Toyota RAV4 Forums banner

Wyłączenie RSA (asystent znaków drogowych) NA STAŁE model RAV4 2020

1 reading
7.5K views 5 replies 5 participants last post by  gyuriso  
#1 ·
Cześć!

Czy jest sposób na trwałe wyłączenie RSA? Włącza się z powrotem za każdym razem, gdy uruchamiam samochód.
Kiedy korzystam z tempomatu, za każdym razem, gdy nieznacznie przekraczam ograniczenie prędkości podczas jazdy po małych wzniesieniach lub na krętych drogach, słychać irytujący dźwięk.
Piszczenie ustaje, gdy wyłączam RSA (asystent znaków drogowych), ale ta cholerna rzecz włącza się za każdym razem, gdy uruchamiam samochód. Super irytujące!

#4 ·
Pytanie uzupełniające: Czy istnieje sposób na trwałe wyłączenie tej funkcji? Miałem ten sam problem z moim modelem Hybrid z 2022 roku, gdzie mogę ją tymczasowo wyłączyć, ale resetuje się za każdym razem, gdy uruchamiam samochód. Byłoby miło, gdyby ustawienie można było zapisać i zapamiętać.

#6 ·
Można to wyłączyć w obszarze ustawień pojazdu w MID. Sprawdź w instrukcji obsługi w sekcji Funkcje konfigurowalne lub Dostosowywanie.
Mogę wyciszyć powiadomienia, naciskając i przytrzymując przycisk „OK” w menu Ustawienia/RSA . Menu wyświetla podmenu o następującej strukturze:

Image

• RSA [WŁ./WYŁ.] <== ustawienie zostanie zresetowane po wyłączeniu silnika
    • Metoda powiadomień <== ustawienie NIE zostanie zresetowane po wyłączeniu silnika
      • Powyżej ograniczenia prędkości
        • Brak powiadomień
        • Tylko wizualne
        • Wizualne i dźwiękowe
      • Wyprzedzanie
        • Brak powiadomień
        • Tylko wizualne
        • Wizualne i dźwiękowe
    • Poziom powiadomień <== ustawienie NIE zostanie zresetowane po wyłączeniu silnika
      • 10 km/h
      • 5 km/h
      • 2 km/h
Nawet jeśli wybiorę „Brak powiadomień”, spowoduje to tylko wyłączenie powiadomień o ograniczeniach prędkości i sytuacjach wyprzedzania, co oznacza, że rozpoznane znaki drogowe są nadal widoczne na desce rozdzielczej przez cały czas. Muszę całkowicie wyłączyć główne menu RSA, aby się ich pozbyć - za każdym razem, gdy uruchamiam samochód. To nie jest duży problem, ponieważ nie będę nękany ciągłym sygnałem dźwiękowym, ale znaki drogowe pozostaną widoczne. Próbowałem to zmienić za pomocą Xtool D8S za pośrednictwem funkcji specjalnych, ale wydaje się, że nie jest to konfigurowalna funkcja.

Daj mi znać, jeśli masz jakieś dalsze pomysły.