Toyota RAV4 Forums banner
1 - 20 of 71 Posts

piyoman

· Registered
41 Posts
Discussion starter · #1 ·
To jest mój pierwszy Toyota i pierwszy raz, kiedy naprawdę wszedłem w ustawienia pojazdu przez port OBD2. Mówiąc delikatnie, było to frustrujące doświadczenie. Uruchomienie kabla i oprogramowania na moim systemie było wyzwaniem. Po pierwsze, używam systemu Windows 10, więc 64-bitowy system operacyjny ma problemy ze zgodnością z kablem MVCI, pomimo tego, że system Windows 10 rozpoznaje urządzenia. Musiałem przeszukiwać sieć w poszukiwaniu kilku starych, krok po kroku instrukcji z innych forów, aby to uruchomić. Kiedy te posty mają 7 lat i używają v8 oprogramowania, miałem wątpliwości, ale ostatecznie zadziałało.

Przewodniki online wspominają, że musisz użyć sterowników z płyty CD, która była dostarczona z kablem. Ok, więc mój laptop nie ma napędu CD, greeat.... Wykopałem starego laptopa. Próbowałem go uruchomić i uruchomić, a kiedy w końcu to zrobiłem, odkryłem, że płyta CD była dosłownie pustą płytą CD (przynajmniej mogę jej użyć do zapisywania danych). Potem pojawił się problem z Techstream i wszystkimi różnymi dostępnymi wersjami. Niektóre są darmowe, inne mówią, że są darmowe, niektóre są dostarczane z bonusowymi trojanami, a inne wymagają kodu aktywacyjnego, który można uzyskać, dołączając do forum za 20 $. Oszustwo... W każdym razie dostałem kod z darmowego forum, które najwyraźniej nie obsługuje już Techstream, więc chyba miałem szczęście. W końcu zainstalowałem v13.30.18 po raz n-ty po ostatecznym skonfigurowaniu go do pracy z systemem Windows 10 i bam woohoo! Byłem tak szczęśliwy, dopóki nie zdałem sobie sprawy, że nie mogę wejść w żadne ustawienia personalizacji. Nie mam pojęcia dlaczego. Internet mówi, że to oprogramowanie, więc wracamy do punktu wyjścia. Zainstaluj v14, ale ostatecznie nie mogłem go nawet załadować. Więc ponownie zainstalowałem v13.30.18 i z jakiegoś powodu nagle pojawiły się brakujące przyciski personalizacji. To działa! Mam nadzieję, że nigdy więcej nie będę musiał formatować komputera, aby spróbować to ponownie uruchomić. Co za PITA.

Zamiast wymyślać koło na nowo, oto strony forum, których użyłem, z bardzo pomocnymi osobami udostępniającymi swoje sterowniki i pliki

https://www.ft86club.com/forums/showthread.php?t=73034

https://www.toyota-4runner.org/gene...ions/150824-solution-mini-vci-toyota-tis-techstream-8-x-windows-7-8-64-bit.html

https://www.tundratalk.net/forums/t...t/forums/tundra-general-discussion/109367-techstream-software-cable-35-a-2.html

W każdym razie, wszystko, co chciałem zmienić, to głośność sygnału skrętu... kilka godzin pracy dla niezbyt znaczącej różnicy głośności. Cóż. Zobacz załączniki, aby uzyskać wszystkie dostępne ustawienia konfiguracji, a także domyślne ustawienia dla 2019 Canadian RAV4 Hybrid Limited.

Attachments

Fajnie, dzięki za opracowanie i informacje!

Zdecydowanie zainteresowany P/W z nadajnikiem. Zwłaszcza gdy dni stają się gorętsze, miło byłoby mieć wszystko otwarte jednym przyciskiem. Szkoda, że nie ma zamknięcia bez użycia fizycznego klucza.

Wczoraj połączyłem się z moim modelem XLE HV i zauważyłem, że zabezpieczenia DOP są wyłączone. Zastanawiam się, dlaczego Toyota miałaby wyłączyć zabezpieczenia systemu samochodu?
Byłoby to wyłączone, gdyby nie posiadało systemu zabezpieczeń, który jest dostępny tylko w wersjach Entune Audio plus i Premium.

Byłoby wyłączone, gdyby nie miało systemu bezpieczeństwa, który jest dostępny tylko z Entune Audio plus i Premium.
Dzięki Quickdtoo za odpowiedź, nie zdawałem sobie sprawy, że potrzebujesz Entune Audio plus i Premium, aby uzyskać system alarmowy. Wymieniam Hondę z 2003 roku i mam również Lexusa RX z 2004 roku, które wszystkie mają system alarmowy, po prostu założyłem, że wszystkie nowoczesne samochody mają obecnie wbudowany system alarmowy w standardzie, tak jak hamulce ABS. Czuję, że Toyota skąpi na drobnych rzeczach.

Nie wiedziałem, że w moim XLE HV z pakietem Convenient brakuje tak wielu różnych małych funkcji, które zaczynam sobie uświadamiać.

Dzięki Quickdtoo za odpowiedź, nie zdawałem sobie sprawy, że potrzebujesz Entune Audio plus i Premium, aby uzyskać system alarmowy. Wymieniam Hondę z 2003 roku i mam również Lexusa RX z 2004 roku, które wszystkie mają system alarmowy, po prostu założyłem, że wszystkie nowoczesne samochody mają obecnie wbudowany system alarmowy w standardzie, tak jak hamulce ABS. Czuję, że Toyota cię skrobie.

