Toyota RAV4 Forums banner

Nagle traci zasilanie i się zatrzymuje??

4.8K views 14 replies 5 participants last post by  SXA10Togo  
#1 ·
Okej 1999 Toyota RAV4 130k oryginalnych mil.
Podczas jazdy czuje się to jak (nagłe odłączenie zasilania), czasami bardzo subtelne, trwające sekundę, innym razem kilka sekund, powodując zatrzymanie samochodu podczas jazdy, zatrzymanie i wydaje się, że samochód uruchamia się ponownie.
1.) Akumulator jest 👍
2.) Pasek rozrządu około 30x temu, chociaż Toyota wykonała gównianą robotę, jest głośny🫣
3.) Połączenia akumulatora są 👍
4.) Brak hałasów w skrzyni biegów, płyn ma 10 tys. km i wygląda na czysty?
5.) Fabrycznie nowy alternator Toyota OEM.

UWAGA** gdy obroty się zacinają, a następnie gaśnie, wszystkie kontrolki na desce rozdzielczej i wszystko inne pozostaje sprawne, NIE ma migotania świateł

CZY KTOKOLWIEK MIAŁ COŚ TAKIEGO, JEŚLI TAK..PROSZĘ DAJ MI ZNAĆ, DO CZEGO DOSZEDŁEŚ??

#5 · (Edited)
//

Pompa paliwa? Czy korek wlewu paliwa? Otwórz, aby sprawdzić, czy zbiornik nie dostaje powietrza.
A także: przekaźnik otwierania obwodu?
dobrze wiedzieć: jeśli cewka umiera i nie wysyła sygnału zwrotnego IGF do ECU lub jeśli ECU z jakiegoś powodu nie odbiera sygnału IGF, otwiera przekaźnik otwierania obwodu i zatrzymuje pompę paliwa.

#8 · (Edited)
Rav4 z lat 1998-2000 dystrybuowany w Stanach Zjednoczonych jest bezrozdzielaczowy. Zamiast rozdzielacza, cewki zapłonowej i zapalnika, Rav4 z lat 1998-2000 ma dwa pakiety cewek, a każdy pakiet cewek ma własny zapalnik i cewkę. Każdy pakiet cewek zapala dwa cylindry. Gdyby jeden z pakietów cewek uległ awarii, spodziewałbym się kodu P030-. Nie wykluczam awarii pakietu cewek. Ale przy braku kodu uważam to za mało prawdopodobne.

Jeśli pojazd OP miałby rozdzielacz, a biorąc pod uwagę objawy, rozważyłbym cewkę i zapalnik.

#10 ·
Rozprowadzany w Stanach Zjednoczonych Rav4 z lat 1998-2000 jest bezrozdzielaczowy. Zamiast rozdzielacza, cewki zapłonowej i zapalnika, Rav4 z lat 1998-2000 ma dwa pakiety cewek, z których każdy ma własny zapalnik i cewkę. Każdy pakiet cewek zapala dwa cylindry. Jeśli jeden z pakietów cewek uległby awarii, spodziewałbym się kodu P030-. Nie wykluczam awarii pakietu cewek. Ale przy braku kodu uważam to za mało prawdopodobne.

Jeśli pojazd OP miałby rozdzielacz, a biorąc pod uwagę objawy, rozważyłbym cewkę i zapalnik.
Cześć Elle,

to interesujące, przyjrzałem się schematowi okablowania elektrycznego (patrz załączone strony), w niesławnym EWD.pdf, które zwykle znajdujemy w internecie i które, jak przypuszczam, dotyczy Rav4 z 96+ USA (np. są 2 czujniki tlenu):

Schemat zapłonu przedstawia [coil+ distributor] podłączony do zapalnika, który wysyła IGF do i odbiera IGT z ECU. Jeśli przyjrzymy się bliżej [coil+ distributor], widzimy, że wspomina I3 i I4. Czy to oznacza dwa [coil+ distributor]?

Następnie, jeśli spojrzymy na P29; który wspomina dwa [coil+ distributor], I3 i I4, aby zobaczyć, gdzie się znajdują, widzimy I3 w zwykłym miejscu przy silniku i I4 na przegrodzie obok zapalnika.

Nie rozumiem... Jakieś pomysły?

Attachments

#11 ·
188-stronicowy schemat okablowania dla Rav4 z lat 1996-1997 jest dołączony tutaj i tam na tym forum, pod nazwą "1996Rav4EWD.pdf" i innymi nazwami. Inny schemat okablowania, o długości 75 stron i dla Rav4 z lat 1998-2000, jest również dołączony tutaj i tam. Używałem obu bardzo często. Były niezawodne dla północnoamerykańskich Rav4.1.

Dwa schematy okablowania mają pewne istotne różnice. Różnice odzwierciedlają to, co wielu w USA nazywa "faceliftingiem" pierwszej generacji Rav4. Rav4 po liftingu zaczęły być dystrybuowane około końca 1997 roku.

Na stronie 28 pliku PDF 1996Rav4EWD.pdf widzę, że I3 i I4 są oznaczone jako "cewka zapłonowa i rozdzielacz". Ale w rzeczywistości w latach 1996-1997 są to dwa oddzielne elementy o różnych funkcjach. Jedną częścią jest rozdzielacz. Jedną częścią jest cewka zapłonowa. Można pójść do sklepu z częściami i kupić je osobno. Nie wiem, dlaczego schemat okablowania w instrukcji serwisowej przedstawia te części w ten sposób. Sekcja Silnik może pomóc w odpowiedzi na pytania.

Nie mam modelu z lat 1996-1997, więc nie mogę potwierdzić, czy cewka zapłonowa jest zamontowana na przegrodzie w pobliżu zapalnika.

Schemat okablowania Rav4 z lat 1998-2000 pokazuje "cewkę zapłonową i zapalnik #1" oraz "cewkę zapłonową i zapalnik #2". Jak wspomniano powyżej, nie ma rozdzielacza. "Cewka zapłonowa i zapalnik #1" jest sprzedawana jako pojedyncza, zintegrowana część, którą wielu nazywa "pakietem cewek". To samo dotyczy #2.

#12 ·
Schemat okablowania Rav4 z lat 1998-2000 pokazuje "cewkę zapłonową i zapalnik nr 1" oraz "cewkę zapłonową i zapalnik nr 2". Jak zauważono powyżej, nie ma rozdzielacza. "Cewka zapłonowa i zapalnik nr 1" jest sprzedawana jako pojedyncza, zintegrowana część, którą wielu nazywa "pakietem cewek". To samo dotyczy nr 2.
Kiedy jeden pakiet uległ awarii w moim 2000 roku podczas jazdy, pozostałe dwa cylindry nadal działały. Na szczęście byłem tylko kilka mil od domu i dotarłem tam. Działał jednak strasznie.

Śruby mocujące na pakietach cewek są trudniejsze do usunięcia/zamontowania niż powinny być, więc zaplanuj trochę więcej czasu.