Toyota RAV4 Forums banner

Wildpeak A/T Trail czy Michelin Crossclimate 2?? Hmmmm

7.9K views 14 replies 9 participants last post by  Discount Tire  
#1 · (Edited)
Jak wspomniano w tytule, myślałem o obu tych oponach przez cały czas, odkąd mam mojego '21 R4P XSE i teraz, gdy zbliżam się do 30 000 mil na moich standardowych oponach, jestem gotów albo je sprzedać, albo po prostu wyrzucić (mam na myśli, że naprawdę nie mogą być wiele warte).

Dostanę je w rozmiarze 255/55/19, czytałem w wielu miejscach, że opona 30" o szerokości 10" działa. Widziałem nawet 30,5", ale węższą oponę (patrz posty Lindenwooda).

Moje typowe użytkowanie to 5-10 wycieczek w zaśnieżone miejsca w zachodnich Stanach Zjednoczonych każdego roku i 5-10 wycieczek kempingowych również na Zachodzie każdego roku (aka pustynie, drogi leśne itp.)

Wiem, że CC2 mają prawie kultowych zwolenników, ale wydaje się, że nie są tak dobre do jazdy w terenie, ale prawdopodobnie mają lepszą wydajność podczas typowej jazdy po autostradzie w Kalifornii.

Wildpeaki [jestem prawie pewien] będą miały lepsze możliwości terenowe, ale recenzje mówią, że ich hałas na drodze i wydajność nie są złe i nie tracą na tym wiele.

Jakieś mocne opinie w jedną lub drugą stronę? Ostatnia kwestia jest taka, że Wildpeaki prawdopodobnie wyglądają trochę fajniej, podczas gdy CC2 mają ten dziwny bieżnik opony (oczywiście na mokre/zaśnieżone drogi). Chociaż nie widziałem wielu zdjęć CC2 na Rav4, więc wrzućcie je, jeśli możecie!

Dzięki wszystkim!

EDIT Nawiasem mówiąc, skłaniam się ku Wildpeakom, czuję, że sprawdzą się dobrze w zimowej pogodzie, której doświadczę, będą wyglądać fajniej i będą lepiej radzić sobie na suchych drogach terenowych (jako typowy stan naszych dróg terenowych na zachodzie).

#2 · (Edited)
Też wahałem się między tymi dwoma do ostatniej chwili, kiedy zdałem sobie sprawę, że prawdopodobnie nigdy nie będę jeździł w terenie i chciałem oponę o lepszej trwałości bieżnika i skończyłem na Michelin Defender T+H (miałem je w moich 2 ostatnich pojazdach i uwielbiałem, jak radziły sobie ze śniegiem, plus gwarancja na 80 tys. mil). Ale gdybym mógł wrócić i zrobić to jeszcze raz, zdecydowałbym się na CC2. Bardziej skłaniałem się ku Wildpeaks, ale jak powiedziałem, nie widzę siebie jeżdżącego w terenie i mieszkam w Iowa, gdzie CC2 byłby idealny na zimę.

Jeśli zamierzasz jeździć w terenie (szlaki pożarowe i tym podobne), Wildpeaks byłyby właściwym wyborem. Jeśli będą to głównie drogi szutrowe prowadzące do kempingów lub ścieżki, które zostały specjalnie przygotowane dla wielu pojazdów, wówczas Wildpeak i CC2 będą równe. Do codziennej jazdy i zimowej pogody uważam, że CC2 byłby lepszą opcją. Tak czy inaczej, wybór należy do Ciebie i każda z nich będzie dobrą oponą.

#4 ·
Też wahałem się między tymi dwoma, aż do ostatniej chwili, kiedy zdałem sobie sprawę, że prawdopodobnie nigdy nie będę jeździł w terenie i chciałem oponę z lepszą żywotnością bieżnika i skończyłem na Michelin Defender T+H (miałem je w moich ostatnich 2 pojazdach i uwielbiałem, jak radziły sobie ze śniegiem, plus 80k gwarancji). Ale gdybym mógł wrócić i zrobić to jeszcze raz, skończyłbym na CC2. Bardziej skłaniałem się ku Wildpeakom, ale jak powiedziałem, nie widzę siebie jeżdżącego w terenie i mieszkam w Iowa, gdzie CC2 byłby idealny na zimę.

Jeśli zamierzasz jeździć w terenie (szlaki pożarowe i tym podobne), Wildpeaki byłyby właściwym wyborem. Jeśli będą to głównie drogi szutrowe, które prowadzą do kempingów lub ścieżek, które zostały specjalnie przygotowane dla wielu pojazdów, aby po nich jeździć, wtedy Wildpeak i CC2 będą równe. Do codziennej jazdy i zimowej pogody myślę, że CC2 byłby lepszą opcją. Tak czy inaczej, wybór należy do Ciebie i tak czy inaczej będzie to dobra opona.
Jeżdżę w terenie w przyzwoitej ilości, w tym drogami do miejsc do paralotniarstwa w południowej Kalifornii, które czasami są w złym stanie po/podczas zimy.

#3 ·
Uwielbiam Falken Wild Peaks w moim modelu benzynowym z '21 roku. Straciłem tylko 1-2 MPG, zwiększając rozmiar do 245/65-17. Nie są głośniejsze niż fabryczne Dunlopy. Prowadzenie i pokonywanie zakrętów są znacznie lepsze. Na tym forum są wątki, w których użytkownicy narzekali na hałas CC2 i zużycie opon oraz na utratę dużej liczby MPG. Skorzystaj z funkcji wyszukiwania.

