Toyota RAV4 Forums banner

Rzeczywista pojemność zbiornika paliwa??

1 reading
53K views 24 replies 18 participants last post by  FKHeath  
#1 ·
Według Toyoty, mój model RAV4 Hybrid XLE z 2017 roku ma zbiornik paliwa o pojemności 14,8 galona. Dzisiaj prawie go opróżniłem, zapaliły się kontrolki ostrzegawcze, wskaźnik był tuż nad dolną linią, a komputer poinformował mnie, że mam jeszcze paliwo na 25 mil. Wjechałem na stację benzynową i udało mi się zatankować tylko około 10,6 galona paliwa, co oznacza, że wciąż mam co najmniej 4 galony paliwa w zbiorniku przed zatankowaniem!

Czy to "funkcja bezpieczeństwa" wprowadzona przez Toyotę, abym nie został bez paliwa? 4 galony w zbiorniku przy moim średnim realnym 30 MPG powinno wystarczyć na co najmniej 100 mil przed opróżnieniem, dlaczego komputer i wszystkie te ostrzeżenia zaczęły się pojawiać i mówić mi, że mam tylko 25 mil?

Ponadto, położenie wskaźnika nie wygląda wcale tak, jakby wciąż pozostały 4 galony paliwa. Czy to normalne, czy powinienem zlecić Toyocie sprawdzenie tego?

#6 ·
To jest całkowicie normalne. Wszystkie RAV4 Hybrids tak mają.

Powinieneś szukać stacji benzynowej, gdy pojawi się ostrzeżenie.
Osobiście uważam, że to błędne podejście - bezwzględne akceptowanie "linii firmy". Lubię Toyotę, mam już trzecią w USA; Mieszkałem w Toyota City (Koromo-cho), Itsutsugaoka przez 7 lat wśród projektantów i innych inżynierów oraz kadry kierowniczej firmy; Czy powiedziałem, że lubię Toyotę? Jasne, że tak, ale to nie znaczy, że wszystko, co robią, jest słuszne.

Nie chodzi o to, KTO ma rację, ale CO ma rację. 4 galony z 14 (prawie 30%) nieużyte w pomiarze wskaźnika? To śmieszne. Kalibracja na poziomie maksymalnie 15% lub mniej byłaby wystarczająca. WIEDZA, że masz jeszcze 4 galony paliwa, gdy wskaźnik pokazuje pusto, jest bardziej kusząca, aby przekraczać granice, niż wiedza, jaka jest prawda. "Co" jest słuszne, jest ważniejsze niż "Kto" ma rację. Jasne, możemy "szukać", ale to nie znaczy, że powinniśmy się poddać i brać wszystko bez informowania ich, że niektóre rzeczy wymagają zmiany.

Na tym forum było wystarczająco dużo skarg na ten jeden problem (wyszukaj), że Toyota prawdopodobnie musi zmienić swoje podejście do wskaźnika paliwa w RAV4.

#5 ·
Muszę to dodać. Dziś rano zatankowałem po raz czwarty mojego hybrydowego RAV4 z 2018 roku. Zapaliła się kontrolka paliwa, a przebieg pokazywał 30 mil do pustego. Weszło 11,553 galonów do zbiornika o pojemności 14,8 galona.

Mało tego, zbiornik paliwa PRZELAŁ się, zanim pompa automatycznie się wyłączyła! Nie wiem, czy to wina pompy, czy samochodu. Potem, kiedy przykręciłem korek wlewu paliwa z powrotem, kliknął raz, ale wydawał się krzywo. Zdjąłem go ponownie, aby go prawidłowo założyć i teraz w ogóle nie klika. Ugh... przynajmniej wkrótce nie będę potrzebował benzyny.

#9 ·
Muszę to dodać. Dziś rano zatankowałem po raz czwarty mój hybrydowy samochód RAV4 z 2018 roku. Zapaliła się kontrolka paliwa, a przebieg pokazywał 30 mil do pustego. Wlałem 11,553 galona do zbiornika o pojemności 14,8 galona.

Co więcej, zbiornik paliwa PRZELAŁ się, zanim pompa automatycznie się wyłączyła! Nie wiem, czy to wina pompy, czy samochodu. Potem, kiedy zakręciłem korek wlewu paliwa, kliknął raz, ale wydawał się krzywo. Zdjąłem go ponownie, aby prawidłowo go założyć i teraz w ogóle nie klika. Ugh... przynajmniej wkrótce nie będę potrzebował benzyny.
Musisz wymienić ten korek, jeśli nie klika, ponieważ może nie uszczelniać dobrze i spowoduje problemy oraz obniży zużycie paliwa.

