Chcę kupić filtr kabinowy z metalową siatką do mojego Rav4 LE 2025. Miałem taki do mojego 2023, ale wyszukiwanie w Google nic nie pokazuje. Proszę o POMOC.
Z moim Rav4 z 2023 roku mechanik dealera zarejestrował pracę i pokazał mi, jak zrobili gniazdo i pogryźli filtr kabinowy. Wymieniłem go na filtr, który miał siatkę drucianą po stronie wlotu powietrza. Problem został rozwiązany. Nigdy więcej nie miałem z tym problemu. Próbowałem znaleźć firmę, od której go kupiłem, ale nic nie znalazłem.Ekran wchodzi na wlot powietrza, który znajduje się w komorze poniżej przedniej szyby. Nie wchodzi na filtr powietrza kabinowego, który znajduje się za schowkiem wewnątrz.
Nie ma różnicy między '25 a wcześniejszą 5. generacją RAV4. Ekran, który pasuje do wcześniejszych lat, będzie pasował do '25.
Wow 😮Oh yeahhhhhh, I feel your pain.
View attachment 218575
View attachment 218573
View attachment 218572
View attachment 218574
patrząc na przód, byłoby to pod osłoną po stronie pasażeraMógłbyś/mogłabyś wyjaśnić bardziej szczegółowo, gdzie znajduje się wlot powietrza w osłonie?
wydaje się również, że jest dostęp do systemu wentylacji przez otwory po obu stronach komory silnika poniżej narożników przedniej szyby...
czy to wymaga usunięcia wycieraczek i wentylowanego plastikowego elementu pod przednią szybą?
Jeśli zdejmie się wszystkie osłony, widać, że mogą wchodzić odCHIPSY - WIELKIE DZIĘKI !!!
Przesunąłem kawałek siatki drucianej na filtr - ale to tylko zapobiega gryzieniu filtra przez myszy (jak to miało miejsce w ciągu kilku miesięcy od otrzymania mojego Prime), a one wciąż mogą dostać się do obudowy filtra i imprezować na siatce drucianej siedzącej na filtrze i sikać i robić kupę na nim i wciąż czujesz zapach i być może hantawirus wdmuchiwany do kabiny... to naganne, że Toyota nie umieszcza ekranu nad otworem pod osłoną - duże pieniądze ze sprzedaży filtrów pogryzionych przez myszy...
ale w jaki sposób myszy dostają się za / pod osłonę, aby uzyskać dostęp do otworu w obudowie filtra? Jeśli można by po prostu zablokować te punkty dostępu - nie trzeba byłoby zdejmować wykończenia, wycieraczek i osłony i instalować ekranu nad otworem w obudowie filtra...
To nie jest powód, dla którego Toyota otwiera klapę recyrkulacji w RAV4 5. generacji. Powodem, dla którego jest ona otwierana, jest pomoc w osuszeniu systemu, aby zapobiec powstawaniu zapachów. Mokry system (skropliny z klimatyzacji) może prowadzić do powstawania pleśni, która powoduje stęchły zapach. To problem z Toyotami od lat. Istnieje nawet biuletyn serwisowy dotyczący tego problemu:Najwyraźniej Toyota zarabia tak dużo pieniędzy na sprzedaży filtrów kabinowych, że uznała, że dobrym pomysłem będzie zezwolenie na zamknięcie klapy "Recyrkulacja" tylko wtedy, gdy kluczyk jest włączony - więc jeśli przełącznik "Recyrkulacja" jest włączony, a ty parkujesz i wyłączasz silnik, klapa recyrkulacji automatycznie się otwiera, aby myszy mogły dostać się do obudowy filtra i zbudować gniazdo na filtrze lub go pogryźć...
przynajmniej tak Toyota ustawiła to w moim '24 Rav4 Prime...