Toyota RAV4 Forums banner
1 - 20 of 50 Posts

RAV4PRIMEGIRL

· Registered
2024 RAV4 XSE PP Prime
87 Posts
Discussion starter · #1 ·
Wiem, że toczyło się wiele dyskusji na temat tego, czy wybrać fabryczny hak 2", czy też aftermarketowy. Rozważam hak 1 1/4" aftermarket do mojego RAV4 PP XSE Prime z 2024 roku, aby zawiesić na nim bagażnik rowerowy i nie instalować wiązki świateł przyczepy. Mój Prime ma funkcję "Kick" do otwierania tylnej klapy. Czy ktoś z Was instalował hak 1 1/4" i jeśli tak, to który? Czy wydaje się, że nie jest tak inwazyjny w prześwicie nad ziemią, jak wydają się haki 2" aftermarketowe? Czy używany przez Ciebie hak 1 1/4" nadal wpływa na funkcję "kick" bramy? Z GÓRY DZIĘKUJĘ! RAV4Girl

Jeśli obciążasz hak, będziesz miał o wiele bardziej stabilne podparcie z 2". Moja córka ma StealthHitch z aluminiowym bagażnikiem rowerowym na moim starym Priusie z 2011 roku i jest on znacznie bardziej stabilny niż 1 1/4", co moim zdaniem jest zabawką. Uważam, że potrzebujesz haka OEM do swojego Rav4 "Heavy Battery", niezależnie od tego, co przewozisz.

Wiem, że toczyły się liczne dyskusje na temat tego, czy wybrać fabryczny hak 2", czy też aftermarketowy. Rozważam hak 1 1/4" do mojego modelu 2024 RAV4 PP XSE Prime, aby zawiesić na nim bagażnik rowerowy i nie instalować z nim wiązki świateł przyczepy. Mój Prime ma funkcję "Kick" do otwierania tylnej klapy. Czy ktoś z was instalował hak 1 1/4" i jeśli tak, to który? Czy wydaje się, że nie jest tak inwazyjny w prześwicie nad ziemią, jak wydają się być haki 2" z rynku wtórnego? Czy hak 1 1/4", którego używasz, nadal wpływa na funkcję "kick" bramy? Z GÓRY DZIĘKUJĘ! RAV4Girl
Zdecydowanie zrób ten ciężki.
Możesz nie potrzebować nośności.
Ale miło jest mieć dodatkowy punkt holowania, aby wyciągnąć go z rowu.

Istnieją dobre zestawy, które działają z funkcją otwierania tylnej stopy.

Powinieneś poradzić sobie z hakiem 1 1/4 do wieszania roweru (rowerów). Stracisz 'kopnięcie', chyba że przeniesiesz czujnik, jak słyszałem z OEM lub aftermarket.

Wybrałem 2", ponieważ przewożę dwa rowery elektryczne o wadze ~65 funtów, ale mogę kupić przedłużenie bagażnika rowerowego, które dodaje dwa kolejne rowery. Pomyślałem, że wolę to zabezpieczyć na przyszłość, zamiast później ulepszać. Poza tym mogę używać haka do innych celów. Jak stwierdził @Big Bird, tak, straciłem możliwość otwierania tylnej klapy kopnięciem, ale radzę sobie bez tej funkcji.

Użytkownicy tego forum znaleźli obejście problemu utraty czujnika kopnięcia, przekierowując przewód czujnika w osłonie zderzaka.

IMHO, wybierz hak holowniczy 2", ponieważ nigdy nie wiesz, kiedy możesz go potrzebować.

2" albo nic. 1-1/4" są dla samochodów, które nie są w stanie niczego holować. Nie jestem jeszcze właścicielem Prime, ale pociągnąłem tonę płyt gipsowo-kartonowych moim RAV4 z 08' na mojej przyczepie. Zabezpiecz swoją inwestycję i jej potencjalną wartość odsprzedaży. Nie okaleczaj jej, a dobry mechanik lub właściciel majsterkowicz może czysto przesunąć czujnik pedału.

Czujnik kopnięcia z 2-calowym hakiem Curt nadal działa, o ile wiesz, gdzie kopać. Bez modyfikacji. Dodam jeszcze jeden głos na 2 cale lub nic. Robi całą różnicę w stabilności bagażników rowerowych (używałem 1 1/4 cala lata temu, kiedy nie miałem wyboru), dzień i noc.