#8 ·
Zauważyłem ten "problem" również w moim samochodzie. Mówi, że mam mało paliwa i mogę przejechać tylko 40 km. Kiedy tankuję, mogę wlać tylko 42 litry. Nie sądzę, żeby pozostałe 14 litrów wystarczyło na przejechanie 40 km. Wydaje się, że Toyota naprawdę chce, żebyśmy nie zabrakło nam benzyny w naszych samochodach. W każdym razie, mój samochód zużywa 6,5 l/100 km, co jest świetne dla samochodu o masie 1,8 tony z silnikiem benzynowym. Bardzo zadowolony z tego.

#16 ·
Przepraszam za odgrzebywanie starego posta, ale chciałem uzyskać kilka dodatkowych szczegółów.

Mam RAV4 H 2017 XLE (od 2017 roku). Nigdy tak naprawdę nie zwracałem uwagi na ilość benzyny, którą zwykle uzupełniam. Pamiętałem liczbę 720 km zasięgu po pełnym zatankowaniu i tak było przez jakiś czas. Dopiero niedawno zauważyłem, że zasięg wynosi teraz 630 km zamiast 720 km (zawsze używam benzyny Costco 91). Postanowiłem zacząć sprawdzać, ile litrów mogę zatankować podczas uzupełniania. Maksymalna liczba litrów, jaką uzyskałem, to 45L, czyli o 11L mniej niż rzeczywista pojemność.

Czy to normalny zasięg i ilość litrów?

Dzięki

#17 ·
Nie jestem pewien co do zasięgu, ale przestań marnować pieniądze na benzynę 91 oktanową. W żaden sposób nie jest ona lepsza dla Twojego silnika niż zwykła benzyna 87 (zakładam, że USA i Kanada mają tę samą metrykę dla liczby oktanowej?). Zaoszczędzisz około 5000 $ CAD w ciągu całego okresu eksploatacji samochodu.

#18 ·
Jeśli byłeś taki jak ja, który pochodził z Chevroleta Blazer z 2003 roku, jestem wdzięczny za to, co mam. Blazer miał zbiornik o pojemności 18 galonów. Ledwo można było przejechać 250 mil, zanim poczuło się strach, że zabraknie benzyny. Gdybym miał jechać tylko autostradą, myślę, że mógłbym przejechać około 300 mil. Przynajmniej mógłbym przejechać ponad 300 mil na hybrydzie RAV4. Jedyną rzeczą, do której musiałem się przyzwyczaić, jest to, że nie zyskuje się większego zasięgu podczas jazdy tylko autostradą.

#20 ·
@darula8; Wskaźnik paliwa/kalkulator w moim 2018 R4H Limited wydaje się nadmiernie konserwatywny.

Przy pełnym baku szacuje 370-400 mil w zależności od średniego mpg z mojego poprzedniego baku i dostosowuje się w locie. Podczas jazdy licznik "mil do ponownego zatankowania" dobrze śledzi rzeczywiste zużycie i przebieg. (Osiągam 30-32 mpg konsekwentnie z rodzajami jazdy, które wykonuję.)

Ale... Kiedy wskaźnik pokazuje "Pusty", w baku jest co najmniej jeszcze galon (czyli 30+ mil). To paliwo najwyraźniej nie jest w ogóle uwzględniane w obliczeniach "mil do ponownego zatankowania". Nie jechałem jeszcze do punktu braku paliwa, ale przekroczyłem punkt "Pusty" o ponad 25 mil bez obaw.

Z łatwością przejeżdżam 400 mil na jednym baku, niezależnie od tego, co mówi wskaźnik/przypomnienie niani. Reklama odzwierciedlałaby więc moje rzeczywiste doświadczenia poprawnie. YMMV 😅

#21 ·
To jest dla każdego, kto może nie rozumieć, dlaczego nie można zużyć całego paliwa. Toyota robi to celowo, aby zapobiec kosztownym naprawom lub niedogodnościom związanym z awarią. Powodem jest utrzymanie pompy paliwa zawsze zanurzonej. Aby nie uległa awarii z powodu przegrzania. Tak, można zużyć resztę paliwa, ale po co ryzykować uszkodzenie samochodu? Kiedy Toyota włożyła wysiłek w zbudowanie systemu, aby temu zapobiec. Rób, co chcesz, ale wpłynie to na niezawodność Twojego samochodu lub ciężarówki, i czy ta niezawodność nie jest powodem, dla którego kupiłeś Toyotę?

#22 ·
To jest dla każdego, kto może nie rozumieć, dlaczego nie można zużyć całego paliwa. Toyota robi to celowo, aby zapobiec kosztownym naprawom lub niedogodnościom związanym z awarią. Powodem tego jest utrzymanie pompy paliwa zawsze zanurzonej. Aby nie uległa awarii z powodu przegrzania. Tak, można zużyć resztę paliwa, ale po co ryzykować uszkodzenie samochodu. Kiedy Toyota dołożyła starań, aby zbudować system, który temu zapobiega. Rób, co chcesz, ale wpłynie to na niezawodność Twojego samochodu lub ciężarówki i czy ta niezawodność nie jest powodem, dla którego kupiłeś Toyotę?
Nie rozumiem niektórych ludzi. Nigdy nie chodziło o jazdę do zera ani o kosztowne naprawy. Dlaczego ludzie, którzy upierają się przy 4 - 4 1/2 galonach reszty, nie narzekają, że Camry jedzie za daleko z 2 1/2 galonami reszty, czy też modele Toyoty w ogóle. Co jest tak majestatycznego w deklarowaniu, że RAV4 jest ponad wszystkimi innymi pojazdami i że należy go bronić tylko dla 30% lub 4 galonów plus reszty. Tak nie jest w przypadku innych modeli Toyoty. Dlaczego więc bronisz tego jednego modelu pojazdu? Nie ma to sensu. "Robię", co chcę ze swoim hybrydowym Camry i ma ponad 390 000 mil i NIGDY nie zabrakło mi benzyny, ale NIE wysyła ostrzeżenia, gdy osiąga poziom 4 lub 4,5 galona.

Ta obrona 4,5 galona reszty to tylko zasłona dymna i ignorancja zaleceń inżynieryjnych całej linii Toyoty.

#23 ·
Według Toyoty, mój RAV4 Hybrid XLE z 2017 roku ma pojemność zbiornika paliwa 14,8 galona. Dzisiaj doprowadziłem go prawie do pustego, z zapalonymi światłami ostrzegawczymi, wskaźnikiem lekko powyżej dolnej linii, a komputer poinformował mnie, że mam jeszcze 25 mil paliwa. Wjechałem na stację benzynową i byłem w stanie zatankować tylko około 10,6 galona paliwa do baku, co oznacza, że ​​wciąż mam co najmniej 4 galony paliwa w baku przed zatankowaniem!

Czy to funkcja "bezpieczeństwa" wprowadzona przez Toyotę, abym nie zabrakło mi paliwa? 4 galony w baku przy moim średnim 30 MPG w rzeczywistości powinno dać mi co najmniej 100 mil przed opróżnieniem, dlaczego komputer i wszystkie te ostrzeżenia zaczęły się pojawiać i mówić mi, że mam tylko 25 mil? Ponadto, gdzie była wskazówka na wskaźniku, wcale nie wygląda na to, że pozostały jeszcze 4 galony paliwa. Czy to normalne, czy powinienem zlecić Toyocie sprawdzenie tego?
Pojemność zbiornika paliwa Rav4
Dzięki
Mam mojego RAV4 Hybrid z 2019 roku od około 5 miesięcy i napotkałem poważny problem z pojemnością zbiornika paliwa. Wkrótce po zakupie nowego pojazdu zdałem sobie sprawę, że każde tankowanie zbiornika było niekompletne. Pojemność paliwa wynosi 14+ galonów i rzadko udaje mi się wcisnąć 8-9 galonów, gdy jest prawie pusty. Dealer wymienił zbiornik, co nie rozwiązało problemu. Toyota jest świadoma problemu, ale nie ma jeszcze rozwiązania. Czy ktoś jeszcze napotyka ten problem, że ma tylko 2/3 pojemności paliwa, a tym samym krótsze odległości do opróżnienia? Czy komuś udało się to rozwiązać?

#25 ·
Mam mojego RAV4 Hybrid z 2019 roku od około 5 miesięcy i napotkałem poważny problem z pojemnością zbiornika paliwa. Wkrótce po zakupie nowego pojazdu zdałem sobie sprawę, że każde tankowanie było niekompletne. Pojemność paliwa to 14+ galonów i rzadko udaje mi się wcisnąć 8-9 galonów, gdy jest prawie pusty. Dealer wymienił zbiornik, co nie rozwiązało problemu. Toyota jest świadoma problemu, ale nie ma jeszcze rozwiązania. Czy ktoś jeszcze napotyka ten problem, że ma tylko 2/3 pojemności paliwa, a tym samym krótsze dystanse do opróżnienia? Czy ktoś miał szczęście w rozwiązaniu tego problemu?
Temat ten był omawiany w forum do znudzenia. Sugeruję użycie funkcji wyszukiwania, aby je znaleźć.

Instrukcja obsługi ma rację; wymiarowo zbiornik paliwa RAV4 pomieści to, co podaje. Ale jest przestrzeń rezerwowa na górze, do której nie można wlać paliwa.

Wczesny RAV4 5. generacji miał problem z napełnianiem i był T-SB, który wymienił zbiornik paliwa, a czasami pompę paliwa. Poszukaj tego.