Jeśli jest to hak holowniczy typu bolt-on, w którym osłona tylnego zderzaka nie musi być cięta, czujnik kopnięcia powinien nadal działać. Kompromisem jest to, że hak siedzi nieco niżej w porównaniu do OEM, co wpływa na kąt natarcia, zwykle tylko problem dla kogoś z bardzo stromym podjazdem lub bardziej prawdopodobne w terenie. Jeśli holowana jest przyczepa, będzie miała tendencję do jazdy nieco bardziej nosem w dół niż OEM, ze względu na niższy hak.
Jeśli osłona zderzaka jest cięta, pętla czujnika wbudowana w zderzak będzie musiała zostać poprowadzona wokół otworu, aby czujnik działał. Jest to naprawa niefabryczna, której dealer prawdopodobnie nie wykona. Jeśli jest tylko cięta, pętla czujnika powinna zostać odłączona, a złącze po stronie nadwozia uszczelnione przed korozją, ponieważ ktoś zgłosił, że korozja dostała się do otwartego złącza i spowodowała problemy z komputerem samochodu.
W odniesieniu do 1-1/4 i 2 cali, oprócz znacznie większej elastyczności w zakresie holowania, hak 2-calowy będzie miał znacznie bardziej solidny układ montażowy, co stanowi bardzo solidne miejsce do zaczepienia kabla lub paska, jeśli samochód musi zostać wyciągnięty z rowu. Używam mojego Prime'a od czasu do czasu jako punktu olinowania i ciągnięcia i nie martwię się, że uszkodzę coś, zaczepiając się o mój 2-calowy hak. Mam pierścień holowniczy typu clevis, który wsuwa się do odbiornika, którego używam.