Toyota RAV4 Forums banner
1 - 15 of 15 Posts

xtriggerman

· Registered
18 Posts
Discussion starter · #1 ·
Witajcie wszyscy, mam oryginalny, niezakodowany brelok do kluczyka Toyoty, który był dostarczony z tym RAV, kiedy kupiliśmy go używanego. Mam 2 dobre klucze główne i chcę zaprogramować kod w tym drugim, niezakodowanym kluczyku Toyoty, ale nie mogę doprowadzić pojazdu do punktu, w którym kontrolka bezpieczeństwa świeci się ciągle, więc zakoduje kluczyk po włożeniu do stacyjki.
Zrobiłem standardową procedurę co najmniej kilkanaście razy. Klucz główny wkładany i wyjmowany ze stacyjki 5 razy, otwieranie i zamykanie drzwi 6 razy. W tym momencie kontrolka bezpieczeństwa powinna się zaświecić, gdy wyjmę klucz główny i włożę nowy kluczyk. Problem polega na tym, że kontrolka bezpieczeństwa nadal miga, gdy wyciągam klucz główny. Dlaczego ten pojazd nie przechodzi w tryb programowania kodu? Jakieś pojęcie, co robię źle, czy też pojazd jest jakoś zablokowany?

Nie używasz tej metody do programowania breloka. Potrzebujesz kabla mini vci używając oprogramowania Techstream do zaprogramowania breloka. Możesz kupić kabel mini vci na Ebay lub Amazon. Techstream jest dołączony do kabla i możesz pobrać najnowszą wersję, po prostu używając Google do wyszukiwania. Być może będziesz musiał przeczytać ten wątek, aby dowiedzieć się, jak go skonfigurować i używać.

Discussion starter · #3 ·
Nie używasz tej metody do programowania pilota. Potrzebujesz kabla mini vci używając oprogramowania Techstream do zaprogramowania pilota. Kabel mini vci można kupić na Ebay lub Amazon. Techstream jest dołączony do kabla i można pobrać najnowszą wersję, po prostu używając Google do wyszukiwania. Może być konieczne przeczytanie tego wątku, aby pomóc w konfiguracji i używaniu go.
Pilot działa wszystko prawidłowo. To uruchomienie pojazdu, które musi być ponownie zakodowane za pośrednictwem transpondera. Musi istnieć jakiś sposób na zresetowanie transpondera pojazdu, aby przeszedł w tryb ponownego kodowania. DL175, Dzięki za informację o programowaniu pilota.... Na szczęście nie mam tego problemu.

Wygląda na to, że Twój brelok jest uszkodzony, jeśli działa tylko funkcja bezkluczykowa. Być może uszkodzony jest chip w środku? Możesz spróbować zaprogramować go za pomocą Techstream, ale ja po prostu kupiłbym inny brelok.

Discussion starter · #5 ·
To w żaden sposób nie jest brelok ani klucz. Jedynym sposobem, w jaki RAV4 z 2010 roku może zakodować kluczyk transpondera, jest sytuacja, gdy czerwona lampka bezpieczeństwa na środkowym panelu "ŚWIECI SIĘ" zamiast migać. 5-krotne włożenie i wyjęcie kluczyka oraz 6-krotne otwarcie i zamknięcie drzwi "powinno" spowodować, że lampka bezpieczeństwa pozostanie włączona, co jest jedynym sposobem, w jaki pojazd koduje nowy kluczyk. Jeśli kontrolka nadal miga normalnie bez kluczyka, nie można przeprowadzić programowania. Musi się świecić, podczas gdy kluczyk główny jest wyjęty, a nowy kluczyk włożony w ciągu 10 sekund, podczas gdy kontrolka się świeci. Nowy kluczyk nie ma nic wspólnego z zainicjowaniem tego procesu. Myślę, że to sytuacja w salonie samochodowym....

To w żaden sposób nie jest brelok ani klucz. Jedynym sposobem, w jaki RAV4 z 2010 roku może zakodować kluczyk transpondera, jest sytuacja, gdy czerwona lampka bezpieczeństwa na środkowym panelu "ŚWIECI SIĘ" zamiast migać. 5-krotne włożenie i wyjęcie kluczyka oraz 6-krotne otwarcie i zamknięcie drzwi "powinno" spowodować, że lampka bezpieczeństwa zaświeci się, co jest jedynym sposobem, w jaki pojazd koduje nowy kluczyk. Jeśli kontrolka nadal miga normalnie bez kluczyka, nie można przeprowadzić programowania. Musi się świecić, podczas gdy kluczyk główny jest wyjęty, a nowy kluczyk włożony w ciągu 10 sekund, podczas gdy kontrolka się świeci. Nowy kluczyk nie ma nic wspólnego z inicjowaniem tego procesu. Myślę, że to sytuacja z salonem samochodowym....
Jak wspomniałem w moim pierwszym poście, nie można w ten sposób zaprogramować breloka w tym pojeździe. Musisz go zaprogramować za pomocą Techstream. Jeśli chcesz, dealer może zaprogramować brelok i może pobrać opłatę w wysokości do 500 USD.

