Toyota RAV4 Forums banner
21 - 40 of 77 Posts
Dzięki, ale nie ma tam żadnych wiadomości.

Publiczny post Paula S mówi, że został edytowany, więc mógł usunąć informacje, które otrzymałem e-mailem, które prawdopodobnie zostały wysłane zanim edytował oryginalny post.

Moja subskrypcja jest aktywna i to jest potwierdzone przez aplikację.

Przy okazji - mój syn przyjeżdża na weekend i ma iPhone'a. Zainstalował aplikację na swoim iPhonie, a następnie zalogował się na moje konto. Ten sam problem z danymi akumulatora trakcyjnego. Jutro rano zamierzam zrobić Factory Reset systemu w samochodzie i zobaczyć, czy to rozwiąże problem.
Usunąłem moje posty, ponieważ nie chciałem zabierać ani zbaczać z tematu oryginalnego postu.
Przepraszam za to.

Discussion starter · #22 ·
Dzięki, ale nie ma tam żadnych wiadomości.

Publiczny post Paula S. mówi, że został edytowany, więc mógł usunąć informacje, które otrzymałem e-mailem, które prawdopodobnie zostały wysłane przed edycją oryginalnego postu.

Moja subskrypcja jest aktywna i to jest potwierdzone przez aplikację.

Przy okazji - mój syn przyjeżdża na weekend i ma iPhone'a. Zainstalował aplikację na swoim iPhonie, a następnie zalogował się na moje konto. Ten sam problem z danymi baterii trakcyjnej. Jutro rano zamierzam zrobić Factory Reset systemu w samochodzie i zobaczyć, czy to rozwiąże problem.
Reset systemu nie rozwiązał problemu ze wskaźnikiem poziomu baterii trakcyjnej w aplikacji, ale spowodował inne problemy. Teraz nie mogę załadować mojego profilu, mimo że jest on wyświetlany na liście, więc jestem w trybie gościa.

Mam umówioną wizytę u dealera w środę, aby wyczyścić kody, więc mam nadzieję, że to rozwiąże problem.

Tak, często muszą usunąć wszystkie konta i zacząć od nowa.

Miałem podobny problem, jak tylko dostałem prawdziwy numer VIN mojego samochodu, założyłem konto... ale nie połączyło to aplikacji z samochodem... Po połączeniu się z internetem (przez przycisk SOS) usunęli konta i uruchomili ponownie procedurę "parowania", która działa od tamtej pory...

Kiedy jesteś u dealera, jeśli twój profil nie działa, użyj przycisku SOS, aby skontaktować się z pracownikami wsparcia Toyoty... Często dealer nie ma pojęcia...

Discussion starter · #24 ·
Ponieważ moja wizyta serwisowa u dealera jest w środę, a ja jestem niecierpliwy, kupiłem prosty czytnik kodów OBD2 z Amazon. Został dostarczony dziś rano o 4:38, co jest dość niesamowite, ponieważ nie mieszkamy w dużym mieście ani w żadnym mieście. Tylko małe miasteczko w stanie Nowy Jork. Czytnik to Ancel AD310, który jest dość podstawowy. Zidentyfikował samochód i znalazł dwa moduły sterujące, ale nie znalazł żadnych kodów. Być może nie jest wystarczająco wyrafinowany, aby znaleźć kody priorytetowe, które są powiązane z systemem multimedialnym.

Czekam więc do mojej środy u lokalnego dealera.

Discussion starter · #25 ·
Oto aktualizacja dotycząca moich dwóch problemów: 1) aplikacja Toyota nie raportuje poziomu akumulatora trakcyjnego oraz 2) moja niemożność ustawienia profilu w systemie multimedialnym mojego RAV4 Prime SE z 2023 roku.

Zabrałem dziś samochód do mojego dealera na polecenie Toyota Customer Care, który powiedział, że problem z akumulatorem trakcyjnym zostanie rozwiązany poprzez wyczyszczenie niektórych kodów DTC. Kierownik serwisu w moim salonie powiedział: "Jesteśmy mechanikami i nie wiemy nic o elektronice, tym zajmują się sprzedawcy". Mój sprzedawca sprzed dwóch lat powiedział, że nie ma żadnych kodów związanych z systemem raportowania akumulatora trakcyjnego i skupił się na problemie z profilem w systemie multimedialnym.

Po przejściu przez normalne kroki, które wykonuje podczas dostarczania nowych samochodów, w tym mojego, i otrzymaniu komunikatu "błąd komunikacji" na jednym z etapów procesu, oświadczył, że potrzebuję nowej "jednostki centralnej". (Część z kartą SIM.)

