Toyota RAV4 Forums banner

Jakiego płynu hamulcowego użyć?

68K views 3 replies 4 participants last post by  Blogson  
#1 ·
Ponieważ Toyota wymaga specjalnego płynu chłodniczego i płynu do skrzyni biegów, jaki rodzaj płynu hamulcowego powinienem dodać, aby uzupełnić poziom płynu?
Dziękuję.

#3 ·
Założę się, że wielu po prostu wizualnie patrzy na płyn hamulcowy i wymienia go, gdy jest ciemny lub przy określonym przebiegu. (gra w zgadywanie)

Teraz sprawdzam płyn hamulcowy za pomocą testera płynu hamulcowego, co jest dokładniejsze.

Dodawanie płynu hamulcowego byłoby stratą, gdyby mógł zawierać zbyt dużo wody. Mój płyn hamulcowy był przezroczysty z lekko żółtawym kolorem. Wygląda więc dobrze, ale ponieważ kupiłem samochód używany, nie wiem, kiedy ostatnio wymieniano płyn hamulcowy. Byłem bardzo zaskoczony, że było blisko 3% wody, co nie było dobre. Więc opróżniłem stary płyn ze zbiornika strzykawką i dodałem świeży płyn hamulcowy.

#4 ·
To samo dotyczy użycia testera płynu hamulcowego - uchroniło mnie również przed sytuacją, w której dział obsługi dealera informował mnie, że płyn hamulcowy wymaga wymiany, podczas gdy według testera płynu był w porządku. Jeśli chodzi o uzupełnianie płynu hamulcowego, pomimo że instrukcja obsługi Toyoty 4.3 podaje DOT3, można użyć DOT4 - różnica polega na tym, że DOT4 ma wyższą temperaturę wrzenia. Jednak DOT 5 nie może być używany, chyba że cały układ zostanie wcześniej dokładnie przepłukany, ponieważ jest niezgodny z 3 i 4.