Toyota RAV4 Forums banner

Na czym dokładnie polega logika używana w trybie Auto EV/HV?

1 reading
27K views 75 replies 23 participants last post by  Sierra Sam  
#1 ·
Trzymam kciuki, żeby nowy samochód pojawił się w tym tygodniu, ale w międzyczasie zastanawiałem się nad powyższym. Oto co sobie wyobraziłem, ale nie wiem, czy to prawda, ponieważ wydaje się, że w powiązanych wątkach panuje pewne zamieszanie...

1. Domyślnie jest to tryb EV, chyba że wdepniesz pedał gazu, wtedy przełącza się na HV.

2. Powyżej określonej prędkości (100 km/h?) przełącza się na HV.

Czy to miałoby sens?

Czy ktoś regularnie używa trybu automatycznego, a jeśli tak, czy przełączenia są logiczne i zauważalne? A w punkcie 1. jakie jest opóźnienie między wdepnięciem wspomnianej stopy a dostarczeniem mocy?

Czy też wszyscy po prostu używają ręcznego przełączania na HV, gdy uważasz to za najlepsze lub najbardziej odpowiednie? Na przykład dlatego, że chcesz faktycznie używać akumulatora na autostradzie przez 65 kilometrów lub jak daleko możesz dojechać na pełnym naładowaniu przy 110 km/h?

Wysłane z mojego SM-N950F za pomocą Tapatalk

#2 ·
Z mojego doświadczenia wynika, że to numer 1.

W trybie EV moc jest ograniczona w środkowej części sekcji PWR.

W trybie Auto EV/HV, gdy tylko wciśniesz gaz i wskazówka wychyli się poza środkową część PWR, silnik się uruchamia.

Oczywiście, jeśli przekroczysz 84 mph, tryb czy nie, silnik się uruchamia.

Osobiście uważam, że tryb Auto nie jest dobry dla silnika. Prosisz go o dostarczenie mocy podczas zimnego startu. Myślę, że dlatego Toyota go nie usztywniła.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk Pro

#3 ·
Z mojego doświadczenia wynika, że to #1.

W trybie EV moc jest ograniczona w środkowej części sekcji PWR.

W trybie Auto EV/HV, gdy tylko wciśniesz gaz i wskazówka wychyli się poza środkową część PWR, silnik się uruchamia.

Oczywiście, jeśli przekroczysz 84 mph, tryb czy nie, silnik się uruchamia.

Osobiście uważam, że tryb Auto nie jest dobry dla silnika. Prosisz go o dostarczenie mocy skokowej na zimno. Myślę, że dlatego Toyota go nie zrobiła lepkiego.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk Pro
Na zdrowie Jaz. Myślę, że to prawdopodobnie wystarczający powód, aby tego po prostu unikać. Będę trzymał się ręcznego wyboru. Przez większość czasu będę w trybie EV, ale podczas długich podróży autostradowych przełączę się na HV i będę używał trybu EV tylko na początku i końcu podróży przez miasta, gdy jadę poniżej 40 mph.

#8 ·
Myślę, że to po prostu tryb "Charge". "Hold" to instrukcja dla operatora, aby przytrzymał przycisk przez sekundę lub dwie, aby przejść do tego trybu.
Franklin: Nie jestem pewien, dlaczego miałbyś używać trybu ładowania pod górę. Marnujesz tylko benzynę i obciążasz silnik prawdopodobnie w 100%, przez co podjazd staje się dla silnika znacznie bardziej stromy. Nawet w trybie HV, jadąc pod górę, silnik spalinowy będzie wykonywał pracę, ale nie będzie dodatkowo obciążał silnika z generatora.

#10 ·
Myślę, że to po prostu tryb "Charge". "Hold" to instrukcja dla operatora, aby przytrzymał przycisk przez sekundę lub dwie, aby przejść do tego trybu.
Franklin: Nie jestem pewien, dlaczego miałbyś używać trybu ładowania pod górę. Po prostu marnujesz paliwo i obciążasz silnik prawdopodobnie w 100%, co sprawia, że podjazd jest dla silnika znacznie bardziej stromy. Nawet w trybie HV silnik spalinowy będzie wykonywał pracę, ale nie będzie dodatkowo obciążał silnika z generatora.

Chcę się upewnić, że silnik pracuje. Mówię o 6-7% pofałdowanych wzgórzach w południowym Oregonie. Kiedy pokonałem wzgórze, przełączyłem z powrotem na EV i użyłem łopatek zmiany biegów do regeneracji. Wyskoczy z trybu Charge, jeśli zapotrzebowanie silnika będzie zbyt duże.

#12 · (Edited)
Czekam na odbiór mojego PHEV w przyszłym tygodniu i wciąż jestem niedoświadczony.
Ale myślę, że tryb Auto EV/HV próbuje zadowolić silnik spalinowy, działając przy optymalnych obrotach lub chłodząc go podczas korzystania z EV.
Wątpię tylko, czy ten reżim byłby uważany za optymalny w okresie docierania. Planuję spalić pierwsze tankowanie przez pierwsze 500 m lub tak daleko, jak uda mi się dojechać w trybie ładowania.

#26 ·
Czekam na odbiór mojego PHEV w przyszłym tygodniu, wciąż jestem niedoświadczony.
Ale myślę, że tryb Auto EV/HV próbuje uszczęśliwić silnik spalinowy, działając przy optymalnych obrotach lub chłodząc się podczas korzystania z EV.
Wątpię tylko, czy ten reżim byłby uważany za optymalny w okresie docierania. Planuję spalić pierwszy zbiornik na pierwszych 500 m lub tak daleko, jak się da w trybie ładowania.
Auto EV/HV nie robi nic specjalnego w ten sposób; wszystko, co robi, to uruchamia silnik, jeśli wciśniesz pedał przyspieszenia poza to, co same silniki elektryczne mogą osiągnąć. Zasadniczo mówi samochodowi: "Najpierw użyj trybu EV, ale jeśli wcisnę gaz, tymczasowo przełącz się na tryb HV, aż puszczę gaz". Nie lubię tego, ponieważ nie pozwala silnikowi benzynowemu rozgrzać się przed obciążeniem; jeśli spodziewam się, że będę potrzebował więcej mocy niż może zapewnić tryb EV, przełączę się na tryb HV minutę wcześniej lub tak, co daje silnikowi czas na przepływ oleju.

#31 ·
Z mojego doświadczenia wynika, że ustawienie samochodu w tryb HV ogranicza ilość regeneracji. Ilość naładowania w akumulatorze pozostanie w zasadzie stała, niezależnie od warunków jazdy. To problem, jeśli jedziesz w dół długim zjazdem, ponieważ nie skorzystasz z całej tej regeneracji, co mogłoby dać wiele mil zasięgu EV.

Auto EV/HV z drugiej strony zawsze zużyje jak najwięcej energii elektrycznej, a następnie automatycznie przełączy Cię w tryb HV, ale jeśli następnie zjedziesz w dół długiego wzniesienia, odzyska tę energię, a następnie automatycznie przełączy Cię z powrotem w tryb czysto EV na jakiś czas. Czasami w ten sposób zyskuję do 10 mil zasięgu EV. Przegapisz tę korzyść, jeśli ręcznie ustawisz go w tryb HV. Możesz to zrobić sam, ręcznie przełączając na tryb EV na szczycie każdego większego zjazdu, a następnie ręcznie przełączając na HV na dole wzgórza, ale Auto EV/HV zrobi to automatycznie za Ciebie.

#32 ·
Z mojego doświadczenia wynika, że ustawienie samochodu w tryb HV ograniczy ilość regeneracji. Ilość naładowania akumulatora pozostanie w zasadzie stała, niezależnie od warunków jazdy. To problem, jeśli jedziesz długim zjazdem, ponieważ nie skorzystasz z całej tej regeneracji, co mogłoby dać wiele mil zasięgu EV.

Z drugiej strony, Auto EV/HV zawsze zużyje jak najwięcej energii elektrycznej, a następnie automatycznie przełączy Cię w tryb HV, ale jeśli następnie zjedziesz długim wzgórzem, odzyska tę energię, a następnie automatycznie przełączy Cię z powrotem w tryb czysto EV. W ten sposób czasami zyskuję do 10 mil zasięgu EV. Przegapisz tę korzyść, jeśli ręcznie ustawisz go w tryb HV. Możesz to zrobić sam, ręcznie przełączając na tryb EV na szczycie każdego dużego zjazdu, a następnie ręcznie przełączając na HV na dole wzgórza, ale Auto EV/HV zrobi to za Ciebie automatycznie.
Czy pozwala to na przejście w tryb Auto EV/HV, jeśli bateria jest rozładowana? Jeszcze nie rozładowałem tak bardzo baterii, żeby to sprawdzić.

#44 ·
Wydaje się, że istnieje inne zachowanie w zależności od tego, w jaki sposób samochód wszedł w tryb HV.

Jeśli samochód automatycznie przełącza się w tryb HV, ponieważ bateria jest rozładowana, pozwoli na dodatkowe odzyskiwanie energii, a następnie przełączy z powrotem, gdy będzie wystarczająco dużo energii.

Jednak jeśli ręcznie przełączę go w tryb HV, zachowuje się inaczej. Powiedzmy, że mam 20 mil szacowanego zasięgu EV i zmuszam go do trybu HV, ponieważ z jakiegoś powodu chcę zaoszczędzić tę energię elektryczną. Pozostanie na około 20 mil szacowanego zasięgu EV, dopóki samochód nie zostanie wyłączony lub ręcznie nie zmienię trybu. Z mojego doświadczenia wynika, że w tym stanie nie wydaje się budować dodatkowego ładunku z odzyskiwania energii i zwiększać zasięgu EV.

Nauczyłem się, jak mówili inni, że domyślny tryb jest zwykle tym, czego chcesz. Po prostu prowadź samochód i się tym nie martw.

#48 ·
Jednak jeśli ręcznie przełączę go w tryb HV, działa inaczej. Powiedzmy, że mam 20 mil szacowanego zasięgu EV i zmuszam go do trybu HV, ponieważ z jakiegoś powodu chcę zaoszczędzić energię elektryczną. Pozostanie na około 20 mil szacowanego zasięgu EV, dopóki samochód nie zostanie wyłączony lub ręcznie nie zmienię trybu. Z mojego doświadczenia wynika, że w tym stanie nie wydaje się, aby budował dodatkowe ładowanie z rekuperacji i zwiększał zasięg EV.
Powinieneś zrobić test. Mogę ci powiedzieć, że mój będzie regenerował podczas zjazdu z długiego wzniesienia, nawet jeśli ręcznie przełączyłem go w tryb HV. Jak powiedział Tim, nie byłoby sensownego powodu, dla którego Toyota miałaby marnować ten potencjał regeneracji energii.

#53 ·
Myślę, że Auto EV/HV to funkcja, o którą nikt nie prosił, ale jakiś inżynier pomyślał, że to dobry pomysł i mieli przycisk, który musieli wypełnić.
Myślę, że jest to przydatne, jeśli spodziewasz się, że potrzebujesz pełnych 300 KM, podczas gdy nadal jeździsz głównie w trybie EV. Ma to dla mnie sens i cieszę się, że zostało to zaimplementowane.

#50 ·
Czytałem post na Reddicie, w którym napisano, że przejechali 60 mil na EV. Zdjęcie zostało dostarczone.

Oto, co robią...

Tryb EV przy niższych prędkościach
Ręczne przełączanie na tryb hybrydowy przy wyższych prędkościach, np. na autostradzie
Włączenie trybu sportowego na zjazdach w dół, aby uzyskać maksymalną regenerację. Na YouTube jest film pokazujący, jak wskaźnik naładowania gwałtownie wzrasta tylko przez zmianę trybów.

Fascynująca sprawa. Zastanawiam się więc, czy tryb automatyczny naprawdę zapewnia optymalną oszczędność paliwa i zasięg EV na jednym ładowaniu w porównaniu z podejściem ludzkiej inteligencji, które również uwzględnia regenerację w trybie sportowym?

#51 ·
Tryb EV przy niższych prędkościach
Przełącz ręcznie na tryb hybrydowy przy wyższych prędkościach, np. na autostradzie
Jeśli ręcznie przełączają na tryb HV, test dla całkowitej liczby mil EV jest nieważny. Podczas jazdy autostradą generują pewną ilość energii elektrycznej z gazu, nawet jeśli nie są w trybie ładowania. Jedynym prawdziwym testem całkowitego zasięgu EV jest jazda od pełnej baterii do momentu, w którym zostaniesz zmuszony do trybu HV BEZ uruchamiania silnika w międzyczasie.

#66 ·
W końcu......"logika programowania" tego wszystkiego po prostu nie jest jasno wskazana w instrukcji LUB znana nam wszystkim....dużo dobrych, inteligentnych "spekulacji" na temat tego, jak to wszystko działa, i lubię to wszystko czytać, ALE, podsumowując, prawdopodobnie logika tego wszystkiego jest ukryta w programowaniu Toyoty i po prostu szanuję pracę, którą wykonali i jestem niesamowicie szczęśliwy, że mogę jeździć tym "sterowanym komputerowo" pojazdem po przejechaniu 3 tys. mil!

#76 ·
Próbowałem rozgryźć logikę, według której inżynierowie Toyoty programowali przełączanie między trybami EV i ICE, ale bezskutecznie. Oczywiście jest to bardzo skomplikowane. Na przykład, podczas ręcznego redukowania biegu w trybie bateryjnym, jadąc powoli po płytkich zjazdach, pozostaje w trybie czysto elektrycznym. Ale robiąc to samo przy wyższych prędkościach na bardziej stromych wzniesieniach, aktywuje silnik spalinowy. Włączenie odmrażacza również zwykle aktywuje silnik spalinowy, prawdopodobnie w celu uzyskania większej ilości ciepła. Wciśnięcie pedału do podłogi również aktywuje silnik spalinowy. Zrezygnowałem z próby mapowania całego systemu.