Discussion starter · #7 ·
Dalsze badania doprowadziły mnie do przekonania, że w pewnym momencie podczas produkcji RAV 4 z 2010 roku, powyższa procedura programowania kluczy została anulowana przez Toyotę. Ponadto, jeśli pojazd zaprogramował pewną liczbę kluczy, nie będzie już programował żadnych więcej za pośrednictwem systemu pokładowego. Najlepszym rozwiązaniem w tej chwili jest wynajęcie programatora tego gościa za 45 dolarów. Jeszcze go nie wynająłem, ale na wypadek, gdyby ktoś inny znalazł się w takiej sytuacji, to dobry trop. Programuje on również przyciski pilota.

Nawet w moim 2009 roku trzeba użyć systemu Techstream, aby zaprogramować pilota do odblokowywania/blokowania. Stara metoda, którą opisujesz, została wstrzymana nawet w 2009 roku.

Witam wszystkich, mam oryginalny, niezakodowany brelok do kluczy Toyota, który był dostarczony z tym RAV, kiedy kupiliśmy go używanego. Mam 2 dobre klucze główne i chcę zaprogramować kod w tym drugim, niezakodowanym kluczu Toyota, ale nie mogę doprowadzić pojazdu do punktu, w którym kontrolka bezpieczeństwa świeci się cały czas, więc zakoduje klucz po włożeniu do stacyjki. Wykonałem standardową procedurę co najmniej kilkanaście razy. Klucz główny wkładany i wyjmowany ze stacyjki 5 razy, otwieranie i zamykanie drzwi 6 razy. W tym momencie kontrolka bezpieczeństwa powinna się świecić, gdy wyjmę klucz główny i włożę nowy klucz. Problem polega na tym, że kontrolka bezpieczeństwa nadal miga, gdy wyjmuję klucz główny. Dlaczego ten pojazd nie przechodzi w tryb programowania kodu? Jakieś pojęcie, co robię źle, czy też pojazd jest jakoś zablokowany?
Mam dokładnie ten sam problem w moim Toyota Kluger (Highlanber) z 2010 roku, dlatego znalazłem Twój post. Przypuszczam, że nie znalazłeś innego rozwiązania niż użycie urządzenia podłączonego do portu OBD?

Mam dokładnie ten sam problem w moim Toyota Kluger (Highlanber) z 2010 roku, dlatego znalazłem Twój post. Przypuszczam, że nie znalazłeś innego rozwiązania niż użycie urządzenia podłączonego do portu OBD?
Techstream to jedyny sposób na samodzielne zaprogramowanie immobilizera.

Potrzebujesz czegoś takiego. Możesz poszukać najlepszej ceny w Twojej okolicy.

Oto tylko jeden z wielu wątków dotyczących dodawania klucza za pomocą Techstream. Możesz również znaleźć filmy na YouTube.

Samochody, które mają transponder (kontrolka bezpieczeństwa) potrzebują Techstream. Starsze samochody, które nie mają transpondera, mogą używać metody otwierania/zamykania drzwi. Komputer musi wiedzieć, który brelok należy do samochodu, więc Techstream to programuje. Jest to funkcja bezpieczeństwa wbudowana w te samochody. Wszystkie samochody z transponderem mają chip wewnątrz breloka, który jest zaszyfrowany i pozwoli kluczykowi uruchomić silnik, gdy komputer powie tak, ten brelok jest częścią systemu breloków samochodowych. Samochody bez transpondera nie będą miały chipa wewnątrz breloka. Oznacza to, że jedyną rzeczą, którą należy zaprogramować, jest funkcja bezprzewodowa do odblokowywania i blokowania drzwi.

Znalazłem ten wątek, szukając losowych informacji o przeprogramowaniu dodatkowego pilota lub dwóch do niedawno zakupionego, "nowego dla mnie" RAV4 z 2010 roku. Wygląda na to, że wszyscy promują konfigurację "techstream", ale ten wynajęty programator działa bardzo dobrze, sądząc po tonach filmów na YouTube. Z wyjątkiem tego, że wynajęcie samego programatora za pośrednictwem Toms kosztuje tyle samo, co zakup programatora I 2 nie zaprogramowanych pilotów z serwisu Ebay (+/-$40). To zamierzam zrobić. Chcę tylko dostać się do mojego RAV, gdybym zamknął kluczyk w środku. Na razie nie potrzebuję dorabiać kluczy. Zmartwię się tym później. Istnieją usługi online, które dorabiają klucze na podstawie zdjęcia oryginału.

Większość pojazdów z transponderami wymaga zaprogramowania immobilizera. I większość z nich można zaprogramować tylko za pomocą skanera wyższego poziomu z możliwością zaprogramowania immobilizera do nowego klucza.

Amazon ma te skanery w sprzedaży lub możesz udać się do dealera, aby zaprogramować kluczyk do samochodu, a nawet zlecić to ślusarzowi samochodowemu.

1 - 15 of 15 Posts