Toyota RAV4 Forums banner

2016 Rav4 Hybrid Zdolność holowania

54K views 30 replies 19 participants last post by  Quickdtoo  
#1 ·
Próbuję zrozumieć informacje znalezione w Internecie na temat zdolności holowniczej hybryd. Czytałem, że hybryda Rav4 ma uciąg 3600 funtów, ale według strony internetowej Toyoty Canada to tylko 1750 funtów. Czy ktoś tu się pomylił, czy Toyota zmieniła zdanie?

#2 ·
Nie ma mowy, żeby to było 3600 funtów. To mniej więcej tyle, ile waży sam samochód. Nie znam proporcji, ale pojazd musi przeważać nad tym, co ciągnie.

#3 ·
Nie ma mowy, żeby to było 3600 funtów. To mniej więcej tyle, ile waży sam samochód. Nie znam proporcji, ale pojazd musi być cięższy od tego, co ciągnie.
Próbowałem znaleźć jakieś dane na temat tego, jak ciężki powinien być pojazd holowniczy w porównaniu do tego, co holuje, i niewiele znalazłem. Tylko mnóstwo rozmów o masie całkowitej pojazdu i tym podobnych rzeczach. Jedna osoba podała przykład, że ciągniki siodłowe ważą znacznie mniej niż to, co ciągną. Więc musi być coś innego.

Jednak dla nas, nieprofesjonalnych kierowców ciężarówek, powinniśmy trzymać się holowania znacznie mniej niż to, ile ważymy. W tym przypadku, w przypadku hybrydy, jest ona oceniana na holowanie około połowy swojej wagi.

Nauczyłem się z osobistego doświadczenia pewnego dnia, kiedy używałem mojego Forda Rangera z silnikiem 4,0 litra i sześcioma cylindrami do holowania mojego Mercedesa coupe do warsztatu. To była około osiemdziesięciokilometrowa podróż, w górę i w dół po dość długich, ciągłych wzniesieniach. Bardzo szybko nauczyłem się, że jeśli nie utrzymam prędkości poniżej około osiemdziesięciu km/h, będę miał tendencję do wpadania w poślizg. A jazda szybciej miała tendencję do lekkiego podnoszenia przodu Rangera, przez co traciłem całą kontrolę nad kierowaniem. (To było głupie, i nigdy więcej tego nie zrobiłem. Po prostu zbyt niebezpieczne.)

#5 ·
Dane Toyota Canada są poprawne.

#8 ·
katekebo, poprawiłem się w drugim poście (#3), podając przykład ciągników siodłowych.

#13 ·
#11 ·
Z instrukcji obsługi RAV4 Hybrid z 2016 roku:

GCWR*
6710 funtów (3045 kg)
TWR*
1750 funtów (795 kg)
TWR bez hamulców*
1000 funtów (450 kg)

GCWR to całkowita masa pojazdu, łącznie z pasażerami, ładunkiem i paliwem, plus całkowita masa przyczepy.
TWR to całkowita masa przyczepy, jeśli przyczepa ma hamulce.

#18 ·
Z instrukcji obsługi RAV4 Hybrid z 2016 r.: GCWR* 6710 funtów (3045 kg) TWR* 1750 funtów (795 kg) TWR bez hamulców* 1000 funtów (450 kg) GCWR to całkowita masa pojazdu, łącznie z pasażerami, ładunkiem i paliwem, plus całkowita masa przyczepy. TWR to całkowita masa przyczepy, jeśli przyczepa ma hamulce.
Jednak w Wielkiej Brytanii podobnie wyposażony hybrydowy silnik 2.5l ma niehamowaną zdolność holowania 750 kg (1650 funtów) i hamowaną zdolność holowania 1650 kg (3630 funtów). Wszystko wydaje się wynikać z różnych procedur testowych i możliwych strategii marketingowych Toyoty US. Sprzedaż ich ciężarówek przynosi znacznie więcej pieniędzy niż ich małe SUV-y, więc zgadnij, który z nich ma wyższą ocenę holowania... Ponieważ w Wielkiej Brytanii mówi się, że można legalnie i bezpiecznie holować do 3630 funtów z przyczepą z hamulcami, moim zdaniem jest to równie „bezpieczne” tutaj, w USA. A ponieważ w polisie ubezpieczeniowej, którą mam w Massachusetts, nie ma nic, co mówiłoby, że nie obejmą pojazdu/przyczepy, jeśli będę holować powyżej opublikowanych wytycznych producenta - zamierzam podjąć ryzyko i je zignorować. Dlaczego mogą legalnie i bezpiecznie holować przyczepę kempingową o masie 3630 funtów w Wielkiej Brytanii, a ja jestem ograniczony do 1750 funtów tutaj, w USA? Moim zdaniem to śmieszne i nie warto się tym martwić, jeśli do pojazdu zamontowany jest odpowiedni hak holowniczy. Jeśli chodzi o hak - jedynym oferowanym fabrycznie jest hak klasy I. Haki klasy I to haki nośne (WC) o obciążeniu do 2000 funtów. całkowita masa przyczepy (GTW) z maksymalną masą na haku (TW) 200 funtów. Hak klasy I ma zwykle kwadratowy otwór odbiornika 1-1/4 cala. Hak wyższej klasy nie zwiększa nośności haka. Haki klasy I są zwykle mocowane do zderzaka, miski ciężarówki lub ramy pojazdu. Hak klasy I Toyoty montuje się moim zdaniem znacznie bezpieczniej niż haki z rynku wtórnego, a także jest schowany wyżej pod tylną osłoną zderzaka, dzięki czemu jest mniej widoczny i nie zmniejsza znacząco prześwitu pojazdu. Myślę, że wpłacę zaliczkę na ten T@B Max-S o wadze 1670 funtów (suchy) i utrzymam go poniżej limitu 2000 funtów. haka klasy I Toyoty. Pierdolone opublikowane parametry holowania... To wszystko marketing, a nie na podstawie rzeczywistego bezpiecznego limitu holowania.

#15 ·
Różnica w uciągu ... europejski vs. amerykański Rav4?

Europejski Rav4 hybrid uciągnie 3637 funtów (1650 kg). Europejski Diesel 2,3L uciągnie 4409 funtów (2000 kg). Dziwne, że amerykańska wersja uciągnie tak dużo mniej.
Czy ktoś wie, dlaczego pozornie identyczne hybrydowe Rav4 mają taką różnicę w uciągu? Przydałaby mi się ta dodatkowa pojemność.

#20 ·
A Toyota nie mówi, jak doszli do tej zdolności holowania, prawda... Procedura testowa SAE pozwala im na publikowanie MNIEJSZEJ pojemności niż to, co testy mogły ujawnić z jakiegokolwiek powodu, który uznają za stosowny. W Anglii to 3630 funtów. W USA i Kanadzie to 1750 funtów. Czy Toyota North America czegoś nam nie mówi??? Tak - "Większy zysk jest w pickupach niż w małych SUV-ach".

#26 ·
A Toyota nie mówi, jak doszli do tej zdolności holowania, prawda... Procedura testowa SAE pozwala im na publikowanie MNIEJSZEJ pojemności niż to, co testy mogły ujawnić z jakiegokolwiek powodu, który uznają za stosowny. W Anglii to 3630 funtów. W USA i Kanadzie to 1750 funtów. Czy jest coś, czego Toyota North America nam nie mówi??? Tak - "Większy zysk jest w pickupach niż w małych SUV-ach".
3630 funtów z Wielkiej Brytanii będzie z hamulcami przyczepy.

#21 ·
To nie tylko waga samochodu, ale i inne czynniki. Jak wspomniano powyżej, skrzynie biegów to duży problem. Spaliłem skrzynię biegów Hyundaia, kiedy posłuchałem dealera zamiast swojego instynktu i zastosowałem się do jego rekomendacji, że samochód nie będzie potrzebował dodatkowej chłodnicy skrzyni biegów. Jeśli holujesz 3600 funtów w Wielkiej Brytanii, lepiej zainstaluj chłodnicę skrzyni biegów.

W przypadku Wielkiej Brytanii zastanawiam się nad ograniczeniami prędkości w porównaniu z amerykańskimi ograniczeniami prędkości. Jeśli ktoś tutaj mówi po niemiecku, jaka jest ładowność w Niemczech, myśląc o autostradzie?

#23 ·
#29 ·
Mówię trochę po niemiecku, ale mieszkam również w Niemczech. Nie można porównywać parametrów holowania producentów między USA a Europą. Ale myślę, że można ocenić, co pojazd jest w stanie holować.

Dwie rzeczy:

1) Przyczepy są zbudowane zupełnie inaczej w Europie. Obciążenie haka europejskiej przyczepy jest bardzo małe. Osie przyczep znajdują się prawie w środku ciężkości przyczepy, dzięki czemu nie obciążają zbytnio samochodu. Zobaczysz tu małe samochody ciągnące przyczepy, które są większe niż samochód!

2) Nie można jechać z przyczepą szybciej niż 80 km/h praktycznie w całej Europie. Każda przyczepa podłączona do pojazdu jest wtedy ograniczona do 80 km/h, bez względu na to, jak mała jest przyczepa. To limit 49,7 mil na godzinę. Ciężarówki, samochody, vany, nie ma znaczenia, jaki pojazd ciągnie, 80 km/h. Nie można jechać bez ograniczeń po autostradzie :-D

Drugi punkt powyżej jest głównym powodem różnic. Producent pojazdów pozwoli na większą masę do holowania, gdy ryzyko jest niższe.

Rozważam zakup RAV4, ale jednym z dużych problemów jest ograniczenie prędkości, które zalecają. Mówią, żeby nie jeździć szybciej niż 150 km/h (93 mph). Cały czas jeżdżę 150 w moim obecnym pojeździe! Zamiast tego mogę kupić Lexusa NX 200t.