Wszystko jest wstrzymane do 7 kwietnia, kiedy wymienią jednostkę centralną i miejmy nadzieję, że rozwiążą problem z profilem. Według sprzedawcy może to również rozwiązać problem z raportowaniem poziomu akumulatora trakcyjnego. Z pewnością mam taką nadzieję, ponieważ jeśli nie, nikt nie wydaje się wiedzieć, jak rozwiązać ten problem.

Zamierzam zadzwonić do kierowników serwisu w innych salonach Toyoty w okolicy, aby sprawdzić, czy któryś z nich napotkał ten problem.

Oto aktualizacja moich dwóch problemów: 1) aplikacja Toyota nie zgłasza poziomu akumulatora trakcyjnego oraz 2) moja niemożność ustawienia profilu w systemie multimedialnym mojego RAV4 Prime SE z 2023 roku.

Zabrałem dziś samochód do mojego dealera na polecenie Toyota Customer Care, który powiedział, że problem z akumulatorem trakcyjnym zostanie rozwiązany poprzez wyczyszczenie niektórych kodów DTC. Kierownik serwisu w moim salonie powiedział: "Jesteśmy mechanikami i nie wiemy nic o elektronice, tym zajmują się sprzedawcy". Mój sprzedawca sprzed dwóch lat powiedział, że nie ma żadnych kodów związanych z systemem raportowania akumulatora trakcyjnego i skupił się na problemie z profilem w systemie multimedialnym.

Po przejściu normalnych kroków, które wykonuje przy dostarczaniu nowych samochodów, w tym mojego, i otrzymaniu komunikatu "błąd komunikacji" na jednym z etapów procesu, oświadczył, że potrzebuję nowej "jednostki centralnej". (Część z kartą SIM.)

Wszystko jest wstrzymane do 7 kwietnia, kiedy wymienią jednostkę centralną i miejmy nadzieję, że rozwiążą problem z profilem. Według sprzedawcy może to również rozwiązać problem z raportowaniem poziomu akumulatora trakcyjnego. Z pewnością mam taką nadzieję, ponieważ jeśli nie, nikt nie wydaje się wiedzieć, jak rozwiązać ten problem.

Zamierzam zadzwonić do kierowników serwisu w innych salonach Toyoty w okolicy, aby sprawdzić, czy któryś z nich zetknął się z tym problemem.
Jednostka centralna zwykle odnosi się do ekranu informacyjno-rozrywkowego i powiązanej elektroniki. Karta SIM jest częścią DCM (Data Communication Module). Wierzę, że jest oddzielona od jednostki centralnej.

Nie jestem pewien, czy to naprawi wyświetlanie poziomu naładowania akumulatora, ponieważ DCM po prostu wysyła szereg danych do serwerów Toyoty. Dane te są następnie dostępne w aplikacji. W tym szeregu danych znajdowałby się poziom naładowania akumulatora. Możliwe jest jednak, że komputer w samochodzie, który kontroluje zbieranie i wysyłanie danych, zapomniał, że Twój samochód jest hybrydą typu plug-in i dlatego nie wysyła już poziomu naładowania akumulatora. Deska rozdzielcza nadal wyświetla prawidłowe mile EV, prawda?

Discussion starter · #27 ·
Oto kolejna aktualizacja. Opierając się na komentarzu, który, jak sądzę, został zamieszczony przez gregeusa, usunąłem swoje konto, a następnie skontaktowałem się z obsługą klienta Toyoty, aby upewnić się, że wszystko zostało usunięte po ich stronie. Po potwierdzeniu, że tak się stało, spróbowaliśmy ponownie skonfigurować system multimedialny i połączenie z moim telefonem. Nie udało nam się jednak wyświetlić kodu QR ani ciągu cyfr na ekranie w moim samochodzie, aby połączyć telefon z samochodem. Zostawiliśmy problem nierozwiązany we frustracji.

Jednak kiedy rano uruchomiłem samochód, kod QR pojawił się na ekranie! Wróciłem do telefonu, dodałem numer VIN mojego samochodu i zeskanowałem kod. Od tego momentu prawie wszystko działało zgodnie z oczekiwaniami. Mój profil był tam zamiast GOŚĆ, a nawet otrzymuję poziom naładowania akumulatora trakcyjnego w aplikacji. Jedyną dziwną rzeczą jest to, że przebieg na zbiorniku paliwa jest nieprawidłowy. Wydaje się, że jest to przestarzały odczyt. (Zakładam, że liczba przebiegu obok ikony zbiornika paliwa dotyczy tylko benzyny, a nie benzyny i akumulatora). Wszystko inne wydaje się działać.

