Toyota RAV4 Forums banner

ogrzewanie wycieraczek w przedniej szybie

1 reading
5K views 8 replies 5 participants last post by  Rav4Maine  
#1 ·
Cześć, mam pytanie dotyczące podgrzewania piór wycieraczek na przedniej szybie.
Zauważyłem, że kiedy używam automatycznego uruchamiania rano, nie włącza się. Nawet gdy zostawię go włączonego na noc, kiedy wyłączam samochód na noc.
Czy to normalne, czy jest jakiś sposób, aby go włączyć, aby działał rano?

#2 ·
To jest odmrażanie przedniej szyby, a nie ogrzewanie. Wyłącza się automatycznie po około 15 minutach. Więc działa normalnie. Nie można zmienić tego ustawienia, chyba że ktoś może zweryfikować, że można je zmienić w Techstream.

#3 ·
Wiem, że to nie grzejnik i działa dobrze, ale chciałem tylko wiedzieć, czy może pomóc rano, kiedy przednia szyba jest pełna lodu i używam autostartu, wtedy byłoby to pomocne. Kiedy wsiadam do samochodu i włączam odmrażanie i ogrzewanie, to oczyszcza przednią szybę, w przeciwnym razie jest to bezużyteczna funkcja. Może Twój pomysł z użyciem Techstream zadziała, sprawdzę to.

#4 ·
Chciałbym dodać odmrażacz wycieraczek (mieszkam w Wisconsin i przez kilka miesięcy w ciągu dnia może być nawet -10F). Mogą zamarzać podczas jazdy, nawet przy włączonym rozmrażaniu na "gotuj je". Czasami mógłbym użyć przełącznika "nuke". Myśli? ((2009 RAV4 Base, obecnie rozebrany do ulepszeń))

#5 ·
Chciałbym dodać odmrażacz wycieraczek (mieszkam w Wisconsin i przez kilka miesięcy w ciągu dnia może być do -10F). Mogą zamarzać podczas jazdy, nawet przy włączonym rozmrażaniu "cook 'em". Czasami mógłbym użyć przełącznika "nuke". Myśli? ((2009 RAV4 Base, obecnie rozebrany do modernizacji))
Nie wydałbym żadnych pieniędzy na tę opcję (dostałem ją z moim XLE), tak naprawdę nie działa to dobrze. Dlatego pytałem, czy ktoś wie, jak włączyć ją po uruchomieniu automatycznym. W przeciwnym razie moim zdaniem nie warto.

#6 ·
Masz zdalny start, więc po prostu zostaw ogrzewanie na wysokim poziomie dzień wcześniej. To robię, żeby rano szyba czołowa stopiła śnieg lub lód. Pozwalam swojemu silnikowi rozgrzać się przez co najmniej 10 minut. Ta funkcja rozmrażania przedniej szyby nie działa tak szybko jak ogrzewanie i tak naprawdę ma na celu zapobieganie zamarzaniu wycieraczek.

#8 ·
Brak zdalnego uruchamiania, chociaż wydaje mi się, że widziałem, jak jeden ze sponsorów strony oferował pakiet zdalnego uruchamiania?

(Dodałem podgrzewacz bloku silnika i urządzenie do konserwacji akumulatora, ale to mi nie pomaga w pracy.)
Patrzę na to dla RAV4 żony. https://www.amazon.com/dp/B08CFRXGXW Ponieważ w przeciwieństwie do mojego Rama, jej samochód nie ma fabrycznego "darmowego" zdalnego uruchamiania... (Nie płacę za to miesięcznie...)

#9 ·
Mam przycisk zdalnego uruchamiania w moim SE z 2017 roku. Zazwyczaj ustawiam ogrzewanie na 73. Aby odpowiednio rozmrozić przednią szybę, muszę włączyć przycisk rozmrażania, zanim wyłączę samochód na noc na podjeździe. Kiedy rano uruchamiam samochód zdalnie, wszelki ciężki szron znika w maksymalnie dziesięć minut. Jeśli zapomnę ustawić przycisk rozmrażania przedniej szyby, nadal będzie działać, ale zajmie to ponad 15 minut.

Profesjonalnie zamontowałem dodatkowy system zdalnego uruchamiania. Bardzo się cieszę, że to zrobiłem, zima to długi sezon w Maine.