tacoma, ponieważ wiewiórka niedawno przegryzła wszystkie 4 kable świec zapłonowych w moim 2000 Tacoma) - łączą się bezpośrednio z akumulatorem 12 V:

#29 ·
Nie jestem pewien, dlaczego chcesz osłaniać wlot powietrza pod maską, ale i tak wpuszczać myszy pod maskę, gdzie mają dużo miejsca na budowę gniazda i oddawanie moczu / kału oraz imprezowanie do woli ze swoimi żołędziami - a potem całe to mysie powietrze pod maską jest wpychane do kabiny przez nowy filtr na wlocie... czy nie lepiej po prostu odgrodzić dostęp pod maską od boków - wtedy nie trzeba osłaniać wlotu i są całkowicie poza systemem wentylacji... Oczywiście, wtedy możesz chcieć zrobić coś, żeby powstrzymać myszy i wiewiórki przed imprezowaniem na silniku, ponieważ nie mogą już dostać się do systemu wentylacji... Popełniłem błąd, kładąc pułapkę na klej na silniku lata temu - i następnego ranka znalazłem mysz całkowicie w niej uwięzioną i wciąż żywą... Spojrzała na mnie martwym wzrokiem z tak intensywnym zrozumieniem, gdy zanurzyłem ją w wiadrze z wodą, aby uwolnić ją od cierpienia - nigdy tego nie zapomnę... Nigdy więcej bym tego nie zrobił... Teraz mam żywołapkę na ziemi przed moim samochodem i łapię jedną lub dwie myszy tygodniowo i wypuszczam je w lesie pół mili od mojego domu - i mam nadzieję, że to nie mama mysz z miotem różowych piskląt czekających na jej powrót i nakarmienie... WWJD ??? Chociaż niedawno przyszedł niedźwiedź i powąchał masło orzechowe w pułapce i rozerwał ją... Teraz mam pułapkę otoczoną naelektryzowaną siatką drucianą... Jeśli to nie jedno, to drugie...

#30 ·
Ponadto niektórzy ludzie próbują powstrzymać myszy przed dostaniem się do filtra, włączając 'Recyrkulację' podczas parkowania, co zamyka klapę na obudowie filtra i odcina dopływ powietrza z obszaru osłony... Najwyraźniej Toyota zarabia tak dużo pieniędzy na sprzedaży filtrów kabinowych, że zdecydowała, że świetnym pomysłem byłoby zezwolenie na zamknięcie klapy 'Recyrkulacji' tylko wtedy, gdy kluczyk jest w pozycji ON - więc jeśli przełącznik 'Recyrkulacja' jest w pozycji ON i parkujesz i wyłączasz silnik, klapa recyrkulacji automatycznie się otwiera, aby myszy mogły dostać się do obudowy filtra i zbudować gniazdo na filtrze lub go pogryźć... Przynajmniej tak Toyota ustawiła to w moim '24 Rav4 Prime... Opuść schowek, otwórz obudowę filtra, wyjmij filtr, przekręć kluczyk (lub naciśnij przycisk start) do ACC, włącz Recyrkulację i obserwuj, jak zamyka się klapa... Następnie wyłącz ACC (kluczyk / przycisk) bez dotykania przełącznika Recyrkulacji i obserwuj, jak klapa Recyrkulacji w tajemniczy sposób OTWIERA SIĘ, aby umożliwić myszom dostanie się do filtra, gdy Twój samochód jest zaparkowany... ZAWSZE miałem włączony przełącznik Recyrkulacji (podczas jazdy i parkowania) od pierwszego dnia - i byłem zdumiony, gdy kilka miesięcy po zakupie Prime'a odkryłem, że filtr kabinowy został przegryziony przez myszy... Dziękuję Toyota za Twoją troskliwość...

#33 ·
Najwyraźniej Toyota zarabia tak dużo pieniędzy na sprzedaży filtrów kabinowych, że uznała, że dobrym pomysłem będzie zezwolenie na zamknięcie klapy "Recyrkulacja" tylko wtedy, gdy kluczyk jest włączony - więc jeśli przełącznik "Recyrkulacja" jest włączony, a ty parkujesz i wyłączasz silnik, klapa recyrkulacji automatycznie się otwiera, aby myszy mogły dostać się do obudowy filtra i zbudować gniazdo na filtrze lub go pogryźć...
przynajmniej tak Toyota ustawiła to w moim '24 Rav4 Prime...
To nie jest powód, dla którego Toyota otwiera klapę recyrkulacji w RAV4 5. generacji. Powodem, dla którego jest ona otwierana, jest pomoc w osuszeniu systemu, aby zapobiec powstawaniu zapachów. Mokry system (skropliny z klimatyzacji) może prowadzić do powstawania pleśni, która powoduje stęchły zapach. To problem z Toyotami od lat. Istnieje nawet biuletyn serwisowy dotyczący tego problemu:
Toyota A/C śmierdzi

#31 ·
trutheart: Użycie siatki pod osłoną gwarantuje, że gryzonie nie dostaną się do wnętrza.

Tak, gdyby działało idealnie, zatrzymanie dostępu do osłony byłoby lepsze, ale jest plastikowa i wiele przykładów gryzoni, które się przez nią przegryzają.

Zatem zrobię siatkę na wlocie i na pewno zatrzymam gryzonie, i będę obserwował osłonę (i wkładam w pobliżu chusteczki do suszarki i to powstrzymało wszystkie gryzonie w moich ostatnich TRZECH pojazdach elektrycznych.

to dlatego, żeby zrobić wlot powietrza... Rzeczywiście miałem martwego gryzonia na górze mojego filtra w moim poprzednim BEV i śmierdziało.

#32 ·
Chusteczki Bounce to świetny pomysł - upchnę kilka w tych małych zakamarkach za miejscem, gdzie upchałem mosiężną wełnę w małych kanałach pod osłoną... po zablokowaniu dostępu pod osłonę poprzez wypełnienie tych małych kanałów w rogach wełną stalową (teraz mosiężną) 6 miesięcy temu - brak śladów myszy w moim systemie wentylacyjnym... chusteczki Bounce będą po prostu kolejną warstwą ochronną, zanim dotrą do mosiężnej wełny... niezbyt zmartwiony tym, że przegryzą plastikową osłonę...

#39 ·
Zgoda... aby zapobiec sikaniu myszy do kabiny i umieraniu na filtrze i naprawdę śmierdzeniu w samochodzie, wlot powietrza jest wystarczający.

Powstrzymanie ich przed wejściem do maski jest trudniejsze, i jeśli możesz to zrobić naprawdę dobrze, pomyślałbym, że lepiej.

Ale widziałem, jak przegryzają plastik, więc masz nadzieję, że odstraszacze na masce wystarczą...

Mam siatkę wlotową i włożone do maski chusteczki... nazywam to skończonym.

#43 ·
Tylko informuję: miałem mysz, która weszła do małych otworów z tyłu metalowej maski w pobliżu przedniej szyby. Był bardzo zadowolony, że drapał i drapał wewnątrz maski NA WIERZCHU wykładziny maski. Wychylał się z tych otworów w masce, kiedy otwierałem maskę. Wyciągnąłem go, wstrzykując strumienie odstraszacza gryzoni Tomcat o zapachu mięty pieprzowej do tych otworów w masce i zabiłem go następnego dnia obok RAV w pułapce.