Może to potrwać kilka godzin, zanim wszystko zostanie zarejestrowane, a może muszę zatankować zbiornik paliwa, aby zresetować wskaźnik przebiegu, ale na razie wydaje się, że nie potrzebuję nowej "jednostki centralnej"!

Jak mówiłem, myślałem, że pomagam, konfigurując konto, zanim miałem samochód, a jedynym sposobem na naprawienie problemów było zniszczenie konta do stanu "zniknięte", zresetowanie samochodu i rozpoczęcie od zera.

Bardzo słaby system, ale pracowałem dla Nippondenso, teraz Denso, przez 7 lat. Oni produkują elektronikę. Firma i tak naprawdę kultura nie myśli w ten sposób, jak my... zaczynają od zera i postępują zgodnie z procedurą. Powiedzielibyśmy, że powinna istnieć możliwość naprawienia rzeczy, gdy coś pójdzie nie tak, ale odpowiedzią jest często cofnięcie czasu do nieskazitelnego stanu, niemożność naprawienia czegoś w trakcie.

Mając doświadczenie w oprogramowaniu, nie tak bym opracował produkt, ale mając wspólny projekt z Denso US, Denso Japan i AT&T, wiele się nauczyłem.

Tak czy inaczej, wygląda na to, że wszystko idzie ku lepszemu i jestem pewien, że przebieg w końcu sam się skoryguje.

Greg

Discussion starter · #29 ·
Zdecydowałem się zatankować i teraz aplikacja pokazuje prawidłowy zasięg paliwa oprócz poziomu naładowania akumulatora trakcyjnego i licznika przebiegu. Nie wiem jednak, czy zasięg paliwa skorygował się sam, ponieważ zatankowałem, czy po prostu dlatego, że upłynęło więcej czasu od czasu ponownego założenia konta i ponownego połączenia samochodu z telefonem. Nie odwołam wizyty serwisowej do poniedziałku, aby upewnić się, że wszystko jest w porządku, ale wydaje się, że NIE potrzebuję nowego radia. Nikt w Toyocie ani w moim salonie nie miał pojęcia, co jest nie tak, ale pomoc, jaką otrzymałem tutaj od Grega i innych, wydaje się, że rozwiązała problem.

Zdecydowałem się zatankować i teraz aplikacja pokazuje prawidłowy zasięg paliwa, oprócz poziomu naładowania akumulatora trakcyjnego i licznika przebiegu. Nie wiem jednak, czy zasięg paliwa skorygował się sam, ponieważ zatankowałem zbiornik, czy po prostu dlatego, że upłynęło więcej czasu od czasu ponownego założenia konta i ponownego połączenia samochodu z telefonem. Nie odwołam wizyty serwisowej do poniedziałku, aby upewnić się, że wszystko jest w porządku, ale wydaje się, że NIE potrzebuję nowego radia. Nikt w Toyocie ani w moim salonie nie miał pojęcia, co się dzieje, ale pomoc, jaką otrzymałem tutaj od Grega i innych, wydaje się, że rozwiązała problem.
Spekuluję, że korekta nastąpiła, ponieważ zatankowałeś zbiornik. To jednak rodzi pytanie o dokładność zasięgu, jeśli nie zatankujesz mniej benzyny niż do pełna.

/Jim

Jak mówiłem, myślałem, że pomagam, konfigurując konto, zanim miałem samochód, a jedynym sposobem na naprawienie problemów było zlikwidowanie konta do stanu "usunięte", zresetowanie samochodu i rozpoczęcie od zera.

Bardzo słaby system, ale pracowałem dla Nippondenso, teraz Denso, przez 7 lat. Oni produkują elektronikę. Firma i tak naprawdę kultura nie myśli tak jak my... zaczynają od zera i postępują zgodnie z procedurą. Powiedzielibyśmy, że powinna istnieć możliwość naprawienia rzeczy, gdy coś pójdzie nie tak, ale odpowiedzią jest często cofnięcie zegara do nieskazitelnego stanu, bez możliwości naprawienia czegoś w trakcie procesu.

Mając doświadczenie w oprogramowaniu, nie tak bym opracował produkt, ale prowadząc wspólny projekt z Denso US, Denso Japan i AT&T, wiele się nauczyłem.

Tak czy inaczej, wygląda na to, że wszystko idzie ku lepszemu i jestem pewien, że przebieg w końcu sam się skoryguje.

Greg

Zdecydowałem się zatankować i teraz aplikacja pokazuje prawidłowy zasięg paliwa, oprócz poziomu naładowania akumulatora trakcyjnego i licznika przebiegu. Nie wiem jednak, czy zasięg paliwa skorygował się sam, ponieważ zatankowałem, czy po prostu dlatego, że upłynęło więcej czasu od czasu ponownego założenia konta i ponownego połączenia samochodu z telefonem. Nie odwołam wizyty serwisowej do poniedziałku, aby upewnić się, że wszystko jest w porządku, ale wydaje się, że NIE potrzebuję nowego radia. Nikt w Toyocie ani w moim salonie nie miał pojęcia, co jest nie tak, ale pomoc, jaką otrzymałem tutaj od Grega i innych, wydaje się, że rozwiązała problem.
Myślę, że zatankowanie prawdopodobnie nie spowodowało zmiany danych. Dane są zwykle aktualizowane na serwerach Toyoty po wyłączeniu samochodu, chociaż nie wszystkie dane są aktualizowane za każdym razem, gdy samochód jest wyłączany.

Discussion starter · #33 ·
Spekuluję, że korekta wynika z tego, że napełniłeś zbiornik. Powstaje jednak pytanie o dokładność zasięgu, jeśli nie wlejesz mniej gazu niż do pełna.

/Jim
Niestety zmieniłem jednocześnie dwa parametry, poziom paliwa w zbiorniku i czas, więc zepsułem eksperyment :)

Discussion starter · #34 ·
Myślę, że zatankowanie baku prawdopodobnie nie spowodowało zmiany danych. Dane są zwykle aktualizowane na serwerach Toyoty po wyłączeniu samochodu, chociaż nie wszystkie dane są aktualizowane za każdym razem, gdy samochód jest wyłączany.
Zgadzam się. Zastanawiałem się, jak często samochód wysyła dane na serwery.

Zgadzam się. Zastanawiałem się, jak często samochód wysyła dane na serwery.
Większość danych jest wysyłana po wyłączeniu samochodu. Informacje o statusie, takie jak blokada/odblokowanie, są wysyłane chwilę po wyłączeniu, aby powiadomić Cię, jeśli samochód nie jest prawidłowo zablokowany. Dane o położeniu są okresowo wysyłane na serwer, dzięki czemu możesz zobaczyć, gdzie samochód się poruszał. Punkty położenia są oddalone od siebie o około 30 sekund do minuty, ale nie są wysyłane z taką częstotliwością. Grupa punktów położenia jest zbierana i wysyłana razem w określonych odstępach czasu. (Nie jestem pewien co do dokładnego interwału).

Dane są zwykle aktualizowane na serwerach Toyoty po wyłączeniu samochodu, chociaż nie wszystkie dane są aktualizowane za każdym razem, gdy samochód jest wyłączany.
Moja aplikacja pokazuje datę i godzinę ostatniej aktualizacji danych. Nie jest aktualizowana za każdym razem, gdy samochód jest wyłączany, ale aktualizacje są zwykle oddalone o kilka dni.

Discussion starter · #38 ·
Moja aplikacja pokazuje datę i godzinę ostatniej aktualizacji danych. Nie jest aktualizowana za każdym razem, gdy samochód jest wyłączany, ale aktualizacje są zazwyczaj oddalone od siebie o kilka dni.
Moja aplikacja wydaje się aktualizować zaraz po wyłączeniu samochodu. Czasami muszę odświeżyć aplikację, aby uzyskać najnowsze dane.

Moja aplikacja pokazuje datę i godzinę ostatniej aktualizacji danych. Nie jest aktualizowana za każdym razem, gdy samochód jest wyłączany, raczej aktualizacje są zwykle oddalone od siebie o kilka dni.
Pokazuje godzinę i datę aktualizacji informacji. Za każdym razem, gdy patrzę, jest to krótko po wyłączeniu samochodu. Pokazuje również godzinę i datę informacji o oponach. Jest to zazwyczaj ostatni raz, kiedy czujniki opon zostały odczytane przez samochód. Jeśli przesuniesz samochód na niewielką odległość, informacje o oponach nie zostaną zaktualizowane, ponieważ czujniki nie zostały jeszcze uruchomione przez ruch samochodu.

To jest zazwyczaj ostatni raz, kiedy czujniki opon zostały odczytane przez samochód. Jeśli przesuniesz samochód tylko na krótką odległość, informacje o oponach nie zostaną zaktualizowane, ponieważ czujniki nie zostały jeszcze uruchomione przez ruch samochodu.
Moje czujniki wydają się "budzić" w ciągu 1/4 mili jazdy, więc są zawsze obudzone, a samochód zawsze je odczytuje podczas moich podróży. (Dodałem wyświetlacz ciśnienia w oponach, więc widzę, kiedy się budzą). Ale aplikacja wciąż pokazuje datę i godzinę aktualizacji ciśnienia w oponach sprzed wielu dni, a nie po każdej jeździe.

21 - 40 of 77 Posts