Nie wiedziałem, że w moim XLE HV z pakietem Convenience brakuje tak wielu różnych małych funkcji, które zaczynam sobie uświadamiać.
Myślę, że masz Entune Audio Plus, jeśli masz pakiet Convenience, na przednich bocznych szybach będą naklejki systemu bezpieczeństwa, jeśli go posiada. Po małych badaniach DOP może oznaczać zabezpieczenie otwarcia drzwi, które może mieć związek ze zdalnym uruchamianiem, może się włączyć automatycznie po zdalnym uruchomieniu, więc jeśli drzwi zostaną otwarte, wyłącza pojazd, to tylko moje spekulacje, nie znalazłem jasnej odpowiedzi. Zdalny start jest częścią Remote Connect.

Myślę, że masz Entune Audio Plus, jeśli masz pakiet Convenience, na przednich bocznych szybach będą naklejki systemu bezpieczeństwa, jeśli go posiada. Po małym dochodzeniu DOP może oznaczać zabezpieczenie otwarcia drzwi, co może mieć związek ze zdalnym uruchamianiem, może się włączyć samoczynnie po zdalnym uruchomieniu, więc jeśli drzwi zostaną otwarte, wyłącza pojazd, to tylko moje przypuszczenia, nie znalazłem jasnej odpowiedzi. Zdalny start jest częścią Remote Connect.
na podstawie e-broszury https://www.toyota.com/rav4/ebrochure/ nie wygląda na to, ponieważ nie mam opcji Entune audio plus, zrobiłem też szybki test, opuszczając szyby i zdalnie zamykając samochód i odblokowując go od wewnątrz i nic.

Pakiet XLE Convenience obejmuje:
– 8-kierunkowy elektrycznie regulowany fotel kierowcy z podparciem lędźwiowym
i podgrzewanymi przednimi siedzeniami
– Elektryczna klapa tylna z zabezpieczeniem przed zakleszczeniem

Entune™ 3.023 Audio Plus (wymaga pakietu XLE Convenience)
obejmuje:
– 8-calowy ekran dotykowy ze zintegrowanym panoramicznym wyświetlaczem kamery cofania9 z konfigurowalnymi dynamicznymi liniami siatki
System antykradzieżowy z alarmem i immobilizerem62
– 11 głośników (w dziewięciu lokalizacjach), w tym subwoofer
– SiriusXM®33 z 3-miesięcznym okresem próbnym All-Access34

Czy ktoś stworzył arkusz kalkulacyjny/diagram/listę wszystkich możliwych dostosowań, aby można było zamówić samochód i po prostu powiedzieć dealerowi, aby uwzględnił te opcje ustawień jako część umowy? Zwłaszcza jeśli dealer jest jednym z tych, którzy pobierają absurdalną opłatę manipulacyjną i konfiguracyjną.

Cześć piyoman, czy podczas przeszukiwania różnych menu w Techstream natknąłeś się na jakiś sposób na obniżenie głośności dźwięku ostrzegawczego dla pieszych podczas cofania (tylko w trybie EV - bateria)? Przejrzałem Twoje zrzuty ekranu, ale nie mogłem dostrzec niczego oczywistego. Dźwięk cofania (tylko tryb EV - bateria) zaczyna działać mi na nerwy, ponieważ często parkuję pod ziemią, a dźwięk wydaje się znacznie głośniejszy w zamkniętej przestrzeni. Stwierdziłem, że wiele razy mogę nacisnąć pedał gazu po "uruchomieniu" Rav4 Hybrid 2019 i spowoduje to uruchomienie silnika, więc podczas cofania brzmi normalnie. Czasami jednak nadal przełącza się z powrotem w tryb EV, gdy tylko wrzucę bieg wsteczny, powodując włączenie głośnego dźwięku ostrzegawczego. Dzięki!

Discussion starter · #13 ·
Niestety, nie znalazłem w Techstream niczego, co pozwoliłoby zmienić głośność lub włączyć lub wyłączyć dźwięk. Uważam to również za trochę irytujące. Mam nadzieję, że ktoś, kto ma trochę więcej czasu i wiedzy, będzie w stanie dowiedzieć się, skąd dochodzi emiter dźwięku i albo go odłączyć, albo stłumić i pokazać nam wszystkim, jak to zrobić.

Więc czekaj, jeśli mój Rav4 z 2017 roku nie ma opcji automatycznego zamykania okien, czy mogę użyć Techstream do jego zaprogramowania? Czy wiesz również, czy Techstream daje możliwość wyboru, czy klakson będzie trąbił podczas zamykania i otwierania samochodu. Mam problem, w którym podczas zamykania samochodu wydaje fabryczny sygnał dźwiękowy, a następnie używa klaksonu. Podczas zamykania dzieje się to samo, ale klakson trąbi dwa razy, co jest irytujące. Dzięki!

Czy ktoś może powiedzieć, czy adapter Carista BT i aplikacja mogą wykonać taką samą personalizację jak Techstream?
To nie działało w styczniu, kiedy Amazon miał go w sprzedaży za 20 dolarów, w tym bezpłatny okres próbny personalizacji. Skontaktowałem się z deweloperem, aby sprawdzić, kiedy będzie miał wszystkie opcje niestandardowe, które miał dla 4. generacji. Powiedzieli, że ostatecznie tak się stanie, ale nie w najbliższym czasie. Jak dotąd nie widziałem żadnych aktualizacji aplikacji Toyoty i nie wymieniają 5. generacji na swojej stronie internetowej, dlatego zdecydowałem się na klon Techstream.

https://caristaapp.com/vehicles/toyota/rav4

Czy wiemy na pewno, że Carista nie działa? Podobno działa w przypadku innych modeli z 2019 roku, które nie są wymienione na stronie internetowej. I tak jeden zamówiłem, w końcu zadziała, a także obsługuje wiele innych aplikacji.

1 - 20 of 71 Posts