Jeśli jest to hak holowniczy typu bolt-on, w którym osłona tylnego zderzaka nie musi być cięta, czujnik kopnięcia powinien nadal działać. Kompromisem jest to, że hak siedzi nieco niżej w porównaniu do OEM, co wpływa na kąt natarcia, zwykle tylko problem dla kogoś z bardzo stromym podjazdem lub bardziej prawdopodobne w terenie. Jeśli holowana jest przyczepa, będzie miała tendencję do jazdy nieco bardziej nosem w dół niż OEM, ze względu na niższy hak.

Jeśli osłona zderzaka jest cięta, pętla czujnika wbudowana w zderzak będzie musiała zostać poprowadzona wokół otworu, aby czujnik działał. Jest to naprawa niefabryczna, której dealer prawdopodobnie nie wykona. Jeśli jest tylko cięta, pętla czujnika powinna zostać odłączona, a złącze po stronie nadwozia uszczelnione przed korozją, ponieważ ktoś zgłosił, że korozja dostała się do otwartego złącza i spowodowała problemy z komputerem samochodu.

W odniesieniu do 1-1/4 i 2 cali, oprócz znacznie większej elastyczności w zakresie holowania, hak 2-calowy będzie miał znacznie bardziej solidny układ montażowy, co stanowi bardzo solidne miejsce do zaczepienia kabla lub paska, jeśli samochód musi zostać wyciągnięty z rowu. Używam mojego Prime'a od czasu do czasu jako punktu olinowania i ciągnięcia i nie martwię się, że uszkodzę coś, zaczepiając się o mój 2-calowy hak. Mam pierścień holowniczy typu clevis, który wsuwa się do odbiornika, którego używam.

Mój Prius miał 1 1/4", co wydawało się dla niego odpowiednie. W przypadku Prime, 2" było oczywiste. Zawsze wożę ze sobą wkład kulowy do przyczepy, nawet gdy holowanie nie jest planowane, chociaż trochę nie lubię jego wagi, tylko po to, by mieć szybki i łatwy punkt mocowania w razie potrzeby.

Chłopaki z Diesel Brothers mieli podobną awarię z potężnym kinetycznym pasem ratunkowym, w którym oderwali dźwig z tyłu transportera czołgów Oshkosh. Nikt nie ucierpiał.

Chociaż używam kuli jako miejsca do ciągnięcia od ponad 50 lat i miałem zamiar zignorować ten temat, jestem również certyfikowanym operatorem dźwigu i, co dziwne, tej zimy kupiłem (wciąż nieużywany) swój pierwszy "elastyczny" pas do wyciągania, a kilka sekund po rozpoczęciu filmu wszystko do mnie dotarło, dlaczego NIE używanie starego nawyku używania kuli na pewno nie było dobrym pomysłem. W przeciwieństwie do łańcucha lub moich starych, zużytych pasów, które prawie wcale się nie rozciągają (chociaż ich awaria nadal nie byłaby ładna), specjalnie wykonane elastyczne liny/pasy to zupełnie inna sprawa, pomyśl o procy. Mam wszelkiego rodzaju osprzęt do olinowania, certyfikowany do podnoszenia nad głową, za pomocą którego mogę wykonać to samo zadanie, które będzie musiało ściągnąć cały hak z samochodu, a nie tylko zerwać kulę, nie będę już używał kuli.
Właśnie obejrzałem więcej filmu i zobaczyłem, że to hak opuszczany, co w pewien sposób wyjaśnia, jak się zepsuł, w przeciwieństwie do prostego pociągnięcia za kulę, ale i tak przestanę używać kuli.

Czy ktoś zauważył niechęć ze strony swojego dealera do zamontowania haka holowniczego OEM w RAV4?

Dostałem dostęp do kosztów po obniżonej stawce robocizny (100 USD/godz.) dzięki sprzedawcy, który powiedział mi, żebym przyszedł w poniedziałek, kiedy części będą otwarte, a "oni mnie podłączą", ponieważ dział części był zamknięty w niedzielny wieczór, kiedy kupiłem samochód.

Zamontowałem belki poprzeczne, relingi boczne, chlapacze i kilka innych rzeczy, ale dealer zwlekał i protestował, żeby tego nie robić... Chcieli, żebym poszedł do warsztatu przyczep na ulicy i zrobił to za ułamek ceny.

Jeszcze tego nie zrobiłem - ale byłem po prostu ciekaw, czy ktoś jeszcze zauważył niechęć do wykonania pracy przy haku holowniczym Z wiązką przewodów.

Czy nieoryginalne haki holownicze i okablowanie innych firm działają dobrze w 24 Prime?

1 - 20 of 50 Posts