#5 ·
Uwielbiam Falken Wild Peaks w moim modelu z 21 roku. Straciłem tylko 1-2 MPG, zwiększając rozmiar do 245/65-17. Nie są bardziej hałaśliwe niż OEM Dunlops. Prowadzenie i pokonywanie zakrętów są znacznie lepsze. Na tym forum są wątki, w których użytkownicy narzekali na hałas CC2 i zużycie opon oraz na to, że stracili sporo MPG. Użyj funkcji wyszukiwania.
Jestem w 80% za Wildpeaks i prawdopodobnie kupię je dzisiaj. Tak, przeszukałem obszernie i śledziłem wiele wątków na temat opon w ciągu ostatnich kilku lat. Świetne informacje anegdotyczne.

#8 ·
Kupiłem tego roku model Woodland i ma on fabryczne opony Falken Wild Peak. Uwielbiam je. Świetna przyczepność, płynna jazda i mogą pokonać liczby EPA 38/35/37, które ma Woodland. FWIW, myślę, że to 225/60R18. Podobają mi się tak bardzo, że już planuję kupić te same (lub podobne Falken Wild Peak) opony, gdy się zużyją. Zawsze byłem fanem Michelina i przez lata miałem Defender LTX na mojej Hondzie, gdzie przejechanie 90 000 mil było możliwe. Ale Falkeny będą moim wyborem dla RAV4. Widziałem kilka komentarzy, że nie były świetne na śniegu, ale w Teksasie były niesamowite na asfalcie i drogach leśnych.

#9 ·
Kupiłem Woodland w tym roku i ma fabryczne opony Falken Wild Peak. Uwielbiam je.
Czy twoje mają emblemat 3 Peak snow rating?
Falkeny, które wcześniej były fabrycznie montowane w TRD, były TAŃSZĄ wersją, która NIE miała oceny 3 peak i miała również mniejszą głębokość bieżnika niż prawdziwe, posprzedażowe Wild Peak A/T Trails, które można kupić w Discount Tires.

#11 ·
Poszedłem z Falken Wildpeaks i skończyło się na kupnie 2 opon z utires.com (dostałem je za 183 dolary za oponę, w tym wysyłka, i są fabrycznie nowe). Plus dostaję jeszcze 2 opony od znajomego, który sprzedaje opony komercyjne, ale może dostać wszystkie rodzaje za 248 dolarów i może je założyć/wyważyć/wyregulować, więc jestem bardzo podekscytowany, że dostaję zestaw 4 za 862 dolary!! Później zamieszczę kilka zdjęć.

Naprawdę mam nadzieję, że 2 opony z utires to nie te sprzedawane bez oznaczenia 3 peak... Właśnie wysłałem e-mail do ich obsługi klienta.

#12 ·
Poszedłem z Falken Wildpeaks i skończyło się na kupnie 2 opon z utires.com (dostałem je za 183 dolary za oponę, w tym wysyłka, i są fabrycznie nowe). Plus dostaję jeszcze 2 opony od znajomego, który sprzedaje opony komercyjne, ale może dostać wszystkie rodzaje za 248 dolarów i może je założyć/wyważyć/wyregulować, więc jestem bardzo podekscytowany, że dostanę zestaw 4 za 862 dolary!! Później zamieszczę kilka zdjęć.

Naprawdę mam nadzieję, że 2 opony z utires to nie te sprzedawane bez oznaczenia 3 peak... Właśnie wysłałem e-mail do ich obsługi klienta.
Nie będziesz rozczarowany. Wiem, że to inna opona, ale miałem Wildpeak A/T 3s na moim Land Cruiserze, a teraz na moim F350 Tremor. Fantastyczna opona.

#13 · (Edited)
Jutro wymieniam moje standardowe opony Wildpeak na prawdziwe Wildpeaki, które mają oznaczenie do jazdy w warunkach zimowych, ponieważ utknąłem w śniegu - to jest żart. Standardowe Wildpeaki wyglądają jak Wildpeaki, ale mają około połowę głębokości bieżnika i NIE są przeznaczone do jazdy w warunkach zimowych. Jestem bardzo rozczarowany Toyotą za założenie tych opon w tym pojeździe.

#14 ·
Właśnie założyłem prawdziwe Wild Peaks w Discount Tire, i to w samą porę na naszą wielką śnieżycę na Środkowym Zachodzie! Jak dotąd świetnie radzą sobie ze śniegiem i lodem w temperaturach 0 stopni przez cały tydzień. Jechałem też na koncert autostradą i może trochę więcej hałasu z drogi, ale nic szalonego. Poza tym wyglądają niesamowicie, bardzo solidnie. Zrób to!

#15 ·
Właśnie założyłem prawdziwe Wild Peaks w Discount Tire, i to w samą porę na naszą wielką śnieżycę na Środkowym Zachodzie! Jak dotąd świetnie radzą sobie ze śniegiem i lodem w temperaturze 0 stopni przez cały tydzień. Jechałem też na koncert autostradą i może trochę więcej hałasu z drogi, ale nic szalonego. Poza tym wyglądają niesamowicie, bardzo solidnie. Zrób to!
Bardzo dziękujemy za Państwa biznes, doceniamy Państwa wsparcie i czekamy na opiekę nad Państwa oponami przez cały okres ich użytkowania.