Toyota RAV4 Forums banner

Wymiana pompy wody

4.2K views 5 replies 4 participants last post by  Andylax  
#1 ·
Mam Rav4 z 2010 roku z przebiegiem 213 000 mil - 2,5 l rzędowy 4. Wciąż działa oryginalna pompa wodna. Zamierzam wymienić pompę wodną, ponieważ będę podróżować na dłuższe dystanse w związku z nową pracą. Zamierzałem również wymienić górny i dolny wąż chłodnicy oraz termostat. Czy ktoś poleca jakieś inne prace, które powinienem wykonać?

#2 ·
Nie jestem pewien historii Twoich przeglądów. Kupowanie części OEM to również dobry pomysł, dzięki czemu nigdy nie będziesz musiał ponownie wymieniać tych części.
Mam nadzieję, że do tej pory wymieniłeś świece zapłonowe, są dobre na 120 000 mil, niektóre wytrzymują znacznie dłużej. Czy kiedykolwiek wymieniłeś lub wyczyściłeś zawór PCV? Czy kiedykolwiek czyściłeś czujnik MAF? Sprawdź swój układ ładowania, prawdopodobnie nadal masz oryginalny alternator. Możesz również sprawdzić/wymienić pasek wieloklinowy, ponieważ musisz go wyjąć, aby wymienić pompę. Czy kiedykolwiek czyściłeś przepustnicę?
Dobra robota, wykonując własną pracę.

#4 ·
Nie jestem pewien historii Twoich przeglądów. Kupowanie części OEM to również dobry pomysł, dzięki czemu nigdy nie będziesz musiał ponownie wymieniać tych części.
Mam nadzieję, że do tej pory wymieniłeś świece zapłonowe, są dobre na 120 000 mil, niektóre wytrzymują znacznie dłużej. Czy kiedykolwiek wymieniłeś lub wyczyściłeś zawór PCV? Czy kiedykolwiek czyściłeś czujnik MAF? Sprawdź swój układ ładowania, prawdopodobnie nadal masz oryginalny alternator. Możesz również sprawdzić/wymienić pasek wielorowkowy, ponieważ musisz go zdjąć, aby wymienić pompę. Czy kiedykolwiek czyściłeś przepustnicę?
Dobra robota, że wykonujesz własną pracę.
Kevin - dzięki za Twoją opinię. Utrzymywałem się na bieżąco z wymienionymi przez Ciebie elementami konserwacji. Chciałem się upewnić, że niczego nie pominąłem, o czym nie pomyślałem.

#3 ·
Jeśli pompa płynu chłodzącego działa prawidłowo, może nie być konieczności jej wymiany. Rozmawiałem z właścicielami RAV4, którzy mają ponad 250 000 mil na swoich 2,5-litrowych RAV4 i nie mieli żadnych problemów z pompą.
Nasze '11 V6 RAV4 ma niski przebieg, więc nie mamy osobistych doświadczeń.

#5 ·
Jeśli pompa płynu chłodzącego działa prawidłowo, może nie być konieczności jej wymiany. Rozmawiałem z właścicielami RAV4, którzy mają ponad 400 000 mil na swoich RAV4 2.5l i nie mieli żadnych problemów z pompą.
Nasz '11 V6 RAV4 ma niski przebieg, więc nie mamy osobistych doświadczeń.
Blogson - to dobry pomysł. Zapytam się.