Toyota RAV4 Forums banner

Trzy kody błędów jednocześnie: System przedkolizyjny, LTA, system reflektorów

3.6K views 5 replies 3 participants last post by  Tazio Nuvolari  
#1 ·
Włączyłem pewnego dnia mojego RAV (2024 Prime SE) i zobaczyłem te trzy kody błędów obracające się na desce rozdzielczej, wszystkie pojawiające się jednocześnie:

Usterka LTA
Usterka systemu przedkolizyjnego
Usterka systemu reflektorów
a następnie "Odwiedź swojego dealera". Pozostały włączone przez całą jazdę i kilka następnych przejazdów, które odbyłem tego dnia i następnego. Trochę padało, ale byłem w garażu, kiedy po raz pierwszy zobaczyłem te błędy. Zniknęły same po tych dwóch dniach, więc nic z tym nie zrobiłem, ale zastanawiam się, jaka była przyczyna, na wypadek gdyby się to powtórzyło.

#3 ·
Dla każdego, kto znajdzie to w przyszłości, winowajcą było to, że złącze w czarnej skrzynce przed lusterkiem wstecznym było luźne, wyciągnąłem je i włożyłem z powrotem, a błędy zniknęły. Mam tam również FitcamX, co mogło się do tego przyczynić.
Dobrze wiedzieć. Zazwyczaj, gdy RAV 5. generacji otrzymuje wiele powiadomień MID, takich jak PCS, LTA, EPB, jest to spowodowane słabym lub uszkodzonym akumulatorem 12V.

#4 ·
Miałem dokładnie ten sam problem co ty dzisiaj, co również spowodowało awarię reflektorów i systemu zapobiegania kolizjom. Pozwól, że odwiedzę mojego dealera, czy udało ci się rozwiązać problem? Czy to przez baterię? Dostałem nowy akumulator w zeszłym tygodniu i nie jestem pewien, czy to przez niego.