Toyota RAV4 Forums banner

Kto produkuje felgi do Toyoty?

11K views 14 replies 11 participants last post by  NoMoreDomestic  
#1 ·
Czy ktoś wie, kto produkuje felgi do Toyoty? Naprawdę chcę kupić nowe do mojego LE (mam kołpaki i stalówki), ale nie stać mnie na felgi Toyoty. lol. Miałem nadzieję poszukać na stronie producenta felg do ich samochodów, aby znaleźć tańszą parę. Czy ktoś wie?

Dziękuję!

-Sarah

#2 · (Edited)
Czy szukasz po prostu tanich stalowych felg, które pasują do Rav? A może chcesz wymienić stalowe felgi na aluminiowe z wyższych wersji wyposażenia w celach estetycznych? Jeśli to drugie, czy istnieje konkretny powód, dla którego chcesz, aby wyglądał całkowicie standardowo, czy też zakładasz, że może to być najtańsza/najmniej ryzykowna opcja?

#4 ·
Czy szukasz po prostu tanich stalowych felg, które pasują do Rav? A może chcesz wymienić stalowe felgi na aluminiowe z wyższych wersji wyposażenia w celach estetycznych? Jeśli to drugie, czy istnieje konkretny powód, dla którego chcesz, aby wyglądał całkowicie seryjnie, czy też zakładasz, że może to być najtańsza / najmniej ryzykowna opcja?
Lżejsze koła = łatwiejsza wymiana opon, lepsze MPG
Brak osłon = łatwiejsze czyszczenie, mniejsze obawy o korozję
Aluminium to ogólnie miła modernizacja, jeśli złapiesz dobrą cenę.

#11 ·
Czy próbowałeś sekcji ogłoszeń? Kilku członków sprzedaje standardowe felgi Toyoty. Nawet felgi adventure.
O nie, nie próbowałem
OP szuka felgi aluminiowej 17" XLE z 2019 RAV4.
LE i XLE mają taką samą oponę: 225/65R17. Prosta modernizacja do ładnie wyglądającej felgi. Zachowaj jednak stalowe felgi LE na opony zimowe.

View attachment 166919
Szukanie "2019 xle 17" wheel" w "Private Party Classifieds"
Daje dwa dodatki dla 1 2019 XLE, ale felga 19 cali
1)WTB (Want To Buy)
2) FS (For Sale)
3) Spróbuj fleaBay (eBay)
4) Spróbuj Craigslist
5) Umieść własną felgę aluminiową WTB OEM 2019 RAV4 17" XLE
6) Umieść własną felgę aluminiową WTB OEM 2019 RAV4 19" Adventure/Limited/XLE

Wyszukaj "factory takeoff wheel" i wiele ofert. Oto kilka, które warto sprawdzić.
1) Socal Wheels - Factory, OEM and Custom Wheels - Take-offs, New and Used Tires
2) StockWheels.com - OEM Wheels & Used Rims
3) https://www.rpmtakeoffs.com/toyota.html
4) OEMWheelshop.com 10 wyników dla "2019* rav4*"
5) Detroitwheelandtire.com RAV4

Felga 19-calowa Adventure/Limited/XLE 235/55R19 to kolejna opcja dla Ciebie. Powinna pasować bez żadnych problemów, a różnica w błędzie prędkościomierza jest niewielka, według tiresize.com.
View attachment 166920
tak pomocne, dziękuję

#6 ·
Mogę zagwarantować, że producent koła OEM NIE sprzeda koła OEM nikomu innemu, tylko Toyocie!
1) Prawdopodobnie istnieje umowa prawna, która o tym mówi.
2) Byłoby to samobójstwo finansowe dla producenta kół. Toyota się dowiaduje. Pozew przeciwko producentowi kół i przeniesienie koła OEM do konkurencyjnego producenta kół. Do kogo może zwrócić się ten przegrywający producent kół, aby zrekompensować utracone jednostki kół Toyoty od 100 000 do 1 000 000 kół? Inni producenci samochodów prawdopodobnie nie chcieliby robić interesów z tym producentem kół z oczywistych powodów. Oszołomiliście naszego konkurenta, co powstrzymuje was przed zrobieniem tego samego nam? Mały świat, ludzie/biznes rozmawiają.

#10 · (Edited)
Odpowiadając na pytanie z tytułu. W Ameryce Północnej byłoby to w większości produkowane we własnym zakresie (lub w pododdziale Toyoty) przez Canadian Auto Parts Toyota Inc. (CAPTIN): CAPTIN – Toyota Canadian Auto Parts Manufacturing Mały artykuł sprzed lat o nich: A wheel long time - Surrey Now-Leader

Nie jestem pewien co do stalowej felgi, ale jeśli chodzi o felgę aluminiową/aluminiową, po prostu ją wyciągnij i najprawdopodobniej została wyprodukowana w Kanadzie:
166956

To większość dla Ameryki Północnej, ale niektóre mogą pochodzić z Japonii/Chin/Indonezji itp... Niektóre edycje specjalne mogą być również zlecane na zewnątrz. Mój stary Acura z 2006 roku miał wytłoczone rolki Enkei (tylko w tym roku) po wewnętrznej stronie i myślę, że Mazda głównie używa felg Enkei.

Udanych zakupów, zarówno na rynku wtórnym, jak i używanych! Jestem pewien, że są właściciele RAV4, którzy chcieliby kupić Twoje stalowe felgi na pełnowymiarowe koło zapasowe, dzięki czemu możesz odzyskać trochę funduszy. Moja niepopularna opinia: po prostu jeździłbym na stalowych felgach i kołpakach i wpłacał fundusze na konto oszczędnościowe na następny samochód z felgami, jak mały, gorący roadster :).

#12 ·
OP powinien skontaktować się ze sprzedawcą kół i opon 2021 XLE OEM "take off". Mówi, że przejechał tylko 350 mil przed założeniem nowego zestawu kół i opon. To koło 2021 XLE powinno pasować bez problemów, ale OP musiałby się upewnić.
Sprzedawca podaje numer telefonu w ogłoszeniu. OP może również skontaktować się za pośrednictwem wiadomości prywatnej w serwisie RAV4World.
Jeśli jesteś zainteresowany, dowiedz się, czy TPMS, kołpak z symbolem Toyoty i oryginalne nakrętki są dołączone; wspaniale, jeśli zawiera wszystkie trzy. TPMS jest mało prawdopodobne, ponieważ sprzedawca prawdopodobnie usunął go i założył na nowe koła, które kupił.

#13 ·
Czy ktoś wie, kto produkuje standardowe felgi Toyoty? Naprawdę chcę kupić nowe do mojego LE (mam kołpaki i felgi stalowe), ale nie stać mnie na felgi Toyoty. lol. Miałem nadzieję poszukać na stronie producenta ich standardowych felg, aby znaleźć tańszą parę. Czy ktoś wie?

Dziękuję!

-Sarah
Mam do sprzedania zestaw fabrycznie nowych felg 19” z mojego 21 xle Premium. Przejechane mniej niż